Liposuctie

Definitie

Liposuctie is een chirurgische procedure waarbij aspiratietechniek gebruikt om vet te verwijderen van specifieke gebieden van het lichaam, zoals de buik, heupen, dijen, billen, armen of nek. Liposuctie ook vormen (contouren) deze gebieden. Andere namen voor liposuctie zijn lipoplasty en body contouring.

Liposuctie is niet typisch beschouwd als een totaal gewicht-verlies-methode of een gewicht-verlies alternatief. Als je te zwaar bent, ben je waarschijnlijk meer gewicht door middel van dieet en lichaamsbeweging of via bariatrische procedures verliezen - zoals maag-bypass operatie - dan je zou doen met liposuctie.

U kunt een kandidaat voor liposuctie zijn als je te veel lichaamsvet op specifieke plekken, maar anders hebben een stabiel lichaamsgewicht.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Liposuctie wordt gebruikt om vet te verwijderen uit gebieden van het lichaam die niet hebben gereageerd op dieet en lichaamsbeweging, zoals de:

 • Buik
 • Armen
 • Zitvlak
 • Kuiten en enkels
 • Borst en rug
 • Heupen en dijen
 • Nek
Liposuctie. Contour onregelmatigheden.
Liposuctie. Contour onregelmatigheden.

Verder wordt soms gebruikt voor liposuctie borstverkleining.

Als je gewicht, vetcellen in omvang toenemen en het volume. Op zijn beurt, liposuctie vermindert het aantal vetcellen in een bepaald gebied. De hoeveelheid vet dat afhankelijk van het uiterlijk van de stippellijn de hoeveelheid vet. De resulterende contour veranderingen zijn meestal permanent - zolang uw gewicht stabiel blijft.

Na liposuctie, de huid vormt zich aan de nieuwe contouren van de behandelde gebieden. Als je goede huid toon en elasticiteit, de huid is waarschijnlijk glad verschijnen. Als uw huid is dun met een slechte elasticiteit echter, de huid in de behandelde gebieden kan verschijnen los.

Liposuctie niet verbetert cellulitis kuiltjes of andere huid oneffenheden. Evenzo is liposuctie niet striae te verwijderen.

Om een ​​kandidaat voor liposuctie zijn, moet je in goede gezondheid zijn zonder voorwaarden dat een operatie kunnen bemoeilijken - zoals beperkte bloedtoevoer, coronaire hartziekte, diabetes of een zwak immuunsysteem.

Zie ook

Risico's

Zoals bij elke grote operatie, liposuctie draagt ​​risico's, zoals het aftappen en een reactie op de verdoving. Mogelijke complicaties die specifiek zijn voor liposuctie zijn:

 • Contour onregelmatigheden. Je huid kan verschijnen hobbelig, golvend of verdord als gevolg van ongelijke vet verwijderen, slechte huidelasticiteit en ongewone genezing. Deze veranderingen kunnen blijvend zijn. Schade onder de huid van het dunne buisje (canule) dat gebruikt wordt tijdens liposuctie kan de huid een permanente gespot uiterlijk te geven.
 • Vochtophoping. Tijdelijke holtes met vloeistof (seromas) kunnen vormen onder de huid. Deze vloeistof moet worden afgevoerd met een naald.
 • Gevoelloosheid. Je kan een tijdelijke of permanente gevoelloosheid in het getroffen gebied te voelen. Tijdelijke zenuw irritatie ook mogelijk is.
 • Infectie. Huidinfecties zijn zeldzaam, maar mogelijk. Een ernstige infectie kan levensbedreigend zijn.
 • Interne punctie. Zelden, een canule die doordringt te diep kan doorboren een intern orgaan. Dit kan een chirurgische reparatie vereisen.
 • Vetembolie. Stukken van losgemaakte vet kan breken en worden gevangen in een bloedvat en verzamelen in de longen of reizen naar de hersenen. Een vet embolie is een medische noodsituatie.
 • Nier-en hartproblemen. Verschuivingen in vloeistofniveaus als vloeistoffen worden geïnjecteerd en weggezogen kunnen potentieel levensbedreigende nier-en hartproblemen veroorzaken.

Het risico op complicaties neemt toe als de chirurg werkt op grote oppervlakken van het lichaam of het doen van verschillende behandelingen tijdens dezelfde bewerking. Praat met uw arts over hoe deze risico's op u van toepassing.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat de procedure, te bespreken met uw chirurg wat te verwachten van de operatie. Controleer uw medische geschiedenis, een lijst van alle ziektes die u hebt, en vertel de chirurg over eventuele medicijnen, supplementen of kruiden je neemt.

Als de procedure moet de verwijdering van slechts een kleine hoeveelheid vet, kan de operatie worden uitgevoerd in een kantooromgeving. Als een grote hoeveelheid vet moet worden verwijderd - of als u van plan bent om andere procedures gedaan op hetzelfde moment - de operatie kan plaatsvinden in een ziekenhuis, gevolgd door een overnachting. In beide gevallen zorgen voor iemand om je naar huis na de ingreep.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Voordat liposuctie, kan de chirurg cirkels en lijnen te markeren op de gebieden van uw lichaam te behandelen. Foto's ook kunnen worden vastgesteld dat voor en na beelden kunnen worden vergeleken.

Hoe uw liposuctie procedure wordt gedaan is afhankelijk van de specifieke techniek die wordt gebruikt:

 • Tumescente liposuctie. Dit is de meest voorkomende vorm van liposuctie. De arts injecteert een steriele oplossing - een mengsel van zout water, die vet verwijderen, een verdovingsmiddel (lidocaïne) helpt om pijn en een geneesmiddel dat ervoor zorgt dat de bloedvaten vernauwen (epinefrine) verlichten - in het gebied dat wordt behandeld. Het vloeibare mengsel zorgt ervoor dat het getroffen gebied te zwellen en opstijven. De chirurg maakt dan kleine sneetjes in de huid en voegt een dunne buis heet een canule onder de huid. De canule is verbonden met een vacuüm dat zuigt vet en vocht uit het lichaam. Je lichaam vloeistof kan worden aangevuld door middel van een intraveneuze (IV) lijn.
 • Ultrasound-assisted liposuctie (UAL). Dit soort liposuctie wordt soms gebruikt in combinatie met tumescente liposuctie. Tijdens UAL, de chirurg plaatst een metalen staaf die ultrasone energie uitzendt onder je huid. Dit verbreekt het vet celwanden en vloeibaar vet voor eenvoudiger verwijderen.
 • Aangedreven liposuctie. Dit type liposuctie gebruikt een canule die in een snelle heen-en-weer gaande beweging beweegt. Deze trilling kan de chirurg te trekken uit taaie vet gemakkelijker. Aangedreven liposuctie soms veroorzaken minder pijn en zwelling en kan de chirurg toestaan ​​om vet te verwijderen met meer precisie, vooral op kleinere gebieden, zoals de armen, knieën of enkels.

Tijdens de procedure
Sommige liposuctie procedures kunnen alleen lokale of regionale anesthesie ¾ anesthesie beperkt tot een bepaald gebied van uw lichaam nodig heeft. Andere procedures kunnen algemene anesthesie, die een tijdelijke toestand van bewusteloosheid induceert vereisen. U kan worden gegeven een kalmerend middel, meestal door middel van een intraveneuze injectie, om u te helpen kalm en ontspannen te blijven.

Het chirurgisch team zal uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte tijdens de gehele procedure. Als u pijn voelt, vertel uw chirurg. De medicatie of bewegingen bij te stellen.

De procedure kan tot enkele uren, afhankelijk van de omvang van vet verwijderen. Na de procedure, kan de chirurg laat uw incisies te openen om de vloeistof drainage te bevorderen. Als je narcose hebt gehad, zul je wakker in een uitslaapkamer. U zult besteden gemiddeld minstens een paar uur in het ziekenhuis of de kliniek, zodat medisch personeel kan uw herstel te volgen. Als je in een ziekenhuis, kunt u overnachten om ervoor te zorgen dat je niet uitgedroogd of in shock door vochtverlies.

Na de procedure
Verwacht wat pijn, zwelling en blauwe plekken na de procedure. Het kan nodig zijn om een ​​paar dagen te wachten alvorens terug te keren naar werk en een paar weken voor het hervatten van uw normale activiteiten - met inbegrip van oefening.

Uw chirurg kan medicatie om controle pijn en antibiotica helpen het risico van infectie. Het kan nodig zijn ook te strak compressie kleding, die helpen verminderen zwelling, dragen voor een paar weken. Gedurende deze tijd, verwachten dat een aantal contour onregelmatigheden als het achtergebleven vet nestelt zich in positie.

Zie ook

Resultaten

Na liposuctie, zwelling meestal verdwijnt binnen ongeveer vier weken. Tegen die tijd moet het behandelde gebied er minder omvangrijk. Binnen enkele maanden verwachten het behandelde gebied tot een slankere uitstraling hebben.

Liposuctie resultaten zijn over het algemeen langdurig zolang u uw gewicht te behouden. Als je gewicht na liposuctie te krijgen, kan je vetverdeling verandert. Zo kan je vet rond je buik ophopen, ongeacht wat de oorspronkelijk werden behandeld.

Zie ook