Jetlag aandoening

Definitie

Jetlag, ook wel jetlag stoornis, is een tijdelijke slaapstoornis die iedereen die snel reist over meerdere tijdzones kunnen beïnvloeden. Jetlag wordt veroorzaakt wanneer de interne klok van uw lichaam of circadiaanse ritmes, die je lichaam vertellen wanneer om wakker te blijven en bij te slapen in de oude tijdzone, niet synchroon met de signalen van de nieuwe tijdzone, zoals blootstelling aan licht en dineren tijden. Hoe meer tijdzones doorkruist, hoe meer kans je hebt om een ​​jetlag te ervaren.

Jetlag kunnen vermoeidheid overdag, een onwel gevoel, moeite alert blijven en gastro-intestinale problemen veroorzaken. Jetlag is tijdelijk, maar het kan uw vakantie of zakelijke reiscomfort aanzienlijk verminderen. Gelukkig zijn er stappen die u kunt nemen om te helpen voorkomen of te minimaliseren jetlag.

Symptomen

Symptomen van een jetlag kan variëren. U kunt ervaren slechts een symptoom of meerdere symptomen. Jetlag symptomen kunnen zijn:

 • Verstoorde slaap - zoals slapeloosheid, vroeg wakker of overmatige slaperigheid
 • Overdag vermoeidheid
 • Moeite met concentreren of functioneert op uw gebruikelijke niveau
 • Maagklachten, constipatie of diarree
 • Een algemeen gevoel van niet welbevinden
 • Spierpijn
 • Menstruele symptomen bij vrouwen

Symptomen erger hoe verder je reist
Jetlag symptomen treden meestal op binnen een dag of twee van reizen als je hebt gereisd over ten minste twee tijdzones. Symptomen zijn waarschijnlijk slechter of langer hoe meer tijdzones die je hebt overgestoken, vooral als u reist in oostelijke richting. Het is geschat op ongeveer een dag om te herstellen voor elke tijdzone overgestoken.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Jetlag is tijdelijk. Maar als je een frequente reiziger en voortdurend worstelen met jetlag, kunt u profiteren van het zien van een slaapspecialist.

Oorzaken

Een verstoring van uw circadiaanse ritmes
Jetlag kan optreden wanneer je twee of meer tijdzones. Jetlag treedt op omdat het passeren van meerdere tijdzones zet uw interne klok of circadiane ritmen, die uw slaap-waak cyclus te reguleren, niet synchroon met de tijd in uw nieuwe locatie.

Zo verlies je zes uur op een gebruikelijke New York naar Parijs vlucht. Dat betekent dat als je New York op 4:00 pm op dinsdag, kom je in Parijs bij 07:00 woensdag. Volgens uw interne klok, het is 01:00, en je bent klaar voor bed, net als Parijzenaars worden wakker.

En omdat het duurt een paar dagen voor je lichaam aan te passen, uw slaap-waak cyclus, samen met de meeste andere lichaamsfuncties, zoals honger en stoelgang, blijft uit de pas met de rest van Parijs.

De invloed van het zonlicht
Een belangrijke invloed op je interne klok is zonlicht. Dat komt omdat licht beïnvloedt de regulering van melatonine, die op zijn beurt een synchronisatiesignaal aan cellen door het hele lichaam.

Bepaalde cellen in het weefsel aan de achterkant van je oog (netvlies) geven het signaal van het licht om een ​​gebied van de hersenen genaamd de hypothalamus. 'S Nachts, wanneer dit signaal is laag, de hypothalamus vertelt de pijnappelklier, een klein orgaan dat zich in de hersenen, het hormoon melatonine vrij te geven. Overdag de lichtsignalen de hypothalamus resultaat in de tegengestelde, zodat de pijnappelklier produceert weinig melatonine.

U mag in staat zijn om je te kunnen versoepelen om uw nieuwe tijdzone door bloot aan daglicht in de nieuwe tijdzone, zolang de timing van het licht is goed gedaan.

Luchtvaartmaatschappij cabinedruk en sfeer
Sommige onderzoek blijkt dat veranderingen in de cabinedruk en hoge hoogtes in verband met vliegreizen kan bijdragen aan een aantal symptomen van een jetlag, ongeacht het reizen door verschillende tijdzones.

Niet genoeg water drinken tijdens uw vlucht kunt u uitdrogen. Daarnaast kan het drinken van te veel dranken met cafeïne of alcohol tijdens uw vlucht invloed op uw slaap en veroorzaken een aantal symptomen van een jetlag.

Risicofactoren

Factoren die de waarschijnlijkheid zul je jetlag ervaren verhogen, zijn:

 • Aantal tijdzones doorkruist. Hoe meer tijdzones je kruis, hoe meer kans je hebt om te jetlag.
 • Overvliegend oost. Misschien vindt u het moeilijker om het oosten, als je 'verliest' de tijd vliegt, dan naar het westen, als je het terug te krijgen vliegen.
 • Omdat het een frequent flyer. Piloten, stewardessen en zakelijke reizigers zijn het meest waarschijnlijk jetlag ervaren.
 • Omdat het een oudere volwassene. Oudere volwassenen meer tijd om te herstellen van een jetlag doen dan jongere volwassenen nodig hebben.

Complicaties

Extreme variaties in circadiane ritmen zijn gemeld in sommige gevallen van hartaanvallen en beroertes, maar dit is zeldzaam.

Behandelingen en medicijnen

Jetlag meestal geen behandeling nodig. Echter, als je een frequente reiziger voortdurend last van jetlag, kan uw arts medicijnen of lichttherapie voorschrijven.

Medicijnen

 • Nonbenzodiazepines, zoals zolpidem (Ambien), eszopiclone (Lunesta) en zaleplon (Sonata)
 • Benzodiazepines, zoals triazolam (Halcion)
Jetlag aandoening. Aantal tijdzones doorkruist.
Jetlag aandoening. Aantal tijdzones doorkruist.

Deze medicijnen kunnen helpen slapen tijdens uw vlucht en voor meerdere nachten daarna. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen zijn: misselijkheid, braken, amnesie, slaapwandelen, verwardheid en slaperigheid ochtend. Hoewel deze medicijnen lijken te slaapduur en de kwaliteit te helpen, kunnen zij niet verminderen overdag symptomen van een jetlag.

Lichttherapie
Interne klok van uw lichaam of circadiaanse ritmes worden beïnvloed door blootstelling aan zonlicht, naast andere factoren. Wanneer u door tijdzones reist, moet je lichaam aan te passen aan een nieuw daglicht schema en resetten, waardoor u in slaap te vallen en wakker te zijn op de juiste tijden.

Lichttherapie kan helpen verlichten die overgang. Het gaat om blootstelling van uw ogen om een ​​kunstmatig fel licht of lamp die zonlicht voor een specifieke en regelmatige hoeveelheid tijd simuleert gedurende de tijd dat je bedoeld om te worden wakker.

Dit kan handig zijn, bijvoorbeeld als je een zakenreiziger en zijn vaak weg van natuurlijk zonlicht gedurende de dag in een nieuwe tijdzone. Lichttherapie wordt geleverd in een verscheidenheid van vormen, waaronder een lichtbak die zit op een tafel, een bureaulamp die kan mengen in beter in een kantoor omgeving of een lichte vizier die je draagt ​​op je hoofd.

Lifestyle en huismiddeltjes

Zonlicht
Gebruik zonlicht om uw interne klok gereset. Het is de meest krachtige natuurlijke instrument voor het reguleren van de slaap-waak cyclus.

Plan vooruit om de beste tijd te bepalen voor belichting op basis van uw vertrek en bestemming punten en de algehele slaapgewoonten.

Bijvoorbeeld, is een slechte slaper reist van New York naar Parijs geadviseerd om het licht in de middag te zoeken op de eerste paar dagen in Frankrijk. Na de eerste paar dagen, moet de reiziger licht in de ochtend te zoeken. Door de derde of vierde dag, moet de interne klok van de reiziger sporen met de lokale tijd. De resultaten zijn nog beter als de blootstelling aan licht wordt gecombineerd met lichaamsbeweging, zoals wandelen of joggen.

Het vermijden van licht op bepaalde momenten is net zo belangrijk als het nemen van het in bij anderen. Een reiziger die van New York naar Parijs moet licht in de ochtend te vermijden op de eerste paar dagen. Gedurende de dag, kan een donkere bril helpen blokkeren het licht. 'S Nachts trekken de jaloezieën of gordijnen in uw hotelkamer of gebruik een slaapmasker.

Cafeïne
Dranken met cafeïne, zoals koffie, espresso en frisdranken kan helpen compenseren slaperigheid overdag. Het beste is om tijd cafeïne te gebruiken, zodat het niet maken het nog moeilijker om in slaap te vallen of slapen goed.

Zie ook

Alternatieve geneeswijzen

Melatonine
Als een jetlag te verhelpen en slaap steun, melatonine is vaak bestudeerd, en het is nu een algemeen aanvaard onderdeel van effectieve jetlag behandeling. Het meest recente onderzoek lijkt dat melatonine bevordert de slaap te tonen in tijden wanneer je normaal gesproken niet zou rusten, waardoor het vooral nuttig voor mensen met een jetlag.

Lifestyle en huismiddeltjes. Omdat het een frequent flyer.
Lifestyle en huismiddeltjes. Omdat het een frequent flyer.

Je lichaam behandelt melatonine als een duisternis signaal, en heeft over het algemeen het tegenovergestelde effect van fel licht. Het tijdstip waarop je melatonine nemen is belangrijk. Als je probeert om je lichaam klok terugzetten naar een eerder tijdstip, zoals na overvliegend oost, moet je melatonine in de avond. Als je probeert om je lichaam klok terug te zetten naar een later tijdstip, bijvoorbeeld na overvliegend west, melatonine moet worden genomen in de ochtend.

Doses van slechts 0,5 milligram lijken even effectief als doses van 5 mg of hoger, hoewel hogere doses zijn die sommige studies meer slaap te bevorderen. Als je melatonine gebruiken, neem het 30 minuten voordat u van plan bent om te slapen of vraag uw arts over de juiste timing.

Vermijd alcohol bij het nemen van melatonine. Bijwerkingen zijn zeldzaam, maar kunnen zijn: duizeligheid, hoofdpijn en verlies van eetlust, en eventueel misselijkheid en desoriëntatie.

Onderzoeken andere rechtsmiddelen
De meeste frequente vliegers hebben een favoriete jetlag genezing of remedie om hen te helpen slapen. Sommige mensen kunnen gebruik maken van aromatherapie, kruiden-supplementen of andere vormen van complementaire en alternatieve geneeskunde.

Sommige mensen gebruiken diëten die andere dagen van feesten en vasten en eiwitrijke en eiwitarme maaltijden. Hoewel er geen anti-jetlag dieet is aangetoond dat een jetlag te behandelen, sommige mensen geloven dat ze werken. Als de voeding zelf lijken te ingewikkeld, kunt u gewoon eten meer eiwitrijke voedingsmiddelen te blijven alert en meer koolhydraten als je wilt slapen.

De meeste alternatieve jetlag therapieën of slaap remedies zijn niet schadelijk. Echter, contact op met uw arts voordat u probeert remedies zoals kruiden-supplementen, zoals sommigen kan een wisselwerking met andere medicijnen of bijwerkingen veroorzaken.

Zie ook

Het voorkomen

Een paar eenvoudige stappen kan helpen voorkomen jetlag of de gevolgen ervan te beperken:

 • Vroeg aankomen. Als u een belangrijke vergadering of ander evenement dat vereist dat je in topvorm, probeer dan aan te komen een paar dagen te vroeg om je lichaam de kans te geven zich aan te passen.
 • Zorg voor voldoende rust voor uw reis. Begonnen slaaptekort maakt jetlag erger.
 • Geleidelijk aan te passen uw schema voordat je vertrekt. Als je reist oosten, proberen naar een uur eerder naar bed elke nacht voor een paar dagen voor uw vertrek. Ga naar een uur later naar bed voor meerdere nachten als je vliegen bent westen. Indien mogelijk, eet maaltijden dichter bij het moment dat je zult eten ze op uw bestemming.
 • Reguleren van blootstelling aan helder licht. Omdat de blootstelling aan licht is een van de belangrijkste invloeden op uw lichaam circadiane ritme, reguleren van blootstelling aan licht kan u helpen aanpassen aan uw nieuwe locatie.

  Als je het oosten gereisd, draag een zonnebril en vermijd fel licht in de ochtend, en laat zoveel mogelijk zonlicht in de late namiddag voor de eerste paar dagen in uw nieuwe locatie. Als je het westen gereisd, vermijd zonlicht een paar uur voordat het donker voor de eerste paar dagen aan te passen aan de lokale tijd.

 • Blijf op je nieuwe schema. Zet je horloge aan de nieuwe tijd voordat u vertrekt. Zodra u uw bestemming bereikt, probeer niet te slapen tot de lokale nachtelijke, maakt niet uit hoe moe je bent.
 • Gehydrateerd te blijven. Drink veel water voor, tijdens en na uw vlucht naar de dehydratatie effecten van droge lucht in het interieur tegen te gaan. Uitdroging kan maken jetlag symptomen erger. Vermijd alcohol en cafeïne, zoals deze kunnen je uitdrogen en invloed op uw slaap.
 • Probeer te slapen op het vliegtuig als het 's nachts op uw bestemming. Oordopjes, hoofdtelefoons en oog maskers kan helpen blok uit geluid en licht. Als het overdag waar je heen gaat, weerstaan ​​aan de drang om te slapen.