Fecale occult bloedtest

Definitie

De fecale occult bloedtest - ook wel bekend als FOBT - is een lab-test wordt gebruikt om ontlasting te controleren op verborgen (occult) bloed.

Occult bloed in de ontlasting kan wijzen op darmkanker of poliepen in de dikke darm of het rectum - hoewel niet alle vormen van kanker of poliepen bloeden. Typisch wordt occult bloed doorgegeven in zulke kleine hoeveelheden dat alleen door de chemicaliën die in een fecale occult bloed test kan worden gedetecteerd.

Als er bloed wordt gedetecteerd door een fecale occult bloed test, kunnen extra tests nodig zijn om de bron van de bloeding te bepalen. De fecale occult bloed test kan alleen de aanwezigheid of afwezigheid van bloed te detecteren. De fecale occult bloed test niet wijzen op mogelijke bronnen van bloeden.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Uw arts kan een fecale occult bloedtest aanbevelen aan:

 • Scherm voor darmkanker. Als u 50 jaar of ouder en bij gemiddeld risico op darmkanker bent, kan uw arts een fecale occult bloedtest jaarlijks raden om te screenen op darmkanker. Daarnaast echter, kunt u andere screening tests waarmee de arts om de dikke darm direct onderzoeken nodig.
 • Evalueer mogelijke oorzaken van onverklaarde bloedarmoede. Anemie is een aandoening waarbij er niet genoeg gezonde rode bloedcellen om adequate zuurstof te transporteren naar uw weefsels. Soms is een fecale occult bloed test wordt gebruikt om de vraag of gastro-intestinale bloedingen te bepalen - zoals een maagzweer bloeden - draagt ​​bij aan bloedarmoede.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Verschillende voedingsmiddelen, kunnen voedingssupplementen en medicijnen van invloed op de resultaten van een aantal fecale occult bloed test - ofwel aangeeft dat het bloed aanwezig is wanneer het niet (vals-positief) of ontbreekt de aanwezigheid van bloed dat is eigenlijk zijn (vals-negatief). Om nauwkeurige testresultaten zorgen, volg dan de instructies van uw arts zorgvuldig.

Voor ongeveer drie dagen voor de test, kan uw arts u vragen om te vermijden:

 • Bepaalde vruchten en groenten, zoals broccoli en rapen
 • Rood vlees
 • Mierikswortel
 • Vitamine C supplementen
 • Pijnstillers, zoals aspirine, ibuprofen (Advil, Motrin, anderen)

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Er zijn verschillende types van fecale occult bloed test, elk met een andere aanpak voor het verzamelen en testen van ontlasting. Zij omvatten:

 • Guaiacmethode fecale occult bloed test (gFOBT). Uw arts geeft u meestal een test kaart met ruimte voor twee of drie monsters of twee of drie testkaarten. Je verzamelt een krukje monster uit elk van twee of drie stoelgang in een schone container, meestal gemaakt op opeenvolgende dagen, en gebruik vervolgens een applicator stok om een ​​uitstrijkje van de ontlasting van toepassing zijn op een bepaald gebied van een kaart. Nadat de monsters droog zijn, je ze terug naar uw arts of een daartoe aangewezen laboratorium, per post of in persoon.
 • Flushable reagensblok of weefsel. Je kunt deze kit krijgen bij een winkel zonder voorschrift. U plaatst het pad of weefsel in de toiletpot na de stoelgang, meestal op drie opeenvolgende dagen. De pads veranderen van kleur wanneer het bloed aanwezig is. Je dan melden de wijzigingen aan uw arts, meestal op een mail-in formulier.
 • Immunochemische fecaal occult bloed De collectie methode voor deze test test (FOBT of FIT). Kan afhangen van de fabrikant, maar meestal, een speciale lepel of een ander apparaat gebruikt u om een monster van de ontlasting te verzamelen en op te slaan in een verzameling container die wordt geleverd met de testkit. De collectie container wordt vervolgens teruggestuurd naar uw arts of een daartoe aangewezen laboratorium, per post of in persoon.

  Fecale occult bloedtest. Scherm voor darmkanker.
  Fecale occult bloedtest. Scherm voor darmkanker.

  Immunochemische tests is nieuwer dan gFOBT. Het bevat geen dieet beperkingen vóór monstername nodig en testen kan vaak worden uitgevoerd op een willekeurige ontlasting. Immunochemische test is ook gevoeliger dan gFOBT.

Voor nauwkeurige resultaten, is het belangrijk om de monsters onmiddellijk terug.

Zie ook

Resultaten

Uw arts zal de resultaten van de fecale occult bloedtest beoordelen en vervolgens delen de resultaten met u.

 • Negatief resultaat. Een fecale occult bloed test wordt als negatief beschouwd indien er geen bloed is aangetroffen in uw ontlasting. Als u de test om te screenen op darmkanker gehad en je bent bij een gemiddeld risico - je hebt geen risico op colonkanker met uitzondering leeftijd factoren - kan uw arts u adviseren te wachten een jaar en vervolgens de proef te herhalen.
 • Positief resultaat. Een fecale occult bloed test wordt als positief beschouwd als het bloed is aangetroffen in uw ontlasting. Misschien dienen aanvullende tests - zoals colonoscopie - naar de bron van de bloeding lokaliseren.

Het is belangrijk te onthouden dat vals-negatieve en vals-positieve resultaten mogelijk zijn. Sommige vormen van kanker en de meeste poliepen bloeden niet, wat kan leiden tot een vals-negatief resultaat. Evenzo kan occulte bloeding uit andere dan darmkanker of een poliep bronnen - een vals-positieve - zoals van een maagzweer, aambei, of zelfs bloed inslikken van uw mond of neus.

Zie ook