Arbeid en bevalling, postpartum zorg

Postpartum zorg: wat te verwachten na een vaginale bevalling

Uw pasgeborene kan uw hoogste prioriteit - maar postpartum zorg telt, ook. Van vaginale pijn aan urine-problemen, hier is wat u kunt verwachten als u te herstellen van een vaginale bevalling.

Zwangerschap verandert je lichaam op meer manieren dan je misschien al geraden, en het houdt niet op wanneer de baby geboren is. Na een vaginale bevalling, een goede verzorging van jezelf is een essentieel onderdeel van postpartum zorg. Hier is wat u kunt verwachten.

Vaginale pijn

Als u een episiotomie of vaginale scheur had tijdens de bevalling, kan de wond pijn doen voor een paar weken. Uitgebreide tranen kan langer duren om te genezen. In de tussentijd kan u helpen bij de genezing te bevorderen:

 • Verzacht de wond Koel de wond met een zak ijs, of plaats een gekoelde toverhazelaar pad -. Beschikbaar in de meeste apotheken - tussen een maandverband en de wond.
 • Neem de angel uit het plassen. Giet warm water over je vulva als je plassen. Druk op een schone pad stevig tegen de wond wanneer je naar beneden te dragen voor een stoelgang.
 • Houd de wond schoon. Gebruik een spuit fles gevuld met water om het weefsel te spoelen tussen de vaginale opening en de anus (perineum) na gebruik van het toilet.
 • Zitten voorzichtig naar beneden. Als zitten is ongemakkelijk, zitten op een kussen of gewatteerde ring.

Terwijl je genezing bent, verwacht het ongemak geleidelijk te verbeteren. Contact op met uw zorgverzekeraar als de pijn toeneemt, de wond wordt warm, gezwollen en pijnlijk, of u een pus-achtige afscheiding opmerkt.

Vaginale afscheiding

Je krijgt een vaginale afscheiding (Lochia) hebben voor een aantal weken na de bevalling. Verwacht een helder rood, zware stroom van bloed voor de eerste paar dagen. Als u al zitten of liggen, zou u merken een kleine ontspringen wanneer u opstaat. De ontlading zal geleidelijk afbouwen, het veranderen van roze of bruin naar geel of wit. Om het risico van infectie te verminderen, gebruikt maandverband in plaats van tampons.

Wees niet ongerust als je af en toe langs kleine bloedstolsels. Contact op met uw arts als:

 • U geniet van een maandverband binnen een uur tijdens het liggen
 • De afvoer heeft een vieze geur
 • U passeert stolsels groter dan een golfbal
 • Je hebt een koorts van 100,4 F (38 C) of hoger

Contracties

Je zou weeën, ook wel napijn, voelen tijdens de eerste paar dagen na de bevalling. Deze samentrekkingen - vaak lijken menstruatiepijn - voorkomen overmatig bloeden door samendrukken van de bloedvaten in de baarmoeder. Om redenen die niet volledig duidelijk zijn, deze samentrekkingen neigen sterker met opeenvolgende leveringen. Uw zorgverzekeraar kan een over-the-counter pijnstiller aanraden indien nodig.

Contact op met uw zorgverzekeraar als u koorts hebt of als uw buik is moeilijk aan te raken. Deze tekenen en symptomen kunnen wijzen op een baarmoeder infectie.

Urineren problemen

Zwelling of blauwe plekken van de weefsels rond de blaas en de plasbuis kan leiden tot moeilijkheden bij het plassen. Uit angst voor de angel van urine op de tender bilnaadgebied kan hetzelfde effect hebben. Moeilijk urineren meestal lost op zijn eigen. In de tussentijd kan het helpen om water te gieten over je vulva terwijl je op het toilet zit.

Contact op met uw arts als u symptomen van een urineweginfectie. Bijvoorbeeld:

 • Het doet pijn om te urineren
 • Denk je niet dat je het volledig legen van uw blaas
 • Je hebt een ongewoon frequente aandrang om te plassen

Zwangerschap en geboorte rek het bindweefsel aan de uitgang van de blaas en kan zenuwen en spieren schade aan de blaas of urethra veroorzaken. Je zou urine lekken als u hoest, stam of lachen. Gelukkig is dit probleem verbetert meestal binnen drie maanden. Intussen dragen maandverband en doen Kegel oefeningen om toon je bekkenbodemspieren te helpen.

Arbeid en bevalling, postpartum zorg. Neem de angel uit plassen.
Arbeid en bevalling, postpartum zorg. Neem de angel uit plassen.

Te doen Kegels, span je bekkenbodemspieren alsof je stoppen van uw urinestraal. Probeer het voor vijf seconden per keer, vier of vijf keer op rij. Werk tot het houden van de spieren gecontracteerd voor 10 seconden per keer, ontspannen gedurende 10 seconden tussen de weeën. Hebben op ten minste drie sets van 10 herhalingen per dag.

Aambeien en stoelgang

Als u pijn tijdens de stoelgang en voel zwelling in de buurt van je anus, zou je aambeien - uitgerekt en gezwollen aderen in de anus of lager rectum. Om enig ongemak te verlichten, terwijl de aambeien te genezen, laten weken in een warm bad en gekoelde toverhazelaar elektroden op het getroffen gebied. Uw zorgverzekeraar kan een actueel aambei medicatie aanraden als goed.

Als je merkt dat je het vermijden stoelgang uit angst voor pijn je perineum of verergering van de pijn van aambeien of uw episiotomie wonde, stappen ondernemen om uw ontlasting zacht en regelmatig te houden. Eet voedsel rijk aan vezels - zoals fruit, groenten en volle granen - en veel water drinken. Het is ook handig als fysiek actief mogelijk te blijven. Vraag uw zorgverzekeraar over een laxeermiddel of vezels laxeermiddel, indien nodig.

Een ander potentieel probleem voor nieuwe moeders is het onvermogen om ontlasting (fecale incontinentie) beheersen - vooral als u een ongebruikelijk lange arbeid had. Frequent Kegel oefeningen kunnen helpen. Als u aanhoudende problemen beheersen stoelgang, raadpleeg dan uw zorgverzekeraar.

Zie ook

Postpartum zorg: wat te verwachten na een vaginale bevalling

Pijnlijke borsten en lekkende melk

Enkele dagen na levering, kan uw borsten zware, opgezwollen en pijnlijke geworden. Dit staat bekend als stuwing. Om het ongemak, verpleegkundige uw baby te verlichten of gebruik een borstkolf om melk af te kolven. Je zou ook willen koude washandjes of ice packs toepassing zijn op uw borsten. Over-the-counter pijnstillers kunnen helpen, ook. Om te voorkomen dat tepelpijn, zorg ervoor dat je baby vast aan je borst correct. Als u niet zeker weet of elke voeding is pijnlijk, vraag een lactatiekundige consult voor hulp.

Als je borsten lekken tussen de voedingen, draag zoogcompressen in je bh te helpen houden je shirt droog. Wijzig pads na elke voeding en wanneer ze nat worden.

Als je geen borstvoeding voeden van uw baby, draag een stevige, ondersteunende beha. Comprimeren van je borsten zal helpen stoppen melkproductie. In de tussentijd niet pomp uw borsten of drukken de melk. Dit vertelt alleen uw borsten om meer melk te produceren.

Haaruitval en veranderingen van de huid

Tijdens de zwangerschap, verhoogde hormoonspiegels zet normaal haar verlies in de wacht. Het resultaat is vaak een extra-weelderige haardos - maar nu is het payback time. Na de bevalling, je lichaam werpt de overtollige haren in een keer. Binnen zes maanden, zal je haar hoogstwaarschijnlijk terug naar normaal. In de tussentijd, shampoo alleen wanneer nodig, en vind een kapsel dat is gemakkelijk te onderhouden. Vermijd krultangen en agressieve chemicaliën.

Striae zal niet verdwijnen na de bevalling, maar uiteindelijk zullen ze verdwijnen uit paarsrood tot zilver of wit. Verwacht geen huid die tijdens de zwangerschap verduisterd - zoals de lijn van uw buik (linea nigra) - langzaam te vervagen ook.

Stemmingswisselingen

Bevalling triggers een wirwar van krachtige emoties. Stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, verdriet en angst komen vaak voor. Veel nieuwe moeders ervaren een milde depressie, ook wel de baby blues. De baby blues meestal verdwijnen binnen een week of twee. In de tussentijd, zorg goed voor jezelf. Deel je gevoelens, en vraag je partner, geliefden of vrienden om hulp. Als uw depressie verdiept of je hopeloos en verdrietig de meeste van de tijd te voelen, neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. Snelle behandeling is belangrijk.

Gewichtsverlies

Nadat je bevallen, zult u waarschijnlijk voelt slap en uit vorm. Je zou zelfs kunnen kijken als je nog zwanger bent. Maak je geen zorgen. Dit is volkomen normaal. De meeste vrouwen verliezen meer dan 10 pond tijdens geboorte, inclusief het gewicht van de baby, placenta en vruchtwater. In de dagen na levering, zul je extra gewicht te verliezen van overgebleven vloeistoffen. Daarna kan een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging helpen om geleidelijk uw pre-zwangerschap gewicht.

De postpartum checkup

Ongeveer zes weken na de bevalling, zal uw zorgverzekeraar check je vagina, baarmoederhals en baarmoeder om ervoor te zorgen dat je geneest goed. Hij of zij kan een borstonderzoek te doen en controleer je gewicht en bloeddruk, ook. Dit is een geweldige tijd om te praten over anticonceptie, borstvoeding en hoe je aan te passen aan het leven met een nieuwe baby. Je zou ook vragen over Kegel oefeningen om toon je bekkenbodemspieren te helpen.

Boven alles, delen alle opmerkingen die u heeft over uw fysieke of emotionele gezondheid. De kans is groot, wat je voelt is volkomen normaal. Kijk naar uw zorgverzekeraar voor zekerheid als u deze nieuwe fase van het leven te gaan.

Zie ook