Kruk DNA-test

Definitie

Een kruk DNA-test is een nieuwe aanpak voor darmkanker screening. Een krukDNA test is het herkenbare DNA veranderingen (DNA markers) in cellen die voortdurend vergoten van het slijmvlies van de dikke darm door kruk identificeren. Deze merkers worden geassocieerd met het oppervlak van de cellen van precancerous poliepen en kankergezwellen. Door het slijmvlies van de dikke darm is altijd afstoten cellen, waaronder cellen van het oppervlak van poliepen en tumoren, die markers zijn in de ontlasting. Een kruk DNA-test kunnen een aantal van deze markers te identificeren met vermelding van de aanwezigheid van voorstadia van poliepen of darmkanker.

Omdat DNA-veranderingen kan verschillen tussen darmkankers, ontlasting DNA-tests doorgaans richten meerdere markers te hoge detectie tarieven bereiken. Ook, omdat de DNA-merkers in slechts zeer kleine hoeveelheden aanwezig kunnen zijn in de ontlasting, zijn zeer gevoelig laboratoriummethodes vereist. Kruk DNA-onderzoek is aangetoond dat het effectiever is dan fecale occult bloed test op het opsporen van darmkanker en voorstadia poliepen te zijn. De nieuwe kruk DNA tests tonen aan hoge detectie van een vroeg stadium darmkanker. In tegenstelling tot andere niet-invasieve tests, de nieuwe kruk DNA-test ook kan detecteren precancereuze poliepen.

Kruk DNA-test. Vals-negatief resultaat.
Kruk DNA-test. Vals-negatief resultaat.

Een kruk DNA-test is op dit moment beschikbaar is, maar het is niet goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA). Volgende generatie ontlasting DNA-tests die zijn veel verbeterd detectie tarieven zijn momenteel de laatste klinische validatie van een multicenter studie door de FDA.

De methode van screening op darmkanker met kruk DNA-onderzoek werd goedgekeurd door de Europese Cancer Society, de Amerikaanse Multi-Society Task Force op colorectale kanker en de European College of Radiology, maar niet door de US Preventive Services Task Force.

Zie ook

Waarom is het gedaan

De kruk DNA-test is een screeningstest voor darmkanker en poliepen voorstadia.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Kruk DNA-onderzoek vergt weinig voorbereiding. Je kunt normaal eten en drinken voor de test en blijven uw huidige medicatie. Er is ook geen noodzaak voor het reinigen van (lege) uw dikke darm van tevoren.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

De kruk DNA-test dat is momenteel beschikbaar is niet goedgekeurd door de FDA, maar het kan door een arts onder speciale regels worden voorgeschreven. U vindt de ontlasting DNA-test kit voor het verzamelen en indienen van uw ontlasting op het kantoor van uw arts of per mail als u het online bestellen. De kit bestaat uit een container die hecht aan het toilet. Nadat u de ontlasting te verzamelen, je ofwel terug de kit aan uw arts of mail het naar het lab. De test vereist slechts een steekproef.

Verschillende werkwijzen voor het gemak van ontlasting verzamelen en monsterneming verbeteren worden momenteel geëvalueerd. De kruk DNA-test kan iedere twee tot vijf jaar worden herhaald, maar aanvullend onderzoek moet worden gedaan naar de optimale interval voor de test te bepalen. Daarnaast Medicare momenteel echter niet op de proef, maar sommige particuliere verzekeraars doen.

Zie ook

Resultaten

Uw arts zal de resultaten van uw ontlasting DNA-test beoordelen en vervolgens delen de resultaten met u.

  • Negatief resultaat. Een test wordt als negatief beschouwd indien DNA markers gebruikelijk om darmkanker of poliepen voorstadia niet zijn gevonden in uw ontlasting.
  • Positief resultaat. Een test wordt als positief beschouwd als DNA-merkers gebruikelijk om darmkanker of precancereuze poliepen worden gevonden in uw ontlasting. Extra evaluatie - meestal colonoscopie - zou worden aanbevolen om te bepalen of je hebt kanker of voorstadia van veranderingen in uw dikke darm en andere delen van het spijsverteringsstelsel.
  • Vals-negatief resultaat een vals-negatief resultaat -. Een negatief testresultaat wanneer kanker aanwezig is - kan optreden als darmkanker of poliepen koester dan geen DNA-merkers gericht door de ontlasting DNA-test of als markers aanwezig in zeer lage hoeveelheden aanwezig zijn. Terwijl de volgende generatie krukDNA testmethoden blijken kunnen detecteren meeste darmkankers en precancerous poliepen, is verder onderzoek nodig om te bepalen welke het percentage vals-negatieve resultaten zullen zijn.
  • Vals-positief resultaat Een vals-positief resultaat -. Een positieve test voor kanker als er geen kanker aanwezig is - kan voorkomen bij ongeveer 5 tot 10 procent van de mensen gescreend. Vals-positieven kan zijn door de aanwezigheid van tumoren boven de dikke darm of een probleem met de test. Wanneer de ontlasting DNA testresultaat positief is, maar een follow-up colonoscopie normaal is, kan uw arts verdere observatie adviseren met een andere kruk DNA-test, evaluatie van uw bovenste maag-darmkanaal, een herhaling colonoscopie of een combinatie van deze. Er wordt onderzoek gedaan naar de beste manier om vals-positieve resultaten te beheren te verduidelijken.

Zie ook