Cognitieve gedragstherapie

Definitie

Cognitieve gedragstherapie is een veel voorkomende vorm van geestelijke begeleiding (psychotherapie). Met cognitieve gedragstherapie, je werkt met een geestelijke gezondheid counselor (psychotherapeut of therapeut) op een gestructureerde manier, het bijwonen van een beperkt aantal sessies. Cognitieve gedragstherapie helpt je bewust te worden van onjuiste of negatief denken, dus je kunt uitdagende situaties duidelijker bekijken en reageren ze op een meer effectieve manier.

Cognitieve gedragstherapie kan een zeer nuttig hulpmiddel bij de behandeling van psychische stoornissen of aandoeningen, zoals angst en depressie. Maar niet iedereen die profiteert van cognitieve gedragstherapie heeft een psychische aandoening. Het kan een effectief instrument zijn om te helpen iedereen leren hoe je beter stressvolle situaties te beheren.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Cognitieve gedragstherapie wordt gebruikt om een ​​breed scala van onderwerpen te behandelen. Het zijn vaak de meest voorkomende vorm van psychotherapie, omdat het kan snel helpen u te identificeren en omgaan met specifieke uitdagingen. Het vergt over het algemeen minder sessies dan andere vormen van therapie en wordt gedaan op een gestructureerde manier.

Cognitieve gedragstherapie. Beheren symptomen van een psychische aandoening.
Cognitieve gedragstherapie. Beheren symptomen van een psychische aandoening.

Cognitieve gedragstherapie is een nuttig hulpmiddel om emotionele uitdagingen aan te pakken. Bijvoorbeeld, kan het u helpen:

 • Beheren symptomen van een psychische aandoening, hetzij door zelf of met andere behandelingen, zoals medicijnen
 • Voorkomen dat een terugval van een psychische aandoening symptomen
 • Behandel een psychische aandoening als medicijnen zijn geen goede optie, zoals tijdens de zwangerschap
 • Leer technieken voor het omgaan met stressvolle situaties, zoals problemen op het werk
 • Identificeer manieren om emoties te beheersen, zoals woede
 • Lossen relatie conflicten en leren betere manieren om te communiceren
 • Omgaan met verdriet, zoals na het verlies van een dierbare
 • Overcome emotionele trauma's die verband houden met misbruik of geweld
 • Omgaan met een medische aandoening, zoals chronische vermoeidheidssyndroom of kanker
 • Beheer chronische lichamelijke klachten, zoals pijn, slapeloosheid of vermoeidheid

Psychische aandoeningen die kunnen verbeteren met cognitieve gedragstherapie zijn:

 • Slaapstoornissen
 • Seksuele stoornissen
 • Depressie
 • Bipolaire stoornissen
 • Angststoornissen
 • Fobieën
 • Obsessieve-compulsieve stoornis (OCD)
 • Eetstoornissen
 • Stoornissen
 • Persoonlijkheidsstoornissen
 • Schizofrenie
 • Post-traumatische stress-stoornis (PTSS)

In sommige gevallen, cognitieve gedragstherapie is het meest effectief wanneer het wordt gecombineerd met andere behandelingen, zoals antidepressiva of andere medicijnen.

Zie ook

Risico's

In het algemeen is er weinig risico op het krijgen van cognitieve gedragstherapie. Omdat het kan verkennen pijnlijke gevoelens, emoties en ervaringen, kan je emotioneel ongemakkelijk voelt bij momenten. Je mag huilen, krijg overstuur of boos voelen tijdens een uitdagende sessie, of je kan ook het gevoel fysiek afgevoerd.

Sommige vormen van cognitieve gedragstherapie, zoals exposure therapie, kan het nodig zijn om situaties die je liever vermijden confrontatie - zoals vliegtuigen als je een vliegangst hebben. Dit kan leiden tot tijdelijke stress of angst.

Echter, het werken met een ervaren therapeut zal geen risico's te minimaliseren. De coping vaardigheden die je leert kan u helpen bij negatieve gevoelens en angsten te beheren en te veroveren.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Je zou kunnen beslissen over je eigen dat je wilt cognitieve gedragstherapie te proberen. Of een arts of iemand anders kan therapie aan u voorstellen. Hier is hoe te beginnen:

 • Zoek een therapeut. Kunt u een verwijzing krijgen van een arts, ziektekostenverzekering plan, vriend of andere betrouwbare bron. Veel werkgevers bieden adviesdiensten of verwijzingen via werknemer bijstandsprogramma's (MAP's). U kunt ook een therapeut op uw eigen vinden - via een lokale of provinciale psychologische vereniging of door te kijken in het telefoonboek of op internet, bijvoorbeeld.
 • Begrijp de kosten. Als je ziektekostenverzekering, erachter te komen wat de dekking die het biedt voor psychotherapie. Sommige gezondheid plannen bestrijken slechts een bepaald aantal therapiesessies per jaar. Praat ook met je therapeut over de kosten en de betaalmogelijkheden.
 • Beoordelen uw zorgen. Voordat uw eerste afspraak, na te denken over welke onderwerpen u wilt werken. Terwijl u kunt ook sorteren dit met uw behandelaar, met enige zin van tevoren kan een uitgangspunt te bieden.

Controleer kwalificaties
Voordat ze naar een psychotherapeut, check zijn of haar achtergrond, opleiding, certificering en vergunningen. Psychotherapeut is een algemene term, in plaats van een functie of een indicatie van onderwijs, opleiding of licentiestatus.

Getrainde psychotherapeuten kunnen een aantal verschillende functiebenamingen hebben, afhankelijk van hun opleiding en rol. De meeste hebben een master of doctoraal diploma met een specifieke opleiding in psychologische begeleiding. Artsen die gespecialiseerd zijn in de geestelijke gezondheidszorg (psychiaters) kan medicijnen voorschrijven, alsook bieden psychotherapie.

Voorbeelden van psychotherapeuten onder meer psychiaters, psychologen, erkende professionele adviseurs, vergunning gegeven maatschappelijk werkers, licentie huwelijk en gezin therapeuten, psychiatrisch verpleegkundigen, of andere licentie professionals met psychische training.

Zorg ervoor dat de therapeut die u kiest voldoet state certificering en vergunningseisen voor zijn of haar vakgebied. De sleutel is om een ​​ervaren therapeut die kan overeenkomen met het type en de intensiteit van de behandeling met uw behoeften te vinden.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Behandel een psychische aandoening als medicijnen zijn geen goede optie. Leer technieken voor het omgaan.
Behandel een psychische aandoening als medicijnen zijn geen goede optie. Leer technieken voor het omgaan.

Cognitieve gedragstherapie kan worden uitgevoerd een-op-een of in groepen met familieleden of met mensen die soortgelijke problemen hebben.

Je eerste therapie sessie
Bij uw eerste sessie, zal uw therapeut meestal gegevens over u te verzamelen en te bepalen welke zorg u wilt werken. De therapeut zal u waarschijnlijk vragen stellen over uw huidige en vroegere fysieke en emotionele gezondheid tot een dieper inzicht in uw situatie te krijgen. Uw therapeut zal ook willen weten of je zou kunnen profiteren van andere behandelingen, zoals medicijnen. Het kan een paar sessies van uw therapeut te nemen om uw situatie en zorgen volledig te begrijpen, en om de beste cursus van actie te bepalen.

De eerste sessie is ook een kans voor u om uw therapeut te interviewen om te zien of hij of zij een goede match voor je zal zijn. Zorg ervoor dat je begrijpt:

 • Zijn of haar aanpak
 • Wat voor soort therapie is geschikt voor u
 • De doelstellingen van uw behandeling
 • De lengte van elke sessie
 • Hoeveel therapiesessies die u nodig heeft

Als u niet vertrouwd bent met de eerste therapeut zie je voelt, probeer dan iemand anders. Het hebben van een goede 'fit' met uw therapeut kan u helpen het meeste voordeel uit de cognitieve gedragstherapie krijgen.

Vertrouwelijkheid
Behalve in zeer specifieke omstandigheden, gesprekken met uw therapeut zijn vertrouwelijk. Echter, kan een therapeut geheimhouding te doorbreken als er een directe bedreiging voor de veiligheid of wanneer vereist door de staat of de federale wet op de bezorgdheid aan de autoriteiten te melden. Deze situaties zijn:

 • Dreigen om direct of binnenkort (dreigende) schade toebrengen aan uzelf of zelfmoord plegen
 • Dreigen om direct of binnenkort (dreigende) schade toebrengen of neem het leven van een ander persoon
 • Mishandelen van een kind of een kwetsbare volwassene (iemand ouder dan 18 jaar, die is opgenomen in het ziekenhuis of kwetsbaar gemaakt door een handicap)
 • Niet in staat om veilig te zorgen voor jezelf

Tijdens de cognitieve gedragstherapie
Uw therapeut zal je aanmoedigen om te praten over je gedachten en gevoelens en wat zit je dwars. Maak je geen zorgen als je het moeilijk vindt om open over je gevoelens. Uw therapeut kan u helpen meer zelfvertrouwen en comfort te krijgen.

Cognitieve gedragstherapie richt zich meestal op specifieke problemen, met behulp van een doelgerichte aanpak. Als je door de therapie proces, kan uw therapeut u vragen om "huiswerk" te doen - activiteiten, lezen of praktijken die voortbouwen op wat je leert tijdens je reguliere therapie sessies - en moedigen je aan om toe te passen wat je leert in je dagelijkse leven.

Stappen in de cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie omvat doorgaans de volgende stappen:

 • Identificeer verontrustende situaties of omstandigheden in je leven. Deze kunnen omvatten zaken als een medische aandoening, scheiding, verdriet, woede of symptomen van een psychische aandoening. U en uw therapeut kan wat tijd besteden aan het bepalen welke problemen en doelen die je wilt concentreren op.
 • Word je bewust van je gedachten, emoties en overtuigingen over deze situaties of omstandigheden. Zodra u de problemen die u wilt werken hebt geïdentificeerd, zal uw therapeut u aanmoedigen om uw bedenkingen bij hen. Dit kan onder meer het observeren van wat je zelf vertellen over een ervaring (uw "self-talk '), uw interpretatie van de betekenis van een situatie, en je overtuigingen over jezelf, andere mensen en gebeurtenissen. Uw therapeut kan suggereren dat je een dagboek van je gedachten te houden.
 • Identificeer negatieve of onjuiste denken. Om u te helpen patronen van denken en gedrag die kunnen bijdragen aan uw probleem te herkennen, kan uw therapeut u vragen om aandacht te besteden aan je fysieke, emotionele en gedragsmatige reacties in verschillende situaties.
 • Daag negatieve of onjuiste denken. Je therapeut zal waarschijnlijk aanmoedigen je jezelf afvragen of je van een situatie is gebaseerd op feiten of op een onjuiste perceptie van wat er gaande is. Deze stap kan moeilijk zijn. Je hebt misschien al lang bestaande manieren van denken over je leven en jezelf. Met de praktijk, zal nuttig denken en gedragspatronen een gewoonte geworden en zal niet zo veel moeite.

Benadering van uw therapeut is afhankelijk van uw specifieke situatie en voorkeuren. Uw therapeut kan cognitieve gedragstherapie te combineren met een andere therapeutische benadering - bijvoorbeeld, interpersoonlijke therapie, die zich richt op je relaties met andere mensen.

Lengte van de psychotherapie
Cognitieve gedragstherapie wordt algemeen beschouwd kortdurende therapie - ongeveer 10 tot 20 sessies. U en uw therapeut kunnen bespreken hoeveel sessies kan voor u zijn. Factoren om te overwegen zijn:

 • Het type stoornis of situatie
 • De ernst van uw klachten
 • Hoe lang heb je je klachten gehad of hebben beziggehouden met uw situatie
 • Hoe snel je vooruitgang te boeken
 • Hoe veel stress je ervaart
 • Hoeveel steun die u ontvangt van familieleden en andere mensen

Zie ook

Resultaten

Cognitieve gedragstherapie mag jouw aandoening te genezen of maak een vervelende situatie weg te gaan. Maar het kan je de kracht geven om te gaan met uw situatie op een gezonde manier en beter te voelen over jezelf en je leven.

Haal het meeste uit de cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie is niet effectief voor iedereen. Maar kunt u stappen ondernemen om het meeste uit uw behandeling te krijgen en te helpen maken het tot een succes:

 • Aanpak therapie als een partnerschap. Therapy is het meest effectief als je een actieve deelnemer en het aandeel in de besluitvorming. Zorg ervoor dat jij en je therapeut eens over de belangrijkste kwesties en hoe deze aan te pakken. Samen kunnen je doelen en resultaten te evalueren in de tijd.
 • Wees open en eerlijk. Succes met de therapie is afhankelijk van je bereidheid om je gedachten, gevoelens en ervaringen, en op het openstaan ​​voor nieuwe inzichten en manieren om dingen te doen delen. Als je terughoudend om te praten over bepaalde dingen vanwege pijnlijke emoties, schaamte of vrees over de reactie van je therapeut bent, laat uw therapeut weten over uw reservering.
 • Blijf bij je behandelplan. Als je je down voelt of gebrek aan motivatie hebben, kan het verleidelijk zijn om de therapie sessies overslaan zijn. Hierdoor kunt u uw voortgang verstoren. Wonen alle sessies en nadenken over wat je wilt bespreken.
 • Heb direct resultaat niet verwacht. Werken aan emotionele problemen kan pijnlijk zijn en vaak vereist hard werken. Het is niet ongewoon om slechter te voelen tijdens het eerste deel van de therapie als u begint met het verleden en de huidige conflicten confronteren. U kunt meerdere sessies nodig voordat je begint te verbetering te zien.
 • Doe je huiswerk tussen de sessies. Als uw therapeut vraagt ​​u buiten uw reguliere therapie sessies te lezen, houd een dagboek of doen andere activiteiten, te volgen door. Het doen van deze huiswerkopdrachten zal u helpen toepassen wat je geleerd hebt in de therapiesessies.
 • Als de behandeling niet helpt, overleg dan met uw therapeut. Als je niet het gevoel dat je profiteert nu van cognitieve gedragstherapie na een aantal sessies, overleg dan met uw therapeut erover. U en uw therapeut kan besluiten om een ​​aantal wijzigingen aan te brengen of probeer een andere aanpak.

Zie ook