Kanker

Behandeling van kanker voor mannen: mogelijke seksuele bijwerkingen

Zoek uit of je een risico van seksuele bijwerkingen na de behandeling van kanker en die kanker behandelingen kunnen deze bijwerkingen veroorzaken.

Behandeling van bepaalde vormen van kanker kan invloed hebben op uw seksualiteit, waardoor een reeks van tekens en symptomen die seks kan maken met uw partner moeilijker. Maar dat betekent niet dat je kan een gezond seksleven na de behandeling van kanker niet hebben. Meer te weten over uw behandeling van kanker en hoe het kan invloed hebben op de seksuele functie kan helpen bij het vinden van een oplossing als er problemen ontwikkelen.

Bekken kanker: meer kans op seksuele problemen veroorzaken dan andere vormen van kanker

Mannen met kanker in hun bekkengebied zijn vaker dan mannen met andere vormen van kanker te moeilijk hervatten seks na de behandeling van kanker te melden. Seksuele bijwerkingen zijn het meest voorkomende na de behandeling voor:

 • Blaaskanker
 • Darmkanker
 • Prostaatkanker
 • Rectale kanker

Oudere mannen hebben meer kans op seksuele disfunctie ervaren na de behandeling van kanker. Dat komt omdat de meeste oudere mannen, ook degenen die geen kanker hebben gehad, zal moeite ondervinden met seks op een bepaald moment. Dus oudere mannen die de behandeling van kanker hebben gehad kunnen seksuele bijwerkingen gerelateerd aan veroudering, in plaats van de behandeling ervaren. Of misschien juist kankerbehandeling versnelt de seksuele bijwerkingen geassocieerd met normale veroudering.

Erectiestoornissen: meest voorkomende seksuele bijwerking van de behandeling van kanker voor mannen

Een aantal seksuele bijwerkingen optreden als gevolg van kankerbehandeling, inclusief:

 • Onvermogen om een ​​erectie te krijgen of te behouden (erectiele dysfunctie)
 • Moeilijkheid climax
 • Orgasme zonder zaadlozing (droog orgasme)
 • Zwakkere, minder bevredigend orgasme
 • Verlies van interesse in seks
 • Pijn bij het vrijen
 • Minder energie voor seksuele activiteit
 • Gevoel minder aantrekkelijk

Niet iedere man met kanker zal seksuele bijwerkingen ervaren. Uw arts kan de hoogte van het risico u kunt tegenkomen voor uw specifieke type van kanker en de behandeling te bespreken.

Kanker kan seksuele bijwerkingen veroorzaken als de kanker gaat geslachtsorganen. Seksuele problemen kunnen ook het gevolg zijn van bijwerkingen van kanker en de behandeling, zoals vermoeidheid, pijn of angst over uw behandeling. Bovendien kan depressieve gevoelens hebben van kanker verlies van libido veroorzaken. Soms emotionele factoren seksuele bijwerkingen naast de fysieke wijzigingen ondergaat tijdens de behandeling.

Zie ook

Behandeling van kanker voor mannen: mogelijke seksuele bijwerkingen

Hoe kankerbehandelingen invloed op uw seksualiteit

Chirurgie, radiotherapie, hormoontherapie en chemotherapie kunnen allemaal leiden tot seksuele bijwerkingen.

Chirurgie
Zenuwen in je bekkengebied controle bloedtoevoer naar de penis. Als u een tumor in uw bekkengebied dat moet worden verwijderd, moet uw chirurg zorgvuldig te werk om beschadiging zenuwen te voorkomen. Een doorgesneden zenuw kan leiden tot verzwakte erectie of het onvermogen om een ​​erectie te bereiken. Bewerkingen die erectiestoornissen kunnen veroorzaken zijn onder andere:

 • Colon en rectale chirurgie. Als je colon-of rectumkanker, kan het nodig zijn een operatie genaamd abdominoperineale resectie aan je onderste dikke darm en de endeldarm te verwijderen.
 • Blaaschirurgie. Een procedure genaamd radicale cystectomie voor blaaskanker omvat het verwijderen van de blaas, prostaat, bovenste urethra en zaadblaasjes.
 • Prostaatoperatie. Als u prostaatkanker, kan je radicale prostatectomie overwegen om uw prostaat en zaadblaasjes verwijderen.
 • Penis chirurgie. Hoewel zeldzaam, een operatie om alle of een deel van de penis (penectomy) te verwijderen is een optie voor mannen met peniskanker. Als de penectomy is gedeeltelijke, kunt u nog steeds in staat zijn om een ​​erectie te bereiken.
 • Lymfklier verwijdering. Chirurgie aan vele lymfeklieren in het bekken (retroperitoneale lymfeklierdissectie) niet verwijdert, kan worden gebruikt bij mannen met zaadbalkanker of bepaalde sarcomen.

Nieuwer zenuw-sparende operaties hebben minder kans op erectiestoornissen veroorzaken, maar of je bent een kandidaat voor die soort operatie hangt af van de grootte en locatie van uw kanker. Voor sommige vormen van kanker, kan zenuwschade niet worden vermeden indien de chirurg om alle kanker te verwijderen. Mannen die zenuwsparende prostatectomie ondergaan, kunnen tijdelijke erectiestoornissen te ervaren, terwijl de effecten blijvend zijn bij mannen die niet in aanmerking komen voor de zenuw-sparende chirurgie.

Zenuwen beschadigd tijdens de operatie kan ook zorgen dat je een droge orgasme te ervaren - een orgasme zonder ejaculatie van sperma. Het sperma produceert uw lichaam mogelijk niet laat uw testikels, of het kan in uw blaas (retrograde ejaculatie) worden geschoven. Sommige mannen zeggen dat een droge zaadlozing voelt niet anders en, vaak, hun partners niet het verschil merken of het niet erg vindt. Echter, andere mensen vinden dat droge orgasmes zijn zwakker of voelen zich minder plezierig dan hun orgasmes voor de operatie.

Radiotherapie
Straling gericht op het bekken kan leiden tot erectiestoornissen, maar het is niet duidelijk waarom. Straling kan zenuwen beschadigen in uw bekkengebied, blokkeren de bloedtoevoer naar de penis of verlagen van de niveaus van testosteron in je lichaam. Bijwerkingen van bestraling beginnen langzaam ongeveer zes maanden tot een jaar na de behandeling.

Of u ervaart erectiele dysfunctie als gevolg van stralingstherapie afhankelijk van de hoeveelheid straling ontvangst en hoeveel van het bekken wordt behandeld - een grotere mate van straling in een grotere hoeveelheid van het lichaam eerder seksuele bijwerkingen veroorzaken. Mannen die roken of die een voorgeschiedenis van hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk of diabetes kan ook op een hoger risico van erectiestoornissen na radiotherapie. Deze voorwaarden kunnen reeds hebben geleid tot enkele slagader schade, die erger door de straling kan worden gemaakt.

De hoeveelheid sperma die je ejaculaat kan afnemen na radiotherapie. U kunt pijn voelt tijdens een zaadlozing na de behandeling, maar het verdwijnt meestal na verloop van tijd.

Hormoontherapie
Als u prostaatkanker die is uitgezaaid, kan uw arts proberen om het niveau van het hormoon testosteron in je lichaam verlagen door het verwijderen van uw testikels (orchidectomie) of die u behandelen met medicijnen. Sommige prostaatkankers afhankelijk testosteron voor brandstof. Door het verlagen van je testosterongehalte, uw arts hoopt te vertragen of te stoppen progressie van uw kanker. Mannen die grote prostaat kanker zou hormoontherapie krijgen om de prostaat te krimpen voor de operatie - om het makkelijker te verwijderen.

Hormoontherapie veroorzaakt meestal een verlies van libido, maar het gebeurt niet bij iedereen. Sommige mannen vinden dat ze een verlangen naar seks, maar zijn niet in staat om een ​​erectie te krijgen of niet in staat zijn om een ​​orgasme te bereiken. Jongere mannen hebben de neiging om minder seksuele bijwerkingen van hormoontherapie hebben. Hormoontherapie kan ook zorgen dat je minder sperma produceren wanneer u ejaculeren.

Chemotherapie
U mag een verlies van libido en moeite bereiken van een erectie na chemotherapie ervaren. Sommige geneesmiddelen voor chemotherapie verminderen de hoeveelheid testosteron produceert uw lichaam. U zult meestal weer uw seksuele functie binnen een paar weken van het beëindigen van de behandeling.

Wat u kunt doen om de seksuele functie te herwinnen

Sommige seksuele bijwerkingen van de behandeling van kanker zal oplossen in een paar weken. Anderen kunnen duren voor een jaar of twee na de behandeling, en sommige zullen permanent zijn. Zoek zoveel als je kunt over wat je seksuele functie belemmeren. Dit kan helpen om meer gevoel de controle over de situatie en helpen u om de behandeling opties. U kunt ook willen:

 • Weet wat experimenteren. Het kan zijn dat bepaalde situaties reignite uw seksuele verlangen of u helpen een erectie te krijgen. Besteed aandacht aan wat werkt - of het nu stimuleren uw penis uzelf of denken over seksuele fantasieën. Misschien vindt je orgasmen zijn intenser als je meer tijd besteden aan het voorspel.
 • Praat met uw arts. Uw arts kan u meer informatie over wat de oorzaak van een seksuele disfunctie die u ondervindt te geven. Vanaf daar kunt u discussiëren over de behandeling opties, zoals medicatie, implantaten of apparaten die een erectie kunnen vergemakkelijken. Houd in gedachten, echter dat sommige artsen kan net zo terughoudend of verlegen als je bent om te praten over seksuele bijwerkingen. Als dat zo is, vraag uw arts om een ​​verwijzing naar een specialist, zoals een uroloog of een seksuoloog.
 • Praat met je partner. Laat je partner weten wat het beste werkt voor jou. Wees eerlijk over uw zorgen en gevoelens. Als je zwijgt over wat je ervaart bent, kan uw partner het gevoel afgewezen. Uw partner kan van vitaal belang ondersteuning te bieden als u herstellen van de behandeling van kanker. Hij of zij kan ook nog ideeën over hoe om u te helpen uw seksuele functie te herwinnen.
 • Praat met andere overlevenden van kanker. Uw gezondheidszorg team zou in staat zijn om u te sturen naar een steungroep in uw stad. Anders, verbinden met andere overlevenden van kanker online. Als je beschaamd over het bespreken van seks aangezicht tot aangezicht met vreemden, de online omgeving biedt meer anonimiteit. Begin met overlevenden van kanker Network van de Europese Cancer Society.

Mannen die de behandeling van kanker hebben gehad kunnen vinden dat het kost gewoon tijd om de seksuele functie te herwinnen. Medicijnen en andere opties voor de behandeling in zijn werk bij sommige mannen en in andere niet. Soms duurt het een jaar of twee voor de zenuwen of bloedvaten in je bekkengebied te genezen.

Zie ook