Hoog cholesterol

Transvet is dubbel probleem voor uw gezondheid van het hart

Transvet verhoogt je 'slechte' cholesterol (LDL) en verlaagt uw "goede" (HDL) cholesterol. Ontdek meer over transvet en hoe ze te vermijden.

Als het gaat om vet, transvet wordt beschouwd als door sommige artsen om de ergste soort vet zijn. In tegenstelling tot andere vetten, transvet - ook wel transvetzuren - zowel verhoogt je 'slechte' cholesterol (LDL) en verlaagt uw "goede" (HDL) cholesterol.

Een hoog LDL-cholesterolgehalte in combinatie met een lage HDL-cholesterol verhoogt het risico op hart-en vaatziekten, de belangrijkste doodsoorzaak van mannen en vrouwen. Hier is wat informatie over transvet en hoe ze te vermijden.

Wat is transvet?

Trans vet wordt bereid door waterstof plantaardige olie door een proces genaamd hydrogenering, waarbij de olie minder snel bederven maakt. Met behulp van transvetten in de productie van voedingsmiddelen helpt voedsel langer vers blijven, hebben een langere houdbaarheid en hebben een minder vettig gevoel.

Wetenschappers zijn niet zeker precies waarom, maar de toevoeging van waterstof tot olie verhoogt je cholesterol meer dan andere soorten vetten. Men denkt dat het toevoegen van waterstof aan olie maakt de olie moeilijker te verteren, en je lichaam herkent transvetten als verzadigde vetten.

Trans vet in je voeding

Hoog cholesterol. Low-density lipoprotein (LDL).
Hoog cholesterol. Low-density lipoprotein (LDL).

Commerciële gebakken goederen - zoals crackers, koekjes en taarten - en veel gefrituurd voedsel, zoals donuts en frieten - kan transvetten bevatten. Braadvet en sommige margarines kan hoog in transvetten.

Transvet vroeger vaker voor, maar de laatste jaren voedselfabrikanten hebben gebruikt het minder vanwege bezorgdheid over de gezondheidseffecten van transvet. Voedselfabrikanten in de Europa en vele andere landen een lijst van de trans vetgehalte op voeding labels.

Echter, moet je bewust zijn van wat voedingswaarde etiketten werkelijk betekenen als het gaat om transvet. Bijvoorbeeld, in het Europa als een voedsel heeft minder dan 0,5 gram transvet per portie, de voedsel-label kunt 0 gram transvet lezen. Maar dat is een kleine hoeveelheid transvet, als je eet meerdere porties van voedingsmiddelen met minder dan 0,5 gram transvet, kon u aanbevolen grenzen overschrijdt.

Voedseletiketten leest

Hoe weet u of voedsel bevat transvet? Kijk voor de woorden "gedeeltelijk gehydrogeneerde" plantaardige olie. Dat is een andere term voor transvet.

Het klinkt contra-intuïtief, maar "volledig" of "compleet" gehydrogeneerde olie geen transvet bevatten. Unlike gedeeltelijk gehydrogeneerde olie, het proces gebruikt om geheel of volledig maken gehydrogeneerde olie niet leidt tot transvetzuren. Echter, als het etiket zegt gewoon "geharde" plantaardige olie, kan dit betekenen de olie bevat enkele transvet.

Hoewel kleine hoeveelheden transvet nature in sommige vlees en zuivelproducten, het is de transvetten in verwerkte voedingsmiddelen die lijken te zijn meer schadelijk.

Zie ook

Transvet is dubbel probleem voor uw gezondheid van het hart

Transvet en cholesterol

Artsen maken over transvet vanwege de ongezonde invloed op uw cholesterolgehalte - het verhogen van uw LDL en verlagen van uw HDL-cholesterol. Er zijn twee belangrijke soorten cholesterol:

  • Low-density lipoprotein (LDL). LDL of "slechte" cholesterol vervoert cholesterol door je hele lichaam. LDL-cholesterol, bij verhoogd, bouwt in de wanden van je bloedvaten, waardoor ze hard en smal.
  • High-density lipoproteïne (HDL). HDL, of "goede," cholesterol pikt overtollige cholesterol en neemt het terug naar je lever.

Een hoog LDL-cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor voor hart-en vaatziekten. Als je LDL te hoog is, na verloop van tijd, kan het atherosclerose, een gevaarlijke opeenhoping van vettige afzettingen op de wanden van je bloedvaten veroorzaken. Deze deposito's - zogenaamde plaques - kan de bloedstroom te verminderen door je aderen. Als de slagaders die het hart voorzien van bloed (kransslagaders) zijn aangetast, kan u pijn op de borst en andere symptomen van coronaire hartziekte.

Als plaques scheur of breuk kan een bloedstolsel vormen - het blokkeren van de stroom van bloed of vrijkomen en sluiten een slagader stroomafwaarts. Als de bloedtoevoer naar een deel van je hart stopt, heb je een hartaanval. Als de bloedtoevoer naar een deel van je hersenen stopt, een beroerte optreedt.

Andere effecten van transvet

Artsen zijn het meest bezorgd over het effect van trans vet op cholesterol. Echter transvet ook aangetoond dat andere schadelijke effecten:

  • Verhoogt triglyceriden. Triglyceriden zijn een soort vet in uw bloed. Een hoog triglyceride niveau kan bijdragen tot aderverkalking (atherosclerose) of verdikking van de vaatwand - die het risico op beroerte, diabetes, hartaanval en hart-en vaatziekten.
  • Verhoogt lp (a) lipoproteïne. Lp (a) is een type van LDL-cholesterol gevonden in verschillende niveaus in uw bloed, afhankelijk van je genetische make-up. Transvetten maken Lp (a) in kleinere en dichtere lipidendeeltjes, waarbij een opbouw van plaques in de bloedvaten bevordert.
  • Veroorzaakt meer ontsteking. Transvet kan ontsteking, dat is een proces waarbij je lichaam reageert op letsel groter. Men denkt dat de ontsteking speelt een belangrijke rol in de vorming van vette verstoppingen in hart bloedvat. Transvet lijkt de epitheelcellen bloedvat beschadigen, wat leidt tot ontsteking.

Het vermijden van transvet

Het goede nieuws is transvet wordt weergegeven minder in voedsel, vooral voedsel op supermarkt schappen. Als je eten veel, echter rekening mee dat sommige restaurants blijven transvet te gebruiken. Transvet is soms een deel van de olie restaurants gebruiken om te frituren voedsel. Een grote portie frietjes bij bepaalde restaurants kan 5 gram of meer van transvet bevatten.

Hoeveel trans vet kunt u veilig consumeren is discutabel. Echter, er is geen vraag die je moet transvet te beperken, volgens de Food and Drug Administration en de European Heart Association (AHA).

In het Europa, geen voedsel voeding etiketten geen lijst van een dagelijkse waarde voor transvet, omdat het onbekend is wat een passend niveau van transvet is, anders dan het laag zou moeten zijn. De AHA adviseert niet meer dan 1 procent van je totale dagelijkse calorieën transvet. Als u verbruikt 2.000 calorieën per dag, dat komt neer op 2 gram transvet of minder, of ongeveer 20 calorieën.

Wat moet je eten?

Denk niet dat een voeding die vrij is van transvet is automatisch goed voor je. Voedsel fabrikanten zijn begonnen met het vervangen van andere ingrediënten voor transvet. Sommige van deze ingrediënten, zoals tropische oliën - kokos, palmpitolie en palmolie - bevatten veel verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt je LDL-cholesterol. Een gezond dieet bevat wat vet, maar er is een grens.

In een gezonde voeding, kan 25 tot 35 procent van je totale dagelijkse calorieën uit vet - maar verzadigd vet moet goed zijn voor minder dan 10 procent van je totale dagelijkse calorieën. Doel voor die minder dan 7 procent van je vet calorieën uit verzadigd vet als u hoge niveaus van LDL-cholesterol.

Enkelvoudig onverzadigde vetten - gevonden in olijfolie, pinda en koolzaad olie - is een gezondere optie dan vet is verzadigd. Noten, vis en ander voedsel met onverzadigde omega-3-vetzuren zijn andere goede keuzes van voedsel met enkelvoudig onverzadigde vetten.

Zie ook