Condooms

Definitie

Een mannelijke condoom is een dun omhulsel geplaatst over de stijve penis en links in plaats tijdens de geslachtsgemeenschap. Condooms, ook wel rubbers, zijn een effectieve manier om jezelf en je partner te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en om zwangerschap te voorkomen. Condooms zijn eenvoudig te gebruiken, goedkoop en overal verkrijgbaar.

Condooms zijn meestal gemaakt van latex, maar sommige zijn gemaakt van polyurethaan of lamsvel. Latex en polyurethaan condooms bieden de meeste bescherming tegen soa's (ook wel seksueel overdraagbare aandoeningen). Condooms zijn verkrijgbaar met of zonder een smeermiddel en komen in een verscheidenheid van lengtes, vormen, breedtes, diktes en kleuren. Sommige condooms zijn getextureerd om sensatie te verhogen.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Als je ze correct elke keer gebruiken je seks hebt, condooms voorkomen zwangerschap en de overdracht van het humaan immunodeficiëntie virus (HIV), het virus dat aids veroorzaakt. Condooms ook het risico van besmetting van andere soa, zoals gonorroe en chlamydia.

Condooms niet de bijwerkingen gevonden bij sommige vormen van vrouwelijke anticonceptie, zoals de pil of opnamen, of mogelijke complicaties van een spiraaltje (spiraaltje) hebben. Ze zijn zonder recept verkrijgbaar en zijn eenvoudig te verkrijgen.

Zie ook

Risico's

Condooms zijn over het algemeen veilig en effectief. Echter, er zijn een paar dingen die je zou moeten overwegen:

 • Condooms kunnen een latexallergie veroorzaken. Reacties op latex kunnen zijn huiduitslag, netelroos, loopneus en in ernstige gevallen, een aanscherping van de luchtwegen en het verlies van de bloeddruk. Als u of uw partner is allergisch voor latex, kan een polyurethaan of lamsvacht condoom een ​​alternatief zijn.
 • Condooms zijn niet onfeilbaar. Er is nog steeds een risico op het krijgen van een soa of zwangerschap bij het ​​gebruik van een condoom, vooral als het breekt of loskomt tijdens de seks.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Condooms. Condooms kunnen een latexallergie veroorzaken.
Condooms. Condooms kunnen een latexallergie veroorzaken.

Condooms zijn zonder recept verkrijgbaar. Ze worden verkocht in vele winkels en bij automaten in sommige toiletten. Condooms kan minder duur zijn of op family planning klinieken zoals Planned Parenthood vrij kan zijn. School verpleegkundigen en universitaire medische centra hebben vaak condooms gratis beschikbaar.

Het vinden van een soort condoom dat goed werkt voor u kan een beetje trial and error te nemen. Pasvorm is belangrijk. Als het te strak, een condoom is meer kans op breken. Als het te los zit, kan het afglijden. Sommige mannen vinden dat condooms verminderen gevoel of zijn oncomfortabel om te dragen. Misschien vindt u dat een bepaald type condoom is comfortabeler voor u of geeft meer gevoel tijdens seks.

Sommige condooms zijn gesmeerd met nonoxynol-9, een zaaddodend middel bedoeld om zwangerschap te voorkomen. Echter, condooms zonder spermicide blijken een betere optie om verschillende redenen:

 • Zaaddodend condooms lijken niet te zijn meer effectief dan andere condooms bij het voorkomen van zwangerschap.
 • Nonoxynol-9 mei huidcellen irriteren of beschadigen in de vagina of het rectum. Dit zou eventueel kunnen verhogen het risico op het krijgen van een soa.
 • Zaaddodend middel niet helpt u of uw partner te beschermen tegen hiv / aids of andere soa's.
 • Zaaddodend condooms kosten meer dan andere vormen van condooms en hebben een kortere houdbaarheid.

Condom veiligheidstips

 • Bewaar condooms op een koele, droge plaats. Blootstelling aan lucht, warmte en licht verhoogt de kans dat een condoom zal breken. Niet condooms te houden in een portemonnee, broekzak of dashboardkastje voor een langere periode van tijd. Wrijving, transpiratie en veranderingen in temperatuur kunnen veroorzaken condooms te breken en minder betrouwbaar.
 • Controleer de vervaldatum. Gebruik een condoom voorbij zijn vervaldatum.
 • Controleer condooms voor schade. Kijk voor broosheid, kleine scheurtjes of speldenprik gaten voordat u een.
 • Zorg ervoor dat u alleen glijmiddel op waterbasis gebruiken. Voorbeelden zijn Astroglide en glijmiddel. Als je latex condooms gebruikt, gebruik geen glijmiddelen op oliebasis zoals vaseline, babyolie, bakolie of lotion. Ze kunnen een latex condoom verzwakken en kunnen leiden tot het breken.
 • Gebruik nooit een condoom. Dit verhoogt de kans op zwangerschap en het overgaan op soa's.
 • Gebruik alleen een latex of polyurethaan condoom om soa's te voorkomen. Lamsvacht condooms beschermen niet tegen soa's evenals latex of polyurethaan condooms doen. Lees het etiket op de verpakking om te zien wat het condoom is gemaakt van en of het is gelabeld voor soa-preventie.
 • Gebruik een condoom tijdens een seksuele activiteit. Dit zal u helpen te beschermen tegen soa's of je vaginaal, oraal of anaal seksueel contact.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Het is belangrijk om condooms zorgvuldig gebruiken, correct en consistent. Hier is hoe het juiste gebruik van een condoom:

 • Zetten op een condoom voordat er seksueel contact. Houd in het achterhoofd, kunnen soa's worden doorgegeven en de zwangerschap kan optreden voordat mannelijke seksuele climax (ejaculatie).
 • Open de verpakking voorzichtig. Gebruik niet je tanden of nagels.
 • Breng smeermiddel binnen en buiten van het condoom. Dit is misschien niet nodig als je een condoom dat is voorgesmeerd gebruiken.
 • Trek je voorhuid terug. Dit is nodig als je niet besneden.
 • Plaats het topje van de opgerolde condoom over je penis. De penis moet rechtop worden voordat je op het condoom. De rolrand moet aan de buitenkant. Als je begint te zetten op het condoom en beseffen dat de gerolde kant is aan de binnenkant, gooi het weg en gebruik een ander condoom.
 • Druk zachtjes op het topje van het condoom om de lucht te verwijderen. Dit is niet nodig als het condoom heeft een reservoir tip.
 • Rol het condoom af. Controleer of het dekt de hele penis.
 • Verwijder eventuele luchtbellen. Een luchtbel kan veroorzaken het condoom te scheuren of af te komen.
 • Na de seks, begrijpen de basis van het condoom voordat u het verwijdert. Hierdoor wordt voorkomen dat het condoom uit komende uit voordat je weg te trekken van je partner.
 • Gooi het condoom in de prullenbak. Niet condooms door het toilet spoelen.

Zie ook

Resultaten

Condooms zijn niet onfeilbaar. Bewaar condooms op een koele, droge plaats.
Condooms zijn niet onfeilbaar. Bewaar condooms op een koele, droge plaats.

Condooms zijn een effectieve vorm van anticonceptie. Echter, zal meer dan 1 op de 50 paren die correct te gebruiken condooms zwanger te raken in een jaar. Kans op zwangerschap te verhogen als u niet altijd een condoom tijdens de geslachtsgemeenschap, of je condooms onjuist gebruikt.

Condooms zijn effectief in het voorkomen van de overdracht van de meeste soa's, hoewel er nog een aantal risico's. Bij correct gebruik, een condoom creëert een barrière die uw blootstellingslimieten - en de blootstelling van uw partner - om sperma of andere lichaamsvloeistoffen die soa's kan dragen.

Zie ook