Hyperthyreoïdie (overactieve schildklier)

Definitie

Hyperthyreoïdie (overactieve schildklier) is een aandoening waarbij de schildklier produceert te veel van het hormoon thyroxine. Hyperthyreoïdie kan je lichaam het metabolisme aanzienlijk versnellen, waardoor plotseling gewichtsverlies, een snelle of onregelmatige hartslag, zweten, en nervositeit of prikkelbaarheid.

Verschillende behandeling opties zijn beschikbaar als u hyperthyreoïdie. Artsen gebruiken anti-schildklier medicijnen en radioactief jodium te vertragen de productie van schildklierhormonen. Soms behandeling van hyperthyroïdie omvat chirurgie om geheel of gedeeltelijk de schildklier verwijderd. Hoewel hyperthyreoïdie ernstig kan zijn als je het te negeren, de meeste mensen goed reageren zodra hyperthyreoïdie wordt gediagnosticeerd en behandeld.

Symptomen

Hyperthyreoïdie kunnen andere gezondheidsproblemen, die kan het moeilijk maken voor uw arts om de diagnose na te bootsen. Het kan ook leiden tot een grote verscheidenheid aan symptomen, inclusief:

 • Plotseling gewichtsverlies, zelfs wanneer uw eetlust en de hoeveelheid en soort voedsel dat je eet hetzelfde blijven of zelfs toenemen
 • Snelle hartslag (tachycardie) - vaak meer dan 100 slagen per minuut - onregelmatige hartslag (aritmie) of bonzen van je hart (hartkloppingen)
 • Toegenomen eetlust
 • Nervositeit, angst en prikkelbaarheid
 • Tremor - meestal een fijne trillende in je handen en vingers
 • Zweten
 • Veranderingen in de menstruele patronen
 • Verhoogde temperatuurgevoeligheid
 • Veranderingen in de stoelgang patronen, met name meer frequente stoelgang
 • Een vergrote schildklier (struma), die aan de basis van je nek kan verschijnen als een zwelling
 • Vermoeidheid, spierzwakte
 • Slaapproblemen
 • Huidverdunning
 • Fijn, broos haar

Ouderen hebben meer kans om geen tekenen of symptomen of subtiel zijn, zoals een verhoogde hartslag, warmte-intolerantie en een neiging om moe worden tijdens de gewone bedrijfsuitoefening hebben. Geneesmiddelen genaamd bètablokkers, die worden gebruikt om hoge bloeddruk en andere aandoeningen, veel van de symptomen van hyperthyroïdie maskeren.

Graves ophthalmopathy
Soms is een ongewoon probleem genaamd Graves ophthalmopathy kan invloed hebben op uw ogen, vooral als u rookt. In deze stoornis, je ogen uitsteken buiten hun normale beschermende banen wanneer de weefsels en spieren achter je ogen opzwellen. Dit duwt de oogbollen naar voren zo ver dat ze daadwerkelijk uitpuilen van hun banen. Hierdoor kan het vooroppervlak van de oogballen zeer droog. Oogproblemen vaak verbeteren zonder behandeling.

Tekenen en symptomen van Graves 'ophthalmopathy omvatten:

 • Uitpuilende ogen
 • Rode of gezwollen ogen
 • Overmatig tranen of ongemak in een of beide ogen
 • Gevoeligheid voor licht, wazig of dubbel zien, ontsteking, of verminderde oogbewegingen

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Als u last onverklaarbaar gewichtsverlies, een snelle hartslag, ongewoon zweten, zwelling aan de basis van je nek of andere symptomen geassocieerd met hyperthyreoïdie, zie uw arts. Het is belangrijk om de veranderingen die je hebt waargenomen volledig te beschrijven, omdat veel tekenen en symptomen van hyperthyreoïdie kan worden geassocieerd met een aantal andere voorwaarden.

Als u al behandeld voor hyperthyreoïdie of momenteel behandeld worden, zie uw arts regelmatig zoals zo geadviseerd dat hij of zij uw conditie kunt controleren.

Zie ook

Oorzaken

Hyperthyreoïdie (overactieve schildklier). Graves oftalmopathie.
Hyperthyreoïdie (overactieve schildklier). Graves oftalmopathie.

Een aantal voorwaarden, waaronder de ziekte van Graves, toxisch adenoom, de ziekte van Plummer's (toxisch multinodulair struma) en thyreoïditis, kan hyperthyreoïdie veroorzaken.

Uw schildklier is een vlinder-vormige klier gelegen aan de basis van je nek, net onder je adamsappel. Hoewel het weegt minder dan een ounce, de schildklier heeft een enorme impact op je gezondheid. Elk aspect van uw stofwisseling wordt gereguleerd door schildklierhormonen.

Uw schildklier produceert twee belangrijke hormonen, thyroxine (T-4) en triiodothyronine (T-3), dat elke cel in je lichaam beïnvloeden. Zij onderhouden de snelheid waarmee je lichaam gebruikt vetten en koolhydraten, helpen bij het controleren van uw lichaamstemperatuur, invloed op je hartslag, en helpen reguleren van de productie van eiwitten. Uw schildklier produceert ook calcitonine, een hormoon dat helpt bij het reguleren van de hoeveelheid calcium in uw bloed.

Hoe het werkt
De snelheid waarmee T-4 en T-3 zijn vrijgegeven, wordt gecontroleerd door de hypofyse en de hypothalamus - een gebied aan de basis van de hersenen dat fungeert als een thermostaat voor het hele systeem. Hier is hoe het proces werkt:

De hypothalamus signalen uw hypofyse een hormoon schildklier-stimulerend hormoon (TSH) te maken. Uw hypofyse geeft vervolgens TSH - het bedrag hangt af van hoeveel T-4 en T-3 zijn in uw bloed. Als je niet genoeg T-4 en T-3 in je bloed hebt, zal je TSH stijgen, als je te veel, zal je TSH niveau vallen. Tenslotte, de schildklier reguleert de productie van hormonen op basis van de hoeveelheid TSH zij ontvangt. Als de schildklier is ziek en is het vrijgeven van te veel schildklierhormoon op haar eigen, zal het TSH bloedspiegel onder normaal blijven, indien de zieke schildklier genoeg schildklierhormoon niet kan maken, zal het TSH bloedspiegel hoog blijven.

Redenen voor teveel thyroxine (T-4)
Normaliter uw schildklier geeft de juiste hoeveelheid hormonen, maar soms produceert te veel T-4. Dit kan voor een aantal redenen, zoals:

 • De ziekte. Graves Graves ziekte, een auto-immuunziekte waarbij antilichamen geproduceerd door het immuunsysteem stimuleren de schildklier te veel T-4 te produceren, is de meest voorkomende oorzaak van hyperthyroïdie. Normaal gesproken, je immuunsysteem maakt gebruik van antistoffen te helpen beschermen tegen virussen, bacteriën en andere vreemde stoffen die je lichaam binnen te dringen. Bij de ziekte van Graves, antistoffen onrechte vallen je schildklier en af ​​en toe het weefsel aan te vallen achter je ogen (Graves ophthalmopathy) en de huid, vaak in je onderbenen op de schenen (Graves dermopathy). Wetenschappers zijn niet precies wat de oorzaak van de ziekte van Graves, hoewel een aantal factoren - waaronder een genetische aanleg - zijn waarschijnlijk betrokken.
 • Snel werkende schildklier knobbeltjes (toxisch adenoom, toxisch multinodulair struma, de ziekte van Plummer's). Deze vorm van hyperthyreoïdie treedt op wanneer een of meer adenomen van uw schildklier produceert te veel T-4. Een adenoom is een deel van de klier die walled zich van de rest van de klier heeft die goedaardige (goedaardige) knobbels dat een vergroting van de schildklier kan veroorzaken. Niet alle adenomen produceren teveel T-4, en artsen zijn niet zeker wat de oorzaak van een aantal om te beginnen met het produceren van te veel hormonen.
 • Thyroiditis. Soms is je schildklier kan ontstoken om onbekende redenen. De ontsteking kan overtollige schildklierhormoon opgeslagen in de klier te lekken in je bloedbaan veroorzaken. Een zeldzaam type thyroïditis, bekend als subacute thyroiditis, veroorzaakt pijn in de schildklier. Andere soorten zijn pijnloos en kan soms optreden na de zwangerschap (postpartum thyreoïditis).

Zie ook

Risicofactoren

Hyperthyreoïdie, met name de ziekte van Graves, heeft de neiging om in de familie en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Als een ander lid van uw familie heeft een schildklier aandoening, praten met uw arts over wat dit voor uw gezondheid kan betekenen en of hij of zij heeft geen aanbevelingen voor het bewaken van uw schildklierfunctie.

Complicaties

Hyperthyreoïdie kan leiden tot een aantal complicaties:

 • Hartproblemen. Enkele van de meest ernstige complicaties van hyperthyreoïdie betrekken het hart. Deze omvatten een snelle hartslag, een hartritmestoornis genaamd atriumfibrilleren en hartfalen - een aandoening waarbij het hart niet genoeg bloed naar de behoeften van uw lichaam te voldoen niet kunnen circuleren. Deze complicaties algemeen reversibel met de juiste behandeling.
 • Broze botten. Onbehandelde hyperthyreoïdie kan ook leiden tot zwakke, broze botten (osteoporose). De sterkte van de botten hangt gedeeltelijk af van de hoeveelheid calcium en andere mineralen die ze bevatten. Te veel schildklierhormoon interfereert met het vermogen van uw lichaam om calcium op te nemen in je botten.
 • Oogproblemen. Mensen met Graves 'ophthalmopathy ontwikkelen oogproblemen, zoals uitpuilende, rode of gezwollen ogen, gevoeligheid voor licht en wazig of dubbel zien. Onbehandelde, ernstige oogproblemen kan leiden tot verlies van het gezichtsvermogen.
 • Rode, gezwollen huid. In zeldzame gevallen, mensen met Graves dermopathy, die de huid aantast, waardoor roodheid en zwelling, meestal op de schenen en voeten 'ziekte van Graves te ontwikkelen'.
 • . Thyrotoxische crisis hyperthyreoïdie plaatst u ook het risico van thyrotoxische crisis - een plotselinge intensivering van uw symptomen, wat leidt tot een koorts, een snelle pols en zelfs delirium. Als dit gebeurt, onmiddellijk medische zorg.

Voorbereiding op uw afspraak

Voorbereiding op uw afspraak. Redenen voor teveel thyroxine (T-4).
Voorbereiding op uw afspraak. Redenen voor teveel thyroxine (T-4).

Je bent waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts of een huisarts. Echter, in sommige gevallen, kunt u worden direct doorverwezen naar een arts die gespecialiseerd is in hormoon-afscheidende klieren van het lichaam (endocrinoloog). Als je betrokkenheid eye, kunt u ook worden doorverwezen naar een oogarts (oogarts).

Het is goed voor te bereiden op uw afspraak. Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak, en om te weten wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen

 • Hoogte zijn van alle pre-afspraak beperkingen. Wanneer u de afspraak maken, vragen of er iets is wat je moet doen op voorhand.
 • Noteer alle symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel los van de reden waarvoor u de afspraak gepland lijkt.
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van belangrijke spanningen of recente leven verandert.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, vitaminen of supplementen je neemt.
 • Neem een familielid of vriend mee, indien mogelijk. Iemand die je begeleidt kunnen informatie u gemist of vergeten.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Het opstellen van een lijst van vragen zal u helpen het meeste uit uw tijd met uw arts. Voor hyperthyreoïdie, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Wat is waarschijnlijk veroorzaakt mijn klachten of aandoening?
 • Zijn er nog andere mogelijke oorzaken voor mijn klachten of aandoening?
 • Welke testen heb ik nodig?
 • Is mijn conditie waarschijnlijk tijdelijk of chronisch?
 • Wat is de beste manier van handelen?
 • Wat zijn de alternatieven voor de primaire aanpak je suggereert?
 • Ik heb deze andere gezondheidsvoorschriften. Hoe kan ik samen beheren?
 • Zijn er beperkingen die ik moet volgen?
 • Moet ik zie een specialist?
 • Is er een generiek alternatief voor het geneesmiddel u voorschrijven?
 • Heeft u brochures of ander gedrukt materiaal dat ik kan nemen? Welke websites raden jullie aan?

Aarzel niet om eventuele andere relevante vragen die je hebt stellen.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen, zoals:

 • Wanneer ben je begonnen met symptomen?
 • Laat uw symptomen zijn continu of af en toe?
 • Hoe ernstig zijn uw klachten?
 • Wat, als er iets lijkt te verbeteren van uw klachten?
 • Wat, als er iets, maakt uw symptomen erger?
 • Hebben andere leden van uw familie hebben schildklierziekte?

Tests en diagnose

Hyperthyreoïdie wordt gediagnosticeerd met behulp van:

 • Anamnese en het lichamelijk onderzoek. Tijdens het examen kan uw arts proberen om een lichte trilling op te sporen in uw vingers wanneer ze uitgebreide, overactieve reflexen, veranderingen oog en warme, vochtige huid. Uw arts zal ook uw schildklier te onderzoeken als je slikt.
 • Bloedonderzoek. Een diagnose kan worden bevestigd met bloedonderzoek dat de niveaus van thyroxine en TSH in uw bloed meten. Hoge niveaus van thyroxine en lage of onbestaande hoeveelheden van TSH wijzen op een overactieve schildklier. De hoeveelheid TSH is belangrijk, want het is het hormoon dat je schildklier signaleert om meer thyroxine produceren. Deze tests zijn met name nodig voor oudere volwassenen, die misschien niet klassieke symptomen van hyperthyreoïdie.

Als uit het bloedonderzoek geven hyperthyreoïdie, kan uw arts u aanraden een van de volgende tests om te bepalen waarom uw schildklier is overactief:

 • Radioactief jodium opname testen. Voor deze test, een kleine, orale dosis radioactief jodium (jodium) nemen. Na verloop van tijd, het jodium zich ophoopt in uw schildklier omdat uw schildklier gebruikt jodium om hormonen te produceren. Je zult worden gecontroleerd na twee, zes of 24 uur - en soms na alle drie perioden - om te bepalen hoeveel jodium uw schildklier heeft geabsorbeerd.

  Een hoge opname van radioactief jodium geeft uw schildklier produceert te veel thyroxine. De meest waarschijnlijke oorzaak is de ziekte van Graves ofwel 'of hyperfunctionerende knobbeltjes. Als u hyperthyreoïdie en uw opname van radioactief jood laag is, moet u wellicht thyreoïditis.

  Zorg ervoor dat u uw arts vertellen als u een recente X-ray of een gecomputeriseerde tomografie scan waarin je moest contrast materiaal werd geïnjecteerd hebben gehad. De resultaten van het radioactief jodium test kan worden beïnvloed door deze procedures.

  Weten wat de oorzaak van uw hyperthyreoïdie kan uw arts helpen het plannen van de juiste behandeling. Een radioactief jodium opname test is niet oncomfortabel, maar het maakt je bloot aan een kleine hoeveelheid straling.

 • Schildklier scan. Tijdens deze test, krijg je een radioactief isotoop geïnjecteerd in de ader aan de binnenkant van je elleboog of soms in een ader in je hand hebt. Vervolgens liggen op een tafel met je hoofd gestrekt naar achteren, terwijl een speciale camera maakt een beeld van uw schildklier op een computerscherm.

  De tijd die nodig is voor de procedure kan verschillen, afhankelijk van hoe lang het duurt voordat de isotoop om je schildklier te bereiken. U kan enige nekpijn met deze test hebben, en u zult worden blootgesteld aan een kleine hoeveelheid straling.

  Soms kunt u een schildklier scan als onderdeel van een radioactief jodium opname testen. In dat geval wordt oraal toegediend radioactief jodium gebruikt om het imago van uw schildklier.

Behandelingen en medicijnen

Verschillende behandelingen voor hyperthyroïdie bestaan. De beste aanpak voor u hangt af van uw leeftijd, lichamelijke conditie en de ernst van uw aandoening:

 • Radioactief jodium. Genomen door de mond, is radioactief jodium geabsorbeerd door je schildklier, waar het zorgt ervoor dat de klier te krimpen en de symptomen te laten verdwijnen, meestal binnen drie tot zes maanden. Omdat deze behandeling zorgt ervoor dat de schildklier activiteit aanzienlijk vertragen, waardoor de schildklier te traag (hypothyreoïdie), kan je uiteindelijk nodig hebt om medicatie te nemen elke dag om thyroxine te vervangen. Gebruikt voor meer dan 60 jaar behandelen van hyperthyreoïdie is radioactief jodium aangetoond dat algemeen veilig.
 • Anti-schildklier medicijnen. Deze medicijnen geleidelijk verminderen van de symptomen van hyperthyreoïdie door te voorkomen dat de schildklier van de productie van overtollige hoeveelheden hormonen. Zij omvatten propylthiouracil en methimazole (tapazole). De symptomen beginnen meestal te verbeteren in zes tot 12 weken, maar de behandeling met anti-schildklier medicijnen blijft kenmerkend ten minste een jaar en vaak langer. Voor sommige mensen, dit ruimt het probleem definitief, maar andere mensen kunnen een terugval ervaren. Beide medicijnen kan ernstige leverschade veroorzaken, soms leidend tot de dood. Omdat propylthiouracil veel meer gevallen van leverschade heeft veroorzaakt, in het algemeen moet worden alleen gebruikt als je niet methimazole kan verdragen. Een klein aantal mensen die allergisch zijn voor deze medicijnen kunnen huiduitslag, netelroos, koorts of pijn in de gewrichten te ontwikkelen. Zij kunnen u ook meer vatbaar voor infecties.
 • Bètablokkers. Deze geneesmiddelen worden gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen. Ze zullen niet verminderen uw schildklier niveaus, maar ze kunnen een snelle hartslag te verlagen en helpen hartkloppingen voorkomen. Om die reden kan uw arts geneesmiddelen voor te schrijven om u te helpen beter te voelen totdat je schildklier niveaus zijn dichter naar normaal. Bijwerkingen kunnen zijn: vermoeidheid, hoofdpijn, maagklachten, constipatie, diarree of duizeligheid.
 • Chirurgie (thyreoïdectomie). Als u zwanger bent of anderszins niet anti-schildklier medicijnen tolereren en niet willen of kunnen geen radioactief jodium therapie, kunt u een kandidaat voor schildklier operatie, hoewel dit een optie in slechts enkele gevallen.

In een thyreoïdectomie, uw arts verwijdert de meeste van uw schildklier. Risico van deze operatie zijn schade aan uw stembanden en bijschildklieren - vier kleine klieren gelegen aan de achterzijde van uw schildklier die helpen bij het controleren van het niveau van calcium in uw bloed. Daarnaast krijg je levenslange behandeling met levothyroxine (Levoxyl, Synthroid, anderen) nodig om je lichaam te voorzien van normale hoeveelheden schildklierhormoon. Als uw bijschildklieren ook worden verwijderd, zult u medicijnen nodig hebt om uw bloed-calciumspiegel normaal te houden.

Graves ophthalmopathy
Als Graves 'ziekte beïnvloedt je ogen (Graves oftalmopathie), kunt u een zachte tekenen en symptomen te beheren door het vermijden van wind en felle lichten en het gebruik van kunsttranen en smeren gels. Als uw symptomen zijn ernstiger, kan uw arts de behandeling adviseren met corticosteroïden, zoals prednison, te verminderen zwelling achter je oogballen. In sommige gevallen, kan een chirurgische ingreep een optie zijn:

 • . Orbitale decompressie operatie Bij deze operatie, uw arts verwijdert het bot tussen je oogkas en je sinussen - de lucht ruimtes naast de oogkas. Als de procedure succesvol is, verbetert het zicht en biedt ruimte voor uw ogen te keren naar hun normale positie. Maar er is een risico op complicaties, waaronder dubbelzien die verdwijnt of na de operatie.
 • Oogspieren operatie. Soms littekenweefsel van Graves 'ophthalmopathy kan leiden tot een of meer oogspieren te kort. Dit trekt je ogen uit groepering, wat leidt tot visie verdubbelen. Oogspieren operatie kan juist dubbel zien te helpen bij het snijden van de aangetaste spieren van de oogbol te verwijderen en opnieuw verder terug. Het doel is om een ​​enkele visie te realiseren als je leest en kijk recht vooruit. In sommige gevallen kunnen meer dan een handeling nodig om deze resultaten te bereiken.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Zodra u de behandeling verdwijnen begint, symptomen van hyperthyreoïdie moet en je moet beginnen met het gevoel veel beter. De volgende tips kunnen ook helpen:

 • Vraag uw arts over het aanvullen van uw dieet. Als je een groot deel van het gewicht of ervaren spieratrofie hebt verloren, kunt u profiteren van het toevoegen van extra calorieën en eiwitten aan uw dieet. Uw arts of een diëtist kan u helpen met maaltijd planning. In de meeste gevallen hoeft u niet verder te gaan aanvullen van uw dieet zodra uw hyperthyreoïdie onder controle is.

  Behandeling voor hyperthyreoïdie kan uiteindelijk ook bijdragen tot overmatige gewichtstoename. Het is belangrijk om te leren hoe om zo veel voeding mogelijk te krijgen van uw voedsel zonder het eten van veel extra calorieën. Bovendien eten de juiste hoeveelheid natrium en calcium zijn belangrijke overwegingen dieet voor mensen met hyperthyroïdie.

 • Krijg genoeg calcium en vitamine D. Omdat hyperthyreoïdie kan bijdragen aan dunner botten, is het belangrijk om genoeg calcium elke dag om te helpen osteoporose te voorkomen. Het Institute of Medicine beveelt 1,000 milligram (mg) van calcium per dag voor volwassenen leeftijden van 19 tot 50 en mannen leeftijden 51-70. Die aanbeveling calcium verhoogt tot 1200 mg per dag als je een vrouw bent 51 jaar of ouder of een man leeftijd 71 jaar of ouder. Het Institute of Medicine beveelt ook 600 internationale eenheden (IU) vitamine D per dag voor volwassenen leeftijden van 19 tot 70 en 800 IU per dag voor volwassenen van 71 jaar en ouder. Praat met uw arts over de juiste dieetvoorschriften voor u.

Ziekte van Graves
Als je Graves ophthalmopathy of dermopathy hebben, kunnen de volgende suggesties helpen kalmeren uw ogen of huid:

 • Toepassing koele kompressen op je ogen. Het extra vocht kan verlichting geven.
 • Een zonnebril dragen. Wanneer je ogen uitsteken, zijn ze kwetsbaarder voor ultraviolette stralen en gevoeliger voor zonlicht. Het dragen van een zonnebril helpt hen te beschermen tegen zowel de zon en wind.
 • Gebruik smerende oogdruppels. Oogdruppels kunnen helpen verlichten droogheid en scratchiness. Zorg ervoor dat u oogdruppels die geen roodheid verwijderaars bevatten gebruiken.
 • Verhoog het hoofdeinde van uw bed. Houd je hoofd hoger dan de rest van je lichaam kan zwelling te verminderen en kan helpen verlichten de druk op uw ogen.
 • Probeer het over-the-counter crèmes voor gezwollen huid. Over-the-counter crèmes met hydrocortison (Cortaid, anderen) kunnen helpen verlichten rode, gezwollen huid op je schenen en voeten. Voor hulp bij het vinden van deze crèmes, overleg dan met uw apotheker.

Coping en ondersteuning

Als u al gediagnosticeerd met hyperthyreoïdie, het allerbelangrijkste is om de nodige medische zorg ontvangen. Nadat u en uw arts hebt besloten een cursus van actie, zijn er enkele dingen die je kunt doen die je zullen helpen omgaan met de aandoening en je lichaam te ondersteunen tijdens het genezingsproces.

 • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging. Oefening in het algemeen zal u helpen zich beter voelt en het verbeteren van uw spieren en het cardiovasculaire systeem. Gewicht-dragende oefening is belangrijk voor mensen met de ziekte van Graves, omdat het zorgt voor het behoud van de botdichtheid. Oefening kan ook helpen verminderen uw eetlust en het verhogen van uw energie-niveau.
 • Leren ontspanningstechnieken. Veel ontspanningstechnieken kunnen u helpen een positieve kijk te behouden, vooral als het omgaan met ziekte. Het is goed gedocumenteerd dat in de ziekte van Graves stress is een risicofactor, dus leren om te ontspannen en het bereiken van balans in je leven kan helpen bij lichamelijke en geestelijke welzijn te behouden.