Cervicale cerclage

Definitie

Cervicale cerclage is een procedure waarbij hechtingen worden gebruikt om de baarmoederhals te sluiten - het onderste gedeelte van de baarmoeder die opent naar de vagina - tijdens de zwangerschap te voorkomen vroeggeboorte.

Cervicale cerclage kan gedaan worden via de vagina (transvaginale cervix cerclage) of via de buik (transabdominale cervicale cerclage). Typisch, worden de hechtingen verwijderd wanneer een baby wordt beschouwd als volledige termijn - in week 37 van de zwangerschap. Indien nodig kunnen de hechtingen eerder verwijderd.

Uw zorgverzekeraar zou aanraden cervicale cerclage als je baarmoederhals is het risico van opening voordat je baby klaar is om geboren te worden of, in sommige gevallen, als je baarmoederhals begint te vroeg te openen. Echter, cervicale cerclage is niet geschikt voor iedereen. Het kan ernstige bijwerkingen veroorzaken en wordt niet altijd voorkomen vroeggeboorte. Begrijp de risico's van cervicale cerclage en of de procedure voor u en uw baby zou kunnen profiteren.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Voor de zwangerschap, de baarmoederhals is gesloten en rigide. Tijdens de zwangerschap, de baarmoederhals geleidelijk verzacht, vermindert in lengte (uitwist) en opent (verwijdt) als voorbereiding op de geboorte. Als u een incompetente of zwakke baarmoederhals, echter de baarmoederhals zou kunnen beginnen om te snel te openen. Daardoor kon je vroeg bevallen.

Uw zorgverzekeraar kan cervicale cerclage raden tijdens de zwangerschap te voorkomen vroeggeboorte als u:

 • Een geschiedenis van de drie tweede-trimester miskramen of vroeggeboorte of twee tweede-trimester miskramen zonder andere identificeerbare oorzaken
 • Een korte baarmoederhals - zoals blijkt uit echografie vóór week 24 van de zwangerschap - vooral als je een cervicale letsels, een voorgeschiedenis van vroeggeboorte of meerdere miskramen tijdens uw tweede trimester, of de lengte van de baarmoederhals hebt gehad wordt snel afneemt ondanks behandeling met preventieve medicijnen
 • Ontsluiting met een zichtbare vruchtzak vóór week 24 van de zwangerschap (nood-of rescue cerclage)

Als u last terugkerende zwangerschap verlies ondanks behandeling met preventieve medicijnen of cervicale cerclage, kan uw zorgverzekeraar cervicale cerclage raden vóór de conceptie. Het is echter mogelijk dat de cerclage uw vruchtbaarheid kunnen verminderen.

Cervicale cerclage is niet geschikt voor iedereen met een risico op vroeggeboorte. Uw zorgverzekeraar kan ontmoedigen cervicale cerclage als u:

 • Vaginale bloeding
 • Vroeggeboorte
 • Intra-uterine infectie
 • Voortijdig breken van de vliezen - wanneer de vloeistof gevulde membraan dat tijdens de zwangerschap omringt en kussens van de baby (vruchtzak) lekt of breekt voor de bevalling begint
 • Verzakte foetale membranen - een aandoening waarbij de vruchtzak steekt door de opening van de baarmoederhals
 • Een meerlingzwangerschap
 • Een belangrijk risico van een miskraam als gevolg van een ernstige foetale afwijkingen

Zie ook

Risico's

Risico's verbonden met cervicale cerclage omvatten:

 • Infectie
 • Samentrekkingen van de baarmoeder
 • Vaginale bloeding
 • Een scheur in de baarmoederhals (cervix scheur)
 • Onvermogen van de baarmoederhals in te korten of te openen (cervicale dystocia)
 • Permanente vernauwing of afsluiting van de baarmoederhals (cervix stenose)
 • Een abnormale verbinding tussen de blaas en de vagina (vesicovaginale fistel)
 • Baarmoederbreuk
 • Koorts
 • Premature voortijdig breken van de vliezen - wanneer de vloeistof gevulde membraan dat tijdens de zwangerschap (vruchtzak) lekt of breekt voordat arbeid begint en vóór week 37 van de zwangerschap omringt en kussens van de baby
 • Beweging van of versoepeling van de hechtingen (hechtdraad migratie)
 • Vroeggeboorte
 • Miskraam

Na ontvangst van een cervicale cerclage, contact op met uw zorgverzekeraar meteen als u lekkage van vocht uit je vagina, een teken van vroegtijdige voortijdig breken van de vliezen. Uw zorgverzekeraar zou aanraden het verwijderen van de cervicale cerclage vóór week 37 van de zwangerschap als je te vroeg geboren voortijdig breken van de vliezen en een baarmoeder infectie.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Cervicale cerclage. Tijdens de procedure.
Cervicale cerclage. Tijdens de procedure.

Voordat cervicale cerclage, zal uw zorgverzekeraar waarschijnlijk doen een echografie om uw baby's vitale functies controleren en uitsluiten van grote aangeboren afwijkingen. Uw zorgverzekeraar kan ook een uitstrijkje van de baarmoederhals afscheidingen of doe vruchtwaterpunctie - een procedure waarbij een monster van vruchtwater wordt verwijderd uit de baarmoeder - te controleren op infecties. Als u een infectie heeft die antibiotica nodig, idealiter je behandeling te voltooien voordat de cerclage is gedaan. Als je baarmoederhals al is begonnen met het openen of een echo laat zien dat je baarmoederhals is kort, echter, uw zorgverzekeraar kunt u kort geven antibiotica voordat de procedure om het risico van infectie te verminderen. Ook kan uw zorgverzekeraar raden het vermijden van seks voor ten minste een week voordat de procedure.

Idealiter een electieve cervicale cerclage gebeurt tussen weken 12 en 16 van de zwangerschap. Een noodsituatie of redding cerclage, echter, kan worden gedaan omhoog tot week 24 van de zwangerschap als een bekken-examen of een echo laat zien dat je baarmoedermond begint te openen. Cervicale cerclage wordt meestal vermeden na week 24 van de zwangerschap vanwege het risico van scheuren de vruchtzak en triggering vroeggeboorte. In sommige gevallen kan cervicale cerclage worden gedaan zwangerschap.

Een aandoening waarbij de vruchtzak steekt door de opening van de baarmoederhals - - als je vliezen zijn verzakte en uw zorgverzekeraar aanbeveelt cervicale cerclage, zal hij of zij de aandoening te behandelen voordat het doen van de procedure. Uw zorgverzekeraar kan plaats een dun slangetje (katheter) in uw plasbuis om uw blaas te vullen en de positie van de vruchtzak. Als alternatief kan uw zorgverzekeraar een ballon-katheter plaatst voorbij de opening van de baarmoederhals en blazen de lamp aan de vruchtzak weer op zijn plaats te duwen.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Cervicale cerclage wordt meestal gedaan als een poliklinische procedure in een ziekenhuis of een operatie centrum onder regionale of algemene anesthesie. De meeste cervicale cerclage procedures worden uitgevoerd via de vagina. Cervicale cerclage zou kunnen worden gedaan via de buik als transvaginal cerclage niet succesvol is of anatomisch moeilijk als gevolg van een extreem korte, opengescheurd of littekens baarmoederhals.

Definitie. Na de procedure.
Definitie. Na de procedure.

Tijdens de procedure
Tijdens transvaginale cervix cerclage, zal uw zorgverzekeraar een speculum in te voegen in je vagina en pak je baarmoedermond met ring tang. Hij of zij zou kunnen gebruiken echografie voor begeleiding tijdens de procedure. Uw zorgverzekeraar zal waarschijnlijk gebruik maken van een techniek die bekend staat als de McDonald cerclage of de Shirodkar cerclage. Onderzoek suggereert geen significant verschil in resultaten tussen de twee methoden.

Om de McDonald cerclage plaatst, zal uw zorgverzekeraar waarschijnlijk gebruik van een naald te steken plaatsen rond de buitenkant van de baarmoederhals. Vervolgens zal hij of zij stevig bind de uiteinden van de hechtingen aan de baarmoederhals te sluiten.

In de Shirodkar methode, zal uw zorgverzekeraar gebruiken ring tang om je baarmoederhals trek niet aan hem of haar tijdens het terugtrekken van de zijwanden van je vagina. Vervolgens zal hij of zij kleine insnijdingen te maken in uw baarmoederhals waar je baarmoedermond aan uw vaginale weefsel. Dan zal hij of zij een naald met tape door de incisies en strak bind je baarmoedermond gesloten. Na deze methode, kan uw zorgverzekeraar te gebruiken fijne hechtingen tot vaginale weefsel aangetast door de incisies te herpositioneren. Als een enkele cerclage levert onvoldoende sluiting, kan uw zorgverzekeraar plaats een tweede cerclage rond de baarmoederhals.

Tijdens transabdominale cervicale cerclage, zal uw zorgverzekeraar een incisie te maken in je buik. Hij of zij zou kunnen voorzichtig verheffen uw baarmoeder om een ​​betere toegang tot de baarmoederhals te krijgen. Vervolgens zal uw zorgverzekeraar een naald te gebruiken om tape te plaatsen rond de smalle doorgang verbindt het onderste deel van je baarmoeder om je baarmoederhals en strak bind je baarmoedermond gesloten. Dan zal hij of zij je baarmoeder terug te regelen op zijn plaats en sluit de incisie.

Na de procedure
Na cervicale cerclage, zal uw zorgverzekeraar waarschijnlijk doen een echografie om te controleren uw baby's welzijn. Als je had een transabdominale cervicale cerclage, zal hij of zij waarschijnlijk controleren om zeker bloedstroom te maken door de baarmoeder werd niet beïnvloed door de procedure en dat de vruchtzak is boven de cerclage geplaatst. Je zou kunnen spotten, krampen en pijn bij het plassen te ervaren voor een paar dagen. Paracetamol wordt aanbevolen voor pijn of ongemak. Als uw zorgverlener gebruikt fijne hechtingen om vaginaal weefsel aangetast door insnijdingen in de baarmoederhals te verplaatsen, zou je passage van het hechtmateriaal bericht in twee tot drie weken als de hechtingen te ontbinden.

Als je had cervicale cerclage op basis van uw verleden van miskramen of vroeggeboorte, zult u naar huis te gaan nadat u herstellen van de narcose kunnen. Als voorzorgsmaatregel, kan uw zorgverzekeraar raden nog op bed rust voor twee dagen en het vermijden van seks voor ten minste een week en, daarna, het gebruik van condooms tijdens de seks.

Als je had cervicale cerclage omdat je baarmoedermond al was begonnen te openen of een echografie bleek dat je baarmoederhals is kort, kan uw zorgverzekeraar antibiotica voorschrijven om het risico op infectie te verminderen. Als voorzorgsmaatregel, kan uw zorgverzekeraar raden beperken lichamelijke activiteit en geslacht tot het einde van je zwangerschap - algemeen week 32 tot week 34 van de zwangerschap. Uw zorgverzekeraar kan ook aan bedrust, maar het is niet een bewezen middel voor het voorkomen van vroeggeboorte.

Uw zorgverzekeraar kan raden wekelijks of tweewekelijks bezoeken aan uw baarmoederhals onderzoeken totdat je bevallen.

Cervicale cerclage verwijderen
Een transvaginale cervix cerclage wordt meestal verwijderd tijdens week 37 van de zwangerschap - wanneer een baby wordt beschouwd als volledige termijn - of eerder als u vroeggeboorte beginnen. Een McDonald cerclage kan meestal in het kantoor van een zorgverlener's worden verwijderd zonder verdoving, terwijl een Shirodkar cerclage nodig zou kunnen hebben in een ziekenhuis of een operatie centrum worden verwijderd. Na een transvaginale cervix cerclage verwijderd op termijn, zult u doorgaans in staat zijn om uw gebruikelijke activiteiten hervatten als je wacht op arbeid naar natuurlijk beginnen.

Als u verwacht dat een C-sectie en van plan om kinderen in de toekomst te hebben, kunt u ervoor kiezen om een ​​Shirodkar cervicale cerclage laten in plaats gedurende uw zwangerschap en na de baby is geboren. Echter, het is mogelijk dat de cerclage uw toekomstige vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Zorg dat u uw zorgverzekeraar te raadplegen over uw mogelijkheden.

Als je had een transabdominale cervicale cerclage, moet u een andere abdominale incisie moeten de cerclage te verwijderen. Hierdoor wordt een keizersnede meestal aanbevolen in week 39 van de zwangerschap. Je baby zal worden geleverd via een incisie gemaakt boven de cerclage. Tijdens de C-sectie, kunt u ervoor kiezen om de cerclage verwijderd of laat het in de plaats voor toekomstige zwangerschappen. Houd in gedachten dat een cerclage uw toekomstige vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden.

Zie ook

Resultaten

De effectiviteit van cervicale cerclage is een onderwerp van discussie. Studies tonen aan dat cerclage kan helpen verlengen de zwangerschap en het voorkomen van vroeggeboorte voor vrouwen die een geschiedenis van miskramen of vroeggeboorte en een korte cervix. Echter, het is niet duidelijk of de procedure zal een baby's gezondheid te bevorderen. Houd in gedachten dat de timing van cervicale cerclage ook kan invloed hebben op de uitkomst. De latere cervicale cerclage gebeurt tijdens zwangerschap, hoe groter het risico dat de procedure vroeggeboorte of breuk de membranen bevorderen.

In de meeste gevallen, een succesvolle zwangerschap na cerclage aanwijzing dat tijdens fixeren van toekomstige zwangerschappen. Raadpleeg uw zorgverlener over uw mogelijkheden.

Zie ook