Flexibele sigmoïdoscopie

Definitie

Een flexibele sigmoïdoscopie een examen bepaalt de onderste deel van de dikke darm (colon) evalueren.

Per flexibele sigmoïdoscopie examen, wordt een dunne, flexibele buis (sigmoidoscope) ingebracht in het rectum. Een kleine videocamera aan het uiteinde van de buis kan de arts de binnenkant van het rectum en de meeste sigmoid colon bekijken - over de laatste twee voet (61 cm) van de dikke darm. Eventueel kan weefselmonsters (biopsies) worden via de scope per flexibele sigmoïdoscopie examen.

Flexibele sigmoïdoscopie staat niet toe dat de arts om de gehele dikke darm te zien. Hierdoor kan elke kanker of poliepen verder in de colon niet worden gedetecteerd met flexibele sigmoïdoscopie.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Uw arts kan een flexibele sigmoïdoscopie examen aanbevelen aan:

  • Onderzoeken intestinale klachten en symptomen. Een flexibele sigmoïdoscopie examen kunnen helpen met uw arts onderzoeken mogelijke oorzaken van buikpijn, rectale bloedingen, een verandering in de stoelgang, chronische diarree en andere darmproblemen.
  • Scherm voor darmkanker Als u 50 jaar of ouder en bij gemiddeld risico op darmkanker bent -. Je hebt geen risico op colonkanker met uitzondering leeftijd factoren - uw arts kan een flexibele sigmoïdoscopie examen raden om de vijf jaar te screenen op darmkanker. Sigmoïdoscopie is een optie voor darmkanker screening. Praat met uw arts over uw mogelijkheden.

Zie ook

Risico's

Een flexibele sigmoïdoscopie examen levert weinig risico's. In zeldzame gevallen kunnen complicaties van een flexibele sigmoïdoscopie examen zijn onder meer:

  • Bloeden van de plaats waar een weefselmonster (biopt) is gemaakt
  • Een scheur in de colon of het rectum wand

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Flexibele sigmoïdoscopie. Onderzoeken intestinale klachten en symptomen.
Flexibele sigmoïdoscopie. Onderzoeken intestinale klachten en symptomen.

Voordat een flexibele sigmoïdoscopie examen, moet u voor het reinigen van (lege) uw dikke darm. Alle residuen in uw dikke darm kan de weergave van uw dikke darm en de endeldarm verduisteren tijdens het examen.

Om uw dikke darm te legen, volgt u de instructies van uw arts zorgvuldig. U kunt gevraagd worden om:

  • Volg een speciaal dieet de dag voor het examen. Doorgaans zult u niet in staat zijn om de dag voor het examen te eten. Drankjes kunnen worden beperkt tot heldere vloeistoffen - gewoon water, bouillon, koolzuurhoudende dranken en koffie zonder melk of room. Je mag niet in staat zijn om te eten of drinken na middernacht de avond voor het examen.
  • Neem een laxeermiddel de nacht voor het examen. Uw arts kan het nemen van een laxeermiddel, hetzij in pil-of vloeibare vorm.
  • Gebruik een klysma kit In sommige gevallen kan het nodig zijn om een over-the-counter klysma kit te gebruiken -. Ofwel de nacht voor het examen of een paar uur voor het examen - om uw dikke darm te legen.
  • Pas uw medicijnen Herinner uw arts van uw medicijnen minstens een week voor het examen -. Vooral als je diabetes hebt, als je medicijnen of supplementen die ijzer bevatten, of als u aspirine of andere bloedverdunners nemen nemen. Het kan nodig zijn om uw dosering aan te passen of te stoppen met de medicatie tijdelijk.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens het examen
Tijdens een flexibele sigmoïdoscopie examen, krijg je een jurk, maar waarschijnlijk niets anders te dragen. Sedatie en pijnstillers meestal niet nodig.

U zult het examen liggend op je zij op de onderzoekstafel te beginnen, meestal met je knieën opgetrokken naar je borst. De arts zal een sigmoïdoscoop invoegen in je rectum. De sigmoïdoscoop bevat een lichte en een buis (kanaal) die het mogelijk maakt de arts om lucht te pompen in uw dikke darm. De lucht blaast de dikke darm, die een beter uitzicht van het slijmvlies van de dikke darm verschaft. Wanneer de reikwijdte wordt verplaatst of lucht wordt ingebracht, kan je buikkrampen of de drang om een ​​stoelgang te voelen.

De sigmoïdoscoop bevat ook een kleine video camera op de punt. De camera stuurt beelden naar een externe monitor, zodat de arts de binnenkant van uw dikke darm kunnen bestuderen. De arts kan ook instrumenten invoegen via het kanaal naar weefselmonsters (biopten) nemen.

Een flexibele sigmoïdoscopie examen duurt meestal ongeveer 15 minuten. Het kan iets meer tijd vergen als biopten worden genomen.

Na het examen
Na het examen, kan u een lichte buikklachten. U mag opgeblazen of pas gas voelen voor een paar uur als je de lucht te zuiveren van uw dikke darm. Wandelen kan helpen verlichten de pijn. Je zult in staat zijn om terug te keren naar uw normale dieet en activiteiten meteen.

U kunt ook merken een kleine hoeveelheid bloed bij je eerste stoelgang na het examen. Meestal is dit geen reden tot alarm. Raadpleeg uw arts als u doorgaat met het bloed of bloedstolsels passeren of als u aanhoudende buikpijn of koorts van 100 F (37,8 C) of hoger.

Zie ook

Resultaten

Uw arts zal de resultaten van de flexibele sigmoïdoscopie examen beoordelen en vervolgens delen de resultaten met u.

  • Negatief resultaat. Een flexibele sigmoïdoscopie examen wordt als negatief beschouwd indien de arts geen afwijkingen in de dikke darm vinden. Als je op gemiddeld risico op darmkanker - je hebt geen risico op colonkanker met uitzondering leeftijd factoren - kan uw arts u adviseren te wachten vijf jaar en vervolgens herhalen het examen.
  • Positief resultaat. Een sigmoïdoscopie examen wordt als positief beschouwd als de arts vaststelt poliepen of abnormale weefsel in het colon. Afhankelijk van de bevindingen, kunnen verdere tests nodig je - zoals een colonoscopie - zodat eventuele afwijkingen grondiger kan worden onderzocht, biopsie of verwijderd. Tijdens colonoscopie, kan uw arts ook screenen de gehele dikke darm voor andere afwijkingen.

Hoeveel van uw dikke darm en endeldarm kunnen worden bekeken tijdens een flexibele sigmoïdoscopie is afhankelijk van de ervaring van de arts die uw examen en het succes van de dikke darm voorbereiding. Als uw arts is bezorgd over de kwaliteit van het uitzicht door de omvang, kan hij of zij een herhaling flexibele sigmoïdoscopie examen of een andere screeningtest bevelen.

Zie ook