Nicotineverslaving

Definitie

Nicotineverslaving - ook wel tabaksverslaving - is een verslaving aan tabaksproducten veroorzaakt door de drug nicotine. Nicotine afhankelijkheid betekent dat je niet kunt stoppen met het gebruik van de stof, ook al is het waardoor je kwaad.

Nicotineverslaving. Je kunt niet stoppen met roken.
Nicotineverslaving. Je kunt niet stoppen met roken.

Nicotine produceert fysieke en stemmingsveranderende effecten in je hersenen die tijdelijk aangenaam zijn. Deze effecten maken dat u wilt gebruik van tabak en leiden tot afhankelijkheid. Tegelijkertijd, stoppen met roken veroorzaakt ontwenningsverschijnselen, zoals prikkelbaarheid en angst.

Hoewel het de nicotine in tabak dat nicotineafhankelijkheid, de toxische effecten van tabak gevolg van andere stoffen in tabak veroorzaakt. Rokers hebben veel hogere tarieven van hart-en vaatziekten, beroertes en kanker dan niet-rokers doen.

Ongeacht hoe lang je hebt gerookt, stoppen met roken kan uw gezondheid te verbeteren. Veel effectieve behandelingen voor nicotineverslaving zijn beschikbaar om u te helpen terugtrekking beheren en stoppen met roken voor goed. Vraag uw arts om hulp.

Zie ook

Symptomen

Bij sommige mensen, met behulp van een hoeveelheid tabak kan snel leiden tot nicotineverslaving. Tekenen dat je kan verslaafd zijn:

 • Je kunt niet stoppen met roken. Je hebt gemaakt van een of meer ernstige, maar mislukte, probeert te stoppen.
 • Je ervaart ontwenningsverschijnselen wanneer u probeert te stoppen. Uw pogingen tot stoppen hebben veroorzaakt fysieke en stemming-gerelateerde symptomen, zoals sterke verlangens, angst, prikkelbaarheid, rusteloosheid, concentratieproblemen, depressieve stemming, frustratie, woede, meer honger, slapeloosheid, constipatie of diarree.
 • Je blijft roken ondanks gezondheidsproblemen. Ook al heb je problemen met je longen of je hart hebt ontwikkeld, ben je niet in staat om te stoppen geweest.
 • Je geeft sociale of recreatieve activiteiten om te roken. Je mag stoppen met naar rookvrije restaurants of stoppen socialiseren met bepaalde familieleden of vrienden omdat je niet kunt roken in deze locaties of situaties.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Je bent niet alleen als je hebt geprobeerd te stoppen met roken, maar zijn niet in staat om te stoppen voor een goede geweest. De meeste rokers maken vele pogingen om te stoppen met roken voordat ze een stabiele, langdurige onthouding van het roken.

Je hebt meer kans om te stoppen voor een goede als je een behandelplan dat zowel de fysieke als de gedragsmatige aspecten van nicotine afhankelijkheid adressen volgen. Met behulp van medicijnen en het werken met een tabak behandeling specialist zal een grote stimulans zijn uw kansen op succes.

Vraag uw arts om u te helpen een behandelplan dat voor u werkt te ontwikkelen of om u te adviseren over waar om hulp te krijgen om te stoppen met roken.

Oorzaken

Nicotine is de chemische stof in tabak die je rookt houdt. Nicotine is zeer verslavend wanneer naar de longen geleverd door het inademen van tabaksrook. Het verhoogt het vrijkomen van chemicaliën in de hersenen genaamd neurotransmitters, die helpen reguleren stemming en gedrag. Een van deze neurotransmitters is dopamine, die je stemming kunnen verbeteren en activeert gevoelens van genot. Ervaren deze effecten van nicotine in tabak is wat tabak zo verslavend.

Nicotineverslaving gaat gedrags en fysieke factoren. Gedrag en signalen die je kunt associëren met roken zijn:

 • Bepaalde tijden van de dag, zoals het eerste ding in de ochtend, met 's ochtends koffie of tijdens de pauzes op het werk
 • Na een maaltijd
 • Het drinken van alcohol
 • Bepaalde plaatsen of vrienden
 • Praten over de telefoon
 • Stressvolle situaties of wanneer je gevoel omlaag
 • Zicht of geur van een brandende sigaret
 • Besturen van uw auto

Om uw afhankelijkheid van tabak te overwinnen, moet je om te gaan met het gedrag en routines die je associeert met roken.

Risicofactoren

Iedereen die rookt of gebruik maakt van andere vormen van tabak is het risico afhankelijk te worden. Factoren die van invloed zijn nicotineverslaving omvatten:

 • Genetica. De genen die je erft een rol spelen in een aantal aspecten van nicotine afhankelijkheid. De kans dat je zult beginnen met roken en blijven roken kan gedeeltelijk worden overgenomen - genetische factoren van invloed kunnen zijn hoe receptoren op het oppervlak van je hersenen zenuwcellen reageren op hoge doses nicotine door sigaretten geleverd.
 • Thuis en peer invloed. Kinderen die opgroeien met ouders die roken hebben meer kans om rokers te worden. Kinderen met vrienden die ook roken hebben meer kans om sigaretten te proberen. Er zijn aanwijzingen dat roken getoond in films en op het internet kunnen jongeren aanmoedigen om te roken.
 • Leeftijd. De meeste mensen beginnen roken tijdens de kindertijd of de tienerjaren. Hoe jonger je begint met roken, hoe groter de kans dat je een zware roker als volwassene zal worden.
 • Depressie of andere psychische aandoening. Mensen die een depressie, schizofrenie, post-traumatische stress-stoornis (PTSS) of andere vormen van geestelijke ziekte hebben meer kans om te roken.
 • Middelengebruik. Mensen die misbruik maken van alcohol en illegale drugs hebben meer kans om te roken.

Complicaties

Tabaksrook bevat meer dan 60 bekende kankerverwekkende chemicaliën en duizenden andere schadelijke stoffen. Zelfs "alle natuurlijke" of kruidenthee sigaretten chemicaliën die schadelijk zijn voor uw gezondheid. Wanneer u tabaksrook inademt, je neemt in deze chemicaliën, die de meeste van uw lichaam vitale organen bereiken.

Roken schaadt bijna elk orgaan van je lichaam, en meer dan 60 procent van de mensen die blijven roken zullen sterven als gevolg van het. Vrouwen rokers zijn nu op gelijke risico voor mannen rokers sterven aan ziekten veroorzaakt door het gebruik van tabak. De negatieve effecten op de gezondheid zijn onder andere:

 • Longkanker en andere longaandoeningen. Roken veroorzaakt bijna 9 van de 10 gevallen van longkanker, en andere longziekten, zoals emfyseem en chronische bronchitis. Roken maakt ook astma erger.
 • Andere kankers. Roken is een belangrijke oorzaak van kanker van de slokdarm, strottenhoofd, keel (farynx) en mond en is gerelateerd aan kanker van de blaas, pancreas, nier en cervix, en sommige leukemieën.
 • Hart en de bloedsomloop problemen. Roken verhoogt het risico op sterven aan hart-en bloedvaten (cardiovasculair) en vaatziekten, waaronder een hartaanval en beroerte. Zelfs roken slechts 1-4 sigaretten per dag verhoogt het risico op hart-en vaatziekten. Als u hart-of vaatziekten, zoals hartfalen, roken verergert uw conditie. Maar stoppen met roken vermindert het risico op een hartaanval met 50 procent in het eerste jaar.
 • Diabetes. Roken verhoogt insulineresistentie, die het podium kunt instellen voor de ontwikkeling van type 2 diabetes. Als u diabetes hebt, kan het roken de voortgang van complicaties, zoals nier-en vaatziekten en oogproblemen versnellen.
 • Oogproblemen. Roken kan het verhogen van uw risico op ernstige oogproblemen zoals cataract en verlies van het gezichtsvermogen van maculadegeneratie.
 • Onvruchtbaarheid en impotentie. Roken verhoogt het risico van onvruchtbaarheid bij vrouwen en het risico van impotentie bij mannen.
 • Zwangerschap en pasgeboren complicaties. Moeders die tijdens de zwangerschap gezicht een hoger risico op een miskraam, vroeggeboorte, lager geboortegewicht en wiegendood (SIDS) in hun pasgeboren roken.
 • Verkoudheid, griep en andere ziektes. Rokers zijn meer vatbaar voor infecties van de luchtwegen, zoals verkoudheid, griep en bronchitis.
 • Verzwakte zintuigen. Roken doodt uw zintuigen van smaak en geur, dus eten is niet zo smakelijk.
 • Tanden en tandvleesaandoeningen. Roken is geassocieerd met een verhoogd risico op ontsteking van het tandvlees (gingivitis) en een ernstige tandvleesontsteking dat het systeem kan vernietigen tanden (parodontitis).
 • Fysieke verschijning. De chemische stoffen in tabaksrook kunnen de structuur van uw huid te veranderen, waardoor vroegtijdige veroudering en rimpels. Roken ook geel je tanden, vingers en nagels.
 • Risico's voor uw gezin. Roker-echtgenoten en partners van rokers hebben een hoger risico op longkanker en hart-en vaatziekten in vergelijking met mensen die niet leven met een roker. Als u rookt, zal uw kinderen meer vatbaar voor SIDS, verergering van astma, oorontsteking en verkoudheid.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Je bent waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts of een huisarts. Hier is wat informatie om u te helpen klaar, en wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen
Om klaar voor uw afspraak:

 • Denk aan uw roken triggers. Lijst van de omstandigheden waarin je bent waarschijnlijk te bereiken voor een sigaret. In welke situaties is het roken uitgegroeid tot een ritueel? Zijn er situaties waarin je je minder kans om te roken?
 • Een lijst van alle fysieke symptomen die je hebt gehad, dat kan worden gerelateerd aan roken. Neem de lengte van de tijd die u elk een hebt gehad.
 • Lijst belangrijke persoonlijke informatie. Include van belangrijke spanningen of recente leven verandert.
 • Maak een lijst van alle medicijnen die je neemt. Voeg alle vitamines, kruiden of andere supplementen, evenals de doseringen.
 • Neem een familielid of vriend mee, indien mogelijk. Soms kan het moeilijk zijn om te genieten van alle diensten die tijdens een afspraak informatie. Iemand die je begeleidt misschien iets dat je gemist of vergeten.
 • Maak een lijst van vragen aan uw arts te vragen. Lijst van uw vragen van de belangrijkste tot de minst belangrijke in het geval de tijd om is.
Voorbereiding op uw afspraak. Je ervaart ontwenningsverschijnselen wanneer u probeert te stoppen.
Voorbereiding op uw afspraak. Je ervaart ontwenningsverschijnselen wanneer u probeert te stoppen.

Voor nicotineverslaving, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Denkt u dat roken zou kunnen veroorzaken of verergeren mijn andere gezondheidsproblemen?
 • Is er nog tijd voor mijn gezondheid om te profiteren van het stoppen met roken?
 • Welke behandelingen lijken de meeste kans om te helpen in mijn situatie?
 • Wat moet ik doen om te beginnen zich klaar?
 • Kunt u me naar een specialist die mij kan helpen stoppen met roken verwijzen?

Aarzel niet om vragen te stellen tijdens uw afspraak.

Wat te verwachten van uw arts
Klaar zijn om vragen te beantwoorden, kan uw arts reserves vragen tijd te gaan over alle punten die u wilt meer tijd besteden aan. Sommige vragen uw arts kan vragen zijn:

 • Hoeveel sigaretten heb je elke dag rookt? Hoe snel na het ontwaken rookt u?
 • Heb je al eerder geprobeerd te stoppen met roken? Zo ja, wat is er gebeurd? Wat werkte? Wat niet werkt?
 • Wat motiveert u om nu te stoppen met roken?
 • Heeft u lichamelijke gezondheidsproblemen, zoals hart-en vaatziekten of diabetes, waarvan u vermoedt dat zijn gerelateerd aan roken?
 • Zijn er familieleden of collega's die roken met je?
 • Heb je enig levensstijl beperkingen met betrekking tot het roken, zoals moeite met het sporten of het doen van andere fysieke activiteiten?
 • Heeft roken veroorzaakt geen problemen op het werk of in je relaties?
 • Heeft u psychische problemen, zoals depressie of angst?
 • Wat zijn uw grootste obstakels voor het stoppen met roken?
 • Zal uw dierbaren ondersteuning van uw inspanningen om te stoppen met roken?
 • Hoe zeker bent u dat u zult in staat zijn om te stoppen?

Tests en diagnose

Uw arts kan u vragen stellen of heeft u een vragenlijst om een ​​gevoel van hoe afhankelijk je bent van nicotine krijgen voltooien. Hoe meer sigaretten je rookt elke dag en hoe eerder je rookt na het ontwaken, hoe afhankelijker je bent. Weten uw mate van afhankelijkheid zal helpen uw arts bepalen wat de beste behandeling plan voor u.

In het diagnosticeren van nicotine afhankelijkheid, kan uw arts overwegen criteria in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), gepubliceerd door de Europese Vereniging voor Psychiatrie. Dit handboek wordt gebruikt door de geestelijke gezondheidszorg providers om hen te helpen aandoeningen te diagnosticeren en door verzekeringsmaatschappijen te vergoeden voor behandeling.

Behandelingen en medicijnen

Roken is de meest vermijdbare doodsoorzaak in de VS Uw gezondheid zal vrijwel onmiddellijk profiteren als je stopt met roken. Jongere rokers die stoppen kan een normale levensverwachting hebben, en zelfs oudere rokers die stoppen add jaren en de kwaliteit van hun levensverwachting.

Volgens een rapport van de Surgeon General, een jaar na het stoppen, uw risico op een hartaanval daalt scherp. Na twee tot vijf jaar, kan uw risico op een beroerte worden teruggebracht tot die van een niet-roker. En 10 jaar, het risico op kanker kan worden verminderd tot ongeveer de helft van een roker.

Zoals de meeste rokers, heb je waarschijnlijk gemaakt ten minste een serieuze poging om te stoppen. Maar het is zeldzaam om te stoppen met roken op uw eerste poging - vooral als je probeert om het te doen zonder hulp. Je bent veel meer kans om te stoppen als je medicijnen en begeleiding, die beide zijn bewezen effectief, vooral in combinatie te gebruiken.

Medicijnen
Veel behandelingen, waaronder nicotine vervangende therapie en niet-nicotine medicijnen, zijn goedgekeurd als veilig en effectief bij de behandeling van nicotineafhankelijkheid. Het gebruik van meer dan een medicatie kan helpen om betere resultaten. Bijvoorbeeld, kan een combinatie van een langer werkende medicatie met een kortwerkend nicotine vervangende product gunstig zijn. Praat met uw zorgverzekeraar over de juiste behandeling voor u.

Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, rookt u minder dan 10 sigaretten per dag, of je bent jonger dan 18 jaar, overleg dan met uw arts voordat u een over-the-counter nicotine vervangende producten.

Nicotine vervangende therapie
Nicotine vervangende therapie geeft je nicotine, zonder de andere schadelijke chemische stoffen in tabaksrook. Veel mensen ten onrechte denken dat nicotine veroorzaakt kanker, maar dat is niet het geval.

Nicotine vervangende medicijnen, waaronder pleisters, kauwgom, zuigtabletten, neusspray en inhalator, kan helpen verlichten moeilijke ontwenningsverschijnselen en de hunkering. De beste tijd om te beginnen met behulp van nicotine vervangende medicatie is op de datum die u hebt ingesteld om te stoppen met roken. Sommige rokers beginnen eerder om het roken te verminderen op hun weg naar het stoppen helemaal.

De meeste nicotine vervangende producten beschikbaar zijn over-the-counter:

 • Nicotinepleister (Nicoderm CQ, Nicotinell, anderen). De patch levert nicotine door je huid en in je bloedbaan. Je draagt ​​een nieuwe patch elke dag. De behandeling duurt meestal acht weken of langer. Als u niet in staat om volledig stoppen met roken na twee weken of zo van de behandeling zijn geweest, vraag dan uw arts om hulp bij het aanpassen van de dosering van de pleister of het toevoegen van een ander medicijn.
 • Nicotine kauwgom (Nicorette, anderen). Deze gom levert nicotine uw bloed door het slijmvlies van uw mond. Het is verkrijgbaar in een 2-milligram (mg) dosis voor regelmatige rokers en een 4-mg dosis voor zware rokers. Nicotine kauwgom wordt vaak aanbevolen om cravings te beteugelen. Kauwen op de kauwgom voor een paar keer totdat je voelt een lichte tinteling of peperige smaak, parkeer de kauwgom tussen uw wang en tandvlees gedurende enkele minuten. Dit kauwen en parkeren maakt nicotine geleidelijk worden geabsorbeerd in je bloedbaan. Vermijd het drinken of eten vlak voor, tijdens het gebruik, of vlak na nicotine kauwgom. Het doel is om de hoeveelheid en elimineren de noodzaak van het tandvlees in ongeveer drie maanden.
 • Nicotine zuigtabletten (commit, Nicorette mini ruit). Dit zuigtablet in uw mond oplost en, zoals nicotine kauwgom, levert nicotine via het slijmvlies van uw mond. De zuigtabletten zijn verkrijgbaar in een 2-mg dosis voor regelmatige rokers en een 4-mg dosis voor zware rokers. Plaats de zuigtablet in uw mond tussen je tandvlees en wang of onder de tong en laat het op te lossen. Je begint met een ruit om de een tot twee uur en geleidelijk verhogen van de tijd tussen zuigtabletten. Vermijd alles vlak voor het drinken, terwijl het gebruik of direct na de ruit.

Deze nicotine vervangende producten zijn verkrijgbaar op recept:

 • Nicotine neusspray (Nicotrol NS). De nicotine in dit product, rechtstreeks gespoten in elk neusgat, wordt geabsorbeerd door je neusslijmvliezen in uw bloedvaten. De neusspray levert nicotine een beetje sneller dan kauwgom, zuigtabletten of de patch, maar niet zo snel als het roken van een sigaret. Het wordt meestal voorgeschreven voor een periode van drie maanden voor maximaal zes maanden. Bijwerkingen kunnen zijn nasale irritatie.
 • Nicotine inhalator (Nicotrol). Dit apparaat is gevormd zoiets als een sigaret houder. U bladerdeeg op het, en het levert nicotine damp in je mond. U absorberen de nicotine via het slijmvlies in je mond, waar het dan komt je bloedbaan. Vaak voorkomende bijwerkingen zijn mond of keel irritatie en occasionele hoesten.

Non-nicotine medicijnen
Medicijnen die geen nicotine bevatten onder andere:

 • Bupropion (Zyban, Wellbutrin). Het antidepressivum bupropion verhoogt het niveau van dopamine en noradrenaline, chemicaliën in de hersenen die ook worden gestimuleerd door nicotine. Bupropion kunnen worden voorgeschreven samen met een nicotinepleister. Doorgaans zal uw arts u adviseren om bupropion een week te beginnen voordat je stopt met roken. Bupropion heeft het voordeel van het helpen om gewichtstoename te beperken na het stoppen met roken. Bijwerkingen kunnen zijn slaapstoornissen en een droge mond. Als u een voorgeschiedenis van convulsies of ernstig hoofdletsel, zoals een schedelbreuk, moet je niet nemen deze drug.
 • Varenicline (Chantix). Dit medicijn werkt op de hersenen van de nicotine-receptoren, het verminderen van ontwenningsverschijnselen en het verminderen van de gevoelens van plezier die je krijgt van het roken. Doorgaans zal uw arts u adviseren om varenicline een week te beginnen voordat je stopt met roken. Mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid, hoofdpijn, slapeloosheid en levendige dromen. Zelden is varenicline in verband gebracht met ernstige psychiatrische symptomen, zoals depressieve stemming, agitatie en suïcidale gedachten.
 • Nortriptyline (Pamelor). Deze tricyclische antidepressiva is aangetoond dat rokers te helpen stoppen. Het werkt door het verhogen van de niveaus van de neurotransmitter norepinefrine. Het kan worden voorgeschreven als andere medicijnen voor het stoppen van het gebruik van tabak niet helpen. Bijwerkingen kunnen droge mond omvatten.

Begeleiding, ondersteuning van groepen en andere programma's
Combineren van medicatie met gedragstherapie biedt de beste kans voor de vaststelling van de lange-termijn roken onthouding. Medicijnen helpen omgaan met ontwenningsverschijnselen, terwijl gedragsmatige behandelingen helpen u de vaardigheden die je nodig hebt om van tabak op de lange termijn te vermijden ontwikkelen. Hoe meer tijd je doorbrengt met een hulpverlener, hoe beter uw behandeling resultaten zijn.

Verschillende vormen van begeleiding en ondersteuning kan helpen bij het stoppen met roken:

 • Telefonische counseling. Maakt niet uit waar je woont, kunt u gebruik maken van telefoon begeleiding om u te helpen stoppen met tabak. Elke staat in de VS heeft een telefoonlijn af te sluiten lijn, en sommige hebben meer dan een. Om de opties in uw staat, bel 800-QUIT-NOW (800-784-8669).
 • Individuele of groepsbegeleiding programma. Uw arts kan de lokale steungroepen of een behandelprogramma waarin begeleiding wordt verzorgd door een tabak behandeling specialist aanraden. Counseling helpt je technieken te leren voor het voorbereiden om te stoppen met roken en biedt ondersteuning voor u tijdens het proces. Veel ziekenhuizen, gezondheidszorg plannen, zorgverleners en werkgevers bieden behandelprogramma's of tabak behandeling specialisten die gecertificeerd zijn om de behandeling van nicotineverslaving te bieden. Nicotine Anoniem groepen zijn verkrijgbaar in vele locaties om ondersteuning te bieden voor rokers proberen te stoppen. Sommige medische centra bieden residentiële behandelingsprogramma's - de meest intensieve behandeling beschikbaar.
 • Internet-gebaseerde programma's. Verschillende websites bieden ondersteuning en strategieën voor mensen die willen stoppen met roken. BecomeAnEX is gratis en geeft informatie en technieken evenals blogs, forums, vragen de deskundige en vele andere functies. SMS-diensten, met inbegrip van persoonlijke herinneringen over een stoppen met roken plan, kan ook nuttig blijken.

Methoden vermijden
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze producten werken om te helpen stoppen met roken en er is weinig bekend over hun veiligheid.

 • Producten beweren dat het roken te ontmoedigen. Dit geldt ook voor producten die de smaak van tabak te wijzigen, speciale diëten te hunkeren naar nicotine en vitamine combinaties markt gebracht als stoppen met roken hulpmiddelen te beteugelen.
 • Kruiden en supplementen. Homeopathische hulpmiddelen en kruiden-supplementen zijn niet gereguleerd door de Food and Drug Administration (FDA), zodat ze niet nodig hebben om hun effectiviteit en de veiligheid te bewijzen.
 • Nicotine lollies en balsems. Producten die nicotine bevatten salicylaat zijn niet goedgekeurd door de FDA, en deze producten een risico voor onbedoeld gebruik door kinderen.
 • Elektronische sigaretten (e-sigaretten). Flavored mist die nicotine bevatten dat eruit ziet als rook wordt opgeblazen door middel van een systeem dat lijkt op een sigaret. Vragen bestaan ​​over de veiligheid van e-sigaret damp en de hoeveelheid nicotine ontvangen.
 • Hypnose. Hoewel er geen bewijs ondersteunt het gebruik van hypnose in het stoppen met roken, sommige mensen zeggen dat ze vinden het nuttig. Als u ervoor kiest om hypnose te streven, overleg dan met uw arts over het vinden van een gerenommeerde hypnotherapeut.

Tabak in welke vorm dan ook is niet veilig. Dit omvat het gebruik van:

 • Oplosbare tabaksproducten. Tabak zakjes, zuigtabletten, stroken of andere producten bevatten kleine hoeveelheden tabak en nicotine je vasthouden of in uw mond oplossen. Deze tabaksproducten worden gebruikt door rokers op plaatsen waar roken niet is toegestaan. Er is geen bewijs dat ze zullen helpen te stoppen met roken en er is weinig bekend over hun effecten op de gezondheid.
 • Rookloze tabak en snuif (snus). Deze producten bevatten nicotine in hoeveelheden vergelijkbaar met sigaretten en het verhogen van uw risico op mond-en keelkanker, tand en tandvlees ziekten en andere gezondheidsproblemen.
 • Pijpen en sigaren. Deze producten hebben vergelijkbare, maar minder frequent, gezondheidsrisico's zoals sigaretten en ze geen veilig alternatief.
 • Waterpijpen (narghiles). Dit zijn waterleidingen dat tabak verbrandt, en de rook wordt geïnhaleerd via een slang. Ze zijn niet veiliger dan sigaretten. Het water niet uit te filteren gifstoffen in de rook, en het water en pijp hebben een risico van overdracht van infecties.
 • Smaak sigaretten. Kruidnagel sigaretten (kreteks) en smaak sigaretten (bidi's) hebben dezelfde gezondheidsrisico's als roken gewone sigaretten en kan bijkomende gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoewel ze niet legaal in de Europa, ze zijn nog steeds beschikbaar in sommige landen.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Het is belangrijk om een ​​plan voor het beheer van nicotine ontwenningsverschijnselen hebben. Ontwenningsverschijnselen zijn meestal de meest intense tijdens de eerste week na het stoppen met roken. Zij kunnen gedurende een aantal weken, met afnemende intensiteit.

Hoewel de meeste nicotine ontwenningsverschijnselen passeren binnen een maand, kunt u een enkele keer een sterke drang of verlangen tot maanden na het stoppen met roken. Triggers of aanwijzingen die werden geassocieerd met uw roken kan veroorzaken deze driften of verlangens.

Hier is wat u kunt doen om te helpen bij het beheren nicotine ontwenningsverschijnselen:

 • Beweeg regelmatig. Regelmatige lichamelijke activiteit is gevonden om de ontwenningsverschijnselen te verminderen en mensen te helpen stoppen met roken. Oefening helpt ook voorkomen dat potentiële gewichtstoename vaak geassocieerd met het stoppen.
 • Wachten hunkeren. Hunkeren of dringt duren meestal minder dan vijf minuten. De afwas, ga dan voor een wandeling of een gezonde snack, zoals wortelen, een appel of zonnebloempitten, die uw mond bezig zal houden. Streven iets dat je handen bezig houdt, en voor je het weet, zal de drang hebben doorstaan. Zorg ervoor dat je te ontdoen van tabak levert wanneer je besluit om te stoppen. Heb een just-in-case verpakking niet redden.
 • Identificeer rationalisaties. Als je merkt dat je denkt: "Ik zal gewoon rook men te krijgen door deze moeilijke tijd" of "Just zal men geen kwaad, 'herkennen als een bericht dat uw plan kan ontsporen. Controleer uw redenen om te stoppen, en vervang die gedachte met iets positiefs om je stoppen te ondersteunen.
 • Praat met een ondersteunende persoon. Als u angstig of depressief voelt of behoefte aan bemoediging, kan een ondersteuning persoon helpen om door een moeilijke verlangen.
 • Vermijd risicovolle situaties. Ken uw triggers, en blijf weg van mensen, plaatsen en situaties die u verleiden om te roken.
 • Wees realistisch over de energie en tijd die het kost om te stoppen met roken. Pas uw planning om een lichtere werkdruk. Neem de tijd om iets leuks te doen of gewoon ontspannen.
 • Eet regelmatig, gezonde maaltijden. Inclusief veel fruit en groenten, en drink meer water.

Zie ook

Coping en ondersteuning

Om rookvrije blijven op de lange termijn, deze tips:

 • Gemotiveerd te blijven. Beslissen om te stoppen, kies een datum en maak een plan om het te laten gebeuren. Beginnen door te denken over de gemengde gevoelens die u heeft over het roken. Maak vervolgens een lijst van uw redenen voor het stoppen met roken.
 • Laat je niet ontmoedigen als je uitglijdt. Vergeet niet, het is gewoon te vervallen, en soms terugval. Maar je doel is niet roken op alle - zelfs licht of occasionele roken gevaarlijk is. U kunt uit het verleden te leren over wat kan hebben geleid tot een verval of terugval. Gewapend met die kennis, zul je sterker worden tijdens je volgende poging.
 • Identificeer je belangrijkste roken triggers en uitdagingen. Dit zal u helpen problemen op te lossen en hebben een plan om te gaan met risicovolle situaties.
 • Zoeken steun. Sociale steun is cruciaal voor het bereiken van een stabiele en solide, rook-vrij leven. Vraag uw familie, vrienden en collega's voor de steun en aanmoediging. Wees direct, en laat hen weten wat er concreet helpt u het meest.
 • Oefen positieve self-talk. Bedenk een of twee zinnen te gebruiken herhaaldelijk voor bemoediging, zoals "Ik ben dankbaar dat rook-vrij zijn."
 • Stel rookvrije grenzen. Als er nog een roker in uw huishouden, grenzen stellen door het maken van uw huis en auto rook-vrij. Vraag roken collega's niet om u een rook aanbieden of nodigen u buiten voor een rook pauze.
 • Regelmatig de voordelen je krijgt van stoppen. Korte termijn voordelen zijn ademhaling te vergemakkelijken, geld te besparen en het hebben van een betere ruikende kleren. Op lange termijn voordelen zijn een lager risico op ziekte, verhoogde kans op een langer leven en een gezondere omgeving voor uw familie. Optellen hoeveel geld je hebt bespaard.
 • Vermijd alcohol. Drinken is een risicovolle situatie. Vermijd het drinken situaties totdat je bent ervan overtuigd dat u rook-vrij kan blijven.
 • Beloon jezelf. Koop een tijdschrift, naar het park, ontmoet een vriend voor lunch of neem een klasse.

Het voorkomen

De beste manier om de afhankelijkheid van tabak te voorkomen is om niet te roken in de eerste plaats. De beste manier om te voorkomen dat uw kinderen roken is niet roken zelf. Als u een ouder die rookt, hoe jonger je kinderen bent als je stopt, hoe minder kans dat ze zelf Rokers raken.

Zelfs als je niet rookt, hier zijn enkele dingen die je zou kunnen proberen als ouder:

 • Bevordering van rookvrije ruimten. Ondersteuning wetgeving om alle werkplekken rookvrij te maken. Moedig rookvrije openbare plaatsen, zoals restaurants of andere plaatsen waar uw tiener kan werken.
 • Ondersteuning van wetgeving om belastingen op tabaksproducten te verhogen. Hogere prijzen ontmoedigen tieners van beginnen met roken. Hogere prijzen op tabaksproducten, in combinatie met rookvrije werkplek wetten, zijn de meest doeltreffend volksgezondheidsbeleid te roken te verminderen bij volwassenen en voorkomen dat jongeren ooit beginnen.
 • Praat met uw tieners. Vraag of hun vrienden roken. De meeste tieners roken hun eerste sigaret met een vriend die al rookt. Laat je kind weten dat andere vormen van tabak, met inbegrip van sigaren en rookloze tabak, ook belangrijke gezondheidsrisico's.
 • Leer wat je kinderen denken over roken. Vraag hen om dit artikel te lezen, zodat u kunt het samen bespreken. U kunt een grote invloed op de vraag of uw kinderen rookt, ondanks wat ze zien in films en op het internet.
 • Help je kinderen verkennen persoonlijke gevoelens. Gebruik nonjudgmental vragen en repeteren met hen hoe ze kunnen omgaan met moeilijke situaties met betrekking tot groepsdruk en roken.
 • Let op de sociale gevolgen. Herinner uw tiener dat roken geeft je slechte adem en maakt je haar en kleren ruiken.
 • Werk samen met uw scholen. Word actief in de gemeenschap en de school stop-roken programma's.

Zie ook