Elektromyografie (EMG)

Definitie

Elektromyografie (EMG) is een diagnostische procedure om de gezondheid van de spieren en de zenuwcellen die hen (motorische neuronen) beheersen beoordelen.

Motorische neuronen zenden elektrische signalen die de spieren doen samentrekken. Een EMG vertaalt deze signalen in grafieken, geluiden of numerieke waarden die een specialist interpreteert.

Een EMG maakt gebruik van kleine apparaten genaamd elektroden om elektrische signalen te verzenden of te detecteren.

Gedurende een EMG naald, een naald elektrode rechtstreeks in een spier registreert de elektrische activiteit in die spier.

Een zenuwgeleiding studie, een ander deel van een EMG, gebruikt elektroden plakband aan de huid (oppervlakte-elektroden) om de snelheid en de sterkte van signalen die tussen twee of meer punten te meten.

EMG resultaten kunnen zenuw dysfunctie, spier-disfunctie of problemen met zenuw-to-muscle signaaloverdracht onthullen.

Waarom is het gedaan

Uw arts kan een EMG bestellen als u tekenen of symptomen die een zenuw of spier aandoening kunnen wijzen. Dergelijke symptomen kunnen zijn:

 • Tintelingen
 • Verdoving
 • Spierzwakte
 • Spierpijn of kramp
 • Bepaalde soorten pijn in de ledematen

EMG resultaten zijn vaak nodig om te helpen bij het vaststellen of uitsluiten van een aantal voorwaarden, zoals:

 • Spieraandoeningen, zoals spierdystrofie of polymyositis
 • Ziekten van de verbinding tussen de zenuw en de spier, zoals myasthenia gravis
 • Aandoeningen van zenuwen buiten het ruggenmerg (perifere zenuwen), zoals carpaal tunnel syndroom of perifere neuropathieën
 • Aandoeningen die de motorische neuronen in de hersenen of het ruggenmerg, zoals amyotrofe laterale sclerose polio beïnvloeden
 • Aandoeningen die de zenuwwortel beïnvloeden, zoals een hernia in de rug

Risico's

Elektromyografie (EMG). Elektroden.
Elektromyografie (EMG). Elektroden.

EMG is een laag-risico-procedure, en complicaties zijn zeldzaam. Er is een kleine kans op bloedingen, infectie en zenuwbeschadiging waar een naald elektrode wordt ingebracht.

Wanneer de spieren langs de borstwand worden onderzocht met een naald elektrode, is er een zeer kleine kans dat het zou kunnen leiden tot lucht lekken in het gebied tussen de longen en de borstwand, waardoor een long op instorten (pneumothorax).

Hoe je voor te bereiden

Voorzorgsmaatregelen
Het zenuwstelsel specialist (neuroloog) uitvoeren van de EMG moet weten als u een bepaalde medische aandoeningen. Vertel de neuroloog en andere EMG laboratoriumpersoneel als u:

 • Een pacemaker of een ander elektrisch medisch apparaat
 • Neem bloedverdunnende medicijnen
 • Hemofilie, een bloed-stolling aandoening die langdurige bloeding veroorzaakt

Vragen te stellen
Wanneer u uw EMG plannen, kunt u de volgende vragen te stellen:

 • Hoe laat moet ik aankomen?
 • Waar is de EMG lab, en wat is de beste manier om het te vinden in het ziekenhuis of de kliniek?
 • Moet ik stoppen met het nemen van een recept of over-the-counter medicatie voor het examen?
 • Kan een vriend of familielid met mij tijdens het examen?

Het baden
Neem een ​​douche of bad vlak voor je examen om oliën van je huid te verwijderen. Heb lotions of crèmes niet van toepassing voor het examen.

Wat u kunt verwachten

Tijdens uw emg
Je zult waarschijnlijk worden gevraagd om te veranderen in een ziekenhuis jurk voor de procedure en liggen op een onderzoekstafel. De volgende uitleg kan u helpen te begrijpen wat er zal gebeuren tijdens het examen:

 • Elektroden. De neuroloog of een technicus plaatsen oppervlakte-elektroden op verschillende locaties op uw huid, afhankelijk van waar je ervaart symptomen. Of de neuroloog kan naald elektroden op verschillende locaties, afhankelijk van uw symptomen te voegen.
 • Sensaties. De elektroden zullen soms zenden een kleine elektrische stroom die je kan voelen als een steek of spasmen. De naald elektrode kan ongemak of pijn die meestal eindigt kort na de naald wordt verwijderd veroorzaken.

  Als je bezorgd bent over ongemak of pijn, kunt u naar de neuroloog om te praten over het nemen van een korte pauze tijdens het examen.

 • . Instructies Tijdens de naald EMG, zal de neuroloog beoordelen of er sprake is van spontane elektrische activiteit wanneer de spier in rust is - activiteit die niet aanwezig is in gezonde spierweefsel - en de mate van activiteit wanneer u iets samentrekken van de spier.

  Hij of zij zal u instructies over rust en het aangaan van een spier op gepaste tijdstippen geven. Afhankelijk van wat spieren en zenuwen van de neuroloog onderzoekt, kan hij of zij u vragen om posities tijdens het examen te veranderen.

Na je emg
U kunt ervaren sommige tijdelijke, kleine blauwe plekken waar de naald elektrode in je spieren is ingevoegd. Deze blauwe plekken moet verdwijnen binnen enkele dagen. Als het aanhoudt, contact op met uw huisarts.

Resultaten

De neuroloog zal de resultaten van uw examen interpreteren en een verslag. Uw huisarts of de arts die de EMG besteld, zal het rapport met u in een vervolgafspraak te bespreken.