Obstructieve slaapapneu

Definitie

Obstructieve slaapapneu is een potentieel ernstige slaapstoornis waarbij de ademhaling herhaaldelijk stopt en start tijdens de slaap.

Verschillende soorten van slaap apneu bestaan, maar de meest voorkomende type is obstructieve slaapapneu, die optreedt wanneer je keel spieren afwisselend ontspannen en blokkeren uw luchtwegen tijdens de slaap. Het meest opvallende teken van obstructieve slaapapneu is snurken.

Iedereen kan obstructieve slaapapneu te ontwikkelen, maar het meest van invloed op middelbare leeftijd en oudere volwassenen en mensen met overgewicht.

Obstructieve slaapapneu behandeling kan gepaard gaan met behulp van een apparaat om je luchtwegen open te houden of met behulp van een mondstuk op uw kaak naar voren duwen tijdens de slaap. Sommige mensen ondergaan een procedure om de structuur van de neus, mond of keel wijzigen.

Zie ook

Symptomen

Tekenen en symptomen van obstructieve slaapapneu zijn:

 • Overmatige slaperigheid overdag
 • Luid snurken
 • Waargenomen afleveringen van de ademhaling stoppen tijdens de slaap
 • Abrupt ontwaken gepaard met kortademigheid
 • Ontwaken met een droge mond of een zere keel
 • Ontwaken met pijn op de borst
 • Morning hoofdpijn
 • Concentratiestoornissen overdag
 • Het ervaren van stemmingswisselingen, zoals depressie of prikkelbaarheid
 • Moeilijk in slaap verblijft (insomnia)
 • Het hebben van een hoge bloeddruk

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Raadpleegt u een arts als u, of als je partner opmerkt, het volgende:

 • Snurken luid genoeg om uw slaap of die van anderen te verstoren
 • Kortademigheid dat je ontwaakt uit de slaap
 • Intermitterende pauzes in de ademhaling tijdens de slaap
 • Overmatige slaperigheid overdag, wat kan ertoe leiden dat u in slaap te vallen terwijl u werkt, televisie kijken of zelfs het besturen van een voertuig

Veel mensen denken niet van snurken als een teken van iets potentieel ernstige, en niet iedereen die snurkt heeft obstructieve slaapapneu. Echter, moet u uw arts te raadplegen als u last hebt van luid snurken, vooral snurken dat wordt onderbroken door periodes van stilte.

Met obstructieve slaapapneu, snurken meestal is het hardst als je slaapt op je rug, en het kalmeert wanneer u aan uw kant te zetten.

Vraag uw arts over een slaapprobleem dat laat je chronisch vermoeid, slaperig en prikkelbaar. Overmatige slaperigheid overdag kan worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals narcolepsie.

Zie ook

Oorzaken

Obstructief slaap apneu treedt op wanneer de spieren in de achterkant van je keel te ontspannen te veel naar normale ademhaling mogelijk. Deze spieren ondersteunen structuren zoals het zachte gehemelte, de huig - een driehoekig stukje weefsel opknoping van het zachte gehemelte, de amandelen en de tong.

Wanneer de spieren te ontspannen, uw luchtwegen vernauwt of sluit als je inademt en ademhaling kan ontoereikend voor 10 tot 20 seconden te zijn. Dit kan het zuurstofgehalte in uw bloed te verlagen. Je hersenen zintuigen deze gestoorde ademhaling en kort wekt je uit de slaap, zodat u kunt uw luchtwegen heropenen. Dit ontwaken is meestal zo kort dat je niet meer weet het.

Obstructieve slaapapneu. Het hebben van een hoge bloeddruk (hypertensie).
Obstructieve slaapapneu. Het hebben van een hoge bloeddruk (hypertensie).

U kunt wakker met een voorbijgaande kortademigheid die zichzelf snel corrigeert, binnen een of twee keer diep adem. U mag een snuiven, verstikking of hijgend geluid maken.

Dit patroon kan zich vijf tot 30 keer of meer per uur te herhalen, de hele nacht lang. Deze verstoringen effect hebben op uw vermogen om de gewenste diepe, rustgevende fasen van de slaap te bereiken, en je zult waarschijnlijk slaperig voelen tijdens je wakker.

Mensen met obstructieve slaapapneu zich niet bewust dat hun slaap werd onderbroken. In feite zijn veel mensen met deze vorm van slaapapneu denken dat ze goed geslapen de hele nacht.

Zie ook

Risicofactoren

Iedereen kan obstructieve slaapapneu ontwikkelen. Echter, bepaalde factoren zet je een verhoogd risico, zoals:

 • Overgewicht. Ongeveer de helft van de mensen met obstructieve slaapapneu overgewicht. Vetophopingen rond de bovenste luchtwegen kan de ademhaling belemmeren. Ook mensen met obstructieve slaapapneu hebben de neiging om een ​​grotere taille hebben.

  Echter, niet iedereen met obstructieve slaapapneu is overgewicht en vice versa. Dunne mensen kunnen de stoornis ontwikkelen, ook.

 • Het hebben van een grote nek. De grootte van uw nek kunt aangeven of u een verhoogd risico.

  Een dikke nek kan de luchtweg smal en kan een indicatie van overgewicht zijn. Een nek omtrek groter dan 17 centimeter voor mannen en 16 centimeter voor vrouwen wordt geassocieerd met een verhoogd risico van obstructieve slaapapneu.

 • Het hebben van een hoge bloeddruk (hypertensie). Obstructief slaapapneu is relatief vaak voor bij mensen met hypertensie.
 • Het hebben van een vernauwde luchtwegen. Je mag een van nature smalle keel erven. Of je amandelen of neusamandelen kan vergroot worden, waardoor uw luchtwegen kan blokkeren.
 • Het hebben van chronische neusverstopping. Obstructief slaapapneu komt twee keer zo vaak bij mensen die hebben consistente verstopte neus in de nacht, ongeacht de oorzaak. Dit kan door vernauwde luchtwegen.
 • Het hebben van diabetes. Obstructief slaapapneu komt vaker voor bij mensen met diabetes.
 • Omdat het mannetje. In het algemeen zijn mannen zijn tweemaal zoveel kans op obstructieve slaapapneu hebben.
 • Zijnd zwart. Onder mensen jonger dan 35, obstructieve slaapapneu komt vaker voor bij zwarten.
 • Omdat het een bepaalde leeftijd. Obstructief slaapapneu komt meestal voor bij volwassenen die leeftijden 18 en 60, maar het kan op elke leeftijd voorkomen.
 • Het hebben van een familiegeschiedenis van slaapapneu. Als je familieleden met obstructief slaap apneu, kunt u een verhoogd risico lopen.
 • Roken. Mensen die roken hebben meer kans op obstructieve slaapapneu hebben.
 • Het gebruik van alcohol. Alcohol kan obstructieve slaapapneu verergeren.

Zie ook

Complicaties

Obstructieve slaapapneu wordt beschouwd als een ernstige medische aandoening. Complicaties kunnen zijn:

 • Cardiovasculaire problemen. Plotselinge druppels in het bloed zuurstof niveaus die optreden tijdens obstructieve slaapapneu verhoging van de bloeddruk en zeef het cardiovasculaire systeem.

  Veel mensen met obstructieve slaapapneu ontwikkelen van hoge bloeddruk (hypertensie), die het risico op hartziekten verhogen.

  Hoe ernstiger het obstructief slaap apneu, hoe groter het risico van coronaire hartziekte, hartaanval, hartfalen en beroerte. In een studie, mannen met obstructieve slaap apneu leek te zijn op risico van hartfalen, maar vrouwen met obstructieve slaap apneu niet lijken een hoger risico op hartfalen hebben.

  Mensen met obstructieve slaapapneu hebben veel meer kans om een ​​abnormaal hartritme (aritmie) ontwikkelen.

  Als er onderliggende hart-en vaatziekten, kan deze herhaalde meerdere episodes van lage zuurstofgehalte in het bloed (hypoxie of hypoxemie) leiden tot plotselinge dood van een cardiale gebeurtenis.

 • Vermoeidheid overdag. De herhaalde ontwaken geassocieerd met obstructieve slaapapneu maken normaal, herstellende slaap onmogelijk. Mensen met obstructieve slaapapneu hebben vaak last van ernstige slaperigheid overdag, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Kunnen zij moeite hebben met concentreren en vinden zichzelf in slaap vallen op het werk, tijdens het kijken naar tv of zelfs tijdens het rijden.

  Kinderen en jongeren met obstructieve slaapapneu kan slecht doen op school en hebben vaak aandacht of gedragsproblemen.

  Behandeling van obstructieve slaapapneu kan verbeteren deze symptomen, het herstellen van alertheid en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

 • Complicaties met medicijnen en chirurgie. Obstructief slaapapneu is ook een punt van zorg met bepaalde medicijnen en narcose. Deze medicijnen, zoals kalmerende middelen, narcotische analgetica en algemene anesthesie, ontspan uw bovenste luchtwegen en kan uw obstructieve slaapapneu verergeren.

  Als u obstructieve slaapapneu, kunt u erger ademhalingsproblemen ondervinden na een grote operatie, vooral nadat ze verdoofd en liggend op je rug.

  Mensen met obstructief slaap apneu kan zijn meer vatbaar voor complicaties na de operatie.

  Voordat u een operatie ondergaat, vertel uw arts als u obstructieve slaapapneu of symptomen die verband houden met obstructieve slaapapneu. Als u obstructieve slaapapneu symptomen, kan uw arts u testen voor obstructieve slaapapneu voorafgaand aan de operatie.

 • Oogproblemen. Sommige onderzoek heeft een verband tussen obstructieve slaapapneu en bepaalde oogaandoeningen, zoals glaucoom gevonden. Oogcomplicaties kunnen gewoonlijk worden behandeld.
 • Slaaptekort partners. Luid snurken kan de mensen om u te houden van het krijgen van een goede nachtrust en uiteindelijk uw relaties verstoren. Het is niet ongewoon voor een partner te kiezen om te slapen in een andere kamer. Veel bed partners van mensen die snurken zijn slaap beroofd ook.

Mensen met obstructieve slaapapneu kunnen ook klagen over problemen met het geheugen, 's morgens hoofdpijn, stemmingswisselingen of depressieve gevoelens, en een behoefte om te urineren' s nachts (nycturie).

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Als u vermoedt dat u obstructieve slaapapneu, zult u waarschijnlijk eerst zien uw huisarts of een huisarts. Uw arts kan u verwijzen naar een specialist slapen.

Het is een goed idee om goed voorbereid te zijn voor uw afspraak. Hier is wat informatie om u te helpen klaar voor uw afspraak, en wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen

 • Hoogte zijn van alle pre-afspraak aanvragen. Wanneer u uw afspraak maken, vragen of er iets is wat je moet doen bij voorbaat, zoals het bijhouden van een slaapdagboek. In een slaap dagboek, je neem uw slaappatroon - bedtijd, aantal uren geslapen, 's nachts wakker worden en wakker tijd - evenals uw dagelijkse routine, dutjes en hoe je je voelt tijdens de dag. U kunt gevraagd worden om een ​​slaap dagboek opnemen voor een tot twee weken.
 • Noteer alle symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel los van de reden van uw afspraak mag lijken.
 • Noteer belangrijke persoonlijke informatie, met inbegrip van nieuwe of lopende gezondheidsproblemen, belangrijke spanningen of recente leven verandert.
 • Breng een lijst van alle medicijnen, vitaminen of supplementen die je neemt. Omvatten alles wat je hebt genomen om je te helpen slapen.
 • Neem uw ​​bed partner mee, indien mogelijk. Uw arts kan wilt u uw partner te praten om meer te leren over hoeveel en hoe goed je slaapt.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen. Het opstellen van een lijst van vragen kan u helpen het meeste uit uw tijd met uw arts.

Voor obstructieve slaapapneu, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Wat is waarschijnlijk veroorzaakt mijn klachten?
 • Anders dan de meest waarschijnlijke oorzaak, wat zijn andere mogelijke oorzaken voor mijn klachten?
 • Is mijn conditie waarschijnlijk tijdelijk of chronisch?
 • Welke soorten tests heb ik nodig?
 • Moet ik naar een slaap kliniek?
 • Wat is de beste manier van handelen?
 • Wat zijn de alternatieven voor de primaire aanpak die jij suggereert?
 • Zijn er beperkingen die ik moet volgen?
 • Ik heb andere gezondheidsproblemen. Hoe kan ik het beste beheren ze samen?

Aarzel niet om andere vragen die zich voordoen om u te vragen.

Wat te verwachten van uw arts
Een belangrijk onderdeel van de evaluatie van obstructieve slaapapneu is een gedetailleerde geschiedenis, wat betekent dat uw arts zal u vragen veel vragen. Deze kunnen zijn:

 • Wanneer ben je beginnen met het ervaren symptomen?
 • Laat uw symptomen zijn continu of af en toe?
 • Heeft u snurken? Als dat zo is, heeft uw snurken verstoren iemand anders slapen?
 • Hoe vaak heb je snurkt? Heeft u snurken in alle slaap posities of gewoon tijdens het slapen op je rug?
 • Heb je ooit snurken, snuiven, hijgen of stikken zelf wakker?
 • Heeft iemand ooit gezien je stoppen met ademhalen tijdens de slaap?
 • Hoe fris voel je je als je wakker wordt?
 • Heb je hoofdpijn of droge mond ervaren bij het ontwaken?
 • Ben je moe overdag?
 • Denk je dommelt of moeite hebben met wakker blijven tijdens rustig zitten of rijden?
 • Heeft u dutje overdag?
 • Heeft u tabak of alcohol drinkt gebruiken?
 • Maak je je zorgen over het in slaap vallen of door te slapen?
 • Heeft u familieleden met slaapproblemen?
 • Welke medicijnen neem je?

Wat u kunt doen in de tussentijd

 • Probeer te slapen op je zij. De meeste vormen van obstructieve slaapapneu zijn milder wanneer u op uw zij slaapt.
 • Vermijd het drinken van alcohol dicht bij het ​​slapen gaan. Alcohol verergert obstructieve slaapapneu.
 • Als je slaperig, niet autorijden. Als je obstructieve slaapapneu je kan abnormaal slaperig, die u kunt een hoger risico op auto-ongevallen. Om veilig te zijn, plannen rustpauzes. Het kan voorkomen dat een goede vriend of familielid je vertellen dat je slaperiger dan je voelt verschijnen. Als dit waar is, proberen te rijden te voorkomen.

Zie ook

Tests en diagnose

Om uw diagnose te stellen, kan uw arts een evaluatie op basis van uw klachten en symptomen, een examen, en tests te maken. Uw arts kan u verwijzen naar een specialist slapen in een slaap centrum voor verdere evaluatie.

Je hebt een lichamelijk onderzoek, en uw arts zal de achterkant van je keel, mond en neus te onderzoeken voor extra weefsel of afwijkingen. Uw arts kan uw nek en taille omtrek te meten en uw bloeddruk controleren.

Een slaapspecialist kan aanvullende evaluaties uit te voeren om uw diagnose te stellen, bepalen de ernst van uw aandoening en plan uw behandeling. De evaluatie kan 's nachts bewaking van je ademhaling en andere lichaamsfuncties te betrekken als je slaapt. Tests om obstructieve slaapapneu te detecteren zijn:

 • Polysomnografie. Tijdens dit slaaponderzoek, bent u aangesloten op apparatuur die je hart, longen en hersenen de activiteit controleert, ademhaling patronen, arm-en beenbewegingen, en bloed zuurstof terwijl u slaapt. Je hebt misschien een full-nacht studie, waarin je bewaakt de hele nacht, of een split-nachtrust studie.

  In een split-nachtrust studie, zult u worden gecontroleerd tijdens de eerste helft van de nacht. Als je de diagnose obstructieve slaapapneu, kan personeel je wakker en geven u continuous positive airway pressure voor de tweede helft van de nacht.

  Deze test kan u helpen uw arts de diagnose obstructieve slaapapneu en positieve druk in de luchtwegen therapie aan te passen, indien van toepassing. Deze slaaponderzoek kan ook helpen uitsluiten van andere slaapstoornissen, zoals periodieke bewegingen van de ledematen van slaap of narcolepsie, die ook kan overmatige slaperigheid overdag veroorzaken, maar vereisen een verschillende behandeling.

 • Oxymetrie. Deze test controleert en registreert uw bloed zuurstof niveau, terwijl je slaapt en kan gebruikt worden van een screening test voor obstructief slaap apneu. Als u obstructieve slaapapneu, zullen de resultaten van deze test tonen vaak druppels in uw bloed zuurstof niveau tijdens apneus en daaropvolgende stijgt met ontwaken.

  Als de studie blijkt tijdelijke druppels in zuurstof compatibel met obstructieve slaapapneu, kan een polysomnogram volgen om formeel te diagnosticeren obstructieve slaapapneu en passende behandeling te bepalen.

 • Draagbare monitoring. Onder bepaalde omstandigheden, kan uw arts u te voorzien van een at-home versie van polysomnografie om obstructieve slaapapneu te diagnosticeren. Deze test gaat meestal meting van de luchtstroom, ademhaling en bloed zuurstof niveaus.

Uw arts kan u ook verwijzen naar een oor, neus en keel arts om uit te sluiten anatomische blokkade in je neus of keel.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Veranderingen in levensstijl
Voor mildere gevallen van obstructieve slaapapneu, kan uw arts veranderingen in levensstijl raden:

 • Afvallen als je overgewicht hebt.
 • Oefening regelmatig.
 • Alcohol drinkt matig, of helemaal niet, en doen enkele uren niet drinken voor het slapengaan.
 • Stoppen met roken.
 • Gebruik een neusdecongestivum.
 • Niet slapen op je rug.

Indien deze maatregelen niet verbeteren uw slaap of als uw apneu is matig tot ernstig, dan kan uw arts andere behandelingen aanraden. Bepaalde apparaten kunnen helpen bij het openen van een geblokkeerde luchtweg. In andere gevallen, kan een operatie nodig.

Therapieën

 • Positieve druk in de luchtwegen. Als je obstructieve slaapapneu, kunt u profiteren van de positieve druk in de luchtwegen. In deze behandeling, een machine levert luchtdruk door een stuk dat past in de neus of wordt geplaatst over de neus en mond terwijl je slaapt.

  Positive Airway Pressure vermindert het aantal respiratoire gebeurtenissen die zich voordoen als je slaapt, vermindert slaperigheid overdag en verbetert de kwaliteit van uw leven.

  Het meest voorkomende type heet continuous positive airway pressure, of CPAP (SEE-pap). Met deze behandeling, de druk van de ademlucht continu, constant en iets groter dan die van de omringende lucht, net genoeg om de bovenste luchtwegen open te houden. Deze luchtdruk voorkomt obstructieve slaapapneu en snurken.

  Hoewel CPAP is de meest consistent succesvolle en meest gebruikte methode voor het behandelen van obstructieve slaapapneu, sommige mensen vinden het masker omslachtig, oncomfortabel of luid. Echter, nieuwere machines zijn kleiner en minder luidruchtig dan oudere machines.

  Ook met enige oefening, de meeste mensen leren om het masker aan te passen aan een comfortabele en veilige pasvorm te verkrijgen. Het kan nodig zijn om te proberen verschillende soorten om een ​​geschikte masker vinden. Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals nasale maskers, nasale kussens of gezichtsmaskers.

  Als je met bijzondere moeilijkheden tolereren druk, sommige machines hebben speciale adaptieve druk functies om het comfort te verbeteren. U kunt ook profiteren van het gebruik van een luchtbevochtiger samen met uw CPAP-systeem.

  CPAP kan worden gegeven op een continue (vaste) druk of gevarieerd (autotitrating) druk. In vaste CPAP, de druk constant blijft. In autotitrating CPAP, worden de niveaus van de druk aangepast als het apparaat detecteert verhoogde luchtwegweerstand.

  Bilevel positieve luchtwegdruk (BPAP), een ander type positive airway pressure, levert een vooraf ingestelde hoeveelheid druk als je inademt en een verschillende hoeveelheid druk wanneer je uitademt.

  CPAP wordt vaker gebruikt omdat het goed bestudeerd voor obstructieve slaapapneu en is doelmatig gebleken voor de behandeling van obstructieve slaapapneu. Echter, voor mensen die moeite hebben tolereren vaste CPAP, BPAP of autotitrating CPAP kan het proberen waard.

  Stop niet met het gebruik van uw CPAP apparaat als u problemen hebt. Neem contact op met uw arts om te zien welke aanpassingen u kunt maken om het comfort te verbeteren. Bovendien, contact op met uw arts als u nog steeds snurken ondanks de behandeling, als je opnieuw beginnen of als uw gewicht verandert snurken.

 • Mondstuk (oraal apparaat). Hoewel positive airway pressure is vaak een effectieve behandeling, orale apparaten zijn een alternatief voor sommige mensen met een lichte of matige obstructieve slaapapneu. Deze apparaten kunnen uw slaperigheid te verminderen en uw kwaliteit van leven te verbeteren.

  Deze apparaten zijn ontworpen om je keel open te houden. Sommige apparaten houd je luchtwegen open op het brengen van uw kaak naar voren, die soms kan verlichten snurken en obstructief slaap apneu. Andere apparaten houd je tong in een andere positie.

  Als u en uw arts besluiten om deze optie te onderzoeken, moet u een tandarts met ervaring in tandheelkundige slaapgeneeskunde toestellen voor de montage en de follow-up therapie zien.

  Een aantal apparaten beschikbaar. Close follow-up is nodig om een ​​succesvolle behandeling te waarborgen.

 • Medicijnen. Als u doorgaat met slaperigheid overdag ervaren na behandeling voor uw obstructieve slaapapneu, kan uw arts medicijnen voorschrijven om slaperigheid te verminderen.

Operatie of andere procedures
Het doel van chirurgie voor obstructieve slaapapneu is van verstopping van de bovenste luchtweg tijdens slaap voorkomen. Chirurgie is meestal alleen overwogen als andere therapieën niet effectief zijn of niet geschikte opties voor je geweest. Chirurgische opties kunnen zijn:

 • Chirurgische verwijdering van weefsel. Uvulopalatopharyngoplasty (UPPP) is een procedure waarbij uw arts verwijdert weefsel uit de achterkant van je mond en de bovenkant van je keel. Je amandelen en neusamandelen worden vaak ook verwijderd.

  UPPP gewoonlijk uitgevoerd in een ziekenhuis en is een algemene verdoving.

  Artsen verwijderen soms weefsel uit de achterkant van de keel met een laser (laser-assisted uvulopalatoplasty) of radiofrequente energie (radiofrequentie ablatie) te behandelen snurken. Deze procedures niet behandelen obstructieve slaapapneu, maar ze kunnen snurken.

 • Kaakchirurgie. In deze procedure, genaamd maxillomandibular vooruitgang, worden de bovenste en onderste delen van je kaak naar voren verplaatst van de rest van je gezicht botten. Dit vergroot de ruimte achter de tong en het zachte gehemelte, waardoor obstructie minder waarschijnlijk.

  Deze procedure vereist vaak een kaakchirurg en eventueel een orthodontist. Complicaties kunnen zijn gevoelloosheid van de mond, bloeden, infectie, het verwijderen van hardware of kaakgewricht problemen.

 • Chirurgische opening in de hals. Je mag deze vorm van chirurgie nodig als andere behandelingen hebben gefaald en u ernstige, levensbedreigende obstructieve slaapapneu.

  In deze procedure, een zogenaamde tracheotomie, uw chirurg maakt een opening in je nek en voegt een metalen of plastic buis waardoor je inademt. Lucht gaat in en uit je longen, het omzeilen van de geblokkeerde lucht passage in je keel.

 • Implantaten. The Pillar procedure is een minimaal invasieve behandeling die plaatsing van drie kleine polyester staven in het zachte gehemelte gaat. Deze inserts verstijven en ondersteunen het weefsel van het zachte gehemelte en de vermindering van de bovenste luchtwegen instorten en snurken. Deze behandeling is alleen aanbevolen voor mensen met een milde obstructieve slaapapneu.

Andere vormen van chirurgie kan helpen tegen snurken en slaapapneu door clearing of vergroten van de luchtwegen, waaronder:

 • Nasale chirurgie om poliepen te verwijderen of rechtzetten van een scheve verdeling tussen je neusgaten (afgeweken neustussenschot)
 • Operatie aan vergrote amandelen of adenoids verwijderen

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

In veel gevallen kan de zelfzorg van de meest geschikte manier voor u om te gaan met obstructief slaap apneu. Probeer deze tips:

 • Afvallen. Als je met overgewicht of obesitas, kan zelfs een licht verlies van overgewicht helpen verlichten vernauwing van uw luchtwegen. Afvallen kan ook het verbeteren van uw gezondheid en kwaliteit van leven, en kunnen gedurende de dag uw slaperigheid te verminderen.
 • Oefening. Uitoefenen, zoals aerobics en krachttraining, kan helpen bij het ​​verbeteren van uw conditie. Streven naar ongeveer 150 minuten per week trainen, en in het algemeen proberen om vier of meer dagen per week te oefenen.
 • Vermijd alcohol en medicijnen zoals tranquillizers en slaappillen. Alcohol kan obstructieve slaapapneu en slaperigheid verergeren en kan dit leiden tot het verkrijgen van gewicht. Bepaalde medicijnen kunnen ook verergeren uw slaap.
 • Slapen op je zij of buik in plaats van op je rug. Slapen op je rug kan je tong en het zachte gehemelte te rusten tegen de achterkant van je keel en blokkeert uw luchtwegen veroorzaken. Te slapen op je rug te voorkomen, probeer dan het naaien van een tennisbal in de rug van je pyjama top.
 • Houd je neus geopend terwijl je slaapt. Als je files hebt, gebruik dan een zoutoplossing neusspray te helpen uw neus geopend. Praat met uw arts over het gebruik van nasale decongestiva of antihistaminica, omdat sommige medicijnen alleen kan worden aanbevolen voor gebruik op korte termijn.

Zie ook