Endometriose

Definitie

Endometriose (en-doe-me-tree-o-sis) is een vaak pijnlijke aandoening waarbij weefsel dat normaal gesproken lijnen de binnenkant van je baarmoeder - het endometrium - groeit buiten de baarmoeder (endometrium implantaat). Endometriose gaat meestal je eierstokken, darm of het weefsel voering uw bekken. Zelden kan endometriumweefsel verspreid buiten uw bekken.

In endometriose, ontheemde endometriumweefsel blijft te handelen zoals zij normaal zou doen - het dikker, afbreekt en bloedt bij elke menstruatiecyclus. Omdat deze verplaatste weefsel heeft geen manier om je lichaam te verlaten, het wordt opgesloten. Wanneer endometriose omvat de eierstokken, cysten genoemd endometriomas kunnen vormen. Omliggende weefsel kan geïrriteerd, uiteindelijk ontwikkelen littekenweefsel en verklevingen - abnormale weefsel dat organen samenbindt.

Soms ernstige - - Endometriose kan pijn veroorzaken vooral tijdens je menstruatie. Vruchtbaarheidsproblemen kan ook de ontwikkeling. Gelukkig effectieve behandelingen beschikbaar.

Symptomen

Endometriose. Pijnlijke menstruatie (dysmenorroe).
Endometriose. Pijnlijke menstruatie (dysmenorroe).

Het voornaamste symptoom van endometriose is bekkenpijn, vaak geassocieerd met de menstruatie. Hoewel veel vrouwen ervaren krampen tijdens hun menstruatie, vrouwen met endometriose meestal beschrijven menstruatiepijn dat is veel erger dan normaal. Zij hebben ook de neiging om te melden dat de pijn is toegenomen in de tijd.

Voorkomende tekenen en symptomen van endometriose kunnen zijn:

 • Pijnlijke menstruatie (dysmenorroe). Bekkenpijn en krampen kunnen vóór beginnen en uit te breiden enkele dagen in uw periode en kan onderrug en buikpijn omvatten.
 • Pijn bij geslachtsgemeenschap. Pijn tijdens of na de seks is gemeen met endometriose.
 • Pijn bij de ontlasting of plassen. Je bent waarschijnlijk op deze symptomen tijdens je menstruatie ervaren.
 • Overmatig bloeden. Misschien hebben af en toe zware menstruatie (menorragie) of bloeden tussen periodes (menometrorrhagia).
 • Onvruchtbaarheid. Endometriose wordt eerst gediagnosticeerd bij sommige vrouwen die op zoek zijn naar behandeling voor onvruchtbaarheid.
 • Andere symptomen. U kunt ook last vermoeidheid, diarree, constipatie, opgeblazen gevoel of misselijkheid, vooral tijdens de menstruatie.

De ernst van uw pijn is niet noodzakelijk een betrouwbare indicatie van de omvang van de aandoening. Sommige vrouwen met milde endometriose hebben een uitgebreide pijn, terwijl anderen met geavanceerde endometriose weinig pijn of zelfs helemaal geen pijn kan hebben.

Endometriose wordt soms verward met andere aandoeningen die pijn in het bekken, zoals bekken ontstekingsziekte (PID) of cysten kunnen veroorzaken. Het kan worden verward met het prikkelbare darm syndroom (IBS), een aandoening die aanvallen van diarree, obstipatie en buikkrampen veroorzaakt. IBS kan begeleiden endometriose, waarbij de diagnose kan bemoeilijken.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Raadpleeg uw arts als u tekenen en symptomen die kunnen wijzen op endometriose. De oorzaak van chronische of ernstige pijn in het bekken kan moeilijk te lokaliseren zijn. Maar het ontdekken van het probleem begin kan helpen voorkomen dat onnodige complicaties en pijn.

Zie ook

Oorzaken

Hoewel de precieze oorzaak van endometriose is niet zeker, verscheidene mogelijke verklaringen zijn:

 • Retrograde menstruatie. Dit is de meest waarschijnlijke verklaring voor endometriose. In retrograde menstruatie, menstrueel bloed met endometriale cellen stroomt door de eileiders in de buikholte plaats van uit het lichaam. Deze verplaatste endometriale cellen zich aan het bekken wanden en oppervlakken van bekkenorganen, waar ze groeien en verder indikken en bloeden in de loop van elke menstruatiecyclus.
 • Embryonale celgroei. De epitheelcellen van de buik-en bekkenholte komen van embryonale cellen. Wanneer een of meer kleine gebieden van de abdominale voering zetten in endometrium, endometriose kunnen ontwikkelen.
 • Litteken implantatie. Na een operatie, zoals een hysterectomie of C-profiel, kunnen endometriale cellen hechten aan een chirurgische incisie.
 • Endometrium cellen transport. De bloedvaten of weefselvocht (lymfatisch) systeem endometriumcellen transporteren naar andere delen van het lichaam.
 • Aandoening van het immuunsysteem. Het is mogelijk dat een probleem met het immuunsysteem van het lichaam niet in staat om te herkennen en te vernietigen endometrium weefsel dat groeit buiten de baarmoeder kunnen maken.

Risicofactoren

Verschillende factoren plaatst u een groter risico op het ontwikkelen van endometriose, zoals:

 • Nooit de bevalling
 • Een of meer familieleden (moeder, tante of zus) met endometriose
 • Elke medische aandoening die de normale doorgang van de menstruatie voorkomt uit het lichaam
 • Geschiedenis van bekkeninfectie
 • Baarmoederabnormaliteiten

Endometriose ontwikkelt zich meestal enkele jaren na het begin van de menstruatie (menarche). Tekenen en symptomen van endometriose eindigen tijdelijk bij zwangerschap en het einde permanent met de menopauze, tenzij je neemt oestrogeen.

Complicaties

Onvruchtbaarheid
De belangrijkste complicatie van endometriose is verminderde vruchtbaarheid. Ongeveer een derde tot de helft van de vrouwen met endometriose hebben moeite om zwanger te raken.

Op zwangerschap is, moet een eicel uit een eierstok, reizen worden vrijgegeven door de omliggende eileider, worden bevrucht door een zaadcel en hechten zich aan de baarmoederwand tot ontwikkeling te beginnen. Endometriose kan de buis belemmeren en houdt het ei en sperma van verenigen. Maar de voorwaarde lijkt ook de vruchtbaarheid in minder directe manieren, zoals schade aan het sperma of eitje beïnvloeden.

Voorbereiding op uw afspraak. Pijn bij geslachtsgemeenschap.
Voorbereiding op uw afspraak. Pijn bij geslachtsgemeenschap.

Zelfs zo, kunnen veel vrouwen met milde tot matige endometriose nog bedenken en uitvoeren van een zwangerschap te voldragen. Artsen adviseren soms vrouwen met endometriose niet te vertragen hebben van kinderen, omdat de aandoening kan verergeren met de tijd.

Eierstokkanker
Eierstokkanker optreedt bij hogere dan verwachte tarieven bij vrouwen met endometriose. Maar de totale levensduur risico op eierstokkanker is laag om mee te beginnen. Sommige studies suggereren dat endometriose verhoogt dat risico, maar het is nog steeds relatief laag. Hoewel zeldzaam, ander type kanker - endometriose-geassocieerde adenocarcinoom - op latere leeftijd bij vrouwen die endometriose hebben ontwikkeld.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Uw eerste afspraak zal waarschijnlijk met ofwel uw huisarts of een gynaecoloog. Als je op zoek bent naar behandeling voor onvruchtbaarheid, kunt u worden doorverwezen naar een arts die is gespecialiseerd in de reproductieve hormonen en het optimaliseren van de vruchtbaarheid (reproductieve endocrinoloog).

Omdat afspraken kunnen kort zijn, en het kan moeilijk zijn om alles wat u wilt bespreken onthouden, is het een goed idee te bereiden op voorhand van uw afspraak.

Wat u kunt doen

 • Maak een lijst van alle symptomen die u ondervindt. Inclusief alle van uw symptomen, zelfs als je niet denken dat ze verwant zijn.
 • Maak een lijst van alle geneesmiddelen, kruiden of vitamine supplementen die u neemt. Include hoe vaak je ze en de doses te nemen.
 • Hebben een familielid of goede vriend te begeleiden u, indien mogelijk. Je kunt veel informatie krijgen op uw bezoek, en het kan moeilijk zijn om alles te onthouden.
 • Neem een kladblok of een elektronisch apparaat met u mee. Gebruik het om aantekeningen van belangrijke informatie tijdens uw bezoek.
 • Een lijst met vragen voor te bereiden om uw arts te vragen. Lijst van uw belangrijkste vragen eerst, voor het geval de tijd om is.

Voor endometriose, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Hoe wordt endometriose gediagnosticeerd?
 • Welke medicijnen zijn beschikbaar voor de behandeling van endometriose? Is er een medicijn dat mijn klachten kan verbeteren?
 • Welke bijwerkingen kan ik verwachten van medicijngebruik verwachten?
 • Onder welke omstandigheden heb je een operatie aanraden?
 • Zal ik een medicijn voor of na de operatie?
 • Zal endometriose invloed op mijn vermogen om zwanger te worden?
 • Kan de behandeling van endometriose verbeteren van mijn vruchtbaarheid?
 • Kunt u eventuele alternatieve behandelingen die ik zou kunnen proberen aanbevelen?

Zorg ervoor dat u alles wat uw arts u begrijpt. Aarzel niet om uw arts vragen om informatie te herhalen of te vragen follow-up vragen om opheldering.

Wat te verwachten van uw arts
Sommige potentiële vragen aan uw arts zou kunnen stellen zijn:

 • Hoe vaak heb je deze symptomen?
 • Hoe lang heb je deze symptomen gehad?
 • Hoe ernstig zijn uw klachten?
 • Doe je klachten lijken samen te hangen met je menstruele cyclus?
 • Heeft iets te verbeteren van uw klachten?
 • Heeft iets te maken uw symptomen erger?

Tests en diagnose

Endometriose en andere aandoeningen die pijn in het bekken kan leiden tot de diagnose, zal uw arts u vragen om uw klachten, inclusief de locatie van uw pijn en wanneer het zich voordoet beschrijven.

Testen om te controleren op fysieke aanwijzingen van endometriose zijn:

 • Bekken-examen. Tijdens een bekken-examen, uw arts handmatig voelt (betast) gebieden in je bekken voor afwijkingen, zoals cysten op je voortplantingsorganen of littekens achter je baarmoeder. Vaak is het niet mogelijk om kleine gebieden van endometriose te voelen, tenzij ze een cyste te vormen heb veroorzaakt.
 • Echografie. Deze test maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven om beelden van de binnenkant van je lichaam te creëren. Om de beelden vast te leggen, een apparaat genaamd een transducer wordt hetzij gedrukt tegen je buik-huid of ingebracht in de vagina (vaginale echografie). Beide soorten van echografie kan worden gedaan om de beste weergave van uw voortplantingsorganen te krijgen. Echografie zullen niet definitief Vertel uw arts of u endometriose, maar het kan cysten bij endometriose (endometriomas) te identificeren.
 • . Medisch management laparoscopie wordt meestal eerst geprobeerd. Maar om zeker te zijn heb je endometriose, kan uw arts u doorverwijzen naar een chirurg om te kijken in je buik op tekenen van endometriose met behulp van een chirurgische procedure genaamd laparoscopie. Terwijl je onder narcose, uw chirurg maakt een kleine incisie in de buurt van je navel en voegt een slanke bezichtiging instrument (laparoscoop), op zoek naar endometriumweefsel buiten de baarmoeder. Hij of zij kan monsters van weefsel (biopt) te nemen. Laparoscopie kan informatie over de locatie, de omvang en de grootte van het endometrium implantaten te helpen bij het bepalen van de beste behandeling opties bieden.

Behandelingen en medicijnen

Behandeling van endometriose is meestal met medicatie of chirurgie. De aanpak u en uw arts kiest zal afhangen van de ernst van uw klachten en symptomen en of je hoopt zwanger te worden.

In het algemeen, artsen raden conservatieve behandelmethoden eerst proberen, kiezen voor een operatie als een laatste redmiddel.

Pijnstillers
Uw arts kan u adviseren om een ​​over-the-counter pijnstiller, zoals de niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's) ibuprofen (Advil, Motrin IB, anderen) of naproxen (Aleve, anderen) te nemen, te helpen verlichten pijnlijke menstruatiepijn. Echter, als u vindt dat de maximum dosis geeft geen volledige verlichting, moet u mogelijk een andere benadering proberen uw klachten en symptomen te beheren.

Hormoontherapie
Aanvullende hormonen zijn soms effectief in het verminderen of elimineren van de pijn van endometriose. Dat komt omdat de opkomst en ondergang van hormonen tijdens de menstruele cyclus veroorzaakt endometriosehaarden te dikken, breken en bloeden. Hormonale medicatie kan de groei vertragen en te voorkomen dat nieuwe implantaten van endometriumweefsel.

Echter, hormonale therapie is geen permanente oplossing voor endometriose. Het is mogelijk dat u een herhaling van de symptomen na het stoppen van de behandeling kon ervaren.

Hormonale therapie gebruikt voor de behandeling van endometriose omvatten:

 • Hormonale anticonceptiva. Anticonceptiepil, patches en vaginale ringen helpen de hormonen die verantwoordelijk zijn voor de opbouw van endometriumweefsel elke maand. De meeste vrouwen hebben lichtere en kortere menstruatie wanneer ze met behulp van een hormonaal anticonceptiemiddel. Hormonale anticonceptiva gebruiken - vooral continue cyclus regimes - kunnen verminderen of elimineren van de pijn van lichte tot matige endometriose.
 • Gonadotropine-releasing hormoon (Gn-RH) agonisten en antagonisten. Deze medicijnen blokkeren de productie van ovarium-stimulerende hormonen, oestrogeen niveaus verlagen en voorkomen menstruatie. Hierdoor endometrial weefsel krimpen. Gn-RH agonisten en antagonisten kan endometriose ver in remissie gedurende de behandeltijd en soms maanden of jaren daarna. Aangezien deze geneesmiddelen een kunstmatige menopauze, die een lage dosis oestrogeen of progestine met Gn-RH agonisten en antagonisten kunnen menopauzale bijwerkingen, zoals opvliegers, vaginale droogheid en botverlies verminderen. Uw perioden en de mogelijkheid om zwanger terug te krijgen wanneer de medicatie is gestopt.
 • Medroxyprogesteron (Depo-Provera). Dit injecteerbaar geneesmiddel is effectief in het stoppen van de menstruatie en de groei van het endometrium implantaten, daarbij het ​​verminderen van de tekens en symptomen van endometriose. De bijwerkingen kunnen zijn gewichtstoename, verminderde botaanmaak en depressieve stemming, onder anderen.
 • Danazol. Dit medicijn onderdrukt de groei van het endometrium door het blokkeren van de productie van ovarium-stimulerende hormonen, menstruatie voorkomen en de symptomen van endometriose. Echter, danazol de eerste keuze zijn, omdat het ernstige bijwerkingen kan veroorzaken en kan schadelijk zijn voor de baby zijn als u zwanger wordt terwijl u deze medicatie.

Conservatieve chirurgie
Als je endometriose en proberen zwanger te worden, een operatie om zoveel endometriose mogelijk te verwijderen met behoud van je baarmoeder en eierstokken (conservatieve chirurgie) kan uw kansen op succes te vergroten. Als u ernstige pijn van endometriose, kunt u ook profiteren van een operatie - kunnen echter endometriose en pijn terug.

Uw arts kan deze procedure laparoscopisch of via de traditionele abdominale chirurgie in uitgebreidere zaken doen. In laparoscopische chirurgie, de chirurg voegt een slanke bezichtiging instrument (laparoscoop) via een kleine incisie in de buurt van je navel en voegt instrumenten om endometrium weefsel te verwijderen door middel van een kleine incisie.

Geassisteerde voortplantingstechnieken
Van kunstmatige voortplantingstechnieken, zoals in vitro fertilisatie, om u te helpen zwanger te worden zijn soms te verkiezen boven conservatieve chirurgie. Artsen raden vaak een van deze benaderingen als conservatieve chirurgie is niet effectief.

Hysterectomie
In ernstige gevallen van endometriose, operatie om de baarmoeder en baarmoederhals (totale hysterectomie) en de beide eierstokken kan de beste behandeling verwijderd. Hysterectomie alleen is niet effectief - de oestrogeen je eierstokken kunnen eventuele resterende endometriose stimuleren en pijn veroorzaken te volharden. Hysterectomie wordt doorgaans beschouwd als een laatste redmiddel, vooral voor vrouwen nog in hun reproductieve jaren. Je kunt niet zwanger worden na een hysterectomie.

Het vinden van een arts met wie je je prettig voelt is cruciaal in het beheer en de behandeling van endometriose. U kunt ook een second opinion voordat u begint met een behandeling te zijn dat je weet al uw opties en de mogelijke uitkomsten te krijgen.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Als uw pijn aanhoudt of als het vinden van een behandeling die werkt enige tijd duurt, kunt u maatregelen proberen thuis om uw ongemak te verlichten.

 • Warme baden en een verwarming pad kan helpen ontspannen bekkenbodemspieren, het verminderen van krampen en pijn.
 • Over-the-counter niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID's), zoals ibuprofen (Advil, Motrin IB, anderen) of naproxen (Aleve, anderen), kunnen helpen verlichten pijnlijke menstruele krampen.
 • Krijgen van regelmatige lichaamsbeweging kan helpen de symptomen te verbeteren.

Alternatieve geneeswijzen

Sommige vrouwen melden verlichting van endometriose pijn na acupunctuur behandeling. Echter, uit onderzoek is schaars op deze - of enige andere - alternatieve behandeling voor endometriose. Als u geïnteresseerd bent in het nastreven van deze therapie in de hoop dat het je kan helpen, vraag dan uw arts om een ​​gerenommeerde acupuncturist aanraden. Neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij om te zien of de kosten zullen worden gedekt.

Coping en ondersteuning

Als je te maken hebt met endometriose of zijn complicaties, wilt u misschien overwegen te sluiten bij een steungroep voor vrouwen met endometriose of vruchtbaarheidsproblemen. Soms helpt het gewoon om andere vrouwen die kunnen betrekking hebben op uw gevoelens en ervaringen te praten. Als je een steungroep niet kunt vinden in uw gemeenschap, op zoek naar een op het internet.