Colectomie

Definitie

Colectomie is een chirurgische procedure om alle of een deel van uw dikke darm te verwijderen. Uw dikke darm, ook wel de dikke darm, is een lange buis-achtig orgel aan het einde van uw spijsvertering. Colectomie kan nodig zijn om te behandelen of te voorkomen ziekten en aandoeningen die uw dikke darm beïnvloeden.

Er zijn verschillende soorten colectomie operaties:

 • Totale colectomie omvat het verwijderen van de gehele dikke darm.
 • Partiële colectomie omvat het verwijderen van een deel van de dikke darm en kan ook subtotale colectomie worden genoemd.
 • Hemicolectomy omvat het verwijderen van de rechter of linker gedeelte van de colon.
 • Proctocolectomy omvat het verwijderen van zowel het colon en rectum.
Colectomie. Bloeden dat niet kan worden gecontroleerd.
Colectomie. Bloeden dat niet kan worden gecontroleerd.

Colectomie chirurgie vereist meestal andere procedures om de resterende delen van uw spijsvertering weer vast en toestaan ​​dat afval om uw lichaam te verlaten.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Colectomie wordt gebruikt voor de behandeling en de ziekten en aandoeningen die de dikke darm beïnvloeden, zoals te voorkomen:

 • Bloeden die niet kunnen worden gecontroleerd. Ernstige bloedingen uit de dikke darm kan een operatie nodig om de getroffen gedeelte van de dikke darm te verwijderen.
 • Darmobstructie. Een geblokkeerde dikke darm is een noodsituatie die gehele of gedeeltelijke colectomie vereisen, afhankelijk van de situatie.
 • Darmkanker. Vroeg stadium kanker kan slechts een klein deel van de dikke darm tijdens colectomie te verwijderen vereist. Kankers later kan meer van de colon worden verwijderd vereisen.
 • Ziekte van Crohn. Als medicijnen die u niet helpen, het verwijderen van het aangetaste deel van uw dikke darm kan tijdelijk verlichting bieden van de tekens en symptomen. Colectomie kan ook een optie zijn als precancereuze veranderingen worden gevonden tijdens een test om de dikke darm (coloscopie) te onderzoeken.
 • Colitis ulcerosa. Uw arts kan de totale colectomie aanraden als medicijnen niet helpen om uw tekenen en symptomen onder controle. Colectomie kan ook een optie zijn als precancereuze veranderingen worden gevonden tijdens een colonoscopie.
 • Diverticulitis. Uw arts kan een operatie adviseren om het getroffen deel van de dikke darm te verwijderen als je diverticulitis terugkeert of als u complicaties van diverticulitis te ervaren.
 • Preventieve operatie. Als u een zeer hoog risico op darmkanker te wijten aan de vorming van meerdere precancereuze darmpoliepen, kunt u ervoor kiezen om de totale colectomie ondergaan om kanker in de toekomst te voorkomen. Colectomie kan een optie voor mensen met een erfelijke genetische aandoeningen die de kans op darmkanker, zoals familiaire adenomateuze polyposis of Lynch syndroom te verhogen.

Bespreek uw behandeling opties met uw arts. In sommige situaties kan je een keuze tussen verschillende soorten colectomy bedrijfsresultaten. Uw arts kan bespreken de voordelen en risico's van elk.

Zie ook

Risico's

Colectomie draagt ​​een risico op ernstige complicaties. Uw risico op complicaties is gebaseerd op uw algemene gezondheid, het type colectomy je ondergaat en de aanpak van uw chirurg gebruikt om de bewerking uit te voeren. In het algemeen kunnen complicaties van colectomie omvatten:

 • Bloeden
 • Bloedstolsels in de benen (diepe veneuze trombose) en de longen (longembolie)
 • Infectie
 • Schade aan organen bij de colon, zoals de blaas en dunne darm
 • Tranen in de hechtingen die de resterende delen van uw spijsvertering weer
Stop met het gebruik van bepaalde medicijnen. Vasten voor uw operatie.
Stop met het gebruik van bepaalde medicijnen. Vasten voor uw operatie.

U zult tijd doorbrengen in het ziekenhuis na een colectomie om uw spijsvertering te genezen. Uw gezondheidszorg team zal u ook controleren op tekenen van complicaties van de ingreep. Je kan een paar dagen door te brengen om een ​​week in het ziekenhuis, afhankelijk van uw conditie en uw situatie.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Tijdens de dagen voorafgaand aan uw dikke darm operatie, kan uw arts vragen dat u:

 • Stop met het gebruik van bepaalde medicijnen. Bepaalde geneesmiddelen kunnen het risico op complicaties tijdens de operatie te verhogen, zodat uw arts kan vragen dat u stopt met het nemen van die medicijnen voor uw operatie.
 • Vasten voor uw operatie. Uw arts zal u specifieke instructies geven. U kunt gevraagd worden om te stoppen met eten en drinken van enkele uren tot een dag voor de ingreep.
 • Drink een oplossing die uw darmen ontruimt. Uw arts kan een laxeermiddel oplossing die je mengen met water in huis te schrijven. Je drinkt de oplossing gedurende een aantal uren, na de aanwijzingen. De oplossing veroorzaakt diarree te legen uw dikke darm te helpen. Uw arts kan ook klysma bevelen.
 • Neem antibiotica. In sommige gevallen kan uw arts antibiotica voorschrijven om de bacteriën die van nature in uw dikke darm te onderdrukken en te helpen infectie te voorkomen.

Voorbereiding voor colectomie is niet altijd mogelijk. Bijvoorbeeld, als je een noodsituatie colectomie wegens darmobstructie of darmperforatie nodig, er zouden geen tijd voor te bereiden.

Plan voor uw verblijf in het ziekenhuis
U zult minstens een paar dagen in het ziekenhuis door te brengen na uw colectomie, afhankelijk van uw situatie. Afspraken te maken voor iemand om te zorgen voor uw verantwoordelijkheden thuis en op het werk.

Denk vooruit tot wat je zou willen hebben met u, terwijl u herstelt in het ziekenhuis. Dingen die je zou pakken zijn:

 • Een badjas en slippers
 • Toiletartikelen, zoals uw tandenborstel en tandpasta of, indien nodig, uw scheren benodigdheden
 • Comfortabele kleding om naar huis te dragen
 • Activiteiten om de tijd te doden, zoals een boek, tijdschrift of games

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens uw colectomie
Op de dag van uw operatie, zal uw gezondheidszorg team u mee naar een kamer voorbereiding. Uw bloeddruk en ademhaling worden gecontroleerd. U mag een antibioticum medicatie ontvangen via een ader in uw arm.

Je bent dan mee naar een operatiekamer en geplaatst op een tafel. Je krijgt een algemene anesthesie medicatie om je in een slaap-achtige toestand, zodat u niet op de hoogte tijdens de operatie.

Het chirurgisch team gaat vervolgens met uw colectomie. Colon operatie kan worden uitgevoerd op twee manieren:

 • Open colectomie. Open operatie gaat het maken van een langere incisie in de buik om uw dikke darm. Uw chirurg maakt gebruik van chirurgische instrumenten om uw dikke darm te bevrijden van het omringende weefsel en snijdt ofwel een deel van de dikke darm of de gehele dikke darm.
 • Laparoscopische colectomie. Laparoscopische colectomie, ook wel minimaal invasieve colectomie, omvat verschillende kleine incisies in de buik. Uw chirurg passeert een kleine videocamera via een incisie en speciale chirurgische instrumenten via de andere incisies. De chirurg kijkt naar een videoscherm in de operatiekamer als de tools worden gebruikt om de dikke darm te bevrijden van het omringende weefsel. De dikke darm wordt daarna gebracht door een kleine incisie in de buik. Hierdoor kan de chirurg om op de colon buitenkant van het lichaam. Zodra reparaties aan de dikke darm, de chirurg opnieuw opgenomen de dikke darm door de incisie.

Het soort operatie je ondergaat is afhankelijk van uw situatie en de expertise van uw chirurg. Laparoscopische colectomie kunnen de pijn en de hersteltijd na de operatie te verminderen. Maar niet iedereen is een kandidaat voor deze procedure. Ook in sommige situaties de werking kan beginnen als een laparoscopische colectomie, maar de omstandigheden kunnen een chirurgisch team gedwongen om te zetten naar een open colectomie.

Zodra de dikke darm is gerepareerd of verwijderd, zal uw chirurg uw spijsvertering weer om je lichaam om afvalstoffen te verdrijven. Opties kunnen zijn:

 • Weer bij de resterende delen van uw dikke darm. De chirurg kan steek de resterende delen van uw dikke darm samen, het creëren van wat wordt een anastomose genoemd. Ontlasting verlaat dan uw lichaam als voorheen.
 • Uw darmen te sluiten op een opening gemaakt in de buik. De chirurg kan uw dikke darm (colostoma) of dunne darm (ileostoma) hechten aan een opening gemaakt in je buik. Dit laat afval om uw lichaam te verlaten via de opening (stoma). U mag een tas te dragen aan de buitenkant van de stoma om de ontlasting te verzamelen. Dit kan permanent of tijdelijk zijn.
 • Aansluiten van uw dunne darm om je anus. Na het verwijderen van zowel de dikke darm en de endeldarm (proctocolectomie), kan de chirurg een deel van je dunne darm gebruiken om een zakje dat is aangesloten op uw anus (ileoanale anastomose) te creëren. Dit stelt u in staat om afval normaal te verdrijven, maar je kan verschillende waterige stoelgang elke dag. Als onderdeel van deze procedure, kunt u een tijdelijk ileostoma ondergaan.

Uw chirurg zal uw mogelijkheden met u bespreken voor de operatie.

Na uw colectomie
Na de operatie zult u worden genomen om een ​​herstel te bewaken ruimte als de verdoving is uitgewerkt. Dan is uw gezondheidszorg team zal u naar uw ziekenhuiskamer om uw herstel voort te zetten.

Je verblijft in het ziekenhuis totdat je darmfunctie te herwinnen. Dit kan een paar dagen tot een week. Je mag niet in staat zijn om vast voedsel te eten op het eerste. Je zou vloeibare voeding krijgen via een ader in je arm en vervolgens overgang naar heldere vloeistoffen drinken. Als je darmen te herstellen, kunt u uiteindelijk toe vast voedsel.

Als uw operatie betrokken een colostoma of ileostoma om uw darmen bevestigen aan de buitenkant van je buik, ontmoet je met een stoma verpleegkundige die zal u tonen hoe de zorg voor uw stoma. De verpleegkundige zal u uitleggen hoe u de stoma zak die afval verzamelt veranderen.

Zodra u het ziekenhuis verlaat, verwacht een paar weken van herstel thuis. U kunt zich zwak op het eerste, maar uiteindelijk zal je kracht terug. Vraag uw arts wanneer u kunt verwachten om terug te keren naar je normale routine.

Zie ook