Bariumklysma

Definitie

Een barium klysma is een speciale X-ray examen gebruikt om wijzigingen en afwijkingen in de dikke darm (colon) detecteren. Er zijn twee soorten bariumklysma examens:

 • Een kolom barium enema. Een kolom barium enema begint door het bekleden van het binnenoppervlak van de dikke darm met een oplossing die het metaalelement barium. Hierdoor kan de arts om een ​​silhouet van de vorm en de conditie van uw dikke darm te zien.
 • Air-contrast (double-contrast) bariumklysma. Tijdens een lucht-contrast barium klysma, wordt lucht ingebracht in uw dikke darm na het barium coating is op zijn plaats. De lucht expandeert de dikke darm en verbetert de kwaliteit van de röntgenbeelden.

Een bariumklysma examen geen verdoving nodig. Echter, de voorbereiding voor een bariumklysma - het legen van de dikke darm met laxeermiddelen of klysma's of beide - kunnen onaangenaam zijn.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Uw arts kan een bariumklysma examen aanbevelen aan:

 • Onderzoeken intestinale klachten en symptomen. Een barium klysma kan helpen met uw arts onderzoeken mogelijke oorzaken van buikpijn, rectale bloedingen, een verandering in de stoelgang, chronische diarree en andere darmproblemen.
 • Identificeer specifieke dikke darm problemen. Een barium klysma kan helpen met uw arts te identificeren gezwellen (poliepen) in uw dikke darm, diverticulitis of andere dikke darm problemen.

Bovendien kan een dubbel-contrast barium klysma ook sporen van kanker. Eventuele gezwellen (poliepen) wordt gedetecteerd tijdens een bariumklysma, kan een follow-up colonoscopie nodig zijn. Echter, nieuwere technieken, zoals CT colonografie, worden gebruikt in plaats van barium enema gebruikt omdat nieuwe technieken kan produceren betere beelden.

Bariumklysma examens over het algemeen niet worden uitgevoerd tijdens de zwangerschap.

Zie ook

Risico's

Een bariumklysma examen levert weinig risico's. In zeldzame gevallen kunnen complicaties van een bariumklysma examen zijn onder meer:

 • Ontstekingen in weefsels rond de colon
 • Obstructie in het maagdarmkanaal
 • Scheur in de dikke darm wand

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat een bariumklysma examen, moet u voor het reinigen van (lege) uw dikke darm. Alle residuen in uw dikke darm kan verdoezelen de X-ray beelden of worden verward met een afwijking.

Om uw dikke darm te legen, volgt u de instructies van uw arts zorgvuldig. U kunt gevraagd worden om:

 • Volg een speciaal dieet de dag voor het examen. Doorgaans zult u niet in staat zijn om de dag voor het examen te eten. Drankjes kunnen worden beperkt tot heldere vloeistoffen - zoals gewoon water, thee en koffie zonder melk of room, bouillon en heldere koolzuurhoudende dranken. Je mag niet in staat zijn om te eten of drinken na middernacht de dag van het examen.
 • Neem een laxeermiddel de nacht voor het examen. De laxeermiddel kan in pil-of vloeibare vorm.
 • Gebruik een klysma kit In sommige gevallen kan het nodig zijn om een over-the-counter klysma kit te gebruiken -. Ofwel de nacht voor het examen of een paar uur voor het examen - om uw dikke darm te legen.
 • Pas uw gebruikelijke medicijnen. Herinner uw arts van uw medicijnen minstens een week voor het examen. Het kan nodig zijn om tijdelijk te stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen dagen of uren voor het examen.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens het examen
Tijdens een bariumklysma examen, krijg je een jurk, maar waarschijnlijk niets anders te dragen. Sedatie is meestal niet nodig.

U zult het examen liggend op je zij op een X-ray machine tafel beginnen. Een X-ray zullen worden genomen om ervoor te zorgen dat uw dikke darm schoon is. Dan is een gesmeerde klysma buisje wordt ingebracht in je rectum. A barium zak wordt verbonden met de buis naar de bariumoplossing te leveren in de dikke darm.

De barium oplossing tijdelijk lagen de bekleding van uw dikke darm. Dit zorgt voor een silhouet van de vorm en de conditie van de binnenbekleding van uw dikke darm op röntgenbeelden. Als je met een air-contrast (double-contrast) bariumklysma, lucht wordt ingebracht via je rectum om de dikke darm uitbreiden en verbeteren van de kwaliteit van de beelden.

De buis die wordt gebruikt om de barium leveren heeft een kleine ballon in de buurt van de punt. Wanneer het zich bij de ingang van uw rectum, de ballon zorgt ervoor dat het barium in je lichaam. Als uw dikke darm vult met barium, kunt u de drang om een ​​stoelgang te voelen. Buikkrampen kunnen ook optreden. Om te ontspannen, lang en diep adem. Doe je best om de klysma buis op zijn plaats houden.

U kunt gevraagd worden om verschillende posities op het examen tafel te zetten en te houden. Dit helpt ervoor te zorgen dat uw gehele dikke darm is bekleed met barium en laat de radioloog om de dikke darm te bekijken vanuit verschillende invalshoeken. Je kan ook gevraagd worden om uw adem in te houden op keer.

Bariumklysma. Een kolom bariumklysma.
Bariumklysma. Een kolom bariumklysma.

De radioloog kan stevig op je buik en bekken, het manipuleren van uw dikke darm voor een betere weergave op een monitor aangesloten op de X-ray machine. Een aantal x-stralen zal waarschijnlijk worden genomen van uw dikke darm vanuit verschillende invalshoeken.

Een bariumklysma examen duurt meestal ongeveer 30 tot 45 minuten.

Na het examen
Na het examen, de meeste van de barium zal uit uw dikke darm worden verwijderd door middel van de klysma buis. Wanneer de buis wordt verwijderd, zult u in staat om het toilet te gebruiken om extra barium en lucht te verdrijven. Elke buikkrampen eindigt meestal snel, en je zult in staat zijn om terug te keren naar uw normale dieet en activiteiten meteen.

U kunt witte ontlasting hebben voor een paar dagen als je lichaam natuurlijk verwijdert alle resterende barium van uw dikke darm. Omdat barium kan constipatie veroorzaken, is het belangrijk om extra te drinken in de dagen na het examen. Uw arts kan een laxeermiddel aanraden als dat nodig is.

Neem contact op met uw arts als u niet in staat om een ​​stoelgang of pass gas meer dan twee dagen na het examen of als uw ontlasting niet terugkeert naar zijn normale kleur binnen een paar dagen na het examen bent. Dit kan erop duiden dat een bepaalde hoeveelheid barium in de colon blijft.

Zie ook

Resultaten

Vraag uw arts om de resultaten van uw bariumklysma met u doornemen.

 • Negatief resultaat. Een barium enema examen wordt als negatief als de radioloog detecteert geen afwijkingen in de colon. Als je had de bariumklysma voor het screenen op darmkanker en je bent bij een gemiddeld risico - je hebt geen risico op colonkanker met uitzondering leeftijd factoren - kan uw arts u adviseren te wachten vijf jaar en vervolgens herhalen het examen.
 • Positief resultaat. Een barium enema examen wordt als positief beschouwd als de radioloog detecteert afwijkingen in de colon. Afhankelijk van de bevindingen, kunnen verdere tests nodig je - zoals een colonoscopie - zodat eventuele afwijkingen grondiger kan worden onderzocht, biopsie of verwijderd.

Als uw arts is bezorgd over de kwaliteit van uw röntgenbeelden, kan hij of zij een herhaling bariumklysma of een ander type screeningstest bevelen.

Zie ook