Colonoscopie

Definitie

Een colonoscopie is een examen gebruikt om wijzigingen en afwijkingen in de dikke darm (colon) en het rectum te detecteren.

Colonoscopie. Onderzoeken intestinale klachten en symptomen.
Colonoscopie. Onderzoeken intestinale klachten en symptomen.

Tijdens een colonoscopie, is een lange flexibele buis (colonoscoop) ingebracht in het rectum. Een kleine videocamera aan het uiteinde van de buis kan de arts de binnenkant van het gehele colon bekijken.

Eventueel poliepen of andere vormen van abnormaal weefsel kan worden door de scoop tijdens colonoscopie verwijderd. Weefselmonsters (biopsie) kan worden genomen tijdens een colonoscopie ook.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Uw arts kan een colonoscopie aanbevelen aan:

 • Onderzoeken intestinale klachten en symptomen. Een colonoscopie kan helpen met uw arts onderzoeken mogelijke oorzaken van buikpijn, rectale bloedingen, chronische constipatie, chronische diarree en andere darmproblemen.
 • Scherm voor darmkanker Als u 50 jaar of ouder en bij gemiddeld risico op darmkanker bent -. Je hebt geen risico op colonkanker met uitzondering leeftijd factoren - uw arts kan een colonoscopie raden om de 10 jaar of soms eerder te screenen op darmkanker. Colonoscopie is een optie voor darmkanker screening. Praat met uw arts over uw mogelijkheden.

Zie ook

Risico's

Een coloscopie poses weinig risico's. In zeldzame gevallen kunnen complicaties van een colonoscopie zijn:

 • Negatieve reactie op het kalmeringsmiddel gebruikt tijdens het examen
 • Bloeden van de plaats waar een weefselmonster (biopt) is gemaakt of een poliep of ander abnormaal weefsel werd verwijderd
 • Een scheur in de dikke darm of het rectum wand (perforatie)

Na het bespreken van de risico's van colonoscopie met u, zal uw arts u vragen om een ​​toestemmingsformulier machtiging van de procedure te ondertekenen.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat een colonoscopie, moet u voor het reinigen van (lege) uw dikke darm. Alle residuen in uw dikke darm kan de weergave van uw dikke darm en de endeldarm verduisteren tijdens het examen.

Om uw dikke darm te legen, kan uw arts u vragen om:

 • Volg een speciaal dieet de dag voor het examen. Doorgaans zult u niet in staat zijn om vast voedsel te eten de dag voor het examen. Drankjes kunnen worden beperkt tot heldere vloeistoffen - gewoon water, thee en koffie zonder melk of room, bouillon, en koolzuurhoudende dranken. Vermijd rode vloeistoffen, en kan worden verward met bloed tijdens de colonoscopie. Je mag niet in staat zijn om te eten of drinken na middernacht de avond voor het examen.
 • Neem een laxeermiddel. Uw arts kan het nemen van een laxeermiddel, in hetzij de vorm van pillen of vloeibare vorm. U kunt worden geïnstrueerd om de laxerende nemen de avond voor uw colonoscopie, of u kan worden gevraagd om de laxerende gebruik maken van zowel de avond voor en de ochtend van de procedure.
 • Gebruik een klysma kit In sommige gevallen kan het nodig zijn om een over-the-counter klysma kit te gebruiken -. Ofwel de nacht voor het examen of een paar uur voor het examen - om uw dikke darm te legen.
 • Pas uw medicijnen Herinner uw arts van uw medicijnen minstens een week voor het examen -. Vooral als u diabetes, hoge bloeddruk of hartproblemen, als u medicijnen of supplementen die ijzer bevatten nemen, of als u aspirine of andere medicijnen te nemen die het bloed verdunnen, zoals warfarine (Coumadin) of clopidogrel (Plavix). Het kan nodig zijn om uw dosering aanpassen of stoppen met de medicatie tijdelijk.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens het examen
Tijdens een colonoscopie, krijg je een jurk, maar waarschijnlijk niets anders te dragen. Sedatie wordt meestal aanbevolen. Soms is een licht kalmerend middel wordt gegeven in pilvorm. In andere gevallen, het sedativum gecombineerd met een intraveneuze pijnstillers om ongemak te minimaliseren.

U zult het examen liggend op je zij op de onderzoekstafel te beginnen, meestal met je knieën opgetrokken naar je borst. De arts zal een colonoscoop invoegen in je rectum. De reikwijdte - en dat is lang genoeg om de gehele lengte van uw dikke darm bereiken - bevat een lichte en een buis (kanaal) die het mogelijk maakt de arts om lucht te pompen in uw dikke darm. De lucht blaast de dikke darm, die een beter uitzicht van het slijmvlies van de dikke darm verschaft. Wanneer de reikwijdte wordt verplaatst of lucht wordt ingebracht, kan je buikkrampen of de drang om een ​​stoelgang te voelen.

Scherm voor darmkanker. Volg een speciaal dieet de dag voor het examen.
Scherm voor darmkanker. Volg een speciaal dieet de dag voor het examen.

De colonoscoop bevat ook een kleine video camera op de punt. De camera stuurt beelden naar een externe monitor, zodat de arts kan de binnenkant van uw dikke darm te bestuderen. De arts kan ook instrumenten invoegen via het kanaal naar weefselmonsters (biopten) nemen of poliepen of andere gebieden van abnormale weefsel te verwijderen.

Een coloscopie duurt meestal ongeveer 20 minuten tot een uur.

Na het examen
Na het examen, het duurt ongeveer een uur om te beginnen te herstellen van de kalmerende. Je zult iemand om je naar huis moet, omdat het kan tot een dag voor de volledige effecten van de kalmerende te slijten. Rijd niet of ga weer aan het werk voor de rest van de dag.

Als uw arts verwijderde een poliep tijdens uw colonoscopie, kan u worden geadviseerd om een ​​speciaal dieet tijdelijk te eten.

U mag opgeblazen of pas gas voelen voor een paar uur na het examen, als je de lucht te zuiveren van uw dikke darm. Wandelen kan helpen verlichten de pijn.

U kunt ook merken een kleine hoeveelheid bloed bij je eerste stoelgang na het examen. Meestal is dit geen reden tot alarm. Raadpleeg uw arts als u doorgaat met het bloed of bloedstolsels passeren of als u aanhoudende buikpijn of koorts van 100 F (37,8 C) of hoger.

Zie ook

Resultaten

Uw arts zal de resultaten van de colonoscopie beoordelen en vervolgens delen de resultaten met u.

 • Negatief resultaat. Een coloscopie wordt als negatief beschouwd indien de arts geen afwijkingen in de dikke darm vinden. Als je op gemiddeld risico op darmkanker - je hebt geen risico op colonkanker met uitzondering leeftijd factoren - kan uw arts u adviseren te wachten 10 jaar en dan het herhalen van de examen.
 • Positief resultaat. Een colonoscopie wordt als positief beschouwd als de arts vaststelt poliepen of abnormale weefsel in het colon. De meeste poliepen zijn niet kwaadaardig, maar sommige kunnen voorstadia zijn. Poliepen verwijderd tijdens de colonoscopie worden naar een laboratorium voor analyse gestuurd om te bepalen of zij kanker, voorstadia of goedaardige.

  Afhankelijk van de grootte en het aantal poliepen, kan het nodig zijn om een ​​meer rigoureuze screening schema te volgen in de toekomst. Als uw arts vindt een of twee poliepen minder dan 0,4 inch (1 cm) in diameter, een herhaling colonoscopie in vijf tot 10 jaar kan voldoende zijn, afhankelijk van uw andere risicofactoren voor darmkanker. Als je grotere poliepen, meer poliepen of poliepen met bepaalde karakteristieken van de cel, kan uw arts een andere colonoscopie raden in drie tot vijf jaar - opnieuw, afhankelijk van uw andere risicofactoren. Indien een of meer poliepen tijdens uw coloscopie worden verwijderd, kan uw arts een follow-up colonoscopie in slechts drie maanden, zes maanden of een jaar aan te bevelen. Als je een poliep of een andere abnormale weefsel dat niet tijdens de colonoscopie kan worden verwijderd, kan uw arts u adviseren follow-up operatie.

Als uw arts is bezorgd over de kwaliteit van het uitzicht door de omvang, kan hij of zij een herhaling colonoscopie of een kortere tijd raden tot uw volgende colonoscopie. Als uw arts niet in staat was om de reikwijdte te verbeteren door uw hele dikke darm, kan een barium klysma of virtuele colonoscopie worden aanbevolen om de rest van uw dikke darm te onderzoeken.

Zie ook