Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Definitie

Zwangerschap begint met een bevruchte eicel. Normaal zal de bevruchte eicel zich hecht aan het slijmvlies van de baarmoeder. Met een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, de bevruchte eicel ergens buiten de baarmoeder.

Een ectopische zwangerschap komt typisch in een van de buizen die eieren dragen van de eierstokken van de baarmoeder (eileiders). Dit type ectopische zwangerschap is bekend als de eileiders zwangerschap. In sommige gevallen echter een ectopische zwangerschap optreedt in de buikholte, eierstok of de hals van de baarmoeder (baarmoederhals).

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan niet normaal verlopen. De bevruchte eicel kan niet overleven, en de groeiende weefsel kunnen verschillende moeders structuren vernietigen. Onbehandeld, levensbedreigend bloedverlies is mogelijk. Vroege behandeling van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan helpen de kans op toekomstige gezonde zwangerschappen te bewaren.

Zie ook

Symptomen

In eerste instantie zou een buitenbaarmoederlijke zwangerschap geen tekenen of symptomen veroorzaken. Een gemiste periode borsten en misselijkheid - in andere gevallen kunnen vroege tekenen en symptomen van een ectopische zwangerschap dezelfde als die van een zwangerschap. Als je een zwangerschapstest te nemen, zal het resultaat positief. Toch kan een buitenbaarmoederlijke zwangerschap niet verder als normaal.

Buik-of bekkenpijn en lichte vaginale bloedingen zijn vaak de eerste tekenen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Als er bloed lekt uit de eileider, het is ook mogelijk om pijn in de schouder of een drang om een ​​stoelgang te voelen - afhankelijk van waar het bloed zwembaden of die zenuwen geïrriteerd zijn. Zware vaginale bloeden is onwaarschijnlijk, tenzij de buitenbaarmoederlijke zwangerschap ontstaat in de baarmoederhals.

Als de eileider scheurt, zware bloedingen in de buik is waarschijnlijk - gevolgd door duizeligheid, flauwvallen en shock.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Vorige buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
Buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Vorige buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Seek dringende medische hulp als u tekenen of symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, inclusief ervaren:

 • Ernstige buik-of bekkenpijn vergezeld van vaginale bloeding
 • Extreme duizeligheid of flauwvallen

Zie ook

Oorzaken

Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap - de meest voorkomende vorm van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap - gebeurt wanneer een bevruchte eicel blijft steken op weg naar de baarmoeder, vaak omdat de eileider is ontstoken, beschadigde of misvormde. Hormonale onevenwichtigheden of abnormale ontwikkeling van de foetus kan ook een rol spelen. Soms is de specifieke oorzaak van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap blijft een mysterie.

Zie ook

Risicofactoren

Tot naar schatting 20 op de 1.000 zwangerschappen zijn buitenbaarmoederlijke. Verschillende factoren geassocieerd met ectopische zwangerschap, inclusief:

 • Vorige buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Als u een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad, heb je meer kans om een ander te hebben.
 • Ontsteking of infectie. Ontsteking van de eileider (salpingitis) of een infectie van de baarmoeder, eileiders en eierstokken (pelvic inflammatory disease) verhoogt het risico op ectopische. Vaak worden deze infecties veroorzaakt door gonorroe of chlamydia.
 • . Vruchtbaarheidskwesties Sommige onderzoek suggereert een verband tussen problemen met de vruchtbaarheid - evenals het gebruik van de vruchtbaarheid drugs - en buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
 • Structurele problemen. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is meer waarschijnlijk als u een ongewoon gevormde eileider of de eileider was beschadigd, mogelijk tijdens de operatie. Zelfs chirurgie de eileider reconstrueren kan het risico van ectopische zwangerschap.
 • Contraceptieve keuze. Bij juist gebruik, zwangerschap bij gebruik van een spiraaltje (IUD) is zeldzaam. Indien zwangerschap optreedt, echter, is het meer kans op buitenbaarmoederlijke. Hetzelfde geldt voor de zwangerschap na afbinden van de eileiders - een permanente anticonceptiemethode algemeen bekend als "het hebben van uw tubes gebonden." Hoewel zwangerschap na afbinden van de eileiders is zeldzaam, als het gebeurt is het meer kans op buitenbaarmoederlijke.

Zie ook

Complicaties

Wanneer u een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, de inzet is hoog. Zonder behandeling kan een gescheurde eileider leiden tot levensbedreigende bloedingen.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Seek dringende medische hulp als u tekenen of symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, inclusief de ontwikkeling van:

 • Ernstige buik-of bekkenpijn vergezeld van vaginale bloeding
 • Extreme duizeligheid of flauwvallen

Als u mogelijke tekenen of symptomen van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap - zoals licht vaginaal bloedverlies of buikpijn - contact opnemen met uw arts. Hij of zij zou een kantoor te bezoeken of onmiddellijke medische verzorging bevelen. Hier is wat informatie om u te helpen voor te bereiden, alsook wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen
Stel een geliefde of vriend te zijn met u, indien mogelijk. Soms kan het moeilijk zijn om alle diensten, met name in een noodsituatie informatie te onthouden. Als je kunt, is het ook nuttig om van tevoren noteren uw vragen. Hier zijn een aantal fundamentele vragen die je zou willen vragen aan uw arts:

 • Welke soorten tests heb ik nodig?
 • Als de zwangerschap niet is gelegen in mijn baarmoeder, waar is het?
 • Wat zijn de behandelmogelijkheden?
 • Wat zijn mijn kansen op een gezonde zwangerschap in de toekomst?
 • Hoe lang moet ik voor u opnieuw zwanger te worden wachten?
 • Moet ik speciale voorzorgsmaatregelen te volgen als ik weer zwanger geworden?
Voorbereiding op uw afspraak. Ontsteking of infectie.
Voorbereiding op uw afspraak. Ontsteking of infectie.

In aanvulling op uw voorbereide vragen, aarzel dan niet om vragen te stellen wanneer je iets niet begrijpt.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Bijvoorbeeld:

 • Wanneer was je laatste menstruatie?
 • Heb je iets ongewoons aan je laatste menstruatie opgemerkt?
 • Zou je zwanger kunnen zijn?
 • Hebt u een zwangerschapstest genomen? Zo ja, was de test positief?
 • Heb je pijn?
 • Ben je bloeden? Zo ja, hoe zwaar je bloeden?
 • Ervaart u licht in het hoofd of duizeligheid?
 • Heeft u in het verleden al zwanger? Zo ja, wat was het resultaat?
 • Heb je al enige reproductieve chirurgie, ook wanneer deze eventueel uw eileiders betrokken?
 • Heb je zijn gediagnostiseerd met een seksueel overdraagbare infecties?
 • Heb je gehad in vitro fertilisatie?
 • Welke vorm van anticonceptie gebruikt u, indien van toepassing?
 • Bent u van plan bent zwanger te worden in de toekomst?
 • Bent u behandeld wordt voor een andere medische voorwaarden?
 • Gebruikt u medicijnen?

Zie ook

Tests en diagnose

Als uw arts vermoedt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, kan hij of zij een bekken-examen doen om te controleren op pijn, gevoeligheid, of een mis in de eileider of eierstokken. Alone Een lichamelijk onderzoek is meestal niet voldoende om een ​​buitenbaarmoederlijke zwangerschap te diagnosticeren, echter. De diagnose wordt meestal bevestigd met bloedonderzoeken en beeldvormende studies, zoals een echo.

Met een standaard echografie, zijn hoge-frequentie geluidsgolven gericht op de weefsels in de buikstreek. Tijdens de vroege zwangerschap, maar de baarmoeder en eileiders dichter bij de vagina dan het buikoppervlak. De echografie zal waarschijnlijk worden gedaan door middel van een wand-achtig apparaat geplaatst in je vagina.

Soms is het te vroeg om een ​​zwangerschap te detecteren door middel van echografie. Indien de diagnose in het geding is, kan uw arts uw toestand controleren met bloedtesten totdat de buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan worden bevestigd of uitgesloten door middel van echografie - meestal door vier tot vijf weken na de conceptie.

In een noodsituatie - als je zwaar bloeden, bijvoorbeeld - een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zou kunnen worden gediagnosticeerd en chirurgisch behandeld.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Een bevruchte eicel kan niet normaal ontwikkelen buiten de baarmoeder. Tot levensbedreigende complicaties te voorkomen, moet de buitenbaarmoederlijke weefsel worden verwijderd.

Indien de ectopische zwangerschap vroeg ontdekt, wordt een injectie van het geneesmiddel methotrexaat soms gebruikt om celgroei te stoppen en los bestaande cellen. Na de injectie zal uw arts uw bloed controleren op het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotrofine (HCG). Als het HCG niveau hoog blijft, zou je een nieuwe injectie van methotrexaat nodig.

In andere gevallen wordt buitenbaarmoederlijke zwangerschap behandeld met laparoscopische chirurgie. In deze procedure wordt een kleine incisie gemaakt in de buik, in of bij de navel. Dan gebruikt de arts een dunne buis met een cameralens en lichte (laparoscoop) naar het gebied te bekijken. Andere instrumenten kunnen worden ingebracht in de buis of via andere kleine incisies om de buitenbaarmoederlijke weefsel te verwijderen en te herstellen van de eileider. Als de eileider zwaar is beschadigd, moet deze mogelijk worden verwijderd.

Als de buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt veroorzaakt zware bloeden of de eileider gescheurd is, zou je een spoedoperatie nodig via een buikoperatie (laparotomie). In sommige gevallen kan de eileider worden gerepareerd. Echter typisch een gescheurde buis worden verwijderd.

In enkele gevallen wordt een injectie van methotrexaat nodig na de operatie.

Zie ook

Het voorkomen

Je kunt niet voorkomen dat een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, maar u kunt bepaalde risicofactoren te verminderen. Zo beperk je het aantal seksuele partners en het gebruik van een condoom als je seks om te voorkomen dat seksueel overdraagbare infecties en het risico van bekken ontstekingsziekte hebben.

Als u een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad, raadpleeg dan uw arts voordat u opnieuw zwanger te worden. Als u zwanger wordt, zal uw arts zorgvuldig bewaken van uw aandoening. Of geruststelling dat de zwangerschap normaal ontwikkelt - vroeg bloedonderzoek en echografie kan de vroegste opsporing van andere buitenbaarmoederlijke zwangerschap te bieden.

Zie ook

Coping en ondersteuning

Het verliezen van een zwangerschap is verwoestende, zelfs als je alleen hebt gekend over het voor een paar dagen. Erkennen van het verlies, en geef jezelf de tijd om te rouwen. Praat over je gevoelens en laat je ze volledig te ervaren. Vertrouw op je partner, geliefden en vrienden voor de steun. Je zou ook de hulp zoeken van een steungroep, verdriet counselor of andere geestelijke gezondheid provider.

De meeste vrouwen die buitenbaarmoederlijke zwangerschappen gaan naar andere, gezonde zwangerschappen hebben. Als een eileider werd gewond of verwijderd, kan een ei bevrucht worden in de andere buis alvorens de baarmoeder. Als beide eileiders werden verwond of verwijderd, in vitro fertilisatie zou een optie kunnen zijn. Met deze procedure worden rijpe eitjes bevrucht in een laboratorium en vervolgens geïmplanteerd in de baarmoeder.

Als u ervoor kiest om weer zwanger te worden, vraag advies van uw arts. Of geruststelling dat de zwangerschap normaal ontwikkelt - vroeg bloedonderzoek en echografie kan snelle detectie van een andere buitenbaarmoederlijke zwangerschap te bieden.

Zie ook