Cystoscopie

Definitie

Cystoscopie (sis-TOS-kuh-pee) is een procedure die wordt gebruikt om te zien in je urineblaas en urethra - de buis waardoor de urine uit de blaas naar de buitenkant van je lichaam. Tijdens een cystoscopie procedure, uw arts maakt gebruik van een holle buis (cystoscope) uitgerust met een lens om zorgvuldig de bekleding van uw blaas en uw plasbuis. De cystoscope wordt ingevoegd in uw plasbuis en langzaam geavanceerde in uw blaas.

Uw arts kan de cystoscopie presteren in een testkamer, met behulp van een plaatselijke verdoving gelei aan uw plasbuis verdoven. Of uw arts kan cystoscopie uit te voeren als een poliklinische procedure, met behulp van sedatie. Een andere optie is om de cystoscopie in het ziekenhuis doet terwijl onder narcose. Het type cystoscopie heb je afhankelijk van de reden van uw procedure.

Waarom is het gedaan

Artsen gebruiken cystoscopie te diagnosticeren, te bewaken en te behandelen aandoeningen van de blaas en de plasbuis. Voorkomende redenen waarom uw arts kan een cystoscopie aanbevelen zijn:

 • Onderzoek naar de oorzaken van de blaas tekenen en symptomen. Cystoscopie kan helpen uw arts te leren de oorzaken van de klachten en symptomen zoals bloed in de urine, frequente urineweginfecties, incontinentie, overactieve blaas en pijn bij het ​​plassen.
 • Diagnose blaas en urinewegen ziekten en aandoeningen. Een cystoscopie worden gebruikt bij de diagnose van blaaskanker, blaasstenen en blaasontsteking (cystitis).
 • Behandelen blaas ziekten en aandoeningen. Speciaal gereedschap kan via de plasbuis een blaas ziekte of aandoening te behandelen worden doorgegeven. Zo kunnen kleine blaastumoren tijdens cystoscopie worden verwijderd.
 • Diagnose van een vergrote prostaat. Een cystoscopie kan een vernauwing van de urethra wanneer deze door de prostaat zichtbaar, waarin een vergrote prostaat (benigne prostaathyperplasie).
Cystoscopie. Onderzoek oorzaken blaas symptomen.
Cystoscopie. Onderzoek oorzaken blaas symptomen.

In bepaalde gevallen kan uw arts een procedure genaamd ureteroscopy (u-ree-tur-OS-kuh-pee) om uw urinewegen dan uw blaas te onderzoeken op hetzelfde moment als uw cystoscopie uit te voeren. Ureteroscopy maakt gebruik van een kleinere ruimte om uw urineleiders te onderzoeken - de buizen die de urine te vervoeren van uw nieren naar de blaas.

Risico's

Cystoscopie draagt ​​een risico op complicaties, waaronder:

 • Infectie. Zelden, kan cystoscopie ziektekiemen te introduceren in uw urinewegen, die infecties kunnen veroorzaken. Cystoscopie kan ook irriteren een bestaande urineweginfectie, verergering het. In bepaalde gevallen kan uw arts antibiotica voorschrijven om te nemen voor en na uw cystoscopie om infectie te voorkomen.
 • Bloeden. Cystoscopie kan wat bloed in de urine veroorzaken. In zeldzame gevallen kunnen bloeden ernstig zijn.
 • Pijn. Cystoscopie kan buikpijn en een branderig gevoel bij het ​​plassen veroorzaken. In de meeste gevallen, deze symptomen zijn mild en geleidelijk afnemen na de procedure.

Tekenen en symptomen van een complicatie
Bel uw arts of ga naar de dichtstbijzijnde spoedeisende hulp als u last krijgt:

 • Helder rood bloed in de urine
 • Een koorts hoger dan 100 F (38 C)
 • Pijn of branderig gevoel tijdens het plassen, dat meer dan twee dagen duurt

Hoe je voor te bereiden

Voor te bereiden op je examen cystoscopie, kan uw gezondheidszorg team vragen dat u:

 • Neem antibiotica op voorschrift van uw arts. In bepaalde gevallen kan uw arts antibiotica voorschrijven voor en na uw cystoscopie. Voorbeelden van mensen die kan nodig zijn om antibiotica te nemen onder degenen die een actieve infectie van de urinewegen en degenen van wie het lichaam moeite hebben met het bestrijden van infecties.
 • Wachten om je blaas te legen. In bepaalde situaties kan uw arts een urinetest bestellen voordat uw cystoscopie. Wachten om je blaas te legen tot u aan uw afspraak voor het geval u nodig hebt om een ​​urinemonster te geven.

Bereid je voor sedatie of anesthesie
Als u een intraveneuze (IV) sederende of narcose zult ontvangen tijdens uw cystoscopie, vooruit te plannen voor uw herstel. Voor te bereiden, kunt u:

 • Zoek een lift naar huis. Je wordt gevraagd je niet in jezelf naar huis rijden, dus regelen een rit.
 • Duidelijk uw planning voor de dag. Plan om het rustig na uw procedure. Vermijd actief voor de rest van de dag. U kan nodig zijn om de dag vrij nemen. Hoewel je misschien voel me prima, kan uw oordeel en reflexen worden vertraagd.
 • Vraag iemand om te verblijven in de omgeving. Neem een vriend of familielid verblijf met u of kijk op je gedurende de dag.

Wat u kunt verwachten

Tijdens de cystoscopie
Een eenvoudige poliklinische cystoscopie kan minder dan vijf minuten duren. Als je klaar bent in een ziekenhuis met sedatie of algemene anesthesie, kan cystoscopie nemen 10 tot 30 minuten. Uw cystoscopie procedure kan dit proces te volgen:

 • U zult gevraagd worden om uw blaas te legen voordat de procedure. Dan zul je gaan liggen op een tafel op je rug. Je zult waarschijnlijk worden geplaatst met je voeten in stijgbeugels en je knieën gebogen.
 • Je kan wel of niet nodig een kalmerend middel of verdoving. Als u een kalmerend middel, dan voel je je slaperig en ontspannen tijdens de cystoscopie, maar je zult nog steeds op de hoogte. Als u een algemene verdoving krijgt, wordt u niet op de hoogte tijdens de procedure. Beide soorten medicatie kan worden toegediend via een ader in de arm.
 • Uw arts zal de cystoscope voegen. Een verdoving jelly zal worden toegepast op uw plasbuis te helpen de pijn te voorkomen wanneer de plasbuis wordt ingebracht. Na een paar minuten voor de verdovende wachten, zal uw arts zorgvuldig te duwen de cystoscope in je plasbuis, met de kleinst mogelijke omvang. Kleinere scopes worden vaak gebruikt om te zoeken naar oorzaken van symptomen. Grotere scopes kan nodig zijn om weefselmonsters te nemen of passen chirurgische instrumenten in de blaas.
 • Uw arts zal uw plasbuis en de blaas te onderzoeken. Aangezien de cystoscope door je plasbuis en de richting van je blaas, zal uw arts kijken door een lens op het einde van de cystoscope. De lens werkt als een telescoop naar de binnenkant van je plasbuis en blaas vergroten. In sommige gevallen kan uw arts een speciale videocamera plaats over de lens die de beelden projecteert op een videoscherm.
 • Uw arts zal uw blaas te vullen met een steriele oplossing. Zodra de plasbuis de blaas bereikt, zal uw arts de blaas met een steriele oplossing overstromen. De oplossing blaast de blaas en laat uw arts om een ​​betere blik binnen te komen. Als je blaas vult, kunt u de behoefte voelen om te plassen. Zodra uw cystoscopie is voltooid, zult u worden toegestaan ​​om uw blaas te legen.
 • Uw arts kan weefselmonsters te nemen of uit te voeren een andere procedure. Afhankelijk van uw situatie, kan uw arts weefselmonsters te nemen voor lab testen of het uitvoeren van diverse procedures tijdens de cystoscopie.

Na de cystoscopie
Na uw cystoscopie, kunt u te mogen gaan over je dag. Als je hebt gekregen sedatie of algemene anesthesie, kan u worden gevraagd om te blijven in een verkoeverkamer te laten de effecten van de medicatie slijten voordat je vertrekt.

Je zou een aantal bijwerkingen na cystoscopie, zoals ervaren:

 • Bloeden uit de plasbuis, die kunnen fel roze weergegeven in uw urine of op toiletpapier
 • Een branderig gevoel tijdens het plassen
 • Meer frequent urineren voor de volgende dag of twee

U kunt verlichten een deel van het ongemak als u:

 • Houd een warm, vochtig washandje over de opening om uw plasbuis te helpen de pijn te verlichten. Herhaal dit indien nodig.
 • Neem een ​​warm bad. Hoewel, in sommige gevallen kan uw arts u vragen om baden te vermijden. Als u zich zorgen maakt, bel dan met uw arts.
 • Drink water voor het spoelen van de blaas. Dit kan irritatie verminderen. Proberen om 16 gram (473 milliliter) water per uur te drinken voor de eerste twee uur na uw cystoscopie.

Bel uw arts als u zich zorgen na uw cystoscopie.

Resultaten

Vraag uw arts wanneer u kunt verwachten van de resultaten van uw cystoscopie. In sommige gevallen kan uw arts in staat zijn om direct na uw procedure de resultaten te bespreken.

In andere gevallen kan uw arts de resultaten te bespreken bij een follow-up afspraak. Bijvoorbeeld, als uw cystoscopie betrokken verzamelen van een weefselmonster (biopsie) om te testen voor blaaskanker, zal uw arts dat monster naar een laboratorium. Wanneer de tests zijn voltooid, zal uw arts u laten weten de resultaten.