Diabetische retinopathie

Definitie

Diabetische retinopathie (die-uh-BET-ik ret-ih-NOP-uh-thee) is een complicatie van diabetes die de ogen aantast. Het wordt veroorzaakt door schade aan de bloedvaten van het lichtgevoelige weefsel aan de achterkant van het oog (netvlies).

Op het eerste, kan diabetische retinopathie veroorzaken geen symptomen of slechts milde problemen met het gezichtsvermogen. Uiteindelijk kan echter diabetische retinopathie leiden tot blindheid.

Diabetische retinopathie kunnen ontwikkelen in iedereen die heeft diabetes type 1 of type 2 diabetes. Hoe langer je diabetes hebt, en de minder beheerst uw bloedsuiker is, hoe meer kans je hebt om diabetische retinopathie te ontwikkelen.

Om uw visie te beschermen, neem preventie serieus. Begin met het zorgvuldig beheersen van uw bloedsuikerspiegel en het plannen jaarlijks oogonderzoek.

Symptomen

Het is mogelijk om diabetische retinopathie hebben en het niet weten. In feite is het ongewoon om symptomen in de vroege stadia van diabetische retinopathie.

De voorwaarde vordert, diabetische retinopathie symptomen zijn:

 • Of donkere strings drijvend in uw visie (floaters)
 • Wazig zien
 • Fluctuerende visie
 • Donkere of lege ruimtes in uw visie
 • Verlies van het gezichtsvermogen
 • Moeite met kleurwaarneming

Diabetische retinopathie treft meestal beide ogen.

Diabetische retinopathie kunnen worden aangemerkt als een vroeg of gevorderd, afhankelijk van uw klachten en symptomen.

 • Vroeg diabetische retinopathie. Dit soort diabetische retinopathie heet proliferatieve diabetische retinopathie (NPDR). Het heet dat, omdat op dit moment, nieuwe bloedvaten groeien niet (prolifererende). NPDR kan worden omschreven als mild, matig of ernstig. Wanneer u NPDR, de wanden van de bloedvaten in het netvlies te verzwakken. Kleine uitstulpingen (de zogenaamde microaneurysms) uitsteken van de vaatwanden, soms lekken of lekt vocht en bloed in het netvlies. Als de aandoening vordert, kan de kleinere schepen te sluiten en de grotere retinale vaten kan beginnen te verwijden en onregelmatig in diameter. Zenuwvezels in de retina kan opzwellen. Soms is het centrale deel van het netvlies (macula) begint te zwellen. Dit staat bekend als macula-oedeem.
 • Gevorderde diabetische retinopathie. Proliferatieve diabetische retinopathie (PDR) is de meest ernstige vorm van diabetische retinopathie. Het proliferatieve genoemd omdat in dit stadium nieuwe bloedvaten beginnen te groeien in de retina. Deze nieuwe bloedvaten abnormaal zijn. Zij kunnen groeien of lekken in de heldere, geleiachtige substantie die het midden van je oog vult (glasvocht). Uiteindelijk kan littekenweefsel gestimuleerd door de groei van nieuwe bloedvaten van het netvlies los te maken van de achterkant van je oog. Als de nieuwe bloedvaten interfereren met de normale stroom van vloeistof uit het oog, kan drukopbouw in de oogbol, waardoor glaucoom. Dit kan de zenuw die beelden draagt ​​uit je ogen naar je hersenen (oogzenuw) beschadigen.
Diabetische retinopathie. Vroeg diabetische retinopathie.
Diabetische retinopathie. Vroeg diabetische retinopathie.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Zorgvuldig beheer van uw diabetes is de beste manier om gezichtsverlies te voorkomen. Als u diabetes hebt, zie uw oogarts voor een jaarlijkse verwijde oogonderzoek - zelfs als uw visie lijkt prima - want het is belangrijk om diabetische retinopathie op te sporen in een vroeg stadium. Als u zwanger wordt, kan uw oogarts extra oogonderzoek adviseren door uw zwangerschap, omdat de zwangerschap kan soms verergeren diabetische retinopathie.

Contact op met uw oog arts meteen als u plotselinge veranderingen gezichtsvermogen of uw visie wordt wazig, vlekkerig of wazig.

Oorzaken

Te veel suiker in je bloed kan de kleine bloedvaten die het netvlies voeden beschadigen. Het kan hen zelfs volledig blokkeren. Naarmate meer en meer bloedvat verstopt, de bloedtoevoer naar meer van het netvlies cutoff. Dit kan resulteren in gezichtsverlies. In reactie op het gebrek aan bloedtoevoer, het oog probeert nieuwe bloedvaten groeien. Maar, hebben deze nieuwe bloedvaten niet goed te ontwikkelen en kan gemakkelijk lekken. Lekkende bloedvaten kan een verlies van het gezichtsvermogen leiden. Littekenweefsel kan ook vormen, die kan trekken op het netvlies. Soms, dit kan het netvlies los.

Verhoogde bloedsuikerspiegel kan ook invloed hebben op de ogen 'lenzen. Met hoge suiker over langere tijd, kan de lenzen zwellen, waardoor een oorzaak van wazig zien.

Zie ook

Risicofactoren

Diabetische retinopathie kan iedereen overkomen die diabetes heeft. Deze factoren kunnen het risico verhogen:

 • Duur van diabetes - hoe langer u diabetes heeft, hoe groter het risico van diabetische retinopathie
 • Slechte controle van uw bloedsuikerspiegel
 • Hoge bloeddruk
 • Hoog cholesterol
 • Zwangerschap
 • Het gebruik van tabak

Complicaties

Diabetische retinopathie omvat de abnormale groei van bloedvaten in het netvlies. Complicaties kunnen leiden tot ernstige problemen met het gezichtsvermogen:

 • Glasvochtbloeding. De nieuwe bloedvaten kunnen bloeden in het heldere, geleiachtige substantie die het midden van je oog vult. Als de hoeveelheid bloedverlies is klein, ziet u slechts enkele donkere vlekken of drijvers. In meer-ernstige gevallen kan bloed het glasvocht holte te vullen en uw visie volledig te blokkeren. Glasvochtbloeding op zichzelf meestal niet leidt tot permanent gezichtsverlies. Het bloed verdwijnt vaak uit de ogen binnen enkele weken of maanden. Tenzij je netvlies beschadigd is, kan uw gezichtsvermogen terug naar de vorige duidelijkheid.
 • Netvliesloslating. De abnormale bloedvaten geassocieerd met diabetische retinopathie stimuleren de groei van littekenweefsel, dat de retina weg kan trekken van de achterkant van het oog. Dit kan vlekken drijvend in uw visie, lichtflitsen of ernstige gezichtsverlies veroorzaken.
 • Glaucoom. Nieuwe bloedvaten kunnen groeien in het voorste gedeelte van je oog en interfereren met de normale stroom van vocht uit het oog, waardoor de druk in het oog te bouwen (glaucoom). Deze druk kan de zenuw die beelden draagt ​​uit je ogen naar je hersenen (oogzenuw) beschadigen.
 • Blindheid. Uiteindelijk, diabetische retinopathie, glaucoom of beide kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen te voltooien.

Voorbereiding op uw afspraak

Mensen met type 1 of type 2 diabetes moeten een verwijde oogonderzoek uitgevoerd door een oogarts (oogarts) per jaar. De Europese Diabetes Association (ADA) adviseert dat iedereen die ouder is dan 10 met type 1 diabetes zijn of haar eerste oogonderzoek binnen vijf jaar na de diagnose diabetes. Voor mensen met type 2 diabetes, de ADA adviseert het verkrijgen van de eerste oogonderzoek snel nadat u geweest bent gediagnosticeerd met diabetes, omdat je diabetes voor enige tijd hebben gehad zonder het te weten.

Na de eerste examen, de ADA beveelt aan dat mensen met ofwel type 1 of type 2 diabetes krijgen een jaarlijkse oogonderzoek. Sommige mensen die waren hebben normale examens herhaald in staat zijn om de tijd tussen examens zelfs twee tot drie jaar. Vraag uw oogarts wat hij of zij aanbeveelt.

Vrouwen met diabetes die zwanger worden moeten een oogonderzoek hebben tijdens het eerste trimester van de zwangerschap en mogelijk later weer in de zwangerschap, afhankelijk van de resultaten van het eerste examen. De reden hiervoor is dat de zwangerschap soms verergeren diabetische retinopathie.

Omdat afspraken kunnen kort zijn, en er is vaak veel weg te gaan, is het een goed idee om te komen voorbereid. Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw ogen benoeming en wat te verwachten van uw oogarts krijgen.

Wat u kunt doen

 • Noteer een korte samenvatting van uw diabetes geschiedenis, ook wanneer u werden gediagnosticeerd, welke medicijnen u momenteel te nemen voor diabetes, welke medicijnen je hebt gebruikt in het verleden, uw gemiddelde bloedsuikerspiegel in de afgelopen weken, en de laatste paar hemoglobine A1C lezingen, als je ze kent.
 • Maak een lijst van alle andere medicijnen die u neemt, samen met de dosering informatie. Schrijf ook de namen en doseringen van welke vitaminen of supplementen die je neemt.
 • Noteer alle symptomen die u ondervindt, indien aanwezig. Omvatten alle die lijken niets met mogelijke problemen met de ogen, omdat andere aandoeningen kunnen invloed hebben op uw gezondheid van het oog.
 • Vraag een familielid of vriend te komen met u, indien mogelijk. Soms kan het moeilijk zijn om alle van de aan u informatie te onthouden, en iemand die je begeleidt misschien iets dat je gemist of vergeten. Bovendien, omdat je ogen zal blijven verwijd nog enige tijd na het examen, een metgezel zou beschikbaar om je naar huis te zijn.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Het opstellen van een lijst van vragen kan u helpen bij alle van de punten die voor u belangrijk zijn. Voor diabetische retinopathie, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Waarom is diabetes gevolgen heeft voor mijn visie?
 • Heb ik geen andere tests nodig?
 • Is deze toestand tijdelijk of duurzaam?
 • Welke behandelingen zijn beschikbaar, en welke raden jullie aan?
 • Welke soorten bijwerkingen kan ik verwachten van de behandeling verwachten?
 • Ik heb andere gezondheidsproblemen. Hoe kan ik het beste beheren ze samen?
 • Als ik mijn bloedsuiker, zal mijn oog symptomen verdwijnen?
 • Wat doen mijn bloedsuiker doelen moeten zijn om mijn ogen te beschermen?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik kan meenemen? Welke websites raden jullie aan?

In aanvulling op de vragen die je hebt bereid zijn om uw arts te vragen, aarzel dan niet om aanvullende vragen te stellen.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kan de tijd te gaan over alle punten die u wilt meer tijd besteden aan behouden. Uw arts kan vragen:

 • Bent u met elk oog symptomen, zoals wazig zien of het zien floaters?
 • Hoe lang ben je al symptomen vertoont?
 • In het algemeen, hoe is uw diabetes management?
 • Wat was uw laatste hemoglobine A1C?
 • Heb je nog andere gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk of abnormale cholesterol?
 • Hebt u een oogoperatie gehad?

Tests en diagnose

Diabetische retinopathie is het beste gediagnosticeerd met een verwijde oogonderzoek. Voor dit examen, zal uw oogarts druppels in je ogen dat uw leerlingen wijd open plaatsen. Hierdoor kan uw arts om een ​​beter zicht in het oog te krijgen. De druppels kunnen ertoe leiden dat uw zicht van dichtbij te zijn wazig totdat ze slijten enkele uren later.

Tijdens het examen, zal uw oogarts op zoek naar:

 • Aanwezigheid of afwezigheid van een cataract
 • Abnormale bloedvaten
 • Zwelling, bloed of vetafzetting in het netvlies
 • Groei van nieuwe bloedvaten en littekenweefsel
 • Bloeden in de heldere, geleiachtige substantie die het centrum van het oog opvult (glasvocht)
 • Netvliesloslating
 • Afwijkingen in uw oogzenuw

Bovendien, uw oogarts kan:

 • Test uw visie
 • Meet uw oogdruk te testen op glaucoom.
Voorbereiding op uw afspraak. Gevorderde diabetische retinopathie.
Voorbereiding op uw afspraak. Gevorderde diabetische retinopathie.

Fluoresceïneangiografie
Als onderdeel van het oogonderzoek, kan uw arts een netvliesfotografie test genaamd fluoresceïneangiografie doen. Ten eerste, zal uw arts uw pupillen verwijden en foto's van de binnenkant van je ogen. Dan zal uw arts een speciale kleurstof te injecteren in je arm. Meer foto's zullen worden genomen als de kleurstof circuleert door je ogen. Uw arts kan de afbeeldingen aan te wijzen bloedvaten die zijn gesloten, afgebroken of lekkende vloeistof.

Optische coherentie tomografie
Uw oogarts kan een optische coherentie tomografie (OCT) examen aan te vragen. Dit imaging test geeft dwarsdoorsneden van de retina dat de dikte van de retina, die zal helpen bepalen of fluïdum binnengedrongen netvliesweefsel tonen. Later kunt oktober examens worden gebruikt om te controleren hoe de behandeling werkt.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

De behandeling hangt grotendeels af van het soort diabetische retinopathie je hebt. Uw behandeling zal ook worden beïnvloed door hoe ernstig uw retinopathie is, en hoe het heeft gereageerd op eerdere behandelingen.

Vroeg diabetische retinopathie
Als u proliferatieve diabetische retinopathie, kan je geen behandeling nodig meteen. Echter, zal uw oogarts nauw uw ogen controleren om te bepalen of u een behandeling nodig hebt.

Het kan ook nuttig zijn om te werken met uw diabetes arts (endocrinoloog) om uit te zoeken of er extra stappen die u kunt nemen om uw diabetes te verbeteren. Het goede nieuws is dat wanneer diabetische retinopathie is in het licht of matig stadium, goede bloedsuikerspiegel kan meestal vertragen de progressie van diabetische retinopathie.

Gevorderde diabetische retinopathie
Als u lijdt aan proliferatieve diabetische retinopathie, zult u snelle chirurgische behandeling nodig hebben. Soms is een operatie wordt ook aanbevolen voor ernstige proliferatieve diabetische retinopathie. Afhankelijk van de specifieke problemen met uw netvlies, kunnen opties bevatten:

 • Focal laserbehandeling. Deze laser behandeling, ook wel fotocoagulatie kan stoppen of vertragen van de lekkage van bloed en vocht in het oog. Het wordt gedaan in het kantoor van uw arts of kliniek oog. Tijdens de procedure, zijn lekken van abnormale bloedvaten die behandeld worden met laser brandwonden. Focale laserbehandeling gebeurt meestal in een enkele sessie. Uw visie zal wazig zijn voor ongeveer een dag na de procedure. Soms zal zich bewust van kleine spots in gezichtsveld die verband houden met de laserbehandeling. Deze verdwijnen meestal binnen enkele weken. Als je visioen had wazig uit zwelling van de centrale macula voor de operatie, maar je mag niet herstellen volledig normaal gezichtsvermogen. Maar in sommige gevallen, visie doet verbeteren.
 • Scatter laserbehandeling. Deze laser behandeling, ook wel panretinale fotocoagulatie, kan de abnormale bloedvaten krimpen. Het is ook gedaan in het kantoor van uw arts of kliniek oog. Tijdens de procedure, worden de gebieden van de retina weg van de macula behandeld met verspreide laser brandwonden. De brandwonden veroorzaken de abnormale nieuwe bloedvaten te krimpen en litteken. Scatter laser behandeling gebeurt meestal in twee of meer sessies. Uw visie zal wazig zijn voor ongeveer een dag na de procedure. Enig verlies van perifeer zicht of nachtzicht na de procedure mogelijk is.
 • Vitrectomie. Deze procedure kan worden gebruikt om bloed uit het midden van het oog (glasachtig lichaam) alsmede littekenweefsel dat is trekken aan het netvlies te verwijderen. Het is gebeurd in een operatie centrum of het ziekenhuis met behulp van lokale of algemene anesthesie. Tijdens de procedure, de arts maakt een klein sneetje in je oog. Littekenweefsel en bloed in het oog worden met fijne instrumenten verwijderd en vervangen door een zoutoplossing, die helpt handhaven normale vorm van uw oog. Soms gasbel moet worden geplaatst in de holte van het oog om plaats de retina. Als een gasbel in uw oog is geplaatst, moet u in een positie naar beneden te blijven tot de gasbel verdwijnt - vaak enkele dagen. Je nodig hebt om een ​​ooglapje dragen en te gebruiken medicinale oogdruppels voor een paar dagen of weken. Vitrectomy kan worden gevolgd of vergezeld laserbehandeling.

Operatie vaak vertraagt ​​of stopt de progressie van diabetische retinopathie, maar het is geen genezing. Omdat diabetes is een levenslange aandoening, toekomstige schade aan het netvlies en het verlies van het gezichtsvermogen mogelijk. Zelfs na de behandeling van diabetische retinopathie, moet u regelmatig oogonderzoek. Op een bepaald moment kan extra behandeling worden aanbevolen.

Onderzoekers bestuderen nieuwe behandelingen voor diabetische retinopathie, waaronder medicijnen die kunnen helpen voorkomen dat abnormale bloedvaten van de vorming in het oog. Sommige van deze medicijnen direct in het oog geïnjecteerd bestaande zwelling of abnormale bloedvaten te behandelen. Deze behandelingen lijken veelbelovend, maar ze zijn niet onderzocht in lange termijn studies nog.

Alternatieve geneeswijzen

U mag horen of lezen over natuurlijke geneeswijzen of huismiddeltjes, maar momenteel zijn er geen bewezen alternatieve of complementaire therapieën dan kan genezen diabetes of diabetische retinopathie. Het is belangrijk om geen standaard behandelingen om onbewezen therapieën proberen te vertragen. Vroege behandeling is de beste manier om gezichtsverlies te voorkomen.

Verschillende alternatieve therapieën hebben een aantal voordelen aangetoond voor mensen met diabetische retinopathie, maar meer onderzoek is nodig om te begrijpen of deze behandelingen zijn effectief en veilig. Potentiële alternatieve therapieën zijn:

 • Blauwe bosbes
 • Slager bezem
 • Ginkgo
 • Druivenpittenextract
 • Pycnogenol (Pine bark)

Zorg ervoor dat u uw arts laten weten als u het nemen van eventuele kruiden of supplementen. Zij hebben het vermogen om te interageren met andere medicijnen of complicaties in de chirurgie, zoals overmatig bloeden.

Coping en ondersteuning

De gedachte dat je je gezicht zou kunnen verliezen kan beangstigend zijn, en kunt u profiteren van een gesprek met een therapeut. Uw arts kan een verwijzing krijgen. Of, misschien vind je de kameraadschap en aanmoediging die een steungroep kan bieden is nuttig voor u. Vraag uw arts over steungroepen voor mensen met diabetische retinopathie in uw omgeving.

Als u al een aantal visie hebt verloren, vraag dan uw arts over low vision producten en diensten die kunnen helpen om het dagelijks leven makkelijker. Bijvoorbeeld, speciale lenzen, loepen en beeldschermloepen beschikbaar.

Het voorkomen

Als u diabetes, verminderen het risico op het krijgen van diabetische retinopathie door het volgende te doen:

 • Een verbintenis aangaan om het beheer van uw diabetes. Maak gezonde voeding en lichamelijke activiteit een deel van je dagelijkse routine. Probeer ten minste 150 minuten van matige aërobe activiteit, zoals wandelen, iedere week krijgen. Neem orale diabetes medicatie of insuline zoals voorgeschreven.
 • Controleer uw bloedsuikerspiegel kan nodig zijn om te controleren en registreren van uw bloedsuikerspiegel meerdere keren per dag -. Meer-frequente metingen kan nodig zijn als u ziek bent of onder stress bent. Een zorgvuldige controle is de enige manier om ervoor te zorgen dat uw bloedsuikerspiegel binnen uw doelgroep bereik blijft. Vraag uw arts hoe vaak u nodig hebt om uw bloedsuiker te testen.
 • Vraag uw arts over een geglycosyleerd hemoglobine-test. De geglycosyleerd hemoglobine test, of hemoglobine A1C test, weerspiegelt uw gemiddelde bloedsuikerspiegel voor de twee-tot drie maanden vóór de test. Voor de meeste mensen, de A1C doel is om onder de 7 procent. Als u al aan uw bloedsuiker doelen, zal uw arts waarschijnlijk deze test twee keer per jaar. Maar, als uw HbA1c hoger is dan uw doel, is vaker testen aanbevolen. Vergeet niet, het houden van uw bloedsuikerspiegel zo normaal mogelijk vertraagt ​​de progressie van diabetische retinopathie en vermindert de noodzaak van chirurgie.
 • Houd uw bloeddruk en cholesterol onder controle. Hoge bloeddruk en hoog cholesterol verhogen het risico van gezichtsverlies. Eten van gezonde voeding, regelmatig te bewegen en het verliezen van overgewicht kan helpen. Soms medicatie is ook nodig.
 • Als u rookt of gebruik maken van andere soorten tabak, vraag dan uw arts om u te helpen stoppen. Roken verhoogt het risico op diverse complicaties van diabetes, zoals diabetische retinopathie. Praat met uw arts over manieren om te stoppen met roken of om te stoppen met het gebruik van andere soorten tabak.
 • Besteed aandacht aan visie veranderingen. Jaarlijkse verwijde oogonderzoek zijn een belangrijk onderdeel van uw diabetes behandeling plan. Contact op met uw oog arts meteen als u plotselinge veranderingen gezichtsvermogen of uw visie wordt wazig, vlekkerig of wazig.

Vergeet niet, diabetes niet noodzakelijkerwijs leidt tot een slechte visie. Het nemen van een actieve rol in diabetes management kan een lange weg naar het voorkomen van complicaties te gaan.

Zie ook