Dilatatie en curettage (d & C)

Definitie

Dilatatie en curettage (D & C) is een procedure waarbij uw arts verwijdert weefsel van de binnenkant van je baarmoeder. Dilatatie en curettage wordt gebruikt om verschillende uterine aandoeningen te diagnosticeren of te behandelen - zoals zware bloeding - of het baarmoederslijmvlies te wissen na een miskraam of abortus.

In een dilatatie en curettage, die soms wordt gespeld "dilatatie en curettage," uw arts verwijdt, of opent, de baarmoederhals. Je baarmoederhals is het onderste deel van je baarmoeder die je vagina en baarmoeder scheidt. Een chirurgisch instrument genaamd een curette wordt dan in de baarmoeder weefsel te verwijderen. Curettes gebruikt in een dilatatie en curettage kunnen scherp zijn of kunnen gebruik maken van zuigkracht.

Zie ook

Waarom is het gedaan

A D & C kan worden gebruikt voor de diagnose of behandeling van een aandoening baarmoeder.

Om een diagnose te stellen
In een diagnostische LV, uw arts neemt een monster van het weefsel dat de baarmoeder (het endometrium) zodat tests kunnen worden uitgevoerd op het. Dit is kan worden gedaan wanneer:

 • Je ervaart abnormale baarmoeder bloeden
 • Je ervaart bloeden na de menopauze
 • U ernstige menstruatiepijn
 • Uw arts ontdekt abnormale endometrium cellen tijdens een routine-test voor baarmoederhalskanker

Uw arts zal het weefselmonster naar een laboratorium te sturen voor tests, die kunnen controleren:

 • Baarmoederkanker
 • Baarmoederpoliepen
 • Endometriumhyperplasie - een precancereuze aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies te dik is geworden

Om een aandoening te behandelen
In een therapeutische D & C, uw arts verwijdert de inhoud van je baarmoeder. Uw arts kan dit doen naar:

 • Verwijder een molaire zwangerschap, waarbij een tumor vormen in plaats van een normale zwangerschap
 • Behandel overmatige bloedingen na een bevalling door het opruimen van alle placenta die in de baarmoeder blijft
 • Verwijder cervicale of uteriene poliepen, die gewoonlijk goedaardig
 • Verwijderen vleesbomen, die goedaardige tumoren gevormd op de baarmoederwand die soms uitsteken in de baarmoederholte
 • Duidelijk uit elk weefsel dat in de baarmoeder blijft na een miskraam of abortus - om infectie of zware bloedingen te voorkomen, en om ruimte te maken voor een toekomstige zwangerschap

A D & C wordt vaak uitgevoerd met een procedure genaamd hysteroscopie. In een hysteroscopie, is een slanke instrument met een licht en camera op het uiteinde ingebracht in je baarmoeder. Hierdoor kan uw arts uw endometrium zien op een scherm, om monsters te nemen van alle gebieden die abnormaal uitzien, en om ervoor te zorgen dat er geen kleine poliepen worden gemist.

Zie ook

Risico's

Dilatatie en curettage is meestal zeer veilig, en complicaties zijn zeldzaam. Er zijn echter risico's. Deze omvatten:

 • Perforatie van de uterus. Perforatie van de baarmoeder gebeurt wanneer een chirurgisch instrument drukt het gat in de baarmoeder. Het gebeurt in maximaal 1 procent van de vrouwen met een D & C algemeen, maar komt vaker voor bij vrouwen die pas zwanger waren en bij oudere vrouwen die de menopauze hebben doorgemaakt. De meeste van deze tranen genezen op hun eigen. Indien een bloedvat of ander orgaan is beschadigd, een tweede procedure nodig te repareren.
 • Schade aan de baarmoederhals. Als de baarmoederhals wordt verwond tijdens een D & C, zal uw arts behandelen door het toepassen van druk of medicijnen om het bloeden te stoppen, of door het hechten van de scheur.
 • Littekenweefsel de baarmoederwand. In zeldzame gevallen, een D & C kan leiden tot ontwikkeling van littekenweefsel in de baarmoeder. Dit is het syndroom van Asherman genoemd en gebeurt het vaakst wanneer de procedure wordt uitgevoerd na een miskraam of levering. Dit kan leiden tot abnormale, afwezig of pijnlijke menstruatie, toekomstige miskramen en onvruchtbaarheid. Syndroom van Asherman kunnen gewoonlijk worden behandeld met hormonen die de groei van gezonde baarmoeder weefsel te stimuleren, of littekenweefsel kan soms operatief worden verwijderd.
 • Infectie. Infectie na een D & C is mogelijk, maar zeldzaam.

Contact op met uw arts als u een van de volgende:

 • Bloeden dat is zwaar genoeg dat je nodig hebt om bescherming elk uur veranderen, of als lichte bloedingen langer duurt dan twee weken
 • Koorts
 • Krampen die langer dan 48 uur
 • Pijn die erger in plaats van beter wordt
 • Stinkende afscheiding uit de vagina

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Dilatatie en curettage (d & c). Om een ​​diagnose te stellen.
Dilatatie en curettage (d & c). Om een ​​diagnose te stellen.

Dilatatie en curettage wordt uitgevoerd in een ziekenhuis, kliniek of het kantoor van uw arts, en het wordt meestal gedaan als een poliklinische procedure. Zult u waarschijnlijk besteden een paar uur na de ingreep bij de faciliteit waar het moet. Niet eten of drinken voordat een D & C, en zorgen voor iemand om u te helpen thuis te komen, omdat de resterende effecten van de verdoving van de procedure die u slaperig kunnen maken. Je moet in staat zijn om uw normale activiteiten hervatten binnen een dag of twee.

In sommige gevallen kan uw arts willen beginnen met het verwijden van de baarmoederhals een paar uur of zelfs een dag voor uw procedure om ervoor te zorgen dat uw baarmoederhals geleidelijk wordt geopend. Dit gebeurt meestal wanneer je baarmoederhals moet meer dan in een standaard D & C worden verwijd, zoals tijdens de zwangerschap beëindigingen of met bepaalde vormen van hysteroscopie. In deze gevallen kan uw arts de baarmoederhals te verwijden met medicatie die de baarmoederhals verweekt of door een dun staafje heet een laminaria in uw baarmoederhals. De laminaria geleidelijk uitbreidt door het absorberen van de vloeistof in de baarmoederhals, waardoor je baarmoederhals te openen.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens de procedure
Tijdens een D & C, ontvangt u ofwel algemene, regionale of plaatselijke verdoving. U en uw arts zal dit voor de procedure te bepalen, en de keuze zal afhangen van de reden voor de D & C en uw medische voorgeschiedenis.

 • Algemene anesthesie. Uw arts geeft u een verdoving via ofwel een beademingsmasker of een intraveneuze (IV) katheter. De IV kan in een ader worden geplaatst in uw hand, arm of nek. De verdoving veroorzaakt bewusteloosheid tijdens de procedure, dus je hoeft geen pijn voelen. Je hebt misschien een beademingsbuis ingebracht door je mond en in je luchtpijp om ervoor te zorgen dat u goed ademt. Algemene anesthesie ontspant je spieren, waardoor het makkelijker voor uw arts om een ​​bekken-examen uit te voeren maakt.
 • Regionale anesthesie. Uw arts injecteert een verdovingsmiddel in het gebied rond uw ruggenmerg. Dit blokkeert pijn tijdens de procedure. Je kan ook verdoofd van de geneeskunde gegeven via een infuus.
 • Plaatselijke verdoving. Uw arts injecteert een verdovingsmiddel direct in en rond uw baarmoederhals om het gebied te verdoven. U ontvangt ook een kalmerend middel van een IV.

Tijdens de procedure, lig je op je rug liggen met je benen in de beugels. Uw arts brengt een speculum in je vagina, als tijdens een bekken-examen, om je baarmoederhals te zien. Uw arts dan verwijdt langzaam je baarmoederhals door het invoegen van een reeks dikker en dikker staven in je baarmoederhals tot het afdoende wordt geopend, meestal tot tussen 6 en 9 millimeter in diameter. Uw arts dan voegt de curette en begint met het verwijderen van weefsel. Omdat je ofwel bewusteloos of verdoofd tijdens deze, moet je niet het gevoel enig ongemak. A D & C duurt gewoonlijk 15 tot 30 minuten.

Na de procedure
Je een paar uur in een uitslaapkamer na de D & C, zodat uw arts u kunt controleren voor vaginale bloedingen of andere complicaties. Dit geeft u ook de tijd om te beginnen met het herstellen van de narcose.

Als u algemene verdoving gehad, kunt u:

 • Word misselijk
 • Overgeven
 • Een zere keel als een buis werd ingevoegd in uw luchtpijp te helpen ademen

Als u algemene verdoving of IV sedatie ontvangen, kunt u slaperig zijn voor enkele uren.

Andere normale bijwerkingen van een D & C kan een paar dagen duren en omvatten:

 • Milde krampen
 • Spotting of licht bloeden

Kramp kan worden behandeld met medicijnen zoals ibuprofen (Advil, Motrin, anderen).

Perforatie van de baarmoeder. Beschadiging van de cervix.
Perforatie van de baarmoeder. Beschadiging van de cervix.

Het is belangrijk om niets in je vagina totdat je baarmoedermond weer de normale grootte. Dit komt omdat bacteriën kunnen je baarmoeder gaan terwijl je baarmoederhals wordt verwijd en een infectie veroorzaken. Vraag uw arts wanneer u seksuele activiteit of het gebruik tampons weer kan hervatten.

Als je een D & C had vanwege een miskraam, praten met uw arts over wanneer het veilig is om te beginnen proberen om opnieuw zwanger te worden.

Je baarmoeder moet een nieuwe bekleding na een D & C te bouwen, zodat je volgende periode mag niet op tijd komen.

Zie ook

Resultaten

Uw arts zal een afspraak binnenkort met u na de D & C aan de resultaten van weefsel tests of van de procedure zelf te bespreken.

Zie ook