Arbeid en bevalling, postpartum zorg

C-sectie herstel: wat te verwachten

Zwangerschap en bevalling leiden tot grote veranderingen in je lichaam. Van buikpijn tot stemmingswisselingen, hier is wat u kunt verwachten tijdens keizersnede herstel.

Als u van plan bent een keizersnede levering of u wilt worden voorbereid voor het geval je nodig hebt om een ​​C-sectie hebben, zou je vragen hebt over het herstelproces te hebben. Hoeveel ongemak ervaart u? Hoe lang zal het duren voor uw incisie te genezen? Wat borstvoeding posities best zou kunnen werken voor u? Begrijpen hoe het verzorgen van jezelf en je baby tijdens C-sectie herstel.

Behandel uw c-sectie incisie met zorg

Het duurt ongeveer 4-6 weken voor een keizersnede incisie te genezen. Tijdens de C-sectie herstelproces, ongemak en vermoeidheid zijn gemeenschappelijk. Om genezing te bevorderen:

 • Doe het rustig aan. Rest wanneer mogelijk. Probeer om alles wat u en uw baby nodig heeft binnen handbereik te houden. Voor de eerste paar weken, vermijd iets zwaarder dan je baby tillen.
 • Ondersteun uw buik. Gebruik een goede houding als je staan ​​en lopen. Houd je buik in de buurt van de incisie tijdens plotselinge bewegingen, zoals hoesten, niezen of lachen.
 • Neem medicatie als dat nodig is. Uw zorgverzekeraar kan ibuprofen raden, paracetamol (Tylenol, anderen) of andere medicijnen om pijn te verlichten. De meeste pijn medicijnen zijn veilig voor vrouwen die borstvoeding geven.
 • Voldoende te drinken. Drinken van veel vocht kan helpen vervangen die verloren tijdens de bevalling en borstvoeding, maar ook helpen voorkomen constipatie. Vergeet niet om uw blaas te legen regelmatig om de kans op urineweginfecties te verminderen.

Kijk voor tekenen van infectie

Controleer uw C-sectie incisie op tekenen van infectie. Contact op met uw arts als:

 • De incisie is rood, gezwollen of lekkende afvoer
 • Je hebt koorts hoger dan 100,4 F (38 C)
 • Je ervaart toenemende pijn rond je incisie

Zie ook

C-sectie herstel: wat te verwachten

Experimenteer met borstvoeding posities

U kunt borstvoeding beginnen vrijwel direct na de C-sectie. Om ongemak te minimaliseren, plaats een kussen over de incisie, terwijl het houden van uw baby. Borstvoeding posities die goed werken tijdens het C-sectie herstel omvatten:

 • Hold voetbal. Houd je baby aan uw zijde, met je elleboog gebogen. Met je open hand, ondersteuning van uw baby's hoofd en het gezicht van hem of haar in de richting van je borst. Je baby's terug zal rusten op je onderarm. Het kan helpen om je borsten te ondersteunen in een C-vormige greep met uw andere hand. Voor comfort, legde een kussen op schoot en gebruik een stoel met een brede, lage armen.
 • Zijligging hold. Ga op je zij en kijk je baby naar je borst, het ondersteunen van hem of haar met een hand. Met de andere hand, pak je borst en raak je tepel aan uw baby's lippen. Zodra je baby vergrendelingen aan, gebruik dan een arm om je eigen hoofd en de andere ondersteuning om de baby ondersteunen.
Arbeid en bevalling, postpartum zorg. Ondersteun uw buik.
Arbeid en bevalling, postpartum zorg. Ondersteun uw buik.

Als je problemen hebt met het geven van borstvoeding tijdens uw C-sectie herstel of daarna, contact opnemen met een lactatiekundige om hulp.

Beheer andere postpartum tekenen en symptomen

Terwijl u herstelt van uw C-sectie, vergeet niet dat je ook herstellen van de zwangerschap. Hier is wat u kunt verwachten:

 • Vaginale afscheiding (Lochia). Verwacht een helder rood, zware stroom van bloed voor de eerste paar dagen na de C-sectie. Het is misschien een paar kleine stolsels bevatten. De ontlading zal geleidelijk afbouwen, steeds meer waterig en het veranderen van roze of bruin naar geel of wit. Om de kans op infectie te verkleinen, gebruikt maandverband in plaats van tampons. Contact op met uw zorgverzekeraar als uw bloeding zuigt een maandverband elk uur gedurende twee uur, u een stolsel groter dan een golfbal voorbij, de lozing heeft een vieze geur, of heb je een koorts van 100,4 F (38 C) of hoger.
 • Contracties. Je zou weeën, ook wel napijn, voelen tijdens de eerste paar dagen na de C-sectie. Deze samentrekkingen - vaak lijken menstruatiepijn - voorkomen overmatig bloeden door samendrukken van de bloedvaten in de baarmoeder. Uw zorgverzekeraar kan een over-the-counter pijnstiller aanraden indien nodig. Contact op met uw zorgverzekeraar als u koorts hebt of als uw buik is moeilijk aan te raken. Dit zou kunnen duiden op een baarmoeder infectie.
 • Pijnlijke borsten. Enkele dagen na de C-sectie, zou je borsten stevig, opgezwollen en pijnlijke geworden. Dit staat bekend als stuwing. Om ongemak, verpleegkundige uw baby te verlichten, gebruik een borstkolf om melk af te kolven, of koude washandjes of ice packs toepassing zijn op uw borsten. Over-the-counter pijnstillers kunnen helpen, ook. Als je geen borstvoeding voeden van uw baby, draag een stevige, ondersteunende beha - zoals een sport-bh. Comprimeren van je borsten zal helpen stoppen melkproductie. Pomp niet of wrijf je borsten, die zal ertoe leiden dat uw borsten om meer melk te produceren.
 • Lekkende melk. Als je borsten lekken tussen de voedingen, draag zoogcompressen in je bh te helpen houden je shirt droog. Wijzig pads na elke voeding en wanneer ze nat worden.
 • Haaruitval en veranderingen van de huid. Tijdens de zwangerschap, verhoogde hormoonspiegels verhogen haargroei en zet normale haaruitval in de wacht. Het resultaat is vaak een extra-weelderige haardos. Na levering echter haargroei vermindert en je lichaam begint om de overtollige haren in een keer werpen. Haarverlies stopt meestal binnen zes maanden. Tegelijkertijd, striae meestal vervagen rood zilver. Huid donkerder die kunnen optreden tijdens de zwangerschap, zoals donkere vlekken op je gezicht (chloasma), zal ook langzaam te vervagen.
 • Stemmingswisselingen. Bevalling kan leiden tot stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, verdriet en angst. Veel nieuwe moeders ervaring milde depressie, ook wel de baby blues. De baby blues meestal verdwijnen binnen een week of twee. In de tussentijd, zorg goed voor jezelf. Vraag je partner, geliefden of vrienden om hulp en ondersteuning. Als uw depressie verdiept of je hopeloos en verdrietig de meeste van de tijd te voelen, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
 • Postpartum depressie. Als u ernstige stemmingswisselingen, verlies van eetlust, overweldigende vermoeidheid en gebrek aan levensvreugde kort na de bevalling, moet u mogelijk postpartum depressie. Contact op met uw arts als u denkt dat u misschien wel depressief, vooral als uw tekenen en symptomen niet verdwijnen op hun eigen, je problemen hebt de zorg voor uw baby of het invullen van dagelijkse taken, of je gedachten over zelfbeschadiging of uw baby.
 • Gewichtsverlies. Nadat uw C-sectie, zult u waarschijnlijk het gevoel uit vorm. Je zou zelfs kunnen kijken als je nog zwanger bent. Maak je geen zorgen. Dit is normaal. De meeste vrouwen verliezen meer dan 10 pond tijdens geboorte, inclusief het gewicht van de baby, placenta en vruchtwater. Tijdens uw C-sectie herstel, zul je extra gewicht te laten vallen als je lichaam zich ontdoet van overtollig vocht. Daarna kan een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging helpen om geleidelijk uw pre-zwangerschap gewicht.

De postpartum checkup

Ongeveer zes weken na de bevalling, zal uw zorgverzekeraar controleer je buik, vagina, baarmoederhals en baarmoeder om ervoor te zorgen dat je geneest goed. In sommige gevallen kan uw zorgverzekeraar u vragen om de controle te plannen eerder, zodat hij of zij uw C-sectie incisie kan controleren. Uw zorgverzekeraar kan een borstonderzoek te doen en controleer je gewicht en bloeddruk, ook. Overweeg het gebruik van deze controle als een kans om te praten over anticonceptie, borstvoeding en hoe je aan te passen aan het leven met een nieuwe baby.

Zorg er ook voor om het even welke vragen of opmerkingen die u heeft over uw fysieke of emotionele gezondheid te bespreken. Uw zorgverzekeraar zal waarschijnlijk in staat zijn om u te voorzien van wat advies en zekerheid als je aan te passen aan het leven met uw pasgeboren.

Zie ook