Baarmoederslagaderembolization

Definitie

Baarmoederslagaderembolization is een minimaal invasieve behandeling voor vleesbomen, goedaardige gezwellen in de baarmoeder. In baarmoederslagaderembolization - ook wel baarmoeder vleesboom embolisatie - maakt gebruik van een arts een slanke, flexibele buis (katheter) tot kleine deeltjes (embolische agenten) te injecteren in de baarmoeder slagaders, die bloed leveren aan uw vleesbomen en baarmoeder.

Vleesbomen stimuleert de vorming van nieuwe bloedvaten naar de vleesboom. Tijdens baarmoederslagaderembolization, worden de embolische agenten geïnjecteerd in deze vleesboom bloedvaten. Het doel is om de vleesboom schepen blokkeren, verhongeren de vleesbomen en waardoor ze krimpen en sterven.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Vleesbomen kunnen leiden tot ernstige symptomen bij sommige vrouwen, waaronder zware menstruatie bloeden, bekkenpijn en zwelling van de buik. Baarmoederslagaderembolization vernietigt vleesboom weefsel en verlicht deze symptomen. En het biedt een alternatief voor een operatie om vleesbomen (myomectomy) te verwijderen.

U kunt ervoor kiezen baarmoederslagaderembolization als je premenopauzale bent en:

 • U ernstige pijn of zware bloedingen van vleesbomen
 • U wilt een operatie te vermijden, of een operatie is te riskant voor u
 • U wilt uw baarmoeder te houden
 • Het optimaliseren van een toekomstige zwangerschap is niet je grootste zorg

Zie ook

Risico's

Zelden, ernstige complicaties optreden bij vrouwen die baarmoederslagaderembolization. Het risico van complicaties van baarmoederslagaderembolization is ongeveer hetzelfde als die voor chirurgische behandeling van vleesbomen. Deze kunnen zijn:

 • Infectie. Een degenererende vleesboom kan een site voor de groei van bacteriën te bieden en leiden tot infectie van de baarmoeder (endomyometritis). Vele uteriene infecties kunnen worden behandeld met antibiotica, maar in extreme gevallen kan een infectie hysterectomie vereist.
 • Schade aan andere organen. Onbedoelde embolisatie van een ander orgaan of weefsel kan voorkomen, hoewel het een risico met chirurgie niet zo hoog. Of je hebt embolisatie of chirurgie, verstoring van de ovariële bloedtoevoer is een mogelijkheid, omdat de eierstokken en de baarmoeder delen sommige bloedvaten. Als je bijna aan de menopauze (perimenopauze), zou een dergelijke verstoring leiden tot de menopauze - maar dat is zeldzaam als je 40 jaar of jonger bent.
 • Mogelijke problemen bij toekomstige zwangerschappen. Veel vrouwen hebben of blijven gezonde zwangerschappen na baarmoederslagaderembolization. Sommige aanwijzingen zwangerschap complicaties, zoals afwijkingen van de placenta verbonden aan de uterus, worden verhoogd na de procedure. Als je kinderen willen hebben, overleg dan met uw arts over de risico's van de operatie en hoe baarmoederslagaderembolization uw vruchtbaarheid en toekomstige zwangerschap van invloed kunnen zijn.
Baarmoederslagaderembolization. Schade aan andere organen.
Baarmoederslagaderembolization. Schade aan andere organen.

Redenen om deze procedure te vermijden
Vermijd baarmoederslagaderembolization als u:

 • Een geschiedenis van bekkenstraling
 • Een geschiedenis van nierfalen
 • Mogelijk bekken kanker
 • Een actieve, recente of chronische bekkeninfectie
 • Slecht gecontroleerde diabetes
 • Ontsteking van de bloedvaten (vasculitis)
 • Een onbehandelde bloedingsaandoening
 • Een ernstige allergische reactie op contrast materiaal met jodium

De meeste fibroom afmetingen en locaties kunnen worden behandeld met baarmoederslagaderembolization. Zelden baarmoeder van een vrouw kan zijn zo groot dat het moeilijk is te behandelen met een methode, en hysterectomie kan worden verlangd.

Bespreek de voordelen en risico's van baarmoederslagaderembolization met uw gynaecoloog of een interventieradioloog - een arts die gebruik maakt van beeldvormende technieken om de procedures die onmogelijk zou zijn met conventionele chirurgie begeleiden.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Mogelijke problemen bij toekomstige zwangerschappen. Op de avond voor de ingreep.
Mogelijke problemen bij toekomstige zwangerschappen. Op de avond voor de ingreep.

Baarmoederslagaderembolization meestal wordt uitgevoerd door een interventie-radioloog of specialist in de verloskunde en gynaecologie die een opleiding in baarmoederslagaderembolization heeft.

 • Op de avond voordat de procedure, niet eten of drinken na middernacht of na welk tijdstip uw arts geadviseerd. Als je medicijnen gebruikt, vraag dan uw arts of u moet stoppen met het nemen van hen voor of na de procedure.
 • In de radiologie procedure kamer, heb je een intraveneuze (IV) lijn geplaatst in een van uw aders om u vloeistoffen, verdovingsmiddelen, antibiotica en pijnstillers geven. Je hebt ook een urine katheter ingebracht in uw blaas om de blaas leeg te houden tijdens uw behandeling.
 • Na de procedure, meestal zul je worden verplaatst naar een kamer voor een overnachting in het ziekenhuis en terug naar huis de volgende dag.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Om je baarmoeder en bloedvaten te zien, de radioloog maakt gebruik van een fluoroscoop. Dit apparaat is een gepulseerde X-stralen die bewegende beelden van de interne structuur produceert en weergegeven op een computer monitor.

Tijdens de procedure
De procedure bestaat uit:

 • Anesthesie. Meestal zul je een soort verdoving die pijn vermindert en helpt je te ontspannen ontvangt, maar laat je wakker (sedatie).
 • Bloed toegang vat. De arts maakt een kleine incisie in de huid over uw dijbeenslagader, een groot bloedvat dat overlangs door je lies. Dan uw arts een katheter in de slagader en geleidt de katheter een van beide uterine slagaders. In het algemeen, kan de arts toegang tot zowel baarmoeder slagaders via een incisie.
 • Bloedvat mapping en injectie. An ingespoten contrastvloeistof, meestal met jodium, uitmondt in de baarmoeder slagader en haar filialen en maakt ze zichtbaar op de monitor van de fluoroscope's. De vleesbomen "oplichten" feller dan andere baarmoeder weefsel. De radioloog identificeert het juiste gebied van de uteriene arterie en injecteert het bloedvat met kleine deeltjes van kunststof of gelatine. De deeltjes worden gedragen door de bloedstroom naar het myoom vaten blokkeren. Na het injecteren van meer contrast in de baarmoeder slagader, controleert de arts aanvullende afbeeldingen om ervoor te zorgen dat het bloed niet langer het bereiken van de vleesbomen. Dezelfde stappen worden herhaald in de tweede baarmoederslagader.

Na de procedure
In de uitslaapkamer, het zorgteam bewaakt uw conditie en geeft u medicatie om eventuele misselijkheid en pijn te bestrijden. Wanneer de effecten van de narcose vervagen, ze brengen je naar uw ziekenhuis kamer voor overnachting observatie.

 • Positie. Je moet plat liggen voor enkele uren te poolen en stolling van het bloed (hematoom) in de liesslagader terrein te voorkomen.
 • Pain. Het primaire bijwerking van baarmoederslagaderembolization is pijn, die een reactie stoppen bloedtoevoer naar de vleesbomen en een tijdelijke daling van de bloedstroom in normale baarmoederweefsel zijn. Pijn meestal pieken tijdens de eerste 24 uur. Voor het beheren van de pijn, ontvangt u pijnmedicatie.
 • . Observation Post-embolisatie syndroom - gekenmerkt door lichte koorts, pijn, vermoeidheid, misselijkheid en braken - is vaak na baarmoederslagaderembolization. Artsen geloven dat chemische stoffen die vrijkomen door degenererende vleesbomen stimuleren ontsteking, waardoor deze symptomen. Post-embolisatie syndroom symptomen piek ongeveer 48 uur na de ingreep en verdwijnen op hun eigen binnen een week. Lopende symptomen die niet geleidelijk doen verbeteren moeten worden geëvalueerd op meer-ernstige aandoeningen, zoals een infectie.

Tegen de volgende dag, wordt uw urine katheter verwijderd, en je bent aangemoedigd om rond te lopen. Herstel is meestal snel, en complicaties zijn zeldzaam.

Herstel
De meeste vrouwen terug naar huis de dag na de ingreep met een recept voor orale pijnstillers. Pijn eindigt meestal binnen een dag of twee, maar bij sommige vrouwen het omhoog kan duren tot een paar weken.

Volg uw herstel voor:

 • Vaginale afscheiding. Misschien heb je een waterige of slijm-achtige vaginale afscheiding voor een paar weken tot een maand na baarmoederslagaderembolization. De afvoer moet stoppen zonder behandeling. In een paar vrouwen, zijn overblijfselen van vleesbomen doorgegeven via de vagina.
 • Infectie. Terug naar je verloskundige-gynaecoloog of huisarts voor een follow-up examen binnen vier weken van de procedure om te controleren of er geen infectie. Tekenen en symptomen van infectie zijn koorts, koude rillingen en pijn. Vertraagde infecties en vaginale afscheiding zijn zelden gemeld weken tot maanden na de ingreep.

Follow-up
Je zult waarschijnlijk een magnetische resonantie beeldvorming (MRI) examen ondergaan in het komende jaar te controleren krimp of andere veranderingen in de vleesbomen of je baarmoeder. Artsen meestal het schema van de eerste examen drie maanden na de procedure.

Zie ook

Resultaten

Baarmoederslagaderembolization levert meestal aanzienlijke verlichting van de symptomen. Het beïnvloedt ook je menstruatie en het kan een invloed hebben op de vruchtbaarheid.

 • Symptoomverlichting. De meeste vrouwen krijgen significante symptoomverlichting in de eerste drie maanden na de behandeling. Bovendien, wat onderzoek blijkt dat vijf jaar na behandeling baarmoederslagaderembolization blijft symptomen zoals zware bloeden, urine-incontinentie en opgezette buik bij de meeste vrouwen verminderen. Deze resultaten lijken vergelijkbaar met die van myomectomy, waarbij de vleesbomen operatief verwijderd en de baarmoeder hersteld worden.
 • Menstruatie. Uw menstruatie zal waarschijnlijk weer binnen een paar maanden. Een klein aantal vrouwen, echter, voert u de menopauze na de procedure. Het risico lijkt het hoogst onder vrouwen in de leeftijd 45 jaar en ouder.
 • Invloed op de vruchtbaarheid. Hoewel het risico van de menopauze na de procedure is laag, kan subtiele ovariële schade maken om zwanger te raken moeilijker. Er kan ook een verhoogd risico van complicaties zwangerschap, vooral met abnormale plaatsing of bevestiging van de placenta. Ondanks deze risico's, hebben veel vrouwen succesvolle zwangerschappen had na baarmoederslagaderembolization. Echter, langere termijn worden grotere studies nodig om het effect van baarmoederslagaderembolization op de vruchtbaarheid en zwangerschap vast - en het risico baarmoederslagaderembolization moet worden vergeleken met de risico's van chirurgie.

Zie ook