Brachytherapie

Definitie

Brachytherapie (rem-e-THER-uh-pee) is een techniek die erin bestaat radioactief materiaal in je lichaam. Brachytherapie is een vorm van radiotherapie die wordt gebruikt om kanker te behandelen. Brachytherapie wordt ook wel inwendige bestraling.

Brachytherapie kunnen artsen hogere doses straling aan meer specifieke gebieden van het lichaam ten opzichte van de conventionele vorm van stralingstherapie (uitwendige bestraling) straling die uitsteekt vanaf een machine buiten het lichaam. Brachytherapie kan minder bijwerkingen veroorzaken dan wel externe bestraling, en de totale behandelduur is meestal korter met brachytherapie.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Brachytherapie wordt gebruikt om verscheidene soorten kanker, waaronder behandeling:

 • Galgang kanker
 • Borstkanker
 • Baarmoederhalskanker
 • Endometriumkanker
 • Kanker eye
 • Hoofd-halskanker
 • Longkanker
 • Prostaatkanker
 • Rectale kanker
 • Huidkanker
 • Weke delen kanker
 • Vaginale kanker

Brachytherapie kan alleen of in combinatie met andere kankerbehandelingen worden gebruikt. Bijvoorbeeld wordt brachytherapie soms gebruikt na operatie elk kankercellen die kunnen overblijven. Brachytherapie kan ook worden gebruikt samen met externe bestraling.

Zie ook

Risico's

Bijwerkingen van brachytherapie specifiek zijn voor de te behandelen zone. Omdat brachytherapie richt straling in een klein behandelen gebied, wordt alleen dat gebied getroffen. U mag tederheid en zwelling in het te behandelen gebied te ervaren. Vraag uw arts welke andere bijwerkingen van uw behandeling kan worden verwacht.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat u brachytherapie begint, kunt u kennismaken met een arts die is gespecialiseerd in de behandeling van kanker met bestraling (radiotherapeut). U kunt ook scans te helpen uw arts bepalen van uw behandeling plan te ondergaan. Procedures zoals röntgenstraling of gecomputeriseerde tomografie (CT) worden uitgevoerd voor brachytherapie.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Brachytherapie behandeling houdt in het plaatsen van radioactief materiaal in uw lichaam in de buurt van de kanker. Hoe uw arts plaatsen die radioactieve stoffen in je lichaam is afhankelijk van vele factoren, waaronder de locatie en de omvang van de kanker, uw algehele gezondheid en uw behandeldoelen. Plaatsing kan in een lichaamsholte of in lichaamsweefsel:

 • Straling geplaatst in een lichaamsholte. Tijdens holte brachytherapie wordt een inrichting die radioactieve stoffen in een lichaamsopening, zoals de luchtpijp of de vagina. Het apparaat kan een buis of cilinder naar het specifieke lichaamsopening fit te zijn.

  Uw radiotherapie team kan de brachytherapie-apparaat te plaatsen met de hand of kan een computergestuurde machine gebruiken om te helpen plaats van het apparaat. Beeldapparatuur zoals een CT-scanner of ultrasound machine, kan worden gebruikt om te waarborgen het apparaat in de meest effectieve locatie.

 • Brachytherapie. Straling geplaatst in een lichaamsholte.
  Brachytherapie. Straling geplaatst in een lichaamsholte.

  Radiation ingebracht in lichaamsweefsel. Tijdens interstitiële brachytherapie wordt toestellen die radioactieve materiaal dat in lichaamsweefsel, zoals in de borst of prostaat. Apparaten die interstitiële straling te leveren in het te behandelen gebied omvatten draden, ballonnen en kleine zaden ter grootte van rijstkorrels.

  Een aantal technieken voor het inbrengen van de brachytherapie apparaten in lichaamsweefsel. Uw radiotherapie team mag gebruiken naalden of speciale applicators. Deze lange, holle buizen worden geladen met de brachytherapie inrichtingen, zoals zaden, en ingebracht in het weefsel waar de zaden vrijkomen. In sommige gevallen kunnen fijne buisjes (katheters) tijdens chirurgie worden geplaatst en later vol tijdens brachytherapie sessies radioactief materiaal. CT scans, ultrageluid of andere beeldvormende technieken kunnen worden gebruikt om de apparaten leiden plaats en zorgen zij gepositioneerd in de meest effectieve locaties.

Hoge dosering versus lage dosis rate brachytherapie
Wat je tijdens brachytherapie zult ervaren is afhankelijk van uw specifieke behandeling. Straling kan worden in een korte behandeling sessie, zoals bij hoge dosis brachytherapie, of kan op zijn plaats blijven gedurende een tijdsperiode, zoals met een lage dosis brachytherapie. Soms is de stralingsbron is geplaatst in je lichaam permanent:

 • Hoge dosis brachytherapie. Hoge dosis brachytherapie is vaak een poliklinische procedure, wat betekent dat elke behandeling sessie is kort en vereist niet dat je worden toegelaten tot het ziekenhuis. Tijdens hoge dosis rate brachytherapie, radioactief materiaal is geplaatst in uw lichaam voor een korte periode - van een paar minuten tot 20 minuten. U kunt een of twee sessies per dag gedurende een aantal dagen of weken te ondergaan.

  Je zult in een comfortabele positie tijdens hoge dosis rate brachytherapie liggen. Uw radiotherapie team zal de straling apparaat zich op, in het geval van intracavity brachytherapie, of de straling-holding apparaat mogelijk al op zijn plaats als je met interstitiële brachytherapie. Het radioactieve materiaal wordt ingebracht in de brachytherapie apparaat met behulp van een geautomatiseerde machine.

  Uw radiotherapie team zal de zaal te verlaten wanneer je brachytherapie sessie. Ze observeren vanuit een nabijgelegen ruimte waar ze kunnen zien en horen. Je mag geen pijn voelen tijdens brachytherapie, maar als je je ongemakkelijk voelt of zich zorgen maakt, moet u uw zorgverleners vertellen.

  Zodra het radioactieve materiaal wordt verwijderd uit uw lichaam, zult u niet afgeven straling of radioactief zijn. Je bent geen gevaar voor andere mensen, en je kunt verder gaan met uw gebruikelijke activiteiten.

 • Lage dosis rate brachytherapie Tijdens lage dosis rate brachytherapie, is een voortdurende lage dosis straling die vrijkomt in de tijd -. Van enkele uren tot enkele dagen. Je verblijft in het ziekenhuis, terwijl de straling is op zijn plaats.

  Radioactief materiaal wordt in je lichaam geplaatst met de hand of machinaal. Brachytherapie-apparaten kunnen worden geplaatst tijdens de operatie, die verdoving of sedatie nodig kunnen hebben om u te helpen nog tijdens de procedure te blijven en ongemak te verminderen.

  Straling ingebracht in lichaamsweefsel. Hoge dosering versus lage dosis rate brachytherapie.
  Straling ingebracht in lichaamsweefsel. Hoge dosering versus lage dosis rate brachytherapie.

  Je zult waarschijnlijk verblijven in een prive-kamer in het ziekenhuis tijdens lage-dosistempo brachytherapie. Omdat het radioactieve materiaal blijft in je lichaam, is er een kleine kans dat het zou kunnen andere mensen schaden. Om deze reden zullen de bezoekers worden beperkt. Kinderen en zwangere vrouwen moet je niet bezoeken in het ziekenhuis. Anderen kunnen het kort een keer per dag of zo te bezoeken. Uw gezondheidszorg team zal nog steeds geven u de zorg die u nodig hebt, maar kan de hoeveelheid tijd die zij doorbrengen in je kamer te beperken.

  Je mag geen pijn voelen tijdens lage-dosistempo brachytherapie. Nog steeds het houden en die nog in uw ziekenhuis kamer voor dagen kan worden ongemakkelijk. Als u enig ongemak, vertel uw gezondheidszorg team.

  Na een aangewezen hoeveelheid tijd, wordt het radioactief materiaal verwijderd uit uw lichaam. Zodra brachytherapie behandeling is voltooid, je bent vrij om bezoekers zonder beperkingen hebben.

 • Permanente brachytherapie. In sommige gevallen, zoals bij prostaatkanker brachytherapie, is radioactief materiaal geplaatst in je lichaam permanent. Het radioactieve materiaal wordt meestal geplaatst met de hand met de begeleiding van een imaging-test, zoals echografie of CT. U kunt pijn voelen tijdens de plaatsing van radioactief materiaal, maar je moet niet het gevoel enig ongemak als het eenmaal op zijn plaats.

  Uw lichaam zal lage doses straling uitzenden uit het gebied in eerste instantie wordt behandeld. Meestal zijn de risico's voor anderen is minimaal en kan geen beperkingen over wie kan worden in de buurt die u nodig heeft. In sommige gevallen, voor een korte periode van tijd kunt u worden gevraagd om de duur en de frequentie van de bezoeken met zwangere vrouwen of met kinderen te beperken. De hoeveelheid straling in uw lichaam zal afnemen met de tijd, en beperkingen zullen worden gestaakt.

Zie ook

Resultaten

Uw arts kan scans na brachytherapie adviseren om te bepalen of de behandeling succesvol was. Welke soorten scans je ondergaat is afhankelijk van het type en de locatie van uw kanker.

Zie ook