Astigmatisme

Definitie

Astigmatisme (uh-STIG-muh-tiz-um) is een veel voorkomende, mild en over het algemeen gemakkelijk te behandelen onvolkomenheid in de kromming van je oog. De aandoening kan wazig zien veroorzaken.

Astigmatisme treedt op wanneer het voorvlak van het oog (hoornvlies) of de lens in het oog, een iets andere oppervlakte kromming in een richting van elkaar. In plaats van zelfs en glad in alle richtingen, kan het oppervlak hebben een aantal gebieden die zijn vlakker of steiler.

Astigmatisme vertroebelt je zicht op alle afstanden. Astigmatisme is vaak aanwezig bij de geboorte en kan in combinatie met bijziendheid of verziendheid. Vaak is het niet uitgesproken genoeg om corrigerende maatregelen vereisen. Wanneer het is, uw behandeling opties omvatten corrigerende lenzen en chirurgie.

Symptomen

Tekenen en symptomen van astigmatisme kunnen zijn:

 • Wazig of vervormd zicht
 • Vermoeide ogen
 • Hoofdpijn

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Als de kwaliteit van uw visie ten koste gaat van uw genot van activiteiten of interfereert met uw vermogen om alledaagse taken uit te voeren, zie een oogarts. Een oogarts kan bepalen of je astigmatisme, en zo ja, in welke mate. Hij of zij kan dan adviseren over uw mogelijkheden om uw visie te corrigeren.

Als je een gezonde volwassene ouder dan 40, hebt je ogen onderzocht ongeveer elke twee tot vier jaar tot de leeftijd van 55. Na de leeftijd van 55, hebben ze gecontroleerd om de een tot drie jaar op tekenen van oogziekte of problemen, en vervolgens om de een tot twee jaar na de leeftijd van 65. Als u oogproblemen, zoals astigmatisme hebt, moet u mogelijk uw ogen controleren vaker. Als je een risico van bepaalde oogziekten, zoals glaucoom, of je diabetes hebt, contact op met uw arts om te zien hoe vaak je nodig hebt om je ogen onderzocht.

Zie ook

Oorzaken

Uw oog heeft twee delen die zich richten beelden - het hoornvlies en de lens. In een perfect gevormde ogen, zijnde gericht elementen een perfect gladde kromming, zoals het oppervlak van een gladde bal. Een hoornvlies of de lens met een dergelijk oppervlak kromming bochten (breekt) alle binnenkomende licht op dezelfde manier en maakt een scherp beeld op de achterkant van je oog (netvlies).

Echter, als uw hoornvlies of de lens is niet gelijkmatig en soepel gebogen, de lichtstralen niet goed gebroken. Dit veroorzaakt een refractieve fout. Astigmatisme is een type van refractieve fout. In astigmatisme, wordt uw hoornvlies of de lens meer steil gebogen in de ene richting dan in de andere. Wanneer het hoornvlies heeft een vervormde vorm, je hebt hoornvliesastigmatisme. Wanneer de lens is vervormd, je hebt lenticulaire astigmatisme. Ofwel type astigmatisme kan wazig zien veroorzaken. Wazig zien kunnen meer voorkomen in een richting - horizontaal, verticaal of diagonaal.

Astigmatisme kan in combinatie met andere refractieve fouten, waaronder:

 • Bijziendheid (myopie). Dit gebeurt wanneer uw hoornvlies te veel gebogen is of uw oog is langer dan normaal. In plaats van precies gericht op uw netvlies, is het licht geconcentreerd in de voorkant van je netvlies, wat resulteert in een wazige verschijning voor verre objecten.
 • Verziendheid (hypermetropie). Dit gebeurt wanneer uw hoornvlies te weinig of uw oog is korter dan normaal is gebogen. Het effect is het tegenovergestelde van bijziendheid. Wanneer uw oog is in een ontspannen toestand, wordt het licht geconcentreerd achter de rug van je oog, waardoor nabije objecten wazig.

Astigmatisme present geboorte of het na een oogletsel, ziekte of chirurgie ontstaan. Astigmatisme wordt niet veroorzaakt of verergerd door het lezen bij weinig licht, zitten te dicht bij de televisie of loensen.

Tests en diagnose

Om astigmatisme diagnosticeren, uw oogarts kan:

 • Meet gereflecteerd licht. Door het meten licht gereflecteerd door het oppervlak van het hoornvlies, een inrichting bekend als een keratometer kwantificeert de hoeveelheid en oriëntatie van hoornvliesastigmatisme.
 • Meet de kromming van het hoornvlies. Met licht ringen op het hoornvlies projecteren een apparaat genaamd een Keratoscope meet de hoeveelheid kromming om het oppervlak van het hoornvlies en de aanwezigheid van astigmatisme bevestigen. Observatie door de Keratoscope van de reflectie van het licht van uw hoornvlies en de inspectie van de vorm en de onderlinge afstand van de ringen geven informatie over de mate van astigmatisme.

  Om de verandering in hoornvlies kromming te meten, wordt een proces genoemd hoornvliestopografie gebruikt. Corneatopografie gebruikt een videokeratoscope, een Keratoscope uitgerust met een videocamera.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Het doel van de behandeling van astigmatisme is om de ongelijke kromming dat is waardoor je wazig zien te pakken. Behandelingen omvatten het dragen van corrigerende lenzen en het ondergaan van refractieve chirurgie.

Corrigerende lenzen
Het dragen van corrigerende lenzen behandelt astigmatisme door het tegengaan van de ongelijke kromming van uw hoornvlies. Soorten corrigerende lenzen zijn:

 • Bril. Brillen kan worden gemaakt met speciale lenzen die helpen compenseren voor de ongelijke vorm van je oog. Naast het corrigeren van astigmatisme, kunnen bril ook corrigeren voor andere refractieafwijkingen, zoals bijziendheid of verziendheid.
 • Contactlenzen. Zoals brillen, contactlenzen kunnen astigmatisme corrigeren. Een grote verscheidenheid van contactlenzen zijn beschikbaar - harde, zachte, langdurig gebruik, wegwerp, harde zuurstofdoorlatende en bifocale. Vraag uw oogarts over de voors en tegens van elk en welke contactlenzen het beste zou zijn voor u.

  Astigmatisme. Bijziendheid (myopie).
  Astigmatisme. Bijziendheid (myopie).

  Contactlenzen worden ook gebruikt in een procedure genaamd orthokeratology of Ortho-K. In orthokeratology, draag je harde contactlenzen voor enkele uren per dag tot de kromming van je oog verbetert. Vervolgens draag je de lenzen minder vaak naar de nieuwe vorm te behouden. Als u deze behandeling te staken, uw ogen terugkeren naar hun vroegere vorm. Het dragen van contactlenzen langere tijd verhoogt het risico op infectie in het oog.

Refractieve chirurgie
Dit astigmatisme behandelmethode corrigeert het probleem door omvorming het oppervlak van uw oog. Refractieve chirurgie methoden omvatten:

 • LASIK chirurgie. Laser-assisted in situ keratomileusis (LASIK) is een procedure waarbij een arts maakt gebruik van een instrument genaamd een keratoom om een dunne, ronde scharnierend gesneden in uw hoornvlies. Als alternatief kan dezelfde snede gemaakt met een speciale snij laser. De chirurg tilt de flap en vervolgens gebruikt een excimer laser om de vorm van het hoornvlies boetseren onder de klep. Een excimer laser verschilt van andere lasers in zoverre dat het geen warmte.
 • Fotorefractieve keratectomie (PRK). In PRK, de chirurg verwijdert de buitenste beschermende laag van het hoornvlies voor het gebruik van een excimer laser om de kromming van het hoornvlies.
 • Laser-assisted subepitheliale keratomileusis (LASEK). In deze procedure, een veel dunnere laag van het hoornvlies wordt teruggevouwen, waarbij je oog minder gevoelig voor schade bij een blessure optreden maakt. LASEK kan een betere optie zijn als u een dun hoornvlies of als je een hoog risico op een oogletsel op het werk of bij het sporten.

Radiale keratotomie is een procedure die werd gebruikt in het verleden om astigmatisme te corrigeren. Echter, het is niet vaak meer uitgevoerd.

Zie ook