Borstcysten

Definitie

Borst cysten zijn met vocht gevulde blaasjes in je borst, die meestal geen kanker (goedaardige). U kunt een of vele borstcysten. Ze worden vaak omschreven als ronde of ovale knobbels met duidelijke randen. In textuur, een borst cyste meestal voelt als een druif of een met water gevulde ballon, maar soms een borst cyste stevig aanvoelt.

Borstcysten hebben geen behandeling nodig, tenzij er een cyste is groot en pijnlijk of anderszins ongemakkelijk. In dat geval kan het aftappen van de vloeistof uit een borst cyste verlichten uw symptomen.

Borstcysten. Belangrijke persoonlijke informatie.
Borstcysten. Belangrijke persoonlijke informatie.

Borst cysten zijn vaak voor bij vrouwen vóór de menopauze, tussen de leeftijden 35 en 50, maar kan worden gevonden bij vrouwen van elke leeftijd. Als u borstcysten, ze verdwijnen meestal na de menopauze, tenzij je die hormoontherapie.

Zie ook

Symptomen

Tekenen en symptomen van borst cysten zijn:

 • Een soepele, gemakkelijk verplaatsbaar rond of ovaal knobbeltje in de borst met duidelijke randen (die meestal, maar niet altijd, geeft aan dat het goedaardig)
 • Gewoonlijk in een borst, maar kunnen zowel borsten tegelijk
 • Pijn in de borst of gevoeligheid in het gebied van het knobbeltje in de borst
 • Toename knobbeltje in de borst grootte en gevoelige borsten vlak voor je menstruatie
 • Afname in knobbeltje in de borst grootte en resolutie van andere tekenen en symptomen na je menstruatie

Het hebben van een of meerdere eenvoudige borstcysten niet verhogen van uw risico op borstkanker. Maar het hebben van cysten kan interfereren met uw vermogen om nieuwe borst brokken of andere abnormale veranderingen die zouden moeten worden geëvalueerd door uw arts te detecteren. Het is belangrijk om vertrouwd te raken met hoe je borsten normaal aanvoelen, zodat je weet wanneer er iets nieuw is of veranderende of gewoon niet goed voelt geworden.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Normaal borstweefsel bij gezonde vrouwen voelt zich vaak klonterig of nodulaire. Maar als je de aanwezigheid van een nieuwe knobbeltjes in de borsten die niet weg hoeft te gaan na een menstruatie, of als een eerder beoordeelde knobbeltje in de borst lijkt te zijn gegroeid of andere wijzigingen, maak dan een afspraak met uw arts om het te krijgen uitgecheckt meteen detecteren.

Zie ook

Oorzaken

Elk van je borsten bevat lobben van klierweefsel, gerangschikt als bloemblaadjes van een madeliefje. De lobben zijn verder verdeeld in kleinere melkklieren die melk produceren tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Kleine leidingen verplaatsen de melk aan je tepel. Het steunweefsel dat de borst geeft zijn vorm bestaat uit vetweefsel en vezelig bindweefsel. Borstcysten ontwikkelen wanneer een overmatige groei van de klieren en bindweefsel (fibrocystische veranderingen) blok melkkanalen, waardoor ze te verbreden (verwijden) en vul met vloeistof.

 • Microcysten zijn te klein om te voelen, maar kan worden gezien bij beeldvormend onderzoek, zoals mammografie of ultrageluid.
 • Macrocysten zijn groot genoeg om te voelen en kan groeien tot ongeveer 1 tot 2 inch (2,5 tot 5 cm) in diameter. Grote borsten cysten kunnen druk uitoefenen op de omgeving borstweefsel, waardoor pijn in de borst of ongemak.

De oorzaak van borstcysten blijft onbekend. Er zijn aanwijzingen dat een teveel aan oestrogeen in je lichaam, waardoor het borstweefsel kan stimuleren, kan een rol spelen in de borst cyste ontwikkeling spelen.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Voor de evaluatie van een nieuw knobbeltje in de borst of wijzigingen op uw borst examen, zult u waarschijnlijk beginnen met het zien van uw primaire zorgverlener. In sommige gevallen, op basis van een klinisch borstonderzoek of bevindingen op een beeldvormende test, kunt u worden doorverwezen naar een borst-gezondheid specialist.

Wat u kunt doen
De eerste evaluatie richt zich op uw medische geschiedenis. Je zult bespreken uw symptomen, hun relatie tot je menstruatiecyclus en alle andere relevante informatie. Ter voorbereiding op deze discussie, maken lijsten die zijn onder meer:

 • Al uw klachten, ook al lijken ze niets met de reden waarom u de afspraak gepland
 • Belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van belangrijke spanningen of recente leven verandert
 • Alle medicijnen, vitaminen, kruiden en supplementen die u regelmatig
 • Vragen aan uw arts te vragen, van de belangrijkste tot de minst belangrijke in het geval de tijd om

Fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Wat veroorzaakt mijn klachten?
 • Heeft mijn risico op borstkanker hebben van cysten te verhogen?
 • Welke soorten tests heb ik nodig?
 • Welke behandeling is waarschijnlijk het beste te werken?
 • Wat zijn de alternatieven voor de primaire aanpak die jij suggereert?
 • Zijn er beperkingen ik moet volgen?
 • Zijn er gedrukte materiaal dat ik naar huis kan nemen? Welke websites raden jullie aan?
Voorbereiding op uw afspraak. Vragen aan uw arts te vragen.
Voorbereiding op uw afspraak. Vragen aan uw arts te vragen.

Aarzel niet om vragen te stellen wanneer je iets niet begrijpt.

Wat te verwachten van uw arts
Wees voorbereid op vragen die uw arts kan vragen, zoals beantwoorden:

 • Wanneer heb je voor het eerst de cyste of knobbel ontdekt?
 • Constateer je een verandering in de grootte van de cysten of gezwellen?
 • Welke symptomen heb je ervaren, en hoe lang heb je ze gehad?
 • Doe je symptomen zich voordoen in een of beide borsten?
 • Hebben geen symptomen loop der tijd veranderd?
 • Heeft u ervaring een pijn in de borst? Zo ja, hoe ernstig is uw pijn?
 • Heeft u een tepel? Zo ja, in een of beide borsten?
 • Hoe gaat uw menstruatiecyclus van invloed op de cysten of gezwellen?
 • Wanneer was je laatste mammogram?
 • Heeft u een familiegeschiedenis van borst-cysten of knobbeltjes?
 • Hebt u eerder een borst cysten of gezwellen, of een borst biopsie?
 • Heeft u een persoonlijke geschiedenis van voorstadia of kanker borststukken?

Zie ook

Tests en diagnose

Screening en diagnose van een borst cyste begint meestal nadat u of uw huisarts een knobbeltje in de borst te identificeren. Naast het bespreken van uw symptomen en de gezondheid van de geschiedenis, zal uw arts een borstonderzoek te doen en kan een borst echografie of fijne naald aspiratie te doen, afhankelijk van uw behoeften.

Borstonderzoek
Uw arts zal fysiek onderzoekt het knobbeltje in de borst en controleren op eventuele andere knelpunten in uw borsten. Omdat uw arts niet kan onderscheiden van een klinisch borstonderzoek alleen de vraag of een knobbeltje in de borst is een cyste, heb je nog een test nodig, ofwel een imaging-test of fijne naald aspiratie.

Echografie borst
Echografie borst kan helpen uw arts bepalen of een knobbeltje in de borst is met vloeistof gevulde of vast. Een met vloeistof gevulde ruimte geeft meestal een borst cyste. Een solide lijkende massa waarschijnlijk een goedaardige knobbel, zoals een fibroadenoom, maar stevige brokken kan ook borstkanker.

Gebaseerd op wat de dokter ziet op de echo, kan hij of zij raden een biopsie om een ​​solide lijkende massa verder te evalueren. Als uw arts gemakkelijk kan voelen een knobbeltje in de borst, kan hij of zij borst-echografie overslaan en uitvoeren fijne naald aspiratie plaats.

Fijne naald aspiratie
Tijdens een fijne naald aspiratie, uw arts een dunne naald in het knobbeltje in de borst en probeert (aspiratie) vloeistof te trekken. Vaak wordt fijne naald aspiratie gedaan met behulp van ultrageluid om nauwkeurige plaatsing van de naald te geleiden. Als er vloeistof naar buiten komt en het knobbeltje in de borst weg gaat, kan uw arts een borst cyste diagnose te stellen onmiddellijk.

 • Als de vloeistof is niet bloederig en het knobbeltje in de borst verdwijnt, moet je geen verder onderzoek of behandeling.
 • Als de vloeistof verschijnt bloederige of het knobbeltje in de borst niet verdwijnt, kan uw arts een monster sturen van de vloeistof voor lab testen en verwijzen u naar een borst chirurg of een radioloog - een arts opgeleid om beeldvorming examens en procedures uit te voeren - om te volgen -up.
 • Als er geen vocht wordt onttrokken, zal uw arts waarschijnlijk aanraden een imaging-test, zoals mammografie of echografie, om de forfaitaire verder te evalueren. Gebrek aan vloeistof of een knobbeltje die niet na aspireren verdwijnt stelt het borststuk - of althans een deel daarvan - is solide, en een monster van cellen kan worden verzameld en overgebracht voor opsporen van de kanker (fine- naaldaspiratie biopsie).

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Geen behandeling nodig is voor vocht gevulde (eenvoudige) borstcysten. Als u niet de menopauze bereikt hebben, kan uw arts nauwkeurig adviseren het bewaken van een borst cyste te zien of het lost op zijn eigen.

Fijne naald aspiratie
Fijne naald aspiratie, de procedure gebruikt om een ​​borst cyste diagnose, ook kan dienen als behandeling als uw arts verwijdert alle vocht uit de cyste op het moment van de diagnose, uw knobbeltje in de borst verdwijnt en uw symptomen verdwijnen.

Als je een borst cyste, kan het nodig zijn om vocht meer dan eens afgevoerd. Terugkerende of nieuwe cysten komen vaak voor. Echter, als de cyste is persistent via 2-3 menstruatiecyclus en in omvang toeneemt, moet u uw arts te raadplegen voor de evaluatie met een echo.

Hormoongebruik
Met behulp van de anticonceptiepil (orale anticonceptiva) om uw menstruatiecyclus reguleren kan helpen om de herhaling van borstcysten. Maar vanwege mogelijke ernstige bijwerkingen, de pil of andere hormonale therapie, zoals tamoxifen, is meestal alleen aanbevolen bij vrouwen met ernstige symptomen. Staken van hormonale substitutietherapie tijdens de postmenopauzale jaren kan de vorming van cysten verminderen ook.

Chirurgie
Chirurgische verwijdering van een cyste is alleen nodig in ongewone omstandigheden. Chirurgie kan worden overwogen als een ongemakkelijke borst cyste terugkomt maand na maand, of als een borst cyste bevat bloed-getinte vloeistof of toont andere zorgwekkende tekenen.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Om ongemak in verband met borstcysten minimaliseren, kunt u proberen deze maatregelen:

 • Draag een goed passende, ondersteunende beha. Als u pijn in de borst van een borst cyste, een goede ondersteuning aan de omliggende borstweefsel kan helpen verlichten wat ongemak.
 • Vermijd cafeïne. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat cafeïne consumptie is gekoppeld aan borstcysten. Echter, sommige vrouwen vinden verlichting van hun symptomen na eliminatie van cafeïne uit hun dieet. Overweeg het verminderen of elimineren van cafeïne - in dranken, alsook in voedingsmiddelen, zoals chocolade - om te zien of uw symptomen verbeteren.
 • Verminder zout in uw dieet. Hoewel studies over zoutbeperking en vorming van cysten zijn niet overtuigend, sommige deskundigen wijzen erop dat het verminderen van zout in uw dieet kan helpen. Verbruiken minder natrium vermindert de hoeveelheid door het lichaam, die op hun beurt kunnen helpen verlichten van symptomen van een fluïdum-gevulde borst cyste behouden overtollige vloeistof.
 • Overwegen om over-the-counter pijn medicatie als uw arts adviseert hen. Sommige vormen van pijn in de borst kan worden verlicht door het gebruik van paracetamol (Tylenol) of niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen, zoals ibuprofen (Advil, Motrin IB) of naproxen ( Aleve, Naprosyn).

Zie ook

Alternatieve geneeswijzen

Teunisbloemolie is een vetzuur (linolzuur) supplement dat beschikbaar is over-the-counter. Een paar kleine studies suggereren dat teunisbloemolie kan helpen minimaliseren menstruele cyclus pijn in de borst, soms geassocieerd met borst-cysten. Maar het bewijs is niet overtuigend, en meer onderzoek nodig is. Hoewel het exacte mechanisme is niet duidelijk, sommige deskundigen geloven dat vrouwen met een tekort aan linolzuur zijn gevoeliger voor hormonale schommelingen tijdens de menstruele cyclus, waardoor borstpijn.

Uw cysten of gezwellen heeft medische evaluatie om zeker te zijn dat het geen kanker, dus volg de aanbevelingen van uw arts. Laat uw arts weten als u het nemen van alle vitamines, kruiden of andere voedingssupplementen.

Zie ook