Mammogram

Definitie

Een mammogram is een röntgenfoto van uw borst gebruikt om het scherm voor borstkanker. Mammogrammen spelen een belangrijke rol in vroege opsporing van borstkanker en hulp daling sterfgevallen van borstkanker.

Tijdens een mammogram, zijn je borsten samengeperst tussen twee vaste oppervlakten te spreiden het borstweefsel. Vervolgens vangt een X-ray zwart-wit beelden van uw borsten die worden weergegeven op een computerscherm en onderzocht door een arts die zoekt naar tekenen van kanker.

Een mammogram kan gebruikt worden voor het screenen of diagnostische doeleinden. Hoe vaak moet je een mammogram is afhankelijk van uw leeftijd en uw risico op borstkanker.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Mammografie is röntgenbeeldvorming van uw borsten ontwikkeld om tumoren en andere afwijkingen op te sporen. Mammografie kan gebruikt worden voor het screenen of voor diagnostische doeleinden in de evaluatie van een knobbeltje in de borst:

 • Screening mammografie. Screening mammografie wordt gebruikt om borstkanker te detecteren veranderingen bij vrouwen die geen tekenen of symptomen of waarneembare afwijkingen van de borst. Het doel is om kanker op te sporen voordat klinische symptomen zijn merkbaar.
 • Diagnostische mammografie. Diagnostische mammografie wordt gebruikt om verdachte borst veranderingen, zoals een knobbeltje in de borst, pijn in de borst, een ongewone uiterlijk van de huid, tepel verdikking of tepel te onderzoeken. Het is ook gebruikt om abnormale bevindingen te evalueren op een screening mammogram. Een diagnostische mammografie bevat extra mammogram beelden.
Mammogram. Screening mammografie.
Mammogram. Screening mammografie.

Wanneer aan screening mammografie te beginnen
Deskundigen en medische organisaties het niet eens over wanneer vrouwen regelmatige mammografie moet beginnen of hoe vaak de tests moeten worden uitgevoerd. Praat met uw arts over uw risicofactoren, uw voorkeuren, en de voordelen en risico's van screening. Samen kunt u beslissen wat screening mammografie schema het beste is voor u.

Enkele algemene richtlijnen voor wanneer de screening mammografie te beginnen zijn:

 • Vrouwen met een gemiddeld risico op borstkanker. Veel vrouwen beginnen mammogrammen op de leeftijd van 40 en hebben ze elke een tot twee jaar. Professionele groepen verschillen op hun aanbevelingen, met de meeste, waaronder de Europese Cancer Society, het adviseren van vrouwen met een gemiddeld risico om mammogrammen te beginnen op de leeftijd van 40 en de US Preventive Services Task Force bevelen vrouwen wachten tot de leeftijd van 50 tot regelmatige mammografie te beginnen.
 • Vrouwen met een hoog risico op borstkanker. Vrouwen met een hoog risico op borstkanker kunnen profiteren door te beginnen onderzoeksmammogrammen voor de leeftijd van 40. Praat met uw arts voor een persoonsgebonden programma. Uw risicofactoren, zoals een familiegeschiedenis van borstkanker, kan uw arts leiden tot magnetische resonantie beeldvorming (MRI) in combinatie aanraden met mammogrammen.

Zie ook

Risico's

Risico's en beperkingen van mammogrammen omvatten:

 • Mammogrammen u blootstellen aan een lage dosis straling. De dosering is zeer laag, maar, en voor de meeste vrouwen de voordelen van regelmatige mammografie opwegen tegen de risico's van deze hoeveelheid straling.
 • Mammogrammen niet altijd juist. De nauwkeurigheid van de procedure hangt mede af van de toegepaste techniek en de ervaring en bekwaamheid van de radioloog. Andere factoren - zoals uw leeftijd en borst dichtheid - kan leiden tot vals-negatieve of vals-positieve mammogrammen.
 • Mammogrammen bij jongere vrouwen kunnen moeilijk te interpreteren zijn. De borsten van jongere vrouwen bevatten meer klieren en ligamenten doen dan die van oudere vrouwen, wat resulteert in dichte borstweefsel dat tekenen van kanker kunnen verduisteren. Met de leeftijd, borstweefsel wordt vetter en heeft minder klieren, waardoor het makkelijker te interpreteren en op te sporen veranderingen op mammogrammen.
 • Het hebben van een mammogram kunnen leiden tot extra testen. Onder vrouwen van alle leeftijden, ongeveer 10 procent van mammogrammen vereisen bijkomende testen, met inbegrip van extra beeldvormende onderzoeken zoals echografie, en een procedure (biopsie) om een monster van borstweefsel te verwijderen voor laboratoriumonderzoek. De meeste abnormale bevindingen waargenomen op mammogrammen geen kanker. Als je verteld dat je mammogram abnormaal is, vraagt ​​de radioloog om uw huidige mammogram te vergelijken met een vorige mammogrammen.
 • Screening mammografie niet alle kanker detecteren. Sommige kankers ontdekt door fysiek onderzoek kunnen niet gezien op het mammogram. Een kanker kan te klein zijn of kunnen zijn in een gebied dat is moeilijk te bekijken door mammografie, zoals uw oksel. Mammogrammen kan miss 1 op de 5 kankers bij vrouwen.
 • Niet alle tumoren gevonden door mammografie kan worden genezen. Bepaalde soorten kanker zijn agressief, snel groeien en zich verspreiden vroeg naar andere delen van uw lichaam.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Te bereiden op uw mammogram:

 • Kies een gecertificeerde mammogram faciliteit. Vraag of het mammogram accommodatie is gecertificeerd door de Food and Drug Administration. Deze certificering zal ervoor zorgen dat de installatie voldoet aan bepaalde normen.
 • Schema van de test voor een moment dat je borsten zijn minst waarschijnlijk betaalmiddel. Als u nog niet gegaan door de menopauze, dat is meestal in de week na je menstruatie. Je borsten zijn het meest waarschijnlijk tot inschrijving van de week voor en de week zijn tijdens je menstruatie.
 • Breng uw voorafgaande mammogram beelden. Als je gaat naar een nieuwe faciliteit voor uw mammogram, verzamelen alle voorgaande mammogrammen en hen mee te nemen naar uw afspraak, zodat de radioloog ze kunt vergelijken met uw nieuwe beelden.
 • Heb deodorant niet gebruiken voordat je mammogram. Vermijd het gebruik van deodorants, anti-transpirant, poeders, lotions, crèmes of parfums onder je armen of op je borsten. Metalen deeltjes in poeders en deodorants kon zichtbaar op uw mammogram en veroorzaken verwarring.
 • Overweeg een over-the-counter pijn medicatie als u vindt dat het hebben van een mammogram is ongemakkelijk. Inname van een over-the-counter pijnstillers, zoals aspirine, paracetamol (Tylenol, anderen) of ibuprofen (Advil, Motrin IB, anderen), ongeveer een uur voordat uw mammogram kan het ongemak van de test te verlichten.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens de test
Bij de testfaciliteit, je krijgt een toga en gevraagd om de hals sieraden en kleding te verwijderen uit de taille up. Om dit te vergemakkelijken, dragen een tweedelige outfit die dag.

Diagnostische mammografie. Bij de screening mammografie te beginnen.
Diagnostische mammografie. Bij de screening mammografie te beginnen.

Voor de procedure zelf, je staat in de voorkant van een X-ray machine speciaal ontworpen voor mammografie. De technicus plaatst een van je borsten op een platform en verhoogt of verlaagt het platform om uw lengte passen. De technicus helpt je de positie van je hoofd, armen en romp om een ​​onbelemmerd zicht op uw borst toe.

Uw borst wordt geleidelijk gedrukt tegen het platform door een doorzichtig plastic plaat. Druk wordt toegepast voor een paar seconden te spreiden het borstweefsel. De druk is niet schadelijk, maar je kan het ongemakkelijk of zelfs pijnlijk vinden. Als je te veel ongemak, vertelt de technicus.

De borst moet worden gecomprimeerd om zelfs uit de dikte en toestaan ​​dat een röntgenfoto van de borst weefsel penetreren. De druk houdt ook je borst nog vervaging van de beweging afnemen en minimaliseert de dosis straling nodig. Tijdens de korte röntgenopname, zult u worden gevraagd om stil te staan ​​en houd je adem.

Na de test
Nadat beelden worden gemaakt van zowel uw borsten, kan u worden gevraagd om te wachten terwijl de technicus controleert de kwaliteit van de beelden. Als de uitzichten zijn ontoereikend om technische redenen, moet u wellicht een deel van de test te herhalen. De gehele procedure duurt meestal minder dan 30 minuten. Daarna kan je je kleedt en hervat normale activiteit.

In de Verenigde State, de federale wet vereist mammogram faciliteiten om uw resultaten te sturen binnen 30 dagen, maar u kunt meestal verwachten om uw resultaten sneller te ontvangen. Vraag de monteur wat u kunt verwachten.

Zie ook

Resultaten

Mammografie produceert mammogrammen - zwart-wit beelden van uw borstweefsel. De meeste mammogrammen zijn digitale beelden die op een computerscherm verschijnen. Een radioloog interpreteert de beelden en stuurt een schriftelijk verslag van de bevindingen aan uw arts.

De radioloog zoekt naar bewijs van kanker of goedaardige (benigne) omstandigheden die verdere tests kunnen eisen, follow-up of behandeling.

Mogelijke bevindingen zijn:

 • Kalkafzettingen (verkalkingen) in leidingen en andere weefsels
 • Massa's of knobbels
 • Vervormde weefsels
 • Dichte gebieden te zien zijn in slechts een borst of een bepaald gebied op het mammogram
 • Nieuwe dichte gebied dat is verschenen sinds uw laatste mammogram

Calcificaties het resultaat van cel afscheidingen, celafval, ontsteking en trauma, onder andere oorzaken. Kleine, onregelmatige afzettingen genoemd microcalcifications kan worden geassocieerd met kanker. Grotere grovere gebieden verkalking kan worden veroorzaakt door veroudering of een goedaardige aandoening zoals fibroadenoma, een gemeenschappelijke goedaardige tumor van de borst. De meeste borstkanker verkalkingen zijn goedaardig, maar als verkalkingen verschijnen zorgelijk, zou de radioloog aanvullende diagnostische beelden te bestellen met vergroting.

Dichte gebieden duiden weefsel dat is meer klier dan vette, waarin verkalkingen en massa's moeilijker te identificeren en te onderscheiden van normale klierweefsel kan maken. Dichte gebieden kunnen ook kanker vertegenwoordigen. Vervormde gebieden suggereren tumoren die mogelijk zijn binnengedrongen omliggende weefsels.

Als de radioloog wijst aandachtsgebieden op mammogram kan het verder testen bevat aanvullend mammogrammen bekend als compressie of vergroting uitzicht en ultrageluid of procedure (biopsie) een monster van borstweefsel verwijderd voor laboratoriumonderzoek. Sommige situaties vereisen het gebruik van diagnostische magnetische resonantie beeldvorming (MRI) in gebieden waar de huidige beeldvorming met mammografie of echografie negatief is en het is niet duidelijk wat de oorzaak van een borst verandering of afwijking.

Zie ook