C - sectie

Definitie

Keizersnede - ook wel bekend als een C-afdeling - is een chirurgische procedure die wordt gebruikt om een ​​baby te leveren via een incisie in de buik van de moeder en een tweede incisie in de baarmoeder van de moeder.

Een C-sectie kunnen van tevoren worden gepland als je zwangerschap complicaties ontwikkelen of je hebt gehad een eerdere keizersnede en zijn niet overweegt vaginale geboorte na keizersnede (VBAC). Vaak echter de noodzaak van een first-time C-sectie is niet duidelijk geworden tot arbeid is aan de gang.

Als u zwanger bent, wetende wat te verwachten tijdens een C-sectie - zowel tijdens de procedure en daarna - kan helpen bij de voorbereiding.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Soms is een C-sectie is veiliger voor u of uw baby dan is een vaginale bevalling. Uw zorgverzekeraar een C-sectie zou aanraden als:

 • Uw arbeid niet vordert. Stalled arbeid is een van de meest voorkomende redenen voor een keizersnede. Misschien is uw baarmoederhals is niet genoeg opent ondanks de sterke weeën gedurende een aantal uren - of de baby's hoofd is simpelweg te groot om door uw geboortekanaal.
 • Je baby krijgt niet genoeg zuurstof. Als uw zorgverlener bezorgd is over zuurstoftoevoer of veranderingen in je baby's hartslag van je baby, kan een C-sectie de beste optie zijn.
 • Je baby is in een abnormale positie. A C-sectie zou de veiligste manier om de baby te leveren zijn als zijn of haar voeten of billen te voeren kanaal eerst de geboorte (stuitligging) of de baby is gepositioneerd zijkant of schouder eerst (dwars).
 • Je bent een tweeling, drieling of andere veelvouden. Wanneer je bij je hebt meerdere baby's, is het vaak voor een of meer van de baby's te worden in een abnormale positie. In dit geval wordt een C-sectie is vaak veiliger.
 • Er is een probleem met uw placenta. Als de placenta los van de baarmoeder voor de bevalling begint (abruptio placentae) of de placenta heeft betrekking op de opening van je baarmoedermond (placenta previa), zou C-sectie de veiligste manier om de baby te leveren zijn.
 • Er is een probleem met de navelstreng. A C-sectie zou kunnen worden aanbevolen als een lus van de navelstreng glijdt door je baarmoederhals voor op uw baby of als het snoer wordt gecomprimeerd door de baarmoeder tijdens de weeën.
 • Je hebt een gezondheids-zorg. Uw zorgverzekeraar kan een C-sectie stel voor als u een medische aandoening die arbeid gevaarlijk, zoals instabiele hartaandoening of hoge bloeddruk kon maken. In andere gevallen kan een keizersnede worden aanbevolen als u een infectie die kan worden doorgegeven aan uw baby tijdens vaginale bevalling - zoals genitale herpes of HIV.
 • Uw baby heeft een gezondheids-zorg. A C-sectie is soms veiliger voor baby's die hebben bepaalde ontwikkelingsstoornissen, zoals vochtophoping in de hersenen (waterhoofd).
 • Je hebt gehad een eerdere keizersnede. Afhankelijk van het type van baarmoederinsnijding en andere factoren, is het vaak mogelijk om een vaginale bevalling na een eerdere keizersnede proberen. In sommige gevallen echter, uw zorgverzekeraar kan een C-sectie herhaal bevelen.

Bovendien hebben sommige vrouwen aanvraag C-profielen met hun eerste baby's - soms tot arbeid of de mogelijke complicaties van vaginale geboorte te voorkomen, of om te profiteren van het gemak van een geplande levering. Wanneer u een geplande keizersnede gezien bent voor je eerste levering, werken met uw zorgverzekeraar om de beste beslissing voor jou en je baby te maken.

Zie ook

Risico's

Herstel van een C-sectie langer duurt dan wel herstel van een vaginale geboorte. En evenals bij andere grote operatie, C-profielen voeren ook een hoger risico op complicaties.

C-sectie. Uw arbeid niet vordert.
C-sectie. Uw arbeid niet vordert.

Risico's voor uw baby zijn onder andere:

 • . Ademhalingsproblemen Baby's geboren door C-sectie hebben meer kans om voorbijgaande tachypneu ontwikkelen - een ademhalingsprobleem gekenmerkt door abnormaal snelle ademhaling tijdens de eerste paar dagen na de geboorte. Een aandoening die het moeilijk maakt voor de baby te ademen - C-profielen gedaan vóór 39 weken van de zwangerschap of zonder bewijs van de baby's longrijpheid zouden het risico op andere ademhalingsproblemen, waaronder ademnoodsyndroom verhogen.
 • Chirurgische letsel. Hoewel zeldzaam, toevallige inkepingen aan de baby's huid kan optreden tijdens de operatie.

Risico's voor u zijn:

 • Ontsteking en infectie van het membraan langs de baarmoeder Deze voorwaarde -. Bekend als endometritis - kan koorts, stinkende vaginale afscheiding en baarmoeder pijn veroorzaken.
 • Verhoogd bloedingsrisico. Je bent waarschijnlijk om meer bloed te verliezen met een keizersnede dan bij een vaginale geboorte. Transfusies zijn zelden nodig, echter.
 • Reacties op anesthesie. Bijwerkingen elk type van anesthesie zijn mogelijk. Na een epidurale of spinale blok - voorkomende vormen van anesthesie voor C-profielen - het is zeldzaam, maar mogelijk is, om een ​​ernstige hoofdpijn ervaren wanneer je rechtop bent in de dagen na levering.
 • Bloedstolsels Het risico op het ontwikkelen van een bloedstolsel in een ader -. Vooral in de benen of bekkenorganen - groter is na een keizersnede dan na een vaginale bevalling. Als een bloedstolsel reist naar de longen (longembolie), kan de schade levensbedreigend zijn. Uw gezondheidszorg team zal stappen ondernemen om bloedstolsels te voorkomen. Jij kunt ook helpen, door te lopen vaak snel na de operatie.
 • Wondinfectie. Een infectie op of rond de incisie site is mogelijk.
 • Chirurgische letsel Hoewel zeldzaam, chirurgische verwondingen naar het nabijgelegen organen -. Zoals de blaas - kan optreden tijdens een C-sectie. Als dit gebeurt, zou extra operatie nodig zijn.
 • Verhoogde risico's bij toekomstige zwangerschappen Na een C-sectie, een hoger risico van potentieel ernstige complicaties in een volgende zwangerschap geconfronteerd u -. Waaronder bloedingen en problemen met de placenta - dan je zou na een vaginale bevalling. Het risico baarmoederbreuk ook hoger. Met baarmoederbreuk, de baarmoeder tranen open langs het litteken lijn van het voorafgaande C-sectie. Baarmoederbreuk is een levensbedreigende noodsituatie.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Als uw C-sectie is van tevoren gepland, kan uw zorgverzekeraar suggereren praten met een anesthesist over opties voor anesthesie tijdens de bevalling.

Uw zorgverzekeraar kan ook bepaalde bloedonderzoeken raden voordat je C-sectie. Deze tests geven informatie over je bloedgroep en uw niveau van hemoglobine - het hoofdbestanddeel van rode bloedcellen. Deze gegevens zullen nuttig zijn om uw gezondheidszorg team in het onwaarschijnlijke geval dat u een bloedtransfusie tijdens de C-sectie nodig.

Je baby krijgt niet genoeg zuurstof. Je baby is in een abnormale positie.
Je baby krijgt niet genoeg zuurstof. Je baby is in een abnormale positie.

Als complicaties met uw gezondheid of de gezondheid van baby's prompt een C-sectie vóór 39 weken van de zwangerschap, kan uw baby longrijpheid worden getest voordat de C-sectie. Dit gebeurt met amniocentesis - een procedure waarbij men een monster van de vloeistof die omringt en beschermt de baby in de baarmoeder (vruchtwater) wordt verwijderd uit de baarmoeder te testen. Looptijd vruchtwaterpunctie zekerheid kunnen bieden dat de baby klaar voor de geboorte.

Zelfs als u van plan bent een vaginale geboorte, is het belangrijk om voor te bereiden op het onverwachte. Bespreek de mogelijkheid van een C-sectie met uw zorgverzekeraar goed voordat je uitgerekende datum. Stel vragen, deel je zorgen en beoordelen de omstandigheden die een C-sectie de beste optie zou kunnen maken. In geval van nood, kan uw zorgverzekeraar geen tijd om de procedure uit te leggen of beantwoorden uw vragen in detail.

Na een C-sectie vindt u de tijd om te rusten en te herstellen nodig. Overweeg werven helpen van tevoren voor de weken na de geboorte van uw baby. Dit kan onder meer huishoudelijke hulp of opvang voor andere kinderen.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens de procedure
Een gemiddelde C-sectie kan meestal worden gedaan in minder dan een uur. In de meeste gevallen kan uw echtgenoot of partner met je verblijf in de operatiekamer tijdens de procedure.

 • Thuis. Mogelijk wordt u gevraagd om te douchen of baden met een antibacteriële zeep de avond voor en de ochtend van de C-sectie. Dit helpt het risico op infectie. Als u regelmatig scheert uw publiek haar, de dag dat het niet voor de operatie.
 • In het ziekenhuis. Voordat uw C-sectie, een lid van uw gezondheidszorg team zal je buik te reinigen. Een buis (katheter) zal waarschijnlijk in uw blaas worden geplaatst om urine te verzamelen. Intraveneuze (IV) lijnen in een ader worden geplaatst in de hand of arm vocht en medicijnen bieden. Een lid van uw gezondheidszorg team kan ook u een antacidum om het risico op een verstoorde maag tijdens de procedure te beperken.
 • . Verdoving meeste C-profielen worden gedaan onder regionale anesthesie, die alleen het onderste deel van je lichaam verdooft - waardoor u wakker te blijven tijdens de procedure. Een gemeenschappelijke keuze is een ruggenprik, waarbij pijnstillers rechtstreeks geïnjecteerd in het zakje rondom het ruggenmerg. Een andere optie zou kunnen epidurale anesthesie, waarbij de pijn medicatie wordt geïnjecteerd in je onderrug, net buiten de zak dat het ruggenmerg omgeeft. In geval van nood, is narcose soms nodig. Onder algehele anesthesie, zal je niet kunnen zien, voelen of horen iets tijdens de geboorte.
 • Incisie in de buik. De arts maakt een sneetje via uw buikwand. Het is meestal horizontaal gedaan in de buurt van de schaamstreek haarlijn (bikini incisie). Als een grote incisie nodig is of baby moet zeer snel worden geleverd, kan de arts een verticale incisie van net onder de navel tot net boven het schaambeen.
 • Baarmoederinsnijding. Nadat de incisie in de buik, zal de arts een incisie te maken in je baarmoeder. De baarmoederinsnijding meestal horizontaal in het onderste gedeelte van de baarmoeder (lage dwarse incisie). Andere soorten baarmoeder incisies kunnen worden gebruikt, afhankelijk van de positie van de baby in je baarmoeder en of u hebt complicaties, zoals placenta previa - wanneer de placenta geheel of gedeeltelijk blokkeert de baarmoeder.
 • . Levering Als u epidurale of spinale anesthesie, zult u waarschijnlijk het gevoel wat beweging als de arts verwijdert zachtjes de baby uit de baarmoeder - maar je moet niet pijn voelen. De arts zal je baby's mond en neus van vloeistoffen te wissen, dan klem en knipte de navelstreng. De placenta wordt verwijderd uit je baarmoeder, en de incisies gesloten met hechtingen.

Als u regionale anesthesie, zult u in staat om te horen en te zien van de baby vlak na de levering.

Na de procedure
Na een C-sectie, de meeste moeders en baby's in het ziekenhuis blijven voor ongeveer drie dagen. Om de pijn als de verdoving is uitgewerkt, zou je een pomp die u toelaat om de dosering van intraveneuze (IV) pijnmedicatie aanpassen gebruiken.

Al snel na de C-sectie, wordt u aangemoedigd om op te staan ​​en te lopen. Bewegen kan uw herstel versnellen en te helpen constipatie en potentieel gevaarlijke bloedstolsels te voorkomen.

Terwijl je in het ziekenhuis, zal uw gezondheidszorg team uw incisie te controleren op tekenen van infectie. Ze zullen ook toezien op uw beweging, hoeveel vocht je drinkt, en de blaas-en darmfunctie.

Ongemak in de buurt van de C-sectie incisie kan maken borstvoeding enigszins onhandig. Met hulp, echter, zult u in staat zijn om borstvoeding te gaan kort na de C-sectie. Vraag uw verpleegkundige of lactatiekundige van het ziekenhuis om je te leren hoe je jezelf te positioneren en ondersteunen van je baby, zodat je comfortabel bent.

Vergeet niet dat het proberen om borstvoeding te geven wanneer je pijn hebt het proces moeilijker kunnen maken. Uw gezondheidszorg team zal medicijnen te selecteren voor uw post-operatieve pijn bij het geven van borstvoeding in het achterhoofd. Doorgaan met de medicatie in te nemen zich niet moet bemoeien met het geven van borstvoeding.

Voordat u het ziekenhuis verlaat, praten met uw zorgverzekeraar over eventuele preventieve zorg u nodig heeft, inclusief vaccinaties. Zorg ervoor dat uw vaccinaties zijn huidige kan helpen bij de bescherming van uw gezondheid en de gezondheid van uw baby.

Als je naar huis gaat
Het duurt ongeveer 4-6 weken voor een keizersnede incisie te genezen. Vermoeidheid en ongemak komen vaak voor. Terwijl u herstelt:

 • Doe het rustig aan. Rest wanneer mogelijk. Probeer om alles wat u en uw baby nodig heeft binnen handbereik te houden. Voor de eerste paar weken, vermijd tillen vanuit een gehurkte houding of iets zwaarder dan je baby tillen.
 • Ondersteun uw buik. Gebruik een goede houding als je staan ​​en lopen. Houd je buik in de buurt van de incisie tijdens plotselinge bewegingen, zoals hoesten, niezen of lachen. Gebruik kussens of opgerolde handdoeken voor extra steun tijdens de borstvoeding.
 • Drink veel. Drinkwater en andere vloeistoffen kunnen helpen vervang de vloeistof verloren tijdens de bevalling en borstvoeding, evenals het voorkomen van constipatie.
 • Neem medicatie als dat nodig is. Uw zorgverzekeraar kan paracetamol aanraden (Tylenol, anderen) of andere medicijnen om pijn te verlichten. De meeste pijn medicijnen zijn veilig voor vrouwen die borstvoeding geven.
 • . Vermijd seks geen seks hebt tot uw zorgverzekeraar geeft u het groene licht - vaak vier tot zes weken na de operatie. Je hoeft niet op te geven op intimiteit in de tussentijd, dat wel. Breng tijd door met uw partner, ook al is het maar een paar minuten in de ochtend of na de baby gaat slapen 's nachts.

Het is ook belangrijk om te weten wanneer je contact op met uw zorgverzekeraar. Maak het gesprek als u:

 • Tekenen van infectie - zoals een koorts hoger dan 100,4 F (38 C), ernstige pijn in je buik, of roodheid, zwelling en ontlading bij uw incisieplaats
 • Pijn in de borst gepaard met roodheid of koorts
 • Stinkende vaginale afscheiding
 • Pijn bij het plassen
 • Bloeden dat een maandverband doorweekt binnen een uur of bevat grote stolsels
 • Pijn in de benen of zwelling

Postpartum depressie - die ernstige stemmingswisselingen, verlies van eetlust, overweldigende vermoeidheid en gebrek aan levensvreugde kan veroorzaken - is soms een punt van zorg als goed. Contact op met uw zorgverzekeraar als u vermoedt dat je depressief bent. Het is vooral belangrijk om hulp te zoeken als je tekenen en symptomen niet verdwijnen op hun eigen, je problemen hebt met de zorg voor uw baby of het invullen van dagelijkse taken, of je gedachten over zelfbeschadiging of uw baby.

Zie ook