Bekkenexamen

Definitie

Tijdens een bekken-examen, uw arts visueel en handmatig beoordeelt uw voortplantingsorganen. Een bekken examen meestal gebeurt als onderdeel van een vrouw regelmatige controle, of uw arts kan een bekken-examen aanraden als je met symptomen zoals ongewone vaginale afscheiding of pijn in het bekken.

Een bekken examen is een relatief korte procedure. Tijdens bekkenonderzoek, uw arts controleert de vulva, vagina, baarmoederhals, baarmoeder, rectum en het bekken, zoals eierstokken, voor massa, gezwellen of andere abnormaliteiten. Een Pap-test, die screent voor baarmoederhalskanker, tijdens een bekken-examen kan worden uitgevoerd.

Zie ook

Waarom is het gedaan

U kunt een bekken-examen nodig:

  • Om uw gynaecologische gezondheid te beoordelen. Een bekken-examen is vaak onderdeel van een routine fysiek examen voor vrouwen om mogelijke tekenen van een verscheidenheid van aandoeningen, zoals cysten, seksueel overdraagbare infecties, vleesbomen of een vroeg stadium kanker te vinden. Uw arts kan u adviseren hoe vaak u moet worden onderzocht, maar veel vrouwen hebben een bekken-examen een keer per jaar.
  • Om een medische diagnose te stellen. Uw arts kan een bekken-examen raden als je ervaart gynaecologische klachten, zoals pijn in het bekken, ongewone vaginale bloedingen, veranderingen van de huid, abnormale vaginale afscheiding of urine-problemen. Een inwendig onderzoek kan helpen met uw arts de diagnose van mogelijke oorzaken van deze symptomen en bepalen of andere diagnostische tests of behandeling nodig is.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Geen speciale voorbereiding nodig is voor een bekken-examen, maar uw arts kan aanbevelen dat u uw bekken-examen te plannen op een dag wanneer u niet over uw periode.

Als u vragen hebt over het examen of de mogelijke resultaten hebben, schrijf ze op en breng ze mee naar de afspraak, zodat u niet vergeet te vragen over hen tijdens het bezoek met uw arts.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Een bekken examen wordt uitgevoerd in het kantoor van uw arts en duurt slechts enkele minuten.

U zult worden gevraagd om uit te wijzigen van je kleren en in een toga. U mag ook worden gegeven een blad om rond je taille voor extra comfort en privacy. Voor het uitvoeren van de bekken-examen, kan uw arts luister naar je hart en longen en het uitvoeren van een borstonderzoek.

Tijdens de bekken-examen
Tijdens de bekken-examen, lig je op je rug op een onderzoek van tafel, met je knieën gebogen en je voeten geplaatst op de hoeken van de tafel of in ondersteunt beugels genoemd. U zult gevraagd worden om uw lichaam te schuiven in de richting van het einde van de tafel en laat je knieën vallen aan de zijkanten.

  • Externe visuele examen. Eerst uw arts visueel inspecteert uw vulva, op zoek naar irritatie, roodheid, zweren, zwellingen of andere afwijkingen.
  • . Interne visuele examen Next, uw arts maakt gebruik van een speculum - een plastic of metalen scharnierende instrument gevormd als wetsvoorstel een eend - open spreid je vaginale wand en bekijk uw vagina en baarmoederhals. Vaak wordt het speculum verwarmd voordat het wordt geplaatst. Het plaatsen en het openen van het speculum kan druk of ongemak voor sommige vrouwen veroorzaken. Ontspan zo veel mogelijk om pijn te verlichten, maar vertel uw arts als u pijn hebt.
  • Pap test. Als uw bekken-examen bestaat uit een uitstrijkje (uitstrijkje), uw arts een monster van uw cervicale cellen voordat u het speculum. Nadat het speculum wordt verwijderd, uw arts onderzoekt uw andere organen in het bekken op tekenen van afwijkingen.
  • Handleiding examen. Omdat uw bekkenorganen, met inbegrip van uw baarmoeder en eierstokken, niet kan worden gezien van buiten uw lichaam, uw arts moet voelen (palperen) uw buik en bekken voor dit deel van het examen. Om dit te doen, uw arts brengt twee gesmeerd, gehandschoende vingers in je vagina met een hand, terwijl de andere hand drukt zachtjes op de buitenkant van je onderbuik. Dit is om de grootte en vorm van je baarmoeder en eierstokken controleren en identificeren van tederheid en ongewone gezwellen. Na het vaginaal onderzoek, uw arts ook brengt een gehandschoende vinger in uw rectum te controleren op tederheid, gezwellen of andere onregelmatigheden.

Meestal, bij elke stap langs de weg, uw arts vertelt u precies wat hij of zij aan het doen is, dus niets komt als een verrassing voor je.

Na de bekken-examen
Na de bekken-examen voorbij is, kunt u te kleden en vervolgens bespreken met uw arts de resultaten van uw examen.

Zie ook

Resultaten

Bekken-examen. Om uw gynaecologische gezondheid te beoordelen.
Bekken-examen. Om uw gynaecologische gezondheid te beoordelen.

Wanneer het examen is gedaan, kan uw arts meestal vertellen u onmiddellijk als de bekken-examen openbaarde iets ongewoons. Als je een uitstrijkje gehad, kunnen deze resultaten een paar dagen duren. Uw arts zal met u bespreken eventuele vervolgstappen, aanvullende tests, follow-up of behandeling nodig is.

Als u vragen hebt over de bekken-examen of enig ander aspect van uw gezondheid, voedt hen op terwijl je nog in het kantoor met uw arts.

Zie ook