De gezondheid van vrouwen

Knobbeltje in de borst: vroege evaluatie is essentieel

Een knobbeltje in de borst verdient medische hulp. Weet wat u kunt verwachten tijdens een klinisch borstonderzoek - en wat er gebeurt als een brok nodig verdere evaluatie.

Als je een knobbeltje in de borst of een andere verandering in uw borst te vinden, kun je zorgen te maken over borstkanker.

Dat is begrijpelijk - maar vergeet niet dat borststukken gemeenschappelijk zijn en niet per se kanker. In feite, voor vrouwen in hun jaren '20 tot begin jaren '50, naar schatting 90 procent of meer van de verdachte borststukken zijn goedaardige (benigne). Toch is het belangrijk om elk knobbeltje in de borst geëvalueerd door een arts te hebben.

Hoe borstweefsel normaal voelt

Borsten bevatten weefsels van verschillende consistentie. Het klierweefsel in de bovenste, buitenste deel van de borst meestal voelt stevig en licht touw-achtige, hobbelige of klonterig (nodulair). De omringende vetweefsel, vaak gevoeld in de binnenste en onderste delen van de borst, is zacht.

Misschien vindt u dat borst-gerelateerde symptomen, zoals gevoeligheid of knobbels, veranderen in de loop van je menstruele cyclus.

Borstweefsel verandert ook als je ouder wordt, meestal steeds meer vet en minder dicht in de tijd.

Wanneer uw arts te raadplegen

Vertrouwd zijn met uw normale borst consistentie kan u helpen te bepalen of er een verandering in uw borsten.

Raadpleeg uw arts als:

 • U vindt een knobbeltje in de borst dat nieuwe of ongebruikelijke
 • Een nieuw knobbeltje in de borst gaat niet weg na je volgende periode
 • Een bestaande knobbeltje in de borst lijkt te zijn veranderd - het wordt groter, bijvoorbeeld
 • Je merkt veranderingen van de huid op uw borst, zoals roodheid, korstvorming, kuiltjes of plooien
 • Je merkt veranderingen in je tepel - het blijkt naar binnen (inversie) of lijkt vlakker, bijvoorbeeld
 • Je merkt tepel dat is duidelijk, geel, groen, bruin of rood

Zie ook

Knobbeltje in de borst: vroege evaluatie is essentieel

Wat te verwachten tijdens een klinisch borstonderzoek

Evaluatie van een knobbeltje in de borst begint meestal met een klinisch borstonderzoek. Tijdens dit examen, zal uw arts waarschijnlijk:

 • Vragen over eventuele klachten en uw risicofactoren voor borstkanker of goedaardige borst voorwaarden
 • Onderzoeken uw borsten, vaststellend hun vorm en grootte
 • Let op de conditie van de huid op je borsten
 • Controleer voor tepel problemen, zoals inversie of afscheiding
 • Onderzoekt de diepere weefsel in je borsten en oksels voor brokken of gebieden van verdikking

Als uw arts bevestigt dat u een knobbeltje in de borst of een ander gebied van zorg, moet je waarschijnlijk testen om te bepalen wat het probleem veroorzaakt.

Procedures om een ​​knobbeltje in de borst te evalueren

Een knobbeltje in de borst verder te evalueren, kan uw arts u aanraden een of meer van de volgende procedures. De grootte, locatie en andere kenmerken van de forfaitaire - alsook uw persoonlijke voorkeuren - kan allemaal van invloed die procedure uw arts adviseert.

Afhankelijk van de omstandigheden kan de arts in staat zijn om de procedure te doen in zijn of haar kantoor. In andere gevallen kunt u worden doorverwezen naar een radioloog of chirurg.

Mammogram
Een diagnostische mammografie - een gespecialiseerde borst X-ray - helpt uw ​​arts te onderzoeken borststukken en andere tekenen en symptomen, zoals tepel.

Unlike een screening mammogram, die wordt gedaan wanneer er geen bijzondere problemen borst, diagnostische mammografie biedt uitzicht uit verschillende hoeken bij een grotere vergroting - gericht op het verdachte gebied. Dit kan helpen uw arts precies te lokaliseren en bepalen de grootte van de knobbel of afwijking.

Een diagnostische mammografie wordt vaak in combinatie met een echo van de borst de afwijking verder te evalueren. Tijdens een echografie, worden geluidsgolven gebruikt om beelden van uw borsten te maken op een monitor.

Als uw arts vermoedt kanker, zal hij of zij waarschijnlijk gebruik maken van een naald om een ​​kleine hoeveelheid borstweefsel (biopsie) te verzamelen voor laboratoriumanalyse.

Ultrageluid
Tijdens een echografie, worden geluidsgolven gebruikt om beelden van uw borsten te maken op een monitor.

Als het knobbeltje in de borst is niet pijnlijk en de echografie normaal lijkt, verder testen of de behandeling misschien niet nodig zijn.

Een procedure waaraan alle vloeistof wordt verwijderd uit de klomp met een speciale naald - indien de knobbeltje in de borst pijn doet, kan uw arts echo gebruiken om te begeleiden fijne naald aspiratie. Dit kan helpen de pijn verlichten.

Als echografie blijkt dat de klomp is solide, zal uw arts waarschijnlijk gebruik maken van een naald om een ​​kleine hoeveelheid borstweefsel (biopsie) te verzamelen voor laboratoriumanalyse.

Magnetische resonantie beeldvorming
Magnetic resonance imaging (MRI) is een techniek die een magnetisch veld en radiogolven om gedetailleerde beelden van je borst te creëren. Als diagnostische mammografie en echografie resultaten zijn normaal, maar het klinisch borstonderzoek onthult een punt van zorg, kan een MRI behulpzaam zijn.

Bij MRI wordt gebruikt om borstkanker, een speciale kleurstof (contrastmiddel) te detecteren moet worden geïnjecteerd in een ader voordat de procedure. De kleurstof verbetert het uiterlijk van bepaalde weefsels in de MRI-beelden, waardoor een radioloog om te vertellen welke gebieden het meest waarschijnlijk kwaadaardig of goedaardig.

MRI-scans kan lastig te interpreteren. Dit kan leiden tot een vals-positief resultaat - als het testresultaat positief is, maar kanker is eigenlijk niet aanwezig - of de behoefte aan bijkomende tests.

De gezondheid van vrouwen. Magnetische resonantie beeldvorming.
De gezondheid van vrouwen. Magnetische resonantie beeldvorming.

Fijne naald aspiratie
Tijdens fijne naald aspiratie, wordt een speciale naald ingebracht in de klomp en alle vloeistof verwijderd wordt (geaspireerd). Uw arts kan gebruiken echografie om te helpen plaats de naald en verwijder vocht.

Als de klomp bevat heldere vloeistof, is het zeer waarschijnlijk een cyste - een zak die kan worden gevuld met lucht, vloeistof of ander materiaal. De meeste cysten zijn goedaardige (benigne) en zullen verdwijnen als de vloeistof wordt verwijderd.

Indien de forfaitaire bevat bloederige of troebel vloeistof of het is solide, wordt een monster van vocht of weefsel worden verzonden naar een laboratorium voor analyse. Dit kan worden gevolgd door extra tests van weefsels monsters te bepalen of de knobbel kanker.

Borstbiopsie
Als het knobbeltje in de borst is solide, wordt een weefselmonster nodig zijn om de diagnose te stellen. Dit staat bekend als een biopsie.

Opties voor borst biopsie kunnen zijn:

 • Fijne naald aspiratie biopsie. Tijdens fijne naald aspiratie, wordt een speciale naald wordt gebruikt om een weefselmonster te verzamelen. Echografie kan worden gebruikt om te helpen plaats de naald.
 • Kernnaaldbiopsie. Tijdens een kern naald biopsie, een grotere naald dan gebruikt met fijne naald aspiratie wordt gebruikt om een kleine, vaste kern van weefsel te verkrijgen. Echografie kan worden gebruikt om te helpen plaats de naald.
 • . Stereotactische biopsie Tijdens een stereotactische biopsie, wordt mammografie gebruikt voor stereo-beelden te produceren - beelden van hetzelfde gebied vanuit verschillende hoeken - van de borst. Een steekproef van borstweefsel op het gebied van zorg wordt dan verwijderd met een naald.
 • Vacuüm ondersteunde biopsie. Tijdens een vacuum-assisted biopsie wordt een kleine incisie gemaakt in de huid en een holle sonde verbonden met een vacuüm wordt gebruikt om weefsel weg een afwijkende gebied. Ultrageluid kan worden gebruikt voor het verwijderen weefsel leiden.
 • Chirurgische biopsie. In sommige gevallen, de gehele borststuk en een kleine hoeveelheid omringende weefsel chirurgisch verwijderd. Dit staat bekend als een excisiebiopsie. Als de klomp te groot is om gemakkelijk te worden verwijderd, kan uw arts u aanraden een incisiebiopsie - wanneer slechts een gedeelte van het forfaitair operatief wordt verwijderd.

Na elk type biopsie wordt het weefselmonster naar een laboratorium voor analyse. Uw arts zal u laten weten wanneer de testresultaten verwachten.

Follow-up na het knobbeltje in de borst evaluatie

Als het knobbeltje in de borst lijkt niet te zijn kanker, kan uw arts de korte termijn monitoring gevolgd door nog een examen in een paar maanden naar het gebied voor stabiliteit te beoordelen suggereren. Raadpleeg uw arts als u veranderingen in de knobbel ontdekt of het ontwikkelen van nieuwe terreinen van zorg.

Als de diagnose is in kwestie - het klinisch borstonderzoek en het mammogram tonen gebieden van achterdocht, bijvoorbeeld, maar de pathologie verslag van de biopsie blijkt goedaardig weefsel - u zult worden doorverwezen naar een chirurg of een andere specialist voor verder overleg.

Als het knobbeltje in de borst kwaadaardig is, zult u samen met uw arts om een ​​behandelplan te maken. Het podium en het type van borstkanker zal uw behandeling opties beïnvloeden. Als u niet weet hoe verder te gaan, vraag dan uw arts om u te helpen de beste behandeling beslissingen te nemen.

Zie ook