Gaatjes / tandbederf

Definitie

Gaatjes zijn permanent gebieden beschadigd in de harde ondergrond van uw tanden die zich ontwikkelen in kleine openingen of gaten. Holtes, ook wel tandbederf of cariës, worden veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder bacteriën in je mond, niet je tanden reinigen goed, frequent snacken en nippen suikerhoudende dranken.

Gaatjes en tandbederf behoren tot 's werelds meest voorkomende gezondheidsproblemen. Ze zijn vooral vaak voor bij kinderen, tieners en oudere volwassenen. Maar iedereen die tanden heeft kunnen holtes krijgen, inclusief kinderen.

Als holten niet behandeld worden, krijgen ze grotere en invloed diepere lagen van uw tanden. Ze kunnen leiden tot ernstige kiespijn, infecties en tandverlies. Regelmatige bezoeken aan de tandarts en goed poetsen en te flossen gewoonten gaan een lange weg naar het voorkomen van gaatjes en tandbederf.

Symptomen

De tekenen en symptomen van gaatjes en tandbederf variëren, afhankelijk van de omvang en locatie. Wanneer een holte is nog maar net begonnen, mag u geen symptomen te hebben. Maar uw tandarts kan in staat zijn om te zien dat verval begint en adviseren stappen om te voorkomen dat het erger wordt.

Als het verval groter wordt, kan het dergelijke tekenen en symptomen veroorzaken:

 • Kiespijn
 • Gevoelige tanden
 • Lichte tot scherpe pijn bij het eten of iets zoet, warm of koud drinken
 • Zichtbare gaten of kuilen in je tanden
 • Pijn bij het bijten
 • Pus rond een tand, vooral wanneer u op op uw tandvlees

Wanneer naar de tandarts
Je mag niet van bewust dat een holte vormen, zodat een bezoek aan uw tandarts regelmatig is de beste bescherming tegen gaatjes en tandbederf. Als u last kiespijn of pijn in de mond - gemeenschappelijke veelbetekenende tekens van holten - zie uw tandarts zo snel mogelijk.

Als een holte wordt behandeld voordat het begint veroorzaken van pijn, zal je waarschijnlijk niet uitgebreide behandeling nodig. Dat is waarom het belangrijk is om regelmatig de tandarts voor controle en schoonmaakbeurten zijn, zelfs als je mond voelt prima. Tegen de tijd dat u symptomen opmerkt, wordt de schade erger.

Zie ook

Oorzaken

Gaatjes worden veroorzaakt door tandbederf - een proces dat plaatsvindt in de tijd. Het begint als de actie van bacteriën beschadigt de harde ondergrond (email) van uw tanden, een proces dat kan optreden zonder hier iets van merkt. Verval kan vervolgens doorstromen naar de diepere lagen van uw tanden in de volgende stappen:

 • Plaque vormen. Je mond, net als veel andere delen van uw lichaam, bevat van nature veel soorten bacteriën. Sommige van deze bacteriën gedijen op eten en drinken dat bepaalde vormen van suiker, ook wel bekend als fermenteerbare koolhydraten bevatten. Wanneer deze suikers niet worden gereinigd van je tanden, de bacteriën snel beginnen voeden met hen en het produceren zuren. De bacteriën, zuren, etensresten en speeksel vormen vervolgens in tandplak - een kleverige film die jassen je tanden. Als je je tong langs je tanden, kunt u in staat om deze plaquevormende enkele uren nadat je hebt geborsteld voelt. De plaquette is een beetje ruw en is meer merkbaar op je rug tanden, vooral dicht bij uw tandvlees.
 • Plaque aanvallen. De zuren in de tandplak te verwijderen mineralen in uw tand harde, buitenste glazuur. Deze erosie veroorzaakt minuscule openingen of gaten in het glazuur - de eerste fase van de holtes. Zodra gebieden van emaille weg te worden gedragen, kunnen de bacteriën en zuur de volgende laag van je tanden, genaamd dentine te bereiken. Deze laag is zachter en minder bestand tegen zuur dan glazuur.
 • Vernietiging blijft. Aangezien tandbederf blijft, de bacteriën en de zuren zetten hun mars door je tanden, bewegen naast de binnenste tand materiaal (pulp) dat zenuwen en bloedvaten bevat. De pulp wordt gezwollen en geïrriteerd van de bacteriën. Het bot ondersteuning van uw tanden ook kan worden beïnvloed. Bij verval vooruitgang in deze mate, kan u een ernstige kiespijn, gevoeligheid, pijn bij bijten of andere symptomen. Je lichaam kan ook reageren op deze bacteriële indringers door het sturen van witte bloedcellen om de infectie te bestrijden. Dit kan resulteren in een tand abces.

Risicofactoren

Gaatjes zijn een van onze meest voorkomende wereldwijde gezondheidsproblemen. Iedereen die tanden heeft is het risico op het krijgen van hen, maar de volgende factoren kunnen het risico verhogen:

 • Tand locatie. Decay komt het vaakst in je achterste kiezen (molaren en premolaren). Deze tanden hebben veel groeven, kuilen en gaten die zijn geweldig voor het slijpen eten - maar ze kunnen ook verzamelen voedseldeeltjes. Daardoor zijn ze moeilijker schoon dan je soepeler en toegankelijker voortanden te houden. Tussen uw harde te bereiken achterste kiezen, kan plaquevorming en bacteriën kunnen gedijen, produceert het zuur dat het tandglazuur vernietigt.
 • Bepaalde voedingsmiddelen en dranken. Sommige voedingsmiddelen en dranken hebben meer kans dan anderen om bederf veroorzaken. Voedingsmiddelen die zich vastklampen aan je tanden voor een lange tijd, zoals melk, ijs, honing, tafelsuiker, frisdrank, rozijnen en andere gedroogde vruchten, cake, koekjes, Hard Candy, pepermuntjes, droge ontbijtgranen en chips, hebben meer kans op veroorzaken verval dan zijn voedingsmiddelen die gemakkelijk weg worden gewassen door speeksel.
 • Frequente tussendoortjes of nippen. Wanneer u gestaag hapje of frisdrank, geef je mond bacteriën meer brandstof aan zuren die je tanden vallen en draag ze naar beneden te produceren.
 • Bedtime zuigelingenvoeding. Ouders en verzorgers worden aangemoedigd niet aan baby's slapen gaan flessen gevuld met melk, formule, sap of andere suikerhoudende vloeistoffen te geven. Deze dranken zullen op de tanden blijven voor uren, terwijl je baby slaapt, het verstrekken van voedsel voor de verval-veroorzakende bacteriën. Deze schade wordt vaak genoemd babyfles tandbederf. Verhuur van een peuter die is de overgang van een fles rondwandelen drinken uit een "Sippy" cup kan dit schade veroorzaken.
 • Onvoldoende borstelen. Als je niet je tanden schoon te snel na het eten en drinken, kunnen plaque formulieren snel en de eerste stadia van verval beginnen.
 • . Niet genoeg fluoride Fluoride is een natuurlijk voorkomend mineraal dat helpt gaatjes te voorkomen - en kan zelfs omkeren van de vroegste stadia van de tand schade - door te helpen de tanden zich te herstellen. Vanwege de voordelen voor de tanden, wordt fluoride nu toegevoegd aan veel openbare watervoorziening. Het is ook een veel voorkomende ingrediënt in tandpasta en mondwater. Als je flessenwater of gefilterd water dat niet fluoride bevat drinkt, kan je missen op de beschermende voordelen. Aan de andere kant kunnen sommige flessen water toegevoegd fluoride bevatten. Als uw drinkwater en tand care producten bevatten ook fluoride, is het mogelijk dat baby's en kinderen te veel kon krijgen. Praat met uw tandarts - en tandarts van uw kind - over het totale bedrag van fluoride kan worden krijgt u van uw lokale watervoorziening en andere bronnen.
 • Jongere of latere leeftijd. In het Europa, holtes zijn de meest voorkomende chronische ziekte onder kinderen en tieners. Oudere volwassenen zijn ook een hoger risico als meer van ons houden onze tanden als we ouder worden. Na verloop van tijd, kunnen tanden slijten en tandvlees kan achteruitgaan, waardoor tanden kwetsbaarder voor wortel verval. Tandwortels zijn van nature bedekt met een coating genaamd cement, maar cement wordt al snel verloren als de wortel oppervlak is blootgesteld. De onderliggende dentine is zachter dan glazuur en meer vatbaar voor verval. Oudere volwassenen kunnen ook gebruik maken van meer medicijnen die kunnen verminderen speekselproductie, waardoor het risico op tandbederf.
 • Droge mond. Droge mond wordt veroorzaakt door een gebrek aan speeksel, die helpt voorkomen dat tandbederf door het wegwassen van voedsel en plaque van uw tanden. Stoffen die in speeksel ook helpen tegen het zuur, geproduceerd door verval-producerende bacteriën en kan zelfs helpen herstellen vroege tandbederf.
 • Versleten vullingen of tandheelkundige apparatuur. In de loop der jaren, kan tandvullingen verzwakken, beginnen om ruwe randen af te breken of te ontwikkelen. Deze ontwikkelingen kunnen toestaan ​​plaque op te bouwen gemakkelijker en maken het moeilijker te verwijderen. Vullingen en tandheelkundige apparaten kunnen ook lekken of te stoppen goed passend, waardoor verval te beginnen eronder.
 • Eetstoornissen. Anorexia en boulimia kan leiden tot aanzienlijke tanderosie en gaatjes. Maagzuur uit herhaalde zuivering (braken) wast over de tanden en begint het oplossen van het glazuur. Daarnaast kan slokje frisdrank of andere zure drankjes gedurende de dag, die ook helpt bij het creëren van een voortdurende zuurbad over de tanden mensen met eetstoornissen. Eetstoornissen kunnen ook interfereren met de speekselproductie.
 • Maagzuur. Gastro-oesofageale reflux (GERD), zure reflux en maagzuur kan veroorzaken maagzuur te stromen in je mond, het dragen van afstand het glazuur van je tanden. Als uw tandarts merkt emaille verlies en denkt niet dat dit verlies wordt veroorzaakt door het malen van uw tanden, raadpleeg dan uw arts om te zien of maag reflux de oorzaak is. Onbehandelde reflux kan aanzienlijke tand schade die is duur om te verhelpen.
 • Bepaalde behandelingen van kanker. Hebben van straling om uw hoofd of nek kan je risico op gaatjes verhogen door vermindering van de speekselproductie, die holte-producerende bacteriën niet kunnen worden weggespoeld. Bepaalde geneesmiddelen voor chemotherapie ook de neiging om een ​​droge mond veroorzaken.

Complicaties

Gaatjes / tandbederf. Wanneer naar de tandarts.
Gaatjes / tandbederf. Wanneer naar de tandarts.

Gaatjes en tandbederf zijn zo gewoon dat je ze niet serieus kan nemen. En je kan denken dat het niet uitmaakt of kinderen krijgen gaatjes in hun melktanden. Echter, kunnen gaatjes en tandbederf hebben ernstige en langdurige complicaties, zelfs voor kinderen die nog niet aan hun permanente tanden gekregen.

Complicaties kunnen zijn:

 • Pijn
 • Tand abces
 • Verlies van tanden
 • Gebroken tanden
 • Kauwproblemen
 • Ernstige infecties

Bovendien, als holtes en verval geworden ernstige en zeer pijnlijk, kunnen ze interfereren met het dagelijks leven. De pijn kan voorkomen dat u naar school of werk, bijvoorbeeld. Als het te pijnlijk of moeilijk te kauwen of te eten, kan je gewicht verliezen of voedingsproblemen ontwikkelen. Holtes die je uiterlijk of resulteren in het verlies van tanden van invloed kunnen invloed hebben op uw zelfvertrouwen en eigenwaarde. In zeldzame gevallen kan een abces uit een holte ernstige of zelfs levensbedreigende infecties als ze niet goed behandeld.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

De meeste tandartsen adviseren regelmatige controles om gaatjes en andere tandheelkundige voorwaarden te identificeren voordat ze veroorzaken verontrustende symptomen en leiden tot meer-ernstige problemen. Hoe eerder je zoekt zorg, hoe beter uw kansen van het omkeren van de vroegste stadia van tandbederf en het voorkomen van de progressie.

Als je ervaart pijn of gevoeligheid in uw tanden, een afspraak maken met uw tandarts zo snel mogelijk. Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak, en wat te verwachten van uw tandarts.

Wat u kunt doen

 • Maak een lijst van alle medicijnen, alsmede alle vitaminen of supplementen je neemt. Zorg ervoor dat u laat uw tandarts weten als u allergisch bent voor medicijnen of als je ooit een slechte reactie op lokale anesthetica gehad.
 • Noteer vragen aan uw tandarts te vragen.
Voorbereiding op uw afspraak. Vernietiging vervolgt.
Voorbereiding op uw afspraak. Vernietiging vervolgt.

Een aantal fundamentele vragen aan uw tandarts te vragen zijn onder andere:

 • Heb ik een eenvoudige holte, of moet ik een kroon of een wortelkanaalbehandeling?
 • Hoeveel bezoeken zal het duren om deze tand te behandelen?
 • Zal de pijn verdwijnen na vandaag?
 • Wat kan ik voor de pijn?
 • Hoe lang moet ik wachten voordat ik eten of drinken na deze procedure?
 • Zijn er aanvullende stappen ik kan nemen om toekomstige gaatjes te voorkomen of te vroege tandbederf erger te houden?
 • Heeft mijn lokale watervoorziening bevatten toegevoegde fluoride?
 • Zijn er brochures of ander gedrukt materiaal dat ik naar huis kan nemen met mij? Welke websites raden jullie aan?

Wat te verwachten van uw tandarts
Uw tandarts kan vragen:

 • Heb extremen in temperatuur van de voeding of zoete voedingsmiddelen veroorzaken je pijn?
 • Maakt bijten maak uw pijn erger?
 • Hoe vaak heb je je tanden gepoetst? Heeft u een tandpasta met fluoride gebruiken?
 • Heeft u floss regelmatig?
 • Eet je veel snoep of drinken suikerhoudende dranken of frisdrank?
 • Hebt u droogheid in uw mond opgevallen?
 • Welke medicijnen neem je?

Wat u kunt doen in de tussentijd
Als holten en tandbederf veroorzaken pijn, gevoeligheid of ongemak, het eerste ding om te doen is een afspraak maken met uw tandarts. Terwijl je zit te wachten op uw afspraak, kunt u een aantal stappen ondernemen om uw pijn te bestrijden. Bijvoorbeeld:

 • Neem over-the-counter pijnstillers, als uw arts heeft gezegd dat het goed is voor u
 • Gebruik een over-the-counter verdoving specifiek ontworpen pijnlijke tanden verzachten
 • Grondig reinigen van alle delen van uw mond en tanden - niet te vermijden pijnlijke gebieden
 • Gebruik warm water om je tanden te poetsen
 • Gebruik een tandpasta ontwikkeld voor gevoelige tanden
 • Vermijd voedsel of dranken die warm, koud of zoet genoeg om pijn te veroorzaken zijn

Tests en diagnose

Uw tandarts kan meestal gemakkelijk te detecteren tandbederf. Hij of zij zal vragen over tand pijn en gevoeligheid. Uw tandarts zal uw mond en tanden te onderzoeken en kunnen sonde met tandheelkundige instrumenten om te controleren op zachte gebieden. U kunt ook röntgenfoto, die de omvang van holtes en verval kunnen tonen. Uw tandarts zal ook in staat zijn om u specifiek vertellen welke van de drie soorten holtes je hebt - glad oppervlak, pit en spleet, of wortel.

Behandelingen en medicijnen

Behandeling van holten hangt af van hoe ernstig ze zijn en uw specifieke situatie. Behandeling opties zijn:

 • Fluoridebehandelingen. Fluoride is een mineraal dat helpt tanden te herstellen zich in het vroegste stadium van de schade. Als uw holte is net begonnen, kan een fluoride behandeling kunnen helpen glazuur van je tanden te herstellen. Professionele fluoride behandelingen bevatten meer fluoride dan de hoeveelheid gevonden in over-the-counter tandpasta en mondwater. Fluoride behandelingen kunnen worden in een vloeibare oplossing, gel, schuim of vernis dat is geborsteld op uw tanden of geplaatst in een kleine lade die over uw tanden past. Elke behandeling duurt een paar minuten. Uw tandarts kan voor het hebben van periodieke fluoride behandelingen.
 • Vullingen. Een vulling is materiaal dat rotte gebied van uw tanden vervangt zodra schade permanent wordt. Vullingen, ook wel restauraties, zijn de belangrijkste behandeling optie wanneer verval voorbij de vroegste emaille-erosie stadium is gevorderd. Uw tandarts boren weg het rotte deel van uw tand, vult vervolgens het gat naar de vorm van uw tanden te herstellen. Vullingen gemaakt van verschillende materialen, zoals tand-gekleurde combinatie harsen, porselein, of combinaties van diverse materialen. Zilver amalgaam bevatten een verscheidenheid aan materialen, waaronder kleine hoeveelheden kwik. Sommige mensen houden niet van het gebruik amalgaamvullingen omdat ze bang zijn mogelijke nadelige gezondheidseffecten van het kwik. Hoewel medische studies hebben aangetoond dat deze vullingen veilig en duurzaam te zijn, blijven zij controversieel.
 • Kronen. Als u uitgebreide verval of verzwakte tanden, kan je een kroon in plaats van een vulling op uw holte te behandelen en herstellen van uw tanden nodig. Een kroon is een op maat voorzien van bedekking die hele natuurlijke kroon van uw tand vervangt. Uw tandarts zal weg boort alle rotte gebied en genoeg van de rest van je tanden om een ​​goede pasvorm voor de kroon te garanderen. Kronen worden gemaakt van goud, of porselein opgebakken porselein.
 • Wortelkanalen. Bij verval van de binnenste materiaal van uw tand (pulp) bereikt, kan je een wortelkanaalbehandeling nodig. In deze procedure wordt de tand pulp verwijderd en vervangen door een vulling.
 • . Tandextracties Sommige tanden worden zo ernstig vervallen dat ze niet kunnen worden hersteld - ze moeten worden verwijderd. Het hebben van een tand geëxtraheerd kan een kloof die het mogelijk maakt uw andere tanden te verschuiven vertrekken. Als het mogelijk is, overweeg dan om een ​​brug of een tandheelkundig implantaat om de ontbrekende tand te vervangen.

Zie ook

Het voorkomen

Hoewel de tandheelkundige restauratie technologie grote vooruitgang heeft gemaakt, elk type vulling of apparaat is meer kans op extra werk nodig hebben in de toekomst dan is een intact tand. Goede mondelinge en tandhygiëne kan helpen om uw tanden intact door het vermijden van gaatjes en tandbederf. Volg deze tips om gaatjes te voorkomen:

 • Borstel na het eten of drinken. Poets je tanden minstens tweemaal per dag en idealiter na elke maaltijd, met fluoride-bevattende tandpasta. Voor het schoonmaken tussen de tanden, flossen of gebruik een interdentale reiniger. Als je niet kan poetsen na het eten, op zijn minst proberen om je mond te spoelen met water.
 • Uw mond spoelen. Als uw tandarts voelt u een hoog risico op het ontwikkelen holten, kan hij of zij raden u aan om een mondspoeling met fluoride.
 • Bezoek uw tandarts regelmatig. Krijg professioneel tand schoonmaak en regelmatige mondelinge examens, die kan helpen problemen te voorkomen of te spotten hen vroeg. Uw tandarts kan een schema dat het beste aanbevelen voor uw situatie.
 • Overweeg tanddichtingsproducten Een kit is een beschermende plastic coating die is aangebracht op de kauwvlakken van de tanden terug -. Afgrendeling van de groeven en gaten die de neiging hebben om voedsel te verzamelen in de tanden meeste kans om gaatjes te krijgen. De kit beschermt het tandglazuur van tandplak en zuur. Sealants kan helpen bij zowel kinderen als volwassenen. De Centers for Disease Control en Prevention raadt afdichtingsmiddelen voor alle schoolgaande kinderen. Sealants duren tot 10 jaar voordat ze vervangen moeten worden, hoewel ze moeten regelmatig worden gecontroleerd om te garanderen dat ze nog steeds intact.
 • Drink wat water uit de kraan. Toevoegen van fluoride aan de openbare watervoorziening heeft geholpen aanzienlijk dalen tandbederf. Als je alleen water uit flessen die geen fluoride bevat drinkt, zal je missen op de voordelen ervan. Zorg ervoor dat u wat kraanwater te drinken,.
 • Vermijd frequente tussendoortjes en nippen. Telkens als u eet of iets anders dan water drinken, helpt u uw mond bacteriën te creëren zuren die je tandglazuur kan vernietigen. Als je hapje of drankje gedurende de dag, je tanden staan ​​onder constante aanval.
 • Eet tand-gezonde voeding. Sommige voedingsmiddelen en dranken zijn beter voor je tanden dan anderen. Vermijd voedingsmiddelen die vast komen te zitten in de groeven en putten van uw tanden voor lange periodes, zoals chips, snoep of koekjes. In plaats daarvan, eet voedsel dat je tanden, zoals kaas, die wat onderzoek toont aan kunnen helpen holten, evenals verse groenten en fruit te voorkomen, die toenemen speekselproductie, en ongezoete koffie, thee en suikervrije kauwgom, die helpen wegspoelen beschermt etensresten.
 • Overweeg fluoride behandelingen. Uw tandarts kan een fluoride behandeling aanraden, vooral als je niet genoeg fluoride via gefluorideerd drinkwater en andere bronnen. In een fluoride behandeling, uw tandarts geldt geconcentreerde fluoride op uw tanden gedurende enkele minuten. U kunt ook gebruik maken van gefluorideerde tandpasta of mondwater.
 • Vraag naar antibacteriële behandelingen Als je bijzonder kwetsbaar voor tandbederf -. Bijvoorbeeld, als gevolg van een medische aandoening - uw tandarts kan aanbevelen speciale antibacteriële mondwater of andere behandelingen om te helpen bezuinigen op schadelijke bacteriën in je mond.

Neem contact op met uw tandarts om te zien welke methoden het beste zijn voor u.

Zie ook