Dubbele baarmoeder

Definitie

In een vrouwelijke foetus, de baarmoeder begint als twee kleine buisjes. Naarmate de foetus zich ontwikkelt, de buizen normaal aan te sluiten voor een grotere, hol orgaan te creëren - de baarmoeder. Soms, echter, de buizen niet volledig sluiten. In plaats daarvan, elk zich tot een aparte structuur. Deze aandoening heet dubbele baarmoeder (uterus didelphys). Een dubbele baarmoeder kan een opening (cervix) hebben in een vagina, of elke baarmoederholte kan een cervix hebben. Er kunnen zelfs twee vagina's.

Dubbele baarmoeder is zeldzaam - en soms nooit gediagnosticeerd. Het percentage vrouwen met een dubbele baarmoeder waarschijnlijk hoger bij mensen met een voorgeschiedenis van miskraam of vroeggeboorte.

Behandeling is alleen nodig als een dubbele baarmoeder veroorzaakt symptomen of complicaties, zoals bekkenpijn, herhaalde miskramen of vroeggeboorte.

Symptomen

Sommige vrouwen hebben een dubbele baarmoeder en nooit beseffen het - zelfs tijdens de zwangerschap en bevalling. Elke holte in een dubbele baarmoeder leidt vaak tot zijn eigen cervix. Sommige vrouwen met een dubbele baarmoeder hebben ook een duplicaat of verdeelde vagina.

Mogelijke tekenen en symptomen kunnen zijn:

 • Ongewone druk of kramp pijn voor of tijdens een menstruatie
 • Abnormale bloeding gedurende een periode zoals bloedstroom ondanks het gebruik van een tampon

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Als u tekenen en symptomen van een dubbele baarmoeder, een afspraak maken met uw arts. Een vroege diagnose is vooral belangrijk als u van plan bent zwanger bent of als u had al herhaalde miskramen te worden. Uw arts kan de behandeling opties aanraden om uw kansen om zwanger te verbeteren, blijven zwanger en het hebben van een veilige levering.

Als u al gediagnosticeerd met een dubbele baarmoeder en overweegt de zwangerschap, praat eerst met uw arts. Samen kunt u een plan voor optimale zorg tijdens de zwangerschap en bevalling te maken.

Oorzaken

Verdubbelen baarmoeder. Vraag of er iets is wat je moet doen op voorhand.
Verdubbelen baarmoeder. Vraag of er iets is wat je moet doen op voorhand.

Onderzoekers weten niet wat de oorzaak van een dubbele baarmoeder. Deze aandoening kan gepaard gaan met nierafwijkingen, wat suggereert dat iets de ontwikkeling van deze verwante structuren kunnen beïnvloeden voor de geboorte.

Complicaties

Veel vrouwen met een dubbele baarmoeder hebben een normaal seksleven, zwangerschappen en bevallingen. Maar soms een dubbele baarmoeder en andere afwijkingen van de baarmoeder ontwikkeling leiden tot onvruchtbaarheid of een miskraam. Een dubbele baarmoeder kan ook leiden tot vroeggeboorte of ongewone posities van de baby in de baarmoeder, zoals de onderkant naar beneden (stuitligging).

Voorbereiding op uw afspraak

Je bent waarschijnlijk beginnen met het zien van uw primaire zorgverlener. Echter, in sommige gevallen als u belt om een ​​afspraak te maken, kunt u worden doorverwezen naar een arts die is gespecialiseerd in aandoeningen van het vrouwelijke voortplantingssysteem (gynaecoloog) of een arts die is gespecialiseerd in de reproductieve hormonen en het optimaliseren van de vruchtbaarheid (reproductieve endocrinoloog).

Wat u kunt doen
Voor te bereiden op uw afspraak:

 • Vraag of er iets is wat je moet doen bij voorbaat voor te bereiden op eventuele testen.
 • Maak een lijst van alle symptomen die je hebt gehad en voor hoe lang.
 • Maak een lijst van uw belangrijkste medische gegevens, met inbegrip van eventuele andere aandoeningen waarvoor u wordt behandeld en de namen van eventuele medicijnen, vitamines, kruiden of supplementen je neemt.
 • Neem een familielid of vriend mee, indien mogelijk, om u te helpen alles onthouden.
 • Maak een lijst van vragen aan uw arts te vragen om u te helpen het meeste uit uw bezoek te halen.

Een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Wat is de meest waarschijnlijke oorzaak van mijn klachten en symptomen?
 • Zijn er nog andere mogelijke oorzaken?
 • Welke benadering van de behandeling raden jullie aan, indien van toepassing?
 • Kom ik in aanmerking voor chirurgische behandeling? Waarom wel of niet?
 • Ben ik een verhoogd risico op problemen tijdens de zwangerschap?
 • Welke mogelijkheden zijn er om mijn kansen op een succesvolle zwangerschap te verbeteren, indien nodig?
 • Moet ik zie een specialist?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik kan hebben? Welke websites raden jullie aan?

Aarzel niet om vragen te stellen elke keer dat je iets niet begrijpt vragen.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen. Klaar zijn om ze te beantwoorden kan de tijd te gaan over alle punten die u wilt meer tijd besteden aan behouden. Uw arts kan vragen:

 • Wat zijn uw klachten en symptomen, en wanneer heb je ze voor het eerst op?
 • Zijn uw tekenen en symptomen continue, of doen ze komen en gaan?
 • Heeft u regelmatig menstrueren?
 • Wat is een typische menstruatie als voor u?
 • Heb je ooit zwanger geweest?
 • Als je zwanger bent geweest, wat was het resultaat?
 • Heeft u hopen biologische kinderen in de toekomst?
 • Bent u op dit moment wordt behandeld of hebt u onlangs behandeld voor een andere medische voorwaarden?

Tests en diagnose

Een dubbele baarmoeder kan worden gediagnosticeerd tijdens een routine bekkenexamen wanneer uw arts constateert een dubbele baarmoederhals of voelt een abnormaal gevormde baarmoeder. Als uw arts vermoedt een abnormaliteit, kan hij of zij een van de volgende tests adviseren:

 • Echografie. Deze test maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven om beelden van de binnenkant van je lichaam te creëren. Om de beelden vast te leggen, een apparaat genaamd een transducer wordt hetzij gedrukt tegen je buik-huid of ingebracht in de vagina (vaginale echografie). Beide soorten van echografie kan worden gedaan om het beste uitzicht te krijgen. Een 3-D echografie kunnen indien beschikbaar worden gebruikt.
 • Sonohysterogram. De sonohysterogram (son-o-HIS-ter-o-gram), een echografie, gebeurt na vloeistof wordt ingespoten via een slang in je baarmoeder door middel van je vagina en baarmoederhals. Dit maakt het mogelijk uw arts te kijken naar problemen in de vorm van je baarmoeder.
 • Magnetische resonantie beeldvorming (MRI). De MRI-apparaat ziet eruit als een tunnel die beide uiteinden geopend heeft. Je gaat liggen op een beweegbare tafel die dia's in de opening van de tunnel. Deze pijnloze procedure maakt gebruik van een magnetisch veld en radiogolven om cross-sectionele beelden van de binnenkant van je lichaam te creëren.
 • Hysterosalpingografie. Tijdens een hysterosalpingografie (zijn-tur-o-sal-ping-GOG-ruh-fe), wordt een speciale kleurstof ingespoten in je baarmoeder via de baarmoederhals. Aangezien de kleurstof beweegt door geslachtsorganen worden röntgenfoto van de vorm en grootte van de baarmoeder te bepalen en of de eileiders open zijn.

Behandelingen en medicijnen

Als u een dubbele baarmoeder, maar je hoeft niet tekenen of symptomen hebben, is behandeling zelden nodig. Operatie aan een dubbele baarmoeder verenigen wordt zelden gedaan - hoewel operatie kan helpen om een ​​zwangerschap te ondersteunen als u een gedeeltelijke splitsing binnen uw baarmoeder en geen andere medische verklaring voor een eerdere zwangerschap verlies.

Als u zwanger bent en hebben een dubbele baarmoeder, kan uw risico op zwangerschapscomplicaties hoger zijn vanwege de kleinere omvang van de baarmoederholte. Deze factor kan leiden tot vroegtijdige levering, vaak door C-sectie. Delen eventuele problemen die u heeft over de bevalling met uw arts, omdat hij of zij kan wijzen op manieren om te helpen voorkomen dat vroeggeboorte of beheerder arbeid.