Biofysische profiel

Definitie

Een biofysische profiel is een prenatale test mogelijk gebruikt om te controleren op een baby welzijn. De test combineert foetale hartslag monitoring (nonstress test) en foetale echoscopie - een beeldvormende techniek die hoge-frequentie geluidsgolven gebruikt om beelden van een baby in de baarmoeder te produceren. Tijdens een biofysische profiel, wordt een baby hartslag, ademhaling, beweging, spierspanning en vruchtwater vloeistof niveau geëvalueerd en krijgt een score.

Meestal wordt een biofysische profiel aanbevolen voor vrouwen met een risico op zwangerschap verlies. Een biofysische profiel wordt meestal gedaan na week 32 van de zwangerschap. Echter, kan de proef worden uitgevoerd bij een zwangerschap ver genoeg mee voor bezorging beschouwd - meestal na 24 tot 26 weken van de zwangerschap. Een lage score op een biofysisch profiel zou kunnen wijzen dat u en uw baby verdere controle of speciale zorg nodig hebben. In sommige gevallen kan vroege of onmiddellijke levering worden aanbevolen.

Een biofysische profiel is een niet-invasieve test die elke fysieke risico's voor u of uw baby niet opleveren. Echter, het is niet altijd duidelijk dat een biofysische profiel kan helpen bevorderen gezondheid van een baby. Zoek uit wat een biofysische profiel gaat en of deze prenatale test die u of uw baby zou kunnen profiteren.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Een biofysische profiel wordt gebruikt om te evalueren en te monitoren gezondheid van een baby. Het doel van een biofysische profiel is om zwangerschap verlies te voorkomen en op te sporen foetale hypoxie - wanneer de baby wordt beroofd van een adequate zuurstofvoorziening - vroeg genoeg, zodat de baby kan worden geleverd en blijvende schade te ondersteunen.

De test wordt meestal gedaan wanneer er een verhoogd risico op miskraam. Uw zorgverzekeraar zal de noodzaak en timing van een biofysisch profiel op basis van de vraag of je baby kan overleven indien vroeg geleverd, de ernst van uw aandoening en de kans op zwangerschap verlies te bepalen.

Uw zorgverzekeraar kan in eerste instantie raden een aangepaste biofysische profiel - een vereenvoudigde versie van de test die een nonstress test wordt en beoordeelt vruchtwater via echografie. Uw zorgverzekeraar zal dan de resultaten gebruiken om te bepalen of u een volledige biofysische profiel, die ook meet een baby ademhaling, bewegingen en spierspanning nodig.

Uw zorgverzekeraar kan een biofysisch profiel aanraden als je hebt:

 • Een meerlingzwangerschap
 • Een onderliggende medische aandoening, zoals type 1 diabetes, zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk, een bloedziekte, lupus, schildklier ziekte, nierziekte of hart-en vaatziekten
 • Een zwangerschap die twee weken voorbij je uitgerekende datum is verlengd (postterm zwangerschap)
 • Een geschiedenis van de zwangerschap verlies
 • Een baby die is afgenomen foetale bewegingen of mogelijke groei van de foetus problemen
 • Te veel vruchtwater (polyhydramnios) of lage vruchtwater (oligohydramnios)
 • Rh (rhesus) sensibilisatie - een potentieel ernstige aandoening die kan optreden wanneer uw bloedgroep Rhesus negatief en uw baby bloedgroep Rh positief
 • Zorgwekkende resultaten van andere prenatale testen
Biofysische profiel. Tijdens de test.
Biofysische profiel. Tijdens de test.

Uw zorgverzekeraar kan ook aan een biofysisch profiel als je bent tussen de 40 en 42 weken zwanger. De voordelen van de proef uitgevoerd tijdens deze periode zijn echter niet duidelijk.

Uw zorgverzekeraar kan aanbevelen dat u een biofysische profiel hebben een keer per week, twee keer per week of, zelden, nog vaker - afhankelijk van uw gezondheidstoestand - totdat je bevallen.

Zie ook

Risico's

Een biofysische profiel is een niet-invasieve test die geen fysieke risico's voor u of uw baby poses.

Terwijl een biofysisch profiel kan geruststelling bieden over de gezondheid van uw baby, het kan ook leiden tot angst. Daarnaast zou een biofysische profiel niet een bestaand probleem op te sporen of zou kunnen suggereren dat er een probleem bestaat wanneer er geen is.

Ook, houd in gedachten dat terwijl een biofysische profiel wordt vaak aanbevolen voor vrouwen die een verhoogd risico op verlies van zwangerschap, het is niet altijd duidelijk dat de test gezondheid van een baby kan bevorderen.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Een biofysische profiel vereist meestal geen speciale voorbereiding. Echter, de echo zou moeten worden gedaan met een volle blaas.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Een biofysische profiel kan worden gedaan in het kantoor van uw zorgverzekeraar of in een ziekenhuis. De test zou kunnen duren tot een uur in beslag.

Tijdens de test
Tijdens de nonstress test, zult u op een onderzoekstafel liggen. U zult waarschijnlijk uw bloeddruk genomen vóór de test en op gezette tijden gedurende de test. Uw zorgverzekeraar of een lid van uw gezondheidszorg team zal dan plaats twee riemen over je buik. Een band zal hebben sensoren om uw baby's hartslag te meten, en de andere zal sensoren moeten samentrekkingen van de baarmoeder te detecteren. Je zult waarschijnlijk worden gevraagd om een ​​knop drukken als je baby beweegt. De bewegingen van uw baby zal dan worden vermeld op het foetale hart record. Uw zorgverzekeraar zal kijken om te zien of je baby's hart klopt sneller als hij of zij beweegt. Typisch, de test duurt 20 minuten. Echter, als je baby slaapt, moet u wachten tot hij of zij ontwaakt tot accurate resultaten te waarborgen. In sommige gevallen kan uw zorgverzekeraar proberen om de baby te wekken door het maken van een hard geluid of vraag je om een ​​glas sap drinken.

Tijdens de echo examen, zult u ook op een onderzoekstafel liggen. Uw zorgverzekeraar of een echografie technicus zal een kleine hoeveelheid gel op je buik passen. Dan zal hij of zij een klein apparaat wrijven heet een transducer over uw huid, het verplaatsen van het ene deel van je buik naar de andere indien nodig. De transducer wordt impulsen van geluidsgolven die in een patroon van lichte en donkere gebieden zullen worden vertaald uitstoten - het creëren van een beeld van uw baby op een monitor. Uw zorgverzekeraar of de echografie technicus zal dan evalueren ademhaling bewegingen van uw baby, lichaamsbewegingen, spierspanning en vruchtwater vloeistofniveau. De echografie kan duren 5 tot 30 minuten of zo, afhankelijk van of je baby wakker is of er is een wachttijd totdat je baby ontwaakt.

Definitie. Na de test.
Definitie. Na de test.

Na de test
Wanneer de biofysische profiel compleet is, zal uw zorgverzekeraar waarschijnlijk de resultaten met u bespreken meteen.

Zie ook

Resultaten

Elk gebied dat is geëvalueerd tijdens een biofysische profiel krijgt een score van 0 of 2 punten, afhankelijk van de vraag of bepaalde criteria werd voldaan. Een score kan zodra de biofysische waargenomen wordt gegeven. Bijvoorbeeld:

 • Foetale hartslag. De resultaten van dit deel van de test (nonstress test) zijn reactief of niet-reactief genoemd. Als je baby's hartslag versnelt tot een bepaald niveau twee of meer gedurende minstens 15 seconden binnen 20 tot 40 minuten, worden de resultaten beoordeeld reactieve en 2 punten worden gegeven. Als je baby's hartslag niet aan die criteria, kunnen de resultaten als niet-reactieve en 0 punten zal worden gegeven. Houd in gedachten dat niet-reactieve resultaten kunnen optreden omdat je baby sliep tijdens de test.
 • Foetale ademhaling. Als je baby weergeeft ten minste een exemplaar van ritmische ademhaling gedurende 30 seconden of meer binnen 30 minuten, 2 punten zal worden gegeven. Als je baby's ademhaling niet voldoet aan de criteria, zal 0 punten worden gegeven.
 • Foetale beweging. Als je baby beweegt zijn of haar lichaam of ledematen drie keer of meer binnen 30 minuten, zal 2 punten worden gegeven. Als de bewegingen van uw baby niet voldoen aan de criteria, zal 0 punten worden gegeven.
 • Foetale spierspanning. Als je baby beweegt ledemaat een gebogen positie naar een uitgestrekte positie en snel terug naar een gebogen positie, wordt 2 punten krijgen. Als je baby's spierspanning niet voldoet aan de criteria, zal 0 punten worden gegeven.
 • Vruchtwater vloeistofniveau. De echografie technicus gaat op zoek naar de grootste zichtbare zak van vruchtwater. Tot een score van 2 punten te verkrijgen, moet de zak een bepaalde grootte zijn. Als uw vruchtwater vloeistofniveau niet voldoet aan de criteria, zal 0 punten worden gegeven.

De individuele scores worden vervolgens bij elkaar opgeteld voor een totale score. Typisch, een score van 8 tot 10 is geruststellend. Een score die lager is dan 6 geeft de noodzaak voor verdere testen. In sommige gevallen kan een lage score uw zorgverzekeraar leiden tot aanraden een vroege of onmiddellijke levering. Bovendien, als uw zorgverzekeraar vaststelt dat u een lage hoeveelheid vruchtwater, je zult verdere testen nodig hebben en nodig zou kunnen hebben om uw baby te vroeg leveren - ongeacht uw totale score.

Houd in gedachten dat bepaalde factoren kunnen invloed hebben op de resultaten van een biofysisch profiel, met inbegrip van het gebruik van corticosteroïden om de snelheid van uw baby longrijpheid en de aanwezigheid van een infectie.

Zorg ervoor dat u de resultaten van uw biofysische profiel te bespreken met uw zorgverzekeraar om volledig te begrijpen wat ze zouden kunnen betekenen voor u en uw baby.

Zie ook