Arbeid en bevalling, postpartum zorg

Seks na de zwangerschap: stel je eigen tijdlijn

Seks na de zwangerschap zou het laatste waar je aan denkt. Begrijpen wat u kunt verwachten en hoe je intimiteit met je partner te vernieuwen.

Seks na de zwangerschap gebeurt. Eerlijk. Maar eerst, vaginale pijn en uitputting zijn waarschijnlijk een tol te eisen. Of je nu in de stemming of seks is het laatste waar je aan denkt, hier is wat je moet weten over seks na de zwangerschap.

Nadat de baby geboren is, hoe snel kan ik seks hebben?

Of u bevallen vaginaal of door C-sectie, zal je lichaam de tijd om te genezen nodig. Veel zorgverleners bevelen wachten vier tot zes weken voor de seks. Dit maakt tijd voor de baarmoederhals te sluiten, postpartum bloedingen te stoppen en eventuele scheuren of gerepareerd snijwonden te genezen.

De andere belangrijke tijdlijn is je eigen. Sommige vrouwen voelen zich klaar om seks te hervatten binnen een paar weken na de bevalling, terwijl anderen een paar maanden - of zelfs langer. Factoren zoals vermoeidheid, stress en angst voor pijn al kan een tol op uw zin in seks te nemen.

Doet het pijn?

Hormonale veranderingen kunnen laten je vagina droog en zacht, vooral als je borstvoeding geeft.

Te helpen verlichten ongemak tijdens de seks, neem het langzaam. Begin met knuffelen, zoenen of massage. Geleidelijk opbouwen van de intensiteit van de stimulatie. Als vaginale droogheid is een probleem omzeilen een smerende crème of gel. Probeer verschillende posities om de druk te stijgen elke pijnlijke gebieden en controle penetratie. Vertel je partner wat goed voelt - en wat niet.

Het is ook belangrijk om te focussen op het moment. Houd je gedachten op jezelf en je partner - niet de luiers, was-en andere huishoudelijke taken.

Als seks blijft pijnlijk zijn, raadpleeg dan uw zorgverzekeraar over mogelijke behandelingen.

Zal het anders voelen?

Na een vaginale bevalling, verminderde spierspanning in de vagina zou tijdens de seks plezierige wrijving te verminderen - wat opwinding kunnen beïnvloeden. Dit is meestal tijdelijk.

Toon je bekkenbodemspieren, probeer dan Kegel oefeningen. Gewoon span je bekkenbodemspieren alsof je stoppen van uw urinestraal. Probeer het voor vijf seconden per keer, vier of vijf keer op rij. Werk tot het houden van de spieren gecontracteerd voor 10 seconden per keer, ontspannen gedurende 10 seconden tussen de weeën. Als je eenmaal hebt de knie, niet ten minste drie sets van 10 Kegel oefeningen per dag.

Zie ook

Seks na de zwangerschap: stel je eigen tijdlijn

Hoe zit het met anticonceptie?

Tenzij je hoopt zwanger te worden meteen, seks na de zwangerschap vereist een betrouwbare methode van anticonceptie - zelfs als je borstvoeding geeft.

Op het eerste, kan uw zorgverzekeraar barrière methoden zoals condooms en zaaddodende bevelen. Deze zijn beschikbaar over-the-counter en veilig te gebruiken op elk moment zijn. Ook interessant anticonceptie methoden die alleen het hormoon progestageen, zoals de minipil of Mirena, een hormonaal spiraaltje (IUD) bevatten. U kunt beginnen met het gebruik van de minipil en andere progestageen-alleen anticonceptie direct na de bevalling.

Anticonceptie methoden die zowel oestrogeen en progestageen bevatten - zoals gecombineerde anticonceptiepillen of NuvaRing (vaginale ring) - vormen een verhoogd risico op bloedstolsels kort na de bevalling. Voor verder gezonde vrouwen, het is OK om te beginnen met behulp van gecombineerde anticonceptiepillen en andere vormen van gecombineerde hormonale anticonceptie zes weken na de bevalling.

Hoewel anticonceptie methoden die zowel oestrogeen en progestageen bevatten, zijn al lange tijd gedacht dat het aanbod van melk te verlagen voor vrouwen die borstvoeding geven, recent onderzoek suggereert dat dit misschien niet waar zijn. Als je borstvoeding geeft en willen de pil te nemen, vraag uw zorgverzekeraar om u te helpen kiezen tussen gecombineerde anticonceptiepillen, die zowel oestrogeen en progestageen, en de minipil, die alleen progestageen bevat bevatten.

Wat als ik ben te moe om seks te hebben?

Zorg voor een pasgeborene is vermoeiend. Als je te moe bent om seks te hebben voor het slapen gaan, zeg dat dan. Dit betekent niet dat je seksleven moet een einde aan, echter. Overweeg het maken van liefde vroeg in de ochtend, terwijl je baby dutjes, of terwijl je baby een paar uur met een vertrouwde vriend of geliefde doorbrengt.

Wat als ik ben niet geïnteresseerd in seks?

Dat is OK. Er is meer aan een intieme relatie dan seks, vooral als je aan te passen aan het leven met een nieuwe baby. Als je niet sexy voelen of je bent bang dat seks zal pijn doen, delen uw zorgen met uw partner.

Totdat u klaar bent om seks te hebben, te behouden intimiteit op andere manieren. Breng tijd samen zonder de baby, zelfs als is het maar een paar minuten in de ochtend en na de baby gaat slapen 's nachts. Deel korte telefoongesprekken of SMS-berichten versturen gedurende de dag. Zoeken naar andere manieren om genegenheid uit te drukken. Weer op te rakelen de vonk die je bij elkaar in de eerste plaats bracht.

Als de communicatie met je partner niet helpt, alert te zijn op tekenen en symptomen van postpartum depressie - zoals hevige prikkelbaarheid en woede, overweldigende vermoeidheid, gebrek aan vreugde in het leven, en moeite binding met de baby. Als je denkt dat je zou kunnen worden ervaren postpartum depressie, contact op met uw zorgverzekeraar. Snelle behandeling kan versnellen herstel.

Wat kan ik doen om mijn libido te verhogen?

De meeste seksuele problemen in verband met zwangerschap of bevalling op te lossen binnen een jaar. In de tussentijd concentreren op manieren om uw lichamelijke en geestelijke gezondheid te bevorderen. Bijvoorbeeld:

  • Stel redelijke verwachtingen als je aan te passen aan het ouderschap.
  • Waarderen de veranderingen in je lichaam.
  • Eet een gezond dieet, met inbegrip van veel vocht.
  • Onder meer fysieke activiteit in je dagelijkse routine.
  • Rust zo veel als je kunt.
  • Vraag je partner, geliefden en vrienden om hulp.
  • Word lid van een steungroep voor nieuwe moeders.

Vergeet niet, een goede verzorging van jezelf kan een lange weg naar het houden van passie tot leven te gaan.

Zie ook