Borstonderzoek

Definitie

Een borstonderzoek is een zelf-inspectie van uw borsten. Tijdens een borstonderzoek, je ogen en handen te gebruiken om het uiterlijk te observeren en feel van uw borsten.

Borst examens, eenmaal essentieel vond voor vroege opsporing van borstkanker, worden nu beschouwd als optioneel. Terwijl onderzoeksmammogrammen zijn bewezen om levens te redden, is er geen bewijs dat borstexamens dit kan doen. Wat er nu benadrukt is borstkanker bewustzijn - vertrouwd zijn met de normale consistentie van uw borsten en het onderliggende weefsel, evenals de inspectie van uw borsten voor nieuwe veranderingen die potentiële borst problemen kunnen betekenen.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Doet borstexamens helpt je leert de normale gevoel en uiterlijk van uw borsten. Dat maakt het gemakkelijker om subtiele veranderingen opmerken, dat ze zich voordoen.

Zeg, bijvoorbeeld, voel je een merkbaar gebied van verdikking in het bovenste gedeelte van je borst, naast uw arm. Als u bekend bent met hoe je borsten kijken en voelen bent geworden, weet u uw borst voelt meestal volledig glad in dat gebied. Zonder een tastbare herinnering aan te hebben gedaan frequente borst examens, hoewel, je zou niet merken dit verschil. Detecteren van een dergelijke verandering moet u vragen om uw arts te zien.

Borstonderzoek. Angst veroorzaakt door het vinden van een klomp.
Borstonderzoek. Angst veroorzaakt door het vinden van een klomp.

Het vinden van een knobbeltje in de borst als het kleine verhoogt de kans op genezing, als de klomp is vastbesloten om kanker te zijn. Een kleinere kanker kan betekenen dat u een betere chirurgische en andere behandelingsopties, vergeleken met een vorm van kanker die is groter.

Een studie van de vrouwen die borstkanker operatie vond dat ondanks het feit dat hadden frequente onderzoeksmammogrammen, ongeveer 40 procent van de borstkankers werden ontdekt als gevolg van brokken of verdachte veranderingen gevonden tijdens borst examens door de vrouwen zelf.

Om het grootste voordeel van regelmatige zelfonderzoek van de borsten examens te krijgen, vraag dan uw arts om je techniek te beoordelen bij uw volgende checkup.

Zie ook

Risico's

Het uitvoeren van een borstonderzoek is op zichzelf niet schadelijk. Er zijn echter een aantal risico's, zoals:

 • Angst veroorzaakt door het vinden van een klomp. Meeste veranderingen of knobbeltjes vrouwen vinden hun borsten zijn niet kwaadaardig. Toch, het vinden van iets verdachts in uw borst kunt u ongerust over wat het kan betekenen maken. U kunt verdragen een aantal dagen van zorgen totdat u uw arts kunt zien.
 • Tests en procedures kan nodig zijn om te controleren brokken of wijzigingen. Als je ontdekt een verdachte knobbel, kan je eindigen met een procedure om monster borstweefsel voor onderzoek (kernnaaldbiopsie). Als blijkt dat de klomp was goedaardige (benigne), zou je het gevoel dat je een invasieve procedure niet onnodig hebben ondergaan.
 • Overschatten de voordelen van zelf-examens. Hoewel borst examens niet het aantal sterfgevallen als gevolg van borstkanker te verminderen, kunnen ze nog steeds helpen bij vroegere opsporing van een borst afwijking die kan te wijten zijn aan kanker. Vanwege dit, zijn borst examens nu al een optie beschouwd door de meeste organisaties, zoals de European Cancer Society.

Bespreek de voordelen en risico's van borst-examens met uw arts. Screening voor borstkanker meestal gaat een gecombineerde aanpak die bestaat uit:

 • Borstkanker bewustzijn dat je doet door middel van zelfonderzoek van de borsten examens
 • Klinische borst examens door uw arts
 • Mammografie

Samen worden gebruikt, kunnen deze screeningsmethoden verhogen van uw kansen op het vinden van borstkanker in een vroeg, meer behandelbaar stadium.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Als u ervoor kiest om borstzelfonderzoek examens te doen, vraag dan uw arts wanneer ze te beginnen. Vraag uw arts om te laten zien hoe je een zelfonderzoek van de borsten te doen. De European Cancer Society beveelt aan dat artsen te informeren vrouwen over de voordelen en beperkingen van borst examens wanneer zij de leeftijd van 20 bereiken. U kunt nog steeds uitvoeren borstexamens als u zwanger bent, borstvoeding geeft, zijn gegaan door de menopauze of hebben borstimplantaten.

Tests en procedures kan nodig zijn om te controleren of knobbeltjes of veranderingen. Overschatten de voordelen van zelf-examens.
Tests en procedures kan nodig zijn om te controleren of knobbeltjes of veranderingen. Overschatten de voordelen van zelf-examens.

Voor te bereiden op je borst examen kunt u:

 • Kies de tijd tijdens je menstruele cyclus wanneer je borsten zijn de minst tedere. Jouw hormoonspiegels fluctueren iedere maand tijdens je menstruele cyclus, die veranderingen in het borstweefsel veroorzaakt. Zwelling begint af te nemen wanneer je menstruatie begint. Daarom is de beste tijd om een ​​zelf-examen uit te voeren is een paar dagen na je menstruatie eindigt.
 • Als je niet menstrueren, kies een bepaalde dag van de maand. Als je niet je tijd te krijgen en wil graag borst zelf-examens te doen, zou je een bepaald dag van de maand waarop het examen te doen kiezen. Maar het is OK als je ervoor kiest om geen examens te voeren elke maand.
 • Hou een notitieboekje bij de hand. Gebruik een notebook op te nemen wat u merkt in uw borsten. Sommige vrouwen vinden het nuttig om een ​​diagram van hun borsten te trekken achter borst examens. Bijvoorbeeld, kon u er rekening mee dat het bovenste gedeelte van uw linkerborst lijkt iets dikker dan de onderste helft. Als het gebied van de dikte wordt prominenter op de daaropvolgende examens, kan je tekeningen helpen u let op de verandering. Of je zou er rekening mee dat het bovenste buitenste kwadrant van uw rechterborst is zeer gevoelig vlak voor je menstruatie begint, maar verbetert na het begint. Als je die gevoeligheid elke maand hebt opgenomen, zou u en uw arts te bepalen dat de verandering overeenkomt met hormonale schommelingen en is niets over betrokken te zijn.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Begin met een visueel onderzoek van uw borsten
Zitten of staan ​​shirtless en braless in de voorkant van een spiegel met je armen langs je lichaam. Om je borsten visueel te inspecteren, doet u het volgende:

 • Gezicht naar voren en kijk voor rimpelen, kuiltjes, of veranderingen in grootte, vorm of symmetrie.
 • Controleer om te zien of je tepels zijn ingeschakeld in (omgekeerde).
 • Inspecteer je borsten met je handen naar beneden gedrukt op je heupen.
 • Inspecteer je borsten met je armen verhoogd overhead en de palmen van je handen tegen elkaar gedrukt.
 • Til je je borsten te zien of richels langs de bodem zijn symmetrisch.

Als je een visuele handicap, dat maakt het moeilijk voor u om visueel te inspecteren uw borsten, vraag dan een goede vriend of een familielid om u te helpen.

Vervolgens gebruik je handen om je borsten te onderzoeken
Voorkomende manieren om de handmatige deel van het borstonderzoek uitvoeren zijn onder andere:

 • Het liggen. Kies een bed of een ander plat oppervlak te gaan liggen op je rug. Wanneer liggen, borstweefsel spreidt zich uit, waardoor het dunner en gemakkelijker te voelen.
 • In de douche. Lather je vingers en borsten met zeep om je vingers te helpen glijden meer soepel over je huid.

Bij het onderzoek van je borsten, een aantal algemene tips om in gedachten te houden zijn:

 • Gebruik de kussentjes van je vingers. Gebruik de pads, niet de zeer tips van je drie middelste vingers op het examen. Als je moeite hebt het gevoel met je vinger pads hebben, gebruiken een ander deel van je hand is de meer gevoelige, zoals uw handpalm of de rug van je vingers.
 • Gebruik verschillende drukniveaus. Je doel is om verschillende diepten van de borst te voelen door het gebruik van verschillende niveaus van druk om al het borstweefsel te voelen. Gebruik lichte druk op het weefsel het dichtst bij de huid, mediumdruk een beetje dieper voelen en stevige druk uit het weefsel het dichtst bij de borst en ribben voelen voelen. Zorg ervoor dat u elk drukniveau te gebruiken voordat u naar de volgende plek. Als je niet zeker weet hoe moeilijk in te drukken, praten met uw arts of verpleegkundige.
 • Neem de tijd. Haast je niet. Het kan enkele minuten duren om zorgvuldig te onderzoeken uw borsten.

Gebruik een methodische techniek om ervoor te zorgen u uw gehele borst te onderzoeken:

 • Plaats je linkerhand achter je hoofd en onderzoeken uw linkerborst met je rechterhand.
 • Met behulp van de pads van uw recht drie middelste vingers, beginnen bij je sleutelbeen en bewegen in de richting je tepel. Zorg ervoor dat u alle drie drukniveaus gebruikt - lichte, middelzware en diep - om al uw borstweefsel te voelen.
 • Dan vegen of verplaatsen methodisch rond uw borst - net als het is het gezicht van een klok - opnieuw vanaf je sleutelbeen en bewegen in de richting van de tepel. Zorg ervoor dat u de hele borst gebied te controleren.
 • Leg je rechterhand achter je hoofd en herhaal het onderzoek op uw rechterborst met uw linkerhand.
 • Onderzoek je oksels bij zitten of staan ​​met je arm iets verhoogd.
 • Onderzoek uw tepels en kijk voor afvoer. Doe dit door voorzichtig het opheffen van de regio (tepelhof) rond de tepel met je vingers gepositioneerd op 12:00 en 06:00 en opnieuw met je vingers op 3 uur en 9 uur.

Als u een handicap die het moeilijk maakt om je borsten met deze techniek te onderzoeken - bijvoorbeeld, u gebruik maken van slechts een hand hebt of je problemen hebt met je handen stil houden - u kunt waarschijnlijk nog een zelfonderzoek van de borsten te voeren. Vraag uw arts om u te laten zien hoe u uw borsten te onderzoeken.

Zie ook

Resultaten

Wat is normaal
Veel vrouwen vinden brokken of veranderingen in hun borsten, omdat sommige van deze normale veranderingen die zich voordoen op verschillende punten in de menstruele cycli. Het vinden van een verandering of knobbeltje in uw borst is geen reden tot paniek. Borsten voelen zich vaak verschillend in verschillende plaatsen. Een stevige rand langs de onderkant van elke borst normaal is, bijvoorbeeld. De look en feel van uw borsten zal veranderen als je ouder wordt.

Wanneer moet contact opnemen met uw arts
Maak een afspraak met uw arts als u:

 • Een harde knobbel of knoop in de buurt van uw onderarm
 • Veranderingen in de manier waarop je borsten kijken of voelen, waaronder verdikking of prominente volheid die anders is dan het omringende weefsel
 • Veranderingen in kleur, grootte, vorm of textuur
 • Kuiltjes, rimpelt, bobbels of ribbels op de huid van je borsten
 • Een tepel die in wordt geduwd (omgekeerde) in plaats van uit te steken
 • Roodheid, warmte, zwelling of pijn
 • Jeuk, schubben, zweren of uitslag
 • Bloederige afscheiding uit de tepel

Uw arts kan follow-up met een klinisch borstonderzoek, mammografie en echografie.

Zie ook