Darmkanker

Darmkanker screening: het afwegen van de opties

Darmkanker screening kan een belangrijk onderdeel van de gewone gezondheidszorg zijn. Als u niet zeker weet welke darmkanker screening test is het beste voor u, stel jezelf de volgende vragen.

Als uw arts darmkanker screening heeft aanbevolen, zou u kunnen kiezen uit verschillende darmkanker screening tests. Als je terughoudend om een ​​beslissing te nemen bent, bedenk dan dat enig ongemak of schaamte van darmkanker screening is tijdelijk - en vroege opsporing problemen kan uw leven redden. Om u te helpen kiezen voor de dikke darm kanker screening test die het beste is voor u, overweeg dan de volgende vragen.

Welke voorbereiding is betrokken?

Voorbereiding voor darmkanker screening kan worden ongemakkelijk en onhandig, maar het is noodzakelijk voor de test effectief te zijn. Als onderdeel van uw beslissing, overwegen uw bereidheid of het vermogen om de voorbereiding instructies voor bepaalde darmkanker screening tests volgen. Dit kan - in verschillende mate - omvatten het vermijden van vast voedsel op de dag voor het examen, het aanpassen van uw medicijnen, en het gebruik van laxeermiddelen of klysma's om uw dikke darm te legen.

Hoe handig is de test?

Darmkanker. CT-colografie (virtuele colonoscopie).
Darmkanker. CT-colografie (virtuele colonoscopie).

Naast de voorbereiding van de proef, te overwegen:

 • Hoe lang de test zal duren
 • Hoe vaak je nodig hebt om de test te herhalen
 • Of je zult sedatie nodig
 • De eventuele noodzaak van follow-up testen om een ​​vals-positieve bevinding te onderzoeken of om weefsel te verwijderen

Hoe zit het met kosten-en verzekeringskwesties?

Zoek uit hoeveel elk darmkanker screening test kosten, alsmede die uw verzekeraar dekt test. Overwegen of u bereid bent te betalen out-of-pocket indien nodig bent.

Wat is uw houding ten opzichte van screening tests?

De grondiger de dikke darm kanker screening test, hoe groter de kans is om een ​​kanker of voorstadia poliepen te detecteren. Omgekeerd zou een meer grondige test ook betekenen meer lastig of ongemakkelijk voorbereiding, een iets hoger risico op ernstige complicaties, of beide. Denk na over uw benadering van screening tests en wat het meest belangrijk voor je. Voelt u zich het beste als je weet dat je de meest grondige screening test mogelijk gekozen? Zal je je zorgen of twijfelen aan de resultaten als je kiest voor een minder grondige test? Hoe bezorgd bent u over het gemak, de bereiding of de mogelijkheid van ernstige complicaties?

Zie ook

Darmkanker screening: het afwegen van de opties

Wat is uw arts de aanpak van screening tests?

Zorg ervoor dat u vertrouwd bent met de dikke darm kanker screening test uw arts adviseert bent. Als uw arts is gespecialiseerd in een bepaalde test, maar je liever nog een test, uw wensen kenbaar maken. Indien nodig, kan uw arts een verwijzing te bieden aan iemand die getraind in de test waarmee u zich het meest comfortabel.

Wat is uw risico-niveau?

Uw risico op darmkanker kan uw keuze van screening tests beïnvloeden. Bijvoorbeeld, kan uw arts colonoscopie aanbevelen als de screening instrument van keuze, waarschijnlijk met regelmatige tussenpozen, als u:

 • Hebben een persoonlijke geschiedenis van darmkanker of poliepen voorstadia
 • Een ouder, broer, zus of kind die had darmkanker
 • Een gen voor een erfelijke darmkanker syndroom
 • Een geschiedenis van inflammatoire darmziekten, zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn

Wat zijn de voors en tegens van elke test?

Hier is een overzicht van de meest voorkomende darmkanker screening tests.

Colonoscopie
Een colonoscopie is een examen gebruikt om wijzigingen en afwijkingen in de dikke darm en het rectum te detecteren. Een lange, flexibele buis (colonoscoop) wordt ingebracht in het rectum. Een kleine videocamera aan het uiteinde van de buis kan de arts de binnenkant van het gehele colon bekijken.

 • Profs. Colonoscopie wordt algemeen beschouwd als de gouden standaard voor darmkanker screening. Poliepen of andere soorten abnormale weefsel tijdens het examen door de scoop verwijderd. Weefselmonsters (biopsie) kan worden ook. Het examen duurt meestal ongeveer 30 tot 60 minuten.
 • Cons. Het examen kan niet alle kleine poliepen en kanker te detecteren. Mogelijk moet u uw gebruikelijke medicatie aan te passen voordat het examen. Meestal kan je niet eten vast voedsel de dag voor het examen en je nodig hebt om laxeermiddelen of een ander product te gebruiken om uw dikke darm te legen. Sedatie algemeen aanbevolen. Zeldzame complicaties kunnen bloeden van de plaats waar een biopt is genomen of een poliep of ander abnormaal weefsel is verwijderd, of een scheur in het colon of rectum muur. Krampen of een opgeblazen gevoel kan ontstaan ​​na het examen. Sinds de kalmerende uren kan duren te slijten, moet u zorgen voor iemand om je naar huis.

CT-colografie (virtuele colonoscopie)
CT colonografie, ook bekend als virtuele colonoscopie, een examen gebruikt om wijzigingen en afwijkingen in de dikke darm en het rectum te detecteren. Tijdens dit examen, wordt een beeldvormende techniek die gecomputeriseerde tomografie (CT) gebruikt om dwarsdoorsneden van de buikorganen produceren. Te helpen creëren van heldere beelden, een klein buisje (katheter) wordt geplaatst in je rectum om uw dikke darm te vullen met lucht of kooldioxide.

 • Profs. Tegenstelling tot traditionele colonoscopie, CT-colografie niet sedatie of het inbrengen van een scope vereist in de dikke darm. Het examen duurt meestal ongeveer 10 minuten.
 • Cons. Het examen kan niet alle kleine poliepen en kanker te detecteren. Mogelijk moet u uw gebruikelijke medicatie aan te passen voordat het examen. Meestal kan je niet eten vast voedsel op de dag voor het examen. Mogelijk moet u laxeermiddelen of een ander product te gebruiken om uw dikke darm te legen. Blootstelling aan straling van herhaalde procedures zou een zorg zijn. Aangezien weefselmonsters niet tijdens het examen kan worden genomen, zou een follow-up colonoscopie nodig zijn als er een afwijking geconstateerd. Krampen of een opgeblazen gevoel kan ontstaan ​​na het examen.

Fecale occult bloedtest
Een fecale occult bloed test is een lab-test wordt gebruikt om ontlasting te controleren op verborgen (occult) bloed.

 • Profs. Kruk monstername kan thuis worden gedaan. Er is geen noodzaak om de dikke darm van tevoren leeg.
 • Cons. De test niet aan de meeste poliepen en sommige vormen van kanker te detecteren. Bepaalde voedingsmiddelen en medicijnen zouden moeten worden vermeden voor een aantal dagen voor de test. Als er bloed wordt ontdekt, extra tests nodig kunnen zijn om de bron te bepalen. Vals-negatieve en vals-positieve resultaten mogelijk zijn.

Flexibele sigmoïdoscopie
Flexibele sigmoïdoscopie een examen bepaalt de onderste gedeelte van de dikke darm (colon sigmoid) evalueren. Een dunne, flexibele buis (sigmoidoscope) wordt ingebracht in het rectum. Een kleine videocamera aan het uiteinde van de buis kan de arts de binnenkant van het rectum weergeven en de meeste sigmoid colon.

 • Profs. Sedatie is meestal niet nodig. Biopten kunnen worden genomen door de scope tijdens het examen. Het examen duurt meestal ongeveer 15 tot 20 minuten.
 • Cons. Typisch een of meer klysma worden gedaan voordat de procedure voor het onderste deel van de dikke darm leeg. In sommige gevallen, zou u niet in staat zijn om vast voedsel te eten de dag voor het examen. Het examen staat niet toe dat de arts om de gehele dikke darm te zien, dus geen kanker of poliepen verder in de dikke darm kan niet worden gedetecteerd. Zeldzame complicaties kunnen bloeden uit de biopsie of een scheur in het slijmvlies van de dikke darm. Krampen of een opgeblazen gevoel kan ontstaan ​​na het examen. Aanvullende tests kunnen noodzakelijk zijn als een abnormaliteit wordt gedetecteerd.

Wat is de bottom line?

Het kiezen van een darmkanker screening test is niet altijd een gemakkelijke beslissing, maar het is een potentieel levensreddende een. Raadpleeg uw arts over uw darmkanker screening opties. Committeren aan een screening schema op basis van uw persoonlijke risicofactoren. Vergeet niet, is het eerder darmkanker ontdekt, hoe makkelijker het is om te behandelen.

Zie ook