Kanker

Biopsie: soorten biopsie procedures gebruikt om kanker te diagnosticeren

Je zou wel zenuwachtig over een aanstaande biopsie. Leren over biopten, hoe en waarom ze klaar zijn, kan bijdragen tot het verminderen van uw angst.

Een biopsie is een procedure om een ​​stuk weefsel of een monster van cellen uit het lichaam te verwijderen, zodat het kan worden geanalyseerd in een laboratorium. Als je ervaart bepaalde tekens en symptomen of als uw arts een punt van zorg heeft geïdentificeerd, kunt u een biopsie ondergaan om te bepalen of u kanker of een andere aandoening hebben.

Terwijl beeldvormende onderzoeken, zoals X-stralen, zijn nuttig bij het opsporen van massa's of gebieden van abnormaliteit, zij alleen kan geen onderscheid maken kankercellen van goedaardige cellen. Voor de meerderheid van kanker, de enige manier om een ​​definitieve diagnose te stellen is om een ​​biopsie te gebruiken om cellen voor nader onderzoek verzamelen.

Hier is een blik op de verschillende soorten biopsie procedures gebruikt om kanker te diagnosticeren.

Beenmergbiopsie

Uw arts kan aanbevelen een beenmergbiopsie indien er een afwijking geconstateerd in uw bloed of als uw arts vermoedt kanker is afgereisd naar uw beenmerg. Beenmerg is de sponsachtige materiaal in een aantal van uw grotere botten waar de bloedcellen worden geproduceerd. Analyse van een monster van het beenmerg kan uitwijzen wat de oorzaak van uw bloed probleem.

Tijdens een beenmerg biopsie, uw arts trekt een steekproef van beenmerg uit de achterkant van uw heupbeen met behulp van een lange naald. In sommige gevallen kan uw arts bergmergbiopsie van andere botten in je lichaam. Beenmerg biopsie wordt vaak gebruikt om een ​​verscheidenheid van bloedproblemen diagnose - zowel goedaardige als kankercellen waaronder bloedkankers zoals leukemie, lymfoom en multiple myeloom. U krijgt een plaatselijke verdoving voordat een beenmergpunctie om het ongemak te minimaliseren tijdens de procedure.

Endoscopische biopsie

Tijdens endoscopie, uw arts maakt gebruik van een dunne, flexibele buis met een licht op het einde om structuren te zien in je lichaam. Speciaal gereedschap worden doorgegeven door de pijp om een ​​klein weefselmonster te nemen te analyseren.

Wat voor soort endoscopische biopsie je ondergaat is afhankelijk van waar de verdachte gebied is gelegen. Buizen gebruikt in een endoscopische biopsie kan worden ingebracht via de mond, rectum, urinewegen of een kleine incisie in de huid. Voorbeelden van endoscopische biopsie procedures omvatten cytoscopie om weefsel te verzamelen van de binnenkant van je blaas, bronchoscopie om weefsel te krijgen van in je longen en colonoscopie om weefsel te verzamelen van in je dikke darm.

Afhankelijk van het type van endoscopische biopsie je ondergaat, ontvangt u een kalmeringsmiddel of verdoving voor de behandeling.

Naaldbiopsie

Tijdens een naald biopsie, uw arts maakt gebruik van een speciale naald om cellen te extraheren uit een verdacht gebied. Een naald biopsie wordt vaak gebruikt op tumoren die uw arts kan voelen door je huid, zoals verdachte knobbeltjes in de borsten en vergrote lymfeklieren. In combinatie met een beeldopname, zoals X-stralen, kan naaldbiopsie worden gebruikt om cellen van een verdacht gebied dat niet kan worden gevoeld door de huid te verzamelen.

Naald biopsie procedures zijn:

  • Fijne naald aspiratie. Tijdens fijne naald aspiratie, wordt een lange, dunne naald ingebracht in het verdachte gebied. Een spuit wordt gebruikt voor het trekken uit vocht en cellen voor analyse.
  • Kernnaaldbiopsie. Een grotere naald met een scherpe punt wordt gebruikt tijdens kernnaaldbiopsie aan een kolom van weefsel te trekken uit een verdachte gebied.
  • Vacuum-assisted biopsie. Tijdens vacuum-assisted biopsie, een zuig-apparaat verhoogt de hoeveelheid vloeistof en cellen die wordt gewonnen door de naald. Dit kan het aantal keren dat de naald moet worden ingebracht om een ​​adequate meting te verminderen.
  • Beeld-geleide biopsie. Beeld-geleide biopsie combineert een imaging procedure, zoals X-ray, computertomografie (CT), magnetische resonantie beeldvorming (MRI) of echografie, met een naald biopsie. Beeld-geleide biopsie kan uw arts om toegang te krijgen tot verdachte gebieden die niet kunnen worden gevoeld door de huid, zoals afwijkingen aan de lever, de longen of prostaat. Met behulp van real-time beelden, kan uw arts ervoor zorgen dat de naald op de juiste plek bereikt.

Je krijgt een plaatselijke verdoving krijgen tot het gebied wordt biopsie, om de pijn te minimaliseren verdoven.

Zie ook

Biopsie: soorten biopsie procedures gebruikt om kanker te diagnosticeren

Huidbiopsie

Een huid (cutane) biopsie verwijdert cellen van het oppervlak van je lichaam. Een huidbiopsie wordt meestal gebruikt om huidaandoeningen, waaronder kanker, zoals melanoom diagnosticeren. Welk type huidbiopsie je ondergaat is afhankelijk van het type kanker vermoed en de omvang van de verdachte cellen. Huid biopsie procedures zijn:

  • Shave biopsie. Tijdens een scheerbeurt biopsie, de arts maakt gebruik van een instrument vergelijkbaar met een scheermes aan de oppervlakte van uw huid te schrapen.
  • Punch biopsie. Tijdens een punch biopsie, de arts maakt gebruik van een cirkelvormige hulpmiddel om een klein gedeelte van uw huid diepere lagen te verwijderen.
  • Incisiebiopsie. Tijdens een incisiebiopsie, de arts maakt gebruik van een scalpel om een klein deel van de huid te verwijderen. Of u steken ontvang sluiten biopsie hangt af van de hoeveelheid huid verwijderd.
  • Excisiebiopsie. Tijdens een excisiebiopsie, verwijdert de arts een hele klomp of een gehele gebied van abnormale huid. Je zult waarschijnlijk ontvangt steken om de biopsie site te sluiten.

U krijgt een plaatselijke verdoving om de biopsie te verdoven voordat de procedure.

Chirurgische biopsie

Als de cellen in kwestie niet kan worden benaderd met andere biopsie procedures of indien andere biopsie resultaten niet overtuigend zijn geweest, kan uw arts u aanraden een chirurgische biopsie. Tijdens een chirurgische biopsie, een chirurg een incisie in de huid om de verdachte gebied van cellen. Voorbeelden van chirurgische biopsie procedures omvatten chirurgie om een ​​knobbeltje in de borst te verwijderen voor een mogelijke diagnose van borstkanker en chirurgie een lymfklier voor een mogelijke lymfoom diagnose te verwijderen.

Chirurgische biopsie procedures kunnen worden gebruikt om een ​​deel van een abnormale celbereik (incisie biopsie) verwijderd. Of chirurgische biopsie kan worden gebruikt om een ​​volledig gebied van abnormale cellen (excisie biopsie) verwijderd.

U kunt lokale anesthetica krijgen op het gebied van de biopsie te verdoven. Sommige chirurgische biopsie procedures vereisen algemene verdoving om u bewusteloos tijdens de procedure te maken. U kan ook nodig zijn voor een verblijf in het ziekenhuis voor observatie na de procedure.

Biopsie analyse en resultaten

Na uw arts verkrijgt een weefselmonster, wordt deze doorgestuurd naar een laboratorium voor analyse. Het monster kan chemisch worden behandeld of ingevroren en gesneden in zeer dunne secties. De secties worden op glasplaatjes geplaatst, gekleurd beter contrast en bestudeerd onder een microscoop.

De resultaten helpen uw arts bepalen of de cellen kanker. Als de cellen kanker zijn, kan de biopsie resultaten uw arts te vertellen waar de kanker is ontstaan ​​- het type van kanker.

Een biopsie helpt ook uw arts bepalen hoe agressief uw kanker is - graad van de kanker. Het cijfer wordt soms uitgedrukt in een getal op een schaal van 1 tot 4, en wordt bepaald door hoe kankercellen kijken onder de microscoop. Graad 1 of low-grade, kankers zijn over het algemeen het minst agressief en graad 4, of high-grade, kanker, meestal de meest agressieve. Deze informatie kan helpen begeleiden behandeling opties. Andere speciale tests op de kankercellen kan ook helpen om de behandeling keuzes te begeleiden.

Kanker. Fijne naald aspiratie.
Kanker. Fijne naald aspiratie.

In sommige gevallen, zoals bij chirurgie, een patholoog het monster van cellen onmiddellijk resultaten beschikbaar voor de chirurg binnen minuten. Maar in de meeste gevallen, de resultaten van de biopsie zijn in een of twee dagen. Sommige monsters kunnen meer tijd nodig hebben om te worden geanalyseerd. Vraag uw arts hoe lang te wachten om te wachten op uw biopsie resultaten.

Zie ook