De gezondheid van vrouwen

Vagina: wat is normaal, wat niet

Vaginale gezondheid beïnvloedt meer dan alleen je seksleven. Te weten komen over voorkomende vaginale problemen en manieren om een ​​gezonde vagina te bevorderen.

Vaginale gezondheid is een belangrijk onderdeel van de algemene gezondheid van een vrouw. Vaginale problemen kan uw vruchtbaarheid, verlangen naar seks en het vermogen om een ​​orgasme te bereiken beïnvloeden. Lopende vaginale gezondheidsproblemen kunnen ook invloed hebben op andere gebieden van je leven, die stress of relatieproblemen en invloed op uw zelfvertrouwen. Ken de tekenen en symptomen van vaginale problemen en wat u kunt doen om uw vaginale gezondheid te beschermen.

Wat beïnvloedt vaginale gezondheid?

De gezondheid van vrouwen. Agressieve seks of bekkenfractuur.
De gezondheid van vrouwen. Agressieve seks of bekkenfractuur.

De vagina is een gesloten buis van spierweefsel die zich uitstrekt van de vulva - de buitenkant van de vrouwelijke genitale gebied - in de hals van de baarmoeder (baarmoederhals). Verschillende factoren kunnen invloed hebben op je vagina, wat aanpasbaar en sommige niet. Bijvoorbeeld:

 • Onbeschermde seks. Je zou een seksueel overdraagbare infectie samentrekken als je onbeschermde seks hebt.
 • Agressieve seks of bekkenbreuk. Forceful seks of een letsel aan het bekken gebied kan leiden tot vaginale trauma.
 • Bepaalde gezondheidsvoorschriften Diabetes en het syndroom van Sjögren -. Een auto-immuunziekte - kunnen vaginale droogte veroorzaken.
 • Medicijnen en vrouwelijke-hygiëneproducten. Langdurig gebruik van antibiotica verhoogt het risico van een vaginale infectie. Bepaalde antihistaminica kan vaginale droogheid veroorzaken. Superabsorberende tampons kan leiden tot toxische shock syndroom - een zeldzame, levensbedreigende complicatie van een bacteriële infectie.
 • Anticonceptie producten. Spermicide en NuvaRing (vaginale ring) kan vaginale irritatie veroorzaken. Met behulp van een diafragma of contraceptieve spons kan een risico van toxische shock syndroom vormen.
 • Zwangerschap en bevalling. Als u zwanger wordt, moet je stoppen met menstrueren tot na uw baby is geboren. Tijdens de zwangerschap, vaginale afscheiding neemt vaak toe. Vaginale tranen komen relatief vaak voor tijdens de bevalling. In sommige gevallen, een episiotomie - een incisie gemaakt in het weefsel tussen de vaginale opening en de anus tijdens bevalling - nodig. Een vaginale bevalling kan ook spierspanning te verlagen in de vagina.
 • Psychologische kwesties. Angst en depressie kunnen bijdragen aan een laag niveau van opwinding en resulterende ongemak of pijn tijdens de seks. Trauma - zoals seksueel misbruik of een eerste pijnlijke seksuele ervaring - kan ook leiden tot pijn geassocieerd met seks.
 • . Ouder De vagina verliest elasticiteit na de menopauze - het einde van de menstruatie en vruchtbaarheid.
 • Hormoonspiegels. Veranderingen in je hormonen kunnen invloed hebben op je vagina. Bijvoorbeeld, oestrogeen productie daalt na de menopauze, na de bevalling en tijdens de borstvoeding. Verlies van oestrogeen kan het vaginale slijmvlies te dun (vaginale atrofie) veroorzaken - het maken van seks pijnlijk.

Wat zijn de meest voorkomende vaginale problemen?

Omstandigheden die van invloed kunnen je vagina omvatten:

 • Seksuele problemen. Deze kunnen onder aanhoudende of terugkerende genitale pijn vlak voor, tijdens of na de seks (dyspareunie). Pijn tijdens de penetratie kan worden veroorzaakt door onwillekeurige spasmen van de spieren van de vaginale wand (vaginisme).
 • Seksueel overdraagbare infecties. Verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen invloed hebben op de vagina, inclusief genitale wratten, syfilis en genitale herpes. Tekenen en symptomen kunnen omvatten abnormale vaginale afscheiding of genitale zweren.
 • Vaginitis. Een infectie of verandering in de normale balans van vaginale bacteriën ontsteking van de vagina (vaginitis) veroorzaken. Symptomen zijn onder meer vaginale afscheiding, geur, jeuk en pijn. Gebruikelijke typen vaginitis omvatten bacteriële vaginose, die voortvloeit uit overmatige groei van een van de verschillende organismen die gewoonlijk aanwezig zijn in de vagina, schimmelinfecties, die gewoonlijk worden veroorzaakt door een natuurlijk voorkomende schimmel genaamd Candida albicans, en trichomonas, die wordt veroorzaakt door een parasiet en vaak overgedragen door seks.
 • Bekkenbodem ontspanning. Als de ondersteunende ligamenten en bindweefsel dat de baarmoeder op zijn plaats worden zwak, de baarmoeder, blaas of endeldarm kunnen naar beneden glijden in de vagina (baarmoederverzakking). Dientengevolge, de vagina ook afgebroken.
 • Andere ziekten en aandoeningen. Vaginale cysten kunnen leiden tot pijn tijdens de seks of het moeilijk maken om een tampon in te brengen. Vaginale kanker - die voor het eerst zou kunnen verschijnen als vaginale bloedingen na de menopauze of geslacht - is ook een zeldzame mogelijkheid.

Zie ook

Vagina: wat is normaal, wat niet

Wat zijn de tekenen of symptomen van vaginale problemen?

Raadpleeg uw arts als u:

 • Een verandering in de kleur, geur of hoeveelheid vaginale afscheiding - vooral indien vergezeld van koorts
 • Vaginale roodheid, jeuk of irritatie
 • Vaginale bloeden tussen periodes, na seks of na de menopauze
 • Een massa of bobbel in je vagina
 • Een gevoel van druk of zwaarte in je vagina

Je zou het niet nodig om uw arts te zien elke keer dat u vaginale irritatie en afscheiding, vooral als je al gediagnosticeerd met een vaginale schimmelinfectie in het verleden en je ervaart dezelfde symptomen. Echter, als u ervoor kiest om een ​​over-the-counter medicatie gebruiken en uw symptomen niet verdwijnen, raadpleeg dan uw arts.

Wat kan ik doen om mijn vagina gezond te houden?

Kunt u stappen ondernemen om uw vaginale gezondheid en algehele gezondheid te beschermen. Bijvoorbeeld:

 • Worden seksueel verantwoordelijk. Gebruik condooms of een wederzijds monogame relatie met een partner die is vrij van seksueel overdraagbare infecties te behouden.
 • Get gevaccineerd Vaccinaties kan u beschermen tegen het humaan papillomavirus (HPV), evenals hepatitis A en hepatitis B -. Ernstige lever infecties die kan verspreiden via seksueel contact.
 • Praktijk een goede hygiëne. Geen douche of gebruik geparfumeerde zeep. Gebruik geen vrouwelijke sprays of geparfumeerde tampons. Als je seksspeeltjes, maak ze schoon na elk gebruik.
 • Doen Kegel oefeningen. Kegel oefeningen kunnen helpen toon je bekkenbodemspieren. Gewoon span je bekkenbodemspieren alsof je stoppen van uw urinestraal. Als je eenmaal hebt de knie, niet ten minste drie sets van 10 Kegel oefeningen per dag.
 • Ken uw medicijnen. Bespreek medicijngebruik en eventuele vaginale bijwerkingen met uw arts.
 • Beperk de hoeveelheid alcohol die je drinkt en niet rookt of drugs gebruiken. Alcohol en illegale drugs kunnen seksuele disfunctie veroorzaken. Nicotine kan seksuele opwinding remmen. Als je onder invloed bent, heb je meer kans op seksuele risico's te nemen.

Hoewel niet alle vaginale problemen kunnen worden voorkomen, kunnen regelmatige controles helpen ervoor te zorgen dat problemen die je vagina zo snel mogelijk te worden gediagnosticeerd. Laat geen schaamte voorkomen dat u van te praten met uw arts over alle opmerkingen die u heeft over uw vaginale gezondheid.

Zie ook