Geboortebeperking

Geboortebeperking opties: dingen te overwegen

Uw anticonceptie mogelijkheden kunnen behoren orale anticonceptiva, barrière methoden of natuurlijke gezinsplanning. Ontdek hoe u de anticonceptiemethode die geschikt is voor u kiest.

Als u overweegt het gebruik geboortebeperking (anticonceptie), heb je verschillende opties. Om u te helpen kiezen van de juiste methode van anticonceptie voor jou en je partner, overweeg dan de volgende vragen.

Wat anticonceptie zijn beschikbaar?

Geboortebeperking opties kunnen zijn:

  • Barrièremethoden. Voorbeelden omvatten mannelijke en vrouwelijke condooms, en het diafragma, pessarium en sponsjes.
  • Hormonale methoden. Voorbeelden hiervan zijn de pil, evenals de vaginale ring (NuvaRing), anticonceptie implantaat (Implanon), prikpil (Depo-Provera) en anticonceptiepleister (Ortho Evra).
  • Spiraaltjes (IUD's). Voorbeelden zijn de koperen spiraaltje (ParaGard) en het hormonale spiraaltje (Mirena).
  • Sterilisatie. Voorbeelden zijn afbinden van de eileiders, Essure of Adiana voor vrouwen en vasectomie voor mannen.
  • Natuurlijke gezinsplanning. Voorbeelden zijn het ritme, basale lichaamstemperatuur en baarmoederhalsslijm methoden.

Het is ook belangrijk om bewust te zijn van noodanticonceptie - zoals de morning-afterpil (Plan B One-Step, Next Choice of Ella) - die kan worden gebruikt om zwangerschap na onbeschermde seks te voorkomen.

Hoe verhouden de verschillende anticonceptie opties werken?

Verschillende soorten van anticonceptie werken op verschillende manieren. Anticonceptie kan:

  • Voorkomen dat het sperma de eicel bereikt
  • Inactiveren of beschadigen sperma
  • Voorkomen dat een ei van elke maand wordt vrijgegeven
  • Alter de bekleding van de baarmoeder zodat een bevruchte eicel niet aan hechten
  • Dikker baarmoederhalsslijm, zodat sperma kan niet gemakkelijk door het

Wat is de effectiviteit van de methode?

Om effectief te zijn, moet elke methode van anticonceptie consistent en correct worden gebruikt. Anticonceptiemiddelen die weinig inspanning van uw kant, zoals het spiraaltje, contraceptieve implantaten en sterilisatie, worden geassocieerd met een lagere zwangerschap tarieven. In tegenstelling, zijn methoden die controle vruchtbaarheid of periodieke onthouding vereisen geassocieerd met hogere zwangerschap tarieven. De bottom line is dat de juiste methode is degene die u vertrouwd bent met en bereid en in staat om te gebruiken zijn.

Is het omkeerbaar?

De methode van anticonceptie die u kiest hangt af van uw reproductieve doelen. Als u van plan bent zwanger in de nabije toekomst, kunt u een methode die is gemakkelijk gestopt of snel omkeerbaar, zoals een oraal anticonceptiemiddel of een barrière methode. Indien u graag zwanger te worden - maar niet in de nabije toekomst - wilt u misschien een spiraaltje overwegen. Een spiraaltje is een snelle terugkeer naar vruchtbaarheid, maar het is duur als je gaat om het alleen te gebruiken voor een korte periode. Als je zeker weet dat je nooit kinderen willen hebben, kan je een permanente methode verkiest, zoals sterilisatie. U mag dat verschillende contraceptieve opties werken voor u te vinden in de verschillende stadia van je leven.

Is het met uw religieuze overtuiging of culturele praktijken?

Sommige vormen van anticonceptie worden beschouwd als een schending van bepaalde religieuze wetten of culturele tradities. Weeg de risico's en voordelen van een methode van geboorteregeling tegen uw persoonlijke overtuigingen.

Zie ook

Geboortebeperking opties: dingen te overwegen

Is het handig en betaalbaar?

Voor sommige mensen, het gemak suggereert gebruiksgemak, geen vervelende bijwerkingen of geen verstoring van de seksuele ervaring. Voor anderen, het gemak betekent dat er geen recept nodig is. Bij het kiezen van een methode van anticonceptie, overwegen hoe bereid je bent om vooruit te plannen of, indien nodig, zich houden aan een strak schema. Het is belangrijk om een ​​soort van anticonceptie die bij uw levensstijl past.

Geboortebeperking. Spiraaltjes (IUD).
Geboortebeperking. Spiraaltjes (IUD).

Sommige methoden van anticonceptie zijn goedkoop, terwijl anderen zijn duurder. Vraag uw verzekeraar over de dekking, en dan rekening houden met de kosten als je een beslissing neemt.

Wat zijn de bijwerkingen?

Overweeg uw tolerantie voor de mogelijke bijwerkingen geassocieerd met een bepaalde methode van geboorteregeling. Sommige methoden, met name degenen die oestrogeen of progesteron bevatten, vormen meer bijwerkingen - een aantal potentieel ernstige - dan anderen, zoals barrière methoden en natuurlijke methoden voor gezinsplanning te doen. Praat met uw zorgverlener over uw medische geschiedenis en hoe het kan uw keuze van anticonceptie beïnvloeden.

Heeft het te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen?

Mannen-en vrouwencondooms zijn de enige methoden van anticonceptie die betrouwbare bescherming tegen seksueel overdraagbare infecties te bieden. Tenzij je in een wederzijds monogame relatie en hebben op seksueel overdraagbare infecties getest, gebruik dan een nieuw condoom elke keer dat je seks hebt naast eventuele andere anticonceptiemethode die u gebruikt.

Biedt het andere voordelen?

Naast het voorkomen van zwangerschap, sommige middelen bieden voordelen zoals meer voorspelbare, lichtere menstruatie, een verminderd risico van seksueel overdraagbare aandoeningen of vermindering van het risico van bepaalde kankers. Indien deze voordelen zijn belangrijk voor u, kunnen zij naar keuze van de geboorte control optie beïnvloeden.

Is het om uw seksuele partner aanvaardbaar?

Uw partner kan hebben geboortebeperking voorkeuren die vergelijkbaar zijn met of afwijken van uw eigen zijn. Bespreek anticonceptie mogelijkheden met uw partner te helpen bepalen welke methode voor jullie beiden aanvaardbaar is.

Wat is de bottom line?

Wanneer u kiest voor een methode van geboorteregeling, vele factoren een rol gaan spelen, waaronder uw leeftijd, gezondheid, emotionele volwassenheid, burgerlijke staat en religieuze overtuigingen. Weten uw opties is onderdeel van het besluitvormingsproces - maar een eerlijke beoordeling van jezelf, je partner en je relatie is net zo belangrijk. Idealiter, zal u en uw partner de mogelijkheden te bespreken en tot een wederzijds voordelige beslissing.

Zie ook