Onvruchtbaarheid

Definitie

Als zwanger worden is een uitdaging voor jou en je partner, je bent niet alleen. Tien tot 15 procent van de paren in de Europa onvruchtbaar zijn. Onvruchtbaarheid wordt gedefinieerd als het niet kunnen om zwanger te raken ondanks het feit dat frequent, onbeschermde seks gedurende minstens een jaar voor de meeste mensen en zes maanden in bepaalde omstandigheden.

Onvruchtbaarheid kan te wijten zijn aan een enkele oorzaak in een van beide u of uw partner, of een combinatie van factoren die kunnen voorkomen dat een zwangerschap te voorkomen of voortgezet. Gelukkig zijn er vele veilige en effectieve therapieën voor het overwinnen van onvruchtbaarheid. Deze behandelingen aanzienlijke verbetering van de kansen op zwangerschap.

Zie ook

Symptomen

De meeste paren bereiken zwangerschap binnen de eerste zes maanden van het proberen. Overall, na 12 maanden van frequente onbeschermde geslachtsgemeenschap, ongeveer 90 procent van de paren zal zwanger worden. De meeste paren uiteindelijk zwanger, met of zonder behandeling.

Onvruchtbaarheid. Abnormale productie van zaadcellen of functie.
Onvruchtbaarheid. Abnormale productie van zaadcellen of functie.

Het belangrijkste teken van onvruchtbaarheid is het onvermogen voor een paar om zwanger te raken. Er kunnen geen andere duidelijke symptomen.

In sommige gevallen kan een onvruchtbare vrouw hebben onregelmatige of afwezige menstruatie. In zeldzame gevallen kan een onvruchtbare man enkele tekenen van hormonale problemen, zoals veranderingen in de haargroei of seksuele functie.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
In het algemeen, niet te bezorgd over onvruchtbaarheid, tenzij u en uw partner hebben regelmatig geprobeerd om zwanger voor ten minste een jaar. Praat met uw arts eerder, echter, als je een vrouw bent en:

 • U bent leeftijd van 35 tot 40 en hebben geprobeerd om zwanger voor zes maanden of langer
 • U bent ouder dan 40 jaar, dus je moet beginnen met testen of de behandeling meteen
 • Je menstrueren onregelmatig of helemaal niet
 • Uw periodes zijn zeer pijnlijk
 • Je hebt vruchtbaarheidsproblemen gekend
 • Je hebt gediagnosticeerd met endometriose of bekken ontstekingsziekte
 • Je hebt meer dan een miskraam gehad
 • U hebt voorafgaande behandeling van kanker gehad

Als je een man bent, praten met uw arts als u:

 • Laag aantal zaadcellen of andere problemen met sperma
 • Een geschiedenis van testiculaire, prostaat of seksuele problemen
 • U hebt voorafgaande behandeling van kanker gehad

Zie ook

Oorzaken

Om zwanger te worden, de complexe processen van de ovulatie en bevruchting moet precies goed werken. Voor sommige paren, kan onvruchtbaarheid problemen aanwezig zijn vanaf de geboorte (aangeboren) of er iets mis kan gaan langs de weg die leidt tot onvruchtbaarheid.

De redenen voor onvruchtbaarheid kan betrekking hebben op een of beide partners. In het algemeen:

 • In ongeveer een derde van de gevallen, de oorzaak van onvruchtbaarheid betreft alleen de man.
 • In ongeveer een derde van de gevallen, de oorzaak van onvruchtbaarheid betreft alleen de vrouwelijk.
 • In de overige gevallen de oorzaak van onvruchtbaarheid omvatten de mannelijke en vrouwelijke, of geen oorzaak kan worden geïdentificeerd.

Oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid
Oorzaken van mannelijke onvruchtbaarheid kunnen zijn:

 • Abnormale spermaproductie of functie als gevolg van diverse problemen, zoals ingedaalde testikels, genetische afwijkingen, gezondheidsproblemen zoals diabetes, of infecties zoals bof. Vergrote aderen in de testikels (varicocele) kan verhogen de doorbloeding en warmte, waardoor het aantal en de vorm van de zaadcellen.
 • Problemen met de spermatoevoer door seksuele problemen, zoals premature ejaculatie, sperma die in de blaas in plaats van opkomende door de penis tijdens orgasme (retrograde ejaculatie), bepaalde genetische ziekten, zoals cystische fibrose, structurele problemen zoals blokkering van de een deel van de testikel die sperma (bijbal) bevat, of schade of letsel aan de voortplantingsorganen.
 • Overmatige blootstelling aan bepaalde omgevingsfactoren, zoals pesticiden en andere chemicaliën, straling en bepaalde medicijnen, zoals anabole steroïden of marihuana. Daarnaast kunnen frequente blootstelling aan hitte, zoals in sauna's of bubbelbaden, verheffen de lichaamstemperatuur, afbreuk productie van zaadcellen.
 • Schade als gevolg van kanker en de behandeling, met inbegrip van bestraling of chemotherapie. Behandeling voor kanker kan schaden productie van zaadcellen, soms ernstig. Verwijdering van een zaadbal als gevolg van kanker kan ook de mannelijke vruchtbaarheid aantasten.

Oorzaken van vrouwelijke onvruchtbaarheid
Oorzaken van vrouwelijke onvruchtbaarheid zijn:

 • Ovulatie aandoeningen, die belemmeren of verhinderen de eierstokken van het vrijgeven van eieren. Voorbeelden hiervan zijn hormonale aandoeningen zoals polycysteus ovarium syndroom, een aandoening die betrekking kunnen hebben op je eierstokken produceren te veel van het mannelijke hormoon testosteron, en hyperprolactinemie, als je teveel prolactine - het hormoon dat de productie van moedermelk stimuleert. Andere oorzaken kunnen zijn overmatige lichaamsbeweging, eetstoornissen, verwondingen of tumoren.
 • Baarmoeder of baarmoederhalsafwijkingen, zoals problemen met de opening van de baarmoederhals of cervicaal slijm, of abnormaliteiten in de vorm of holte van de baarmoeder. Goedaardige tumoren in de wand van de baarmoeder die vaak voor bij vrouwen (vleesbomen) kan in zeldzame gevallen leiden tot onvruchtbaarheid door het blokkeren van de eileiders. Vaker, kunnen vleesbomen de baarmoederholte bemoeien met innesteling van de bevruchte eicel verstoren.
 • Eileider beschadiging of verstopping, wat meestal resulteert uit een ontsteking van de eileider (salpingitis). Dit kan het gevolg zijn van bekken ontstekingsziekte, meestal veroorzaakt door seksueel overdraagbare infecties, endometriose of adhesies.
 • Endometriose, die optreedt wanneer endometrium implantaten en groeit buiten de baarmoeder - vaak die de functie van de eierstokken, uterus en eileiders.
 • Primaire ovariële insufficiëntie, ook wel vroege menopauze, wanneer de eierstokken stoppen met werken en de menstruatie eindigt vóór de leeftijd van 40. Hoewel de oorzaak vaak onbekend is, zijn bepaalde aandoeningen geassocieerd met vroege menopauze, waaronder immuunsysteem ziekten, straling of chemotherapie en roken.
 • Bekken verklevingen, banden van littekenweefsel dat organen binden na bekkeninfectie, blindedarmontsteking, of onderbuik en bekken chirurgie.

Andere oorzaken bij vrouwen zijn:

 • Schildklier problemen. Aandoeningen van de schildklier, ofwel te veel schildklierhormoon (hyperthyreoïdie) of te weinig (hypothyreoïdie), kan de menstruele cyclus of onvruchtbaarheid veroorzaken onderbreken.
 • Kanker en de behandeling Bepaalde vormen van kanker -. Vooral vrouwelijke reproductieve kankers - vaak ernstig vrouwelijke vruchtbaarheid schaden. Zowel bestraling en chemotherapie kunnen beïnvloeden vermogen van een vrouw om te reproduceren.
 • Overige voorwaarden. Medische aandoeningen geassocieerd met een vertraagde puberteit of het uitblijven van de menstruatie (amenorroe), zoals coeliakie, ziekte van Cushing, sikkelcelziekte, nierziekten of diabetes, kan de vruchtbaarheid van een vrouw beïnvloeden. Ook genetische afwijkingen kunnen maken conceptie en zwangerschap minder waarschijnlijk.
 • Bepaalde medicijnen. Tijdelijke onvruchtbaarheid kan optreden bij het ​​gebruik van bepaalde medicijnen. In de meeste gevallen wordt de vruchtbaarheid hersteld wanneer de medicatie is gestopt.

Zie ook

Risicofactoren

Veel van de risicofactoren voor zowel mannelijke als vrouwelijke onvruchtbaarheid zijn hetzelfde. Zij omvatten:

 • Leeftijd. Vruchtbaarheid van een vrouw geleidelijk af met de leeftijd en deze daling wordt meer uitgesproken in haar mid-30s. Onvruchtbaarheid bij oudere vrouwen kunnen vanwege het aantal en de kwaliteit van de eieren als ze ouder of gezondheidsproblemen die kunnen interfereren met de vruchtbaarheid. Mannen ouder dan 40 jaar kunnen minder vruchtbaar zijn dan jongere mannen.
 • Het gebruik van tabak.'s Een paar kans op het bereiken van een zwangerschap wordt verminderd indien een van beide partners gebruikt tabak. Roken vermindert ook het mogelijke voordeel van de vruchtbaarheidsbehandeling. Miskramen komen vaker voor bij vrouwen die roken. Roken kan verhogen het risico van erectiestoornissen en een laag aantal zaadcellen bij mannen.
 • Alcoholgebruik. Voor vrouwen is er geen veilig niveau van alcoholgebruik tijdens de conceptie of de zwangerschap. Vermijd alcohol als u van plan bent zwanger te worden, omdat je misschien niet beseft dat je zwanger bent voor de eerste paar weken bent. Alcoholgebruik verhoogt het risico op aangeboren afwijkingen, en het kan ook het moeilijker maken om zwanger te worden. Voor mannen, kan zwaar alcoholgebruik het aantal zaadcellen en de beweeglijkheid verminderen.
 • Overgewicht. Van de Europese vrouwen, een inactieve leefstijl en overgewicht kunnen de kans op onvruchtbaarheid toenemen. Daarnaast kan zaadcellen een man worden beïnvloed als hij overgewicht.
 • Ondergewicht. Vrouwen met een risico op vruchtbaarheidsproblemen omvatten die met eetstoornissen, zoals anorexia of boulimia, en vrouwen die een zeer lage calorie of beperkend dieet volgen.
 • Exercise kwesties. Geen of weinig lichaamsbeweging bijdraagt ​​aan obesitas, waardoor het risico van onvruchtbaarheid toeneemt. Minder vaak kan ovulatie problemen worden geassocieerd met frequente zware, intense oefening bij vrouwen die geen overgewicht.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Afhankelijk van uw leeftijd en persoonlijke ziektegeschiedenis, kan uw arts een medische evaluatie bevelen. Gynaecoloog van een vrouw of een uroloog van een man of een huisarts kan helpen bepalen of er een probleem is dat een specialist of kliniek die onvruchtbaarheid problemen behandelt vereist. Zowel jij als je partner zal waarschijnlijk een uitgebreide onvruchtbaarheid evaluatie.

Wat u kunt doen
Om je klaar voor je eerste afspraak:

 • Geef details over uw pogingen om zwanger te raken Uw arts zal informatie zoals toen u begon het proberen om zwanger te worden en hoe vaak je hebt gehad geslachtsgemeenschap, vooral rond het midden van je cyclus nodig -. De tijd van de eisprong.
 • Breng uw belangrijke medische informatie. Voeg alle andere medische aandoeningen u of uw partner heeft, alsmede informatie over eventuele eerdere evaluaties en behandelingen voor onvruchtbaarheid.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, vitaminen, kruiden en andere supplementen die u neemt. Neem de dosering en hoe vaak je ze.
 • Maak een lijst van vragen aan uw arts te vragen. Noem de belangrijkste vragen eerst in het geval de tijd om is.

Voor onvruchtbaarheid, een aantal fundamentele vragen aan uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Wat zijn de mogelijke redenen die we nog niet bedacht?
 • Welke soorten tests hebben we nodig?
 • Welke behandeling raden jullie aan eerst te proberen?
 • Welke bijwerkingen zijn geassocieerd met de behandeling van je aanbeveling?
 • Wat is de kans op het concipiëren van meerdere baby's met de behandeling van je aanbeveling?
 • Voor hoeveel cycli zullen we proberen deze behandeling?
 • Als de eerste behandeling niet werkt, wat gaat u aanraden om de volgende stap?
 • Zijn er complicaties op lange termijn in verband met deze of andere onvruchtbaarheid behandelingen?

Aarzel niet om uw arts vragen om informatie te herhalen of te vragen follow-up vragen.

Wat te verwachten van uw arts
Wees klaar om vragen te beantwoorden met uw arts snel te helpen bij het bepalen volgende stappen in het maken van een diagnose en het starten van zorg.

Vragen voor het paar
Mogelijke vragen voor het paar zijn:

 • Hoe lang ben je al seks zonder anticonceptie?
 • Hoe lang ben je al actief proberen zwanger te raken?
 • Hoe vaak heb je geslachtsgemeenschap?
 • Heeft u geen smeermiddelen gebruiken tijdens de seks?
 • Heeft een van jullie roken?
 • Heeft een van jullie alcohol of drugs gebruiken? Hoe vaak?
 • Zijn ofwel van u op dit moment geen medicijnen, voedingssupplementen of anabole steroïden?
 • Heeft een van jullie al behandeld voor een andere medische voorwaarden, met inbegrip van seksueel overdraagbare aandoeningen?
 • Bent u blootgesteld door uw werk of leefgewoonten aan chemicaliën, pesticiden, straling of lood?
 • Hoeveel invloed heeft stress een rol in uw leven spelen?
 • Hoe tevreden bent u met uw relatie?

Vragen voor de man
Als je een man bent, kan u gevraagd worden:

 • Op welke leeftijd ben je pubertijd beginnen?
 • Hebt u seksuele problemen in deze relatie, zoals moeilijkheden behouden van een erectie, zaadlozing te vroeg of het niet kunnen ejaculeren gehad?
 • Hebt u een kind verwekt bij eerdere partners?
 • Heeft u regelmatig hete baden of stoombaden?

Vragen voor de vrouw
Als je een vrouw bent, kunt u worden gevraagd:

 • Op welke leeftijd ben je begonnen met menstrueren?
 • Wat zijn uw cycli meestal graag? Hoe regelmatig, lang en zwaar?
 • Heb je ooit zwanger geweest?
 • Bent u al in kaart brengen van uw cycli of testen voor ovulatie? Voor hoeveel cycli?
 • Wat is uw typische dagelijkse voeding?
 • Heeft u regelmatig? Hoeveel?
 • Heeft uw lichaamsgewicht onlangs gewijzigd?

Zie ook

Tests en diagnose

Voordat met onvruchtbaarheid testen, zich bewust zijn van de toezegging die is vereist. Uw arts of kliniek zal moeten bepalen wat je seksuele gewoonten zijn en kan aanbevelingen doen over hen veranderen. Tests en behandeling proefperiodes kan zich uitstrekken over meerdere maanden. In sommige onvruchtbare paren, is er geen specifieke oorzaak gevonden (onverklaarde onvruchtbaarheid).

Evaluatie kan duur zijn en in sommige gevallen gaat om ongemakkelijke procedures. Veel medische plannen kunnen vergoeden niet de kosten van de vruchtbaarheidsbehandeling. Tot slot, er is geen garantie - zelfs na al het testen en counseling - die opvatting zal optreden.

Voorbereiding op uw afspraak. Problemen met de spermatoevoer.
Voorbereiding op uw afspraak. Problemen met de spermatoevoer.

Tests voor mannen
Voor een man om zijn vruchtbaar, moeten de testikels genoeg gezond sperma te produceren, en het sperma moet effectief worden ejaculatie in de vagina van de vrouw en in staat zijn om te reizen naar het ei. Tests voor mannelijke onvruchtbaarheid poging om te bepalen of een van deze processen worden verstoord.

Je hebt misschien een algemeen lichamelijk onderzoek. Dit omvat een onderzoek van je geslachtsdelen. Vruchtbaarheid testen kunnen zijn:

 • Semenanalyse. Uw arts kan vragen om een of meer sperma exemplaren. Sperma wordt in het algemeen verkregen door het masturberen of door het onderbreken van de geslachtsgemeenschap en ejaculeren uw sperma in een schone container. Een laboratorium analyseert uw sperma exemplaar voor de gezondheid van sperma en het sperma vloeistof.
 • Hormoon testen. Een bloedonderzoek om het niveau van testosteron en andere mannelijke hormonen bepalen is gebruikelijk.
 • Transrectal en scrotum echografie. Echografie kan helpen met uw arts op zoek naar bewijs van aandoeningen zoals retrograde ejaculatie en ejaculatie duct obstructie.
 • Genetische tests. Genetische tests kunnen worden uitgevoerd om te bepalen of er een genetisch defect veroorzaakt onvruchtbaarheid.

Tests voor vrouwen
Voor een vrouw te zijn vruchtbaar, moet haar eierstokken vrij gezonde eieren. Haar voortplantingsorganen moet toelaten een ei te geven in haar eileiders en laat het sperma naar de eicel voor de bevruchting te sluiten. De bevruchte eicel moet op reis naar de baarmoeder en implantaten in de voering. Tests voor vrouwelijke onvruchtbaarheid poging om te bepalen of een van deze processen worden verstoord.

Je hebt misschien een algemeen lichamelijk onderzoek. Dit omvat een regelmatige gynaecologische examen. Vruchtbaarheid testen kunnen zijn:

 • Ovulatie testen. Een bloedonderzoek wordt uitgevoerd om hormoonspiegels te meten om te bepalen of je ovuleert, als je dat nog niet positief thuis ovulatietesten gehad.
 • Hysterosalpingografie. Hysterosalpingografie (zijn-tur-o-sal-ping-GOG-ruh-fee) evalueert de conditie van je baarmoeder en eileiders. X-ray contrast wordt geïnjecteerd baarmoeder en een röntgenfoto wordt genomen om te bepalen of de holte normaal en zorgen de vloeistof gemorst uit de eileiders. Verstopping of andere problemen vaak worden gevestigd.
 • Ovariële reserve testen. Deze test helpt bij het ​​bepalen van de kwaliteit en kwantiteit van de beschikbare middelen voor de eisprong eieren. Deze benadering begint vaak met hormoon testen vroeg in de menstruatiecyclus.
 • Andere h ormone testen. Andere hormoon testen controleren de niveaus van ovulatoire hormonen, evenals schildklier en hypofyse hormonen die reproductieve processen beheersen.
 • Beeldvormende diagnostiek. Pelvic echografie zoekt baarmoeder of eileider ziekte. Soms is een hysterosonography (zijn-tur-o-suh-NOG-ruh-vergoeding) wordt gebruikt om de details in de baarmoeder die niet gezien worden op een regelmatige echo te zien.

Afhankelijk van uw situatie, zelden je testen kunnen zijn:

 • Andere beeldvormende diagnostiek. Afhankelijk van uw symptomen, kan uw arts u vragen een hysteroscopie om te zoeken naar de baarmoeder of eileider ziekte.
 • Laparoscopie. Deze minimaal invasieve chirurgie is het maken van een kleine incisie onder je navel en het invoegen van een dunne viewing apparaat aan op uw eileiders, eierstokken en baarmoeder te onderzoeken. Laparoscopie kan endometriose identificeren, littekens, verstoppingen of onregelmatigheden van de eileiders en problemen de eierstokken en baarmoeder.
 • Genetische tests. Genetische tests helpt te bepalen of er een gendefect onvruchtbaarheid.

Niet iedereen heeft behoefte aan alle, of zelfs veel, van deze tests hebben voordat de oorzaak van onvruchtbaarheid is gevonden. Welke tests worden gebruikt en hun volgorde zijn afhankelijk van discussie en overleg tussen u en uw arts.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Behandeling van onvruchtbaarheid hangt af van de oorzaak, hoe lang je onvruchtbaar, je leeftijd en de leeftijd van je partner, en vele persoonlijke voorkeuren geweest. Sommige oorzaken van onvruchtbaarheid kan niet worden gecorrigeerd. Echter, een vrouw kan nog steeds zwanger van geassisteerde voortplantingstechnieken technologie geworden. Behandeling van onvruchtbaarheid impliceert aanzienlijke financiële, fysieke, psychologische en tijd inzet.

Behandeling van mannen
Benaderingen die de mannelijke betrekken met de behandeling van algemene seksuele problemen of een gebrek aan gezond sperma. Behandeling kan bestaan ​​uit:

 • Medicatie of gedragsmatige aanpak. Aanpak van impotentie of voortijdige ejaculatie met een of beide benaderingen kan de vruchtbaarheid verbeteren.
 • Chirurgie, hormonen of geassisteerde voortplanting. Als een tekort aan gezond sperma wordt vermoed als oorzaak van menselijke onvruchtbaarheid, chirurgie of hormonen om het probleem of het gebruik van geassisteerde voortplanting corrigeren soms mogelijk.
 • Zaadcellen Deze technieken krijgen sperma bij de ejaculatie is een probleem:. Chirurgische sperma aspiratie, die terugvinden van sperma maakt als de ejaculatie kanaal is geblokkeerd, en elektrische of vibrerende stimulatie tot ejaculatie, die kunnen helpen halen zaadcellen bij mannen met een dwarslaesie te bereiken.

Behandeling van vrouwen
Hoewel een vrouw kan slechts een of twee behandelingen nodig om de vruchtbaarheid te herstellen, is het mogelijk dat verschillende vormen van behandeling kan nodig zijn voordat ze in staat is om zwanger te worden.

 • Het stimuleren van de eisprong met vruchtbaarheid drugs. Vruchtbaarheid drugs zijn de belangrijkste behandeling voor vrouwen die onvruchtbaar zijn door ovulatie aandoeningen. Deze medicijnen reguleren of induceren ovulatie. Praat met uw arts over vruchtbaarheid drug opties - met inbegrip van de voordelen en risico's van elk type.
 • Intra-uteriene inseminatie (IUI). Tijdens IUI, gezond sperma die zijn verzameld en geconcentreerd worden direct in de baarmoeder geplaatst rond de eierstokken van de vrouw releases een of meer eieren worden bevrucht. Afhankelijk van de redenen voor onvruchtbaarheid, kan de timing van IUI worden afgestemd met uw normale fiets of met de vruchtbaarheid medicijnen.
 • Operatieve vruchtbaarheid. Baarmoeder problemen zoals endometriumpoliepen, een uterus septum of intrauterine littekenweefsel opnieuw kunnen worden behandeld met hysteroscopische chirurgie.

Geassisteerde voortplantingstechnieken technologie
Bijgestaan ​​reproductieve technologie (ART), die leidt tot de hoogste kans op zwangerschap voor de meeste paren, is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de ei-en zaadcellen worden behandeld. Een ART gezondheid team bestaat uit artsen, psychologen, embryologen, laboranten, verpleegkundigen en paramedische professionals die samenwerken om te helpen onvruchtbare paren bereiken zwangerschap.

In vitro fertilisatie (IVF) is de meest voorkomende ART techniek. IVF omvat stimuleren en ophalen meerdere rijpe eieren van een vrouw, bemesten ze met sperma van een man in een schotel in een laboratorium, en de embryo implantatie in de uterus 3-5 dagen na de bevruchting.

Elk jaar worden duizenden baby's geboren in de Europa als gevolg van ART. Het slagingspercentage van ART is lager na de leeftijd van 35.

Andere technieken worden soms gebruikt in een IVF-cyclus, zoals:

 • Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI). Bij ICSI, een gezonde zaadcel wordt rechtstreeks geïnjecteerd in een rijpe eicel. ICSI wordt vaak gebruikt wanneer spermakwaliteit een probleem is, zijn er weinig zaadcellen, of als bemesting pogingen tijdens eerdere cycli IVF mislukt.
 • Assisted hatching. Deze techniek probeert de implantatie van het embryo te staan ​​in het slijmvlies van de baarmoeder door het openen van het omhulsel van de embryo (arcering).
 • Donor eieren of sperma. Meeste ART wordt gedaan met behulp van de vrouw eigen eieren en sperma van haar partner. Echter, als er ernstige problemen met ofwel de eieren of sperma, kunt u ervoor kiezen om eieren, sperma of embryo's te gebruiken van een bekende of anonieme donor.
 • Zwangerschapsduur vervoerder. Vrouwen die niet beschikken over een functionele baarmoeder of voor wie de zwangerschap een ernstig gevaar voor de gezondheid zou kunnen kiezen voor IVF met een zwangerschapsduur drager. In dit geval wordt het paar embryo in de baarmoeder geplaatst van de drager voor zwangerschap.

Complicaties van de behandeling
Complicaties van behandeling van onvruchtbaarheid kunnen zijn:

 • . Meerlingzwangerschap De meest voorkomende complicatie van behandeling van onvruchtbaarheid is een meerlingzwangerschap - tweeling, drieling of meer. Over het algemeen, hoe groter het aantal foetussen, hoe hoger het risico van vroegtijdige bevalling. Vroeg geboren baby's hebben een verhoogd risico op gezondheids-en ontwikkelingsproblemen. Het doel van de behandeling van onvruchtbaarheid moeten een gezonde zwangerschap te zijn, en het voorkomen van meerlingzwangerschappen moet vóór de behandeling begint te worden besproken. In sommige gevallen, kan foetale reductie worden gebruikt om te helpen een vrouw te leveren minder baby's met lagere gezondheidsrisico's. Nastreven van foetale reductie is echter een belangrijke beslissing met ethische, emotionele en psychologische gevolgen.
 • Ovariële hyperstimulatiesyndroom (OHSS). Het gebruik van injecteerbare vruchtbaarheid medicijnen om de ovulatie te induceren kan OHSS, waarbij de eierstokken gezwollen en pijnlijk veroorzaken. Symptomen kunnen zijn: lichte buikpijn, opgeblazen gevoel en misselijkheid dat duurt ongeveer een week, of langer als u zwanger wordt. Zelden, een meer ernstige vorm veroorzaakt een snelle gewichtstoename en kortademigheid die een dringende behandeling.
 • Bloeding of infectie. Zoals bij elke invasieve procedure, er een klein risico op bloedingen of infectie met ondersteunde reproductieve technologie.
 • Vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. De grootste risicofactor voor laag geboortegewicht is een veelvoud foetus zwangerschap. In enkele levendgeborenen, kan er een grotere kans op vroeggeboorte of laag geboortegewicht geassocieerd met IVF zijn.
 • Geboorteafwijkingen. Sommige onderzoek suggereert dat babies die met behulp van IVF zou een verhoogd risico van bepaalde aangeboren afwijkingen, zoals hart-en spijsverteringsproblemen en gespleten lip of gespleten verhemelte. Echter, de meeste studies concluderen dat dit lijkt verband te houden met de reden waarom paren moeten behandeling van onvruchtbaarheid en niet de IVF-procedures zelf.

Zie ook

Coping en ondersteuning

Omgaan met onvruchtbaarheid kan zeer moeilijk. Het is een kwestie van het onbekende - je kunt niet voorspellen hoe lang het zal duren of wat de uitkomst zal zijn. De emotionele belasting van een koppel is aanzienlijk. Het nemen van deze stappen kan u helpen omgaan:

 • Wees voorbereid. De onzekerheid van onvruchtbaarheid tests en behandelingen kan moeilijk en stressvol. Vraag uw arts te doen wat hij of zij van plan is te nemen, zodat u zich kunt voorbereiden voor een ieder uit te leggen.
 • Stel grenzen. Probeer vooraf beslissen hoeveel en wat voor soort procedures zijn emotioneel en financieel aanvaardbaar is voor u en uw partner. Vruchtbaarheidsbehandelingen kan duur zijn en vaak niet gedekt door verzekeringsmaatschappijen, en een succesvolle zwangerschap is vaak afhankelijk van herhaalde pogingen.
 • Overweeg andere opties Bepaal alternatieven -. Goedkeuring, donorsperma of ei, donor embryo, zwangerschapsduur vervoerder of adoptie, of zelfs geen kinderen - zo vroeg mogelijk in de onvruchtbaarheid evaluatie. Dit kan angst verminderen tijdens behandeling en gevoel van wanhoop als conceptie niet.
 • Zoeken steun. Locate steungroepen of begeleidingsdiensten om hulp voor en na de behandeling om te helpen doorstaan ​​van het proces en het gemak van het verdriet moet de behandeling mislukken.

Het beheren van emotionele stress tijdens de behandeling
Overweeg deze strategieën te helpen bij het beheren emotionele stress tijdens de behandeling:

 • Druk jezelf. Reik uit naar anderen in plaats van onderdrukken schuld of boosheid.
 • In contact blijven met dierbaren. Praten met je partner, kunnen familie en vrienden zeer voordelig zijn. De beste ondersteuning komt vaak van geliefden en die het dichtst bij je.
 • Stress te verminderen. Sommige studies hebben aangetoond dat paren ervaren psychologische stress slechtere resultaten met behandeling van onvruchtbaarheid. Als je kunt, zoek dan een manier om stress te verminderen in je leven voordat je probeert zwanger te worden.
 • Oefenen en eet een gezond dieet. Bijblijven een matige lichaamsbeweging routine en een gezond dieet kan uw vooruitzichten verbeteren en houden u gericht op je leven, ondanks vruchtbaarheidsproblemen.

Managing emotionele effecten van de uitkomst
Wat ook het resultaat van uw vruchtbaarheidsbehandeling, zult u de mogelijkheid psychologische uitdagingen. Zoek professionele hulp als de emotionele impact van eventuele uitkomsten wordt te zwaar voor u of uw partner, zoals:

 • Niet bereiken van de zwangerschap, of het hebben van een miskraam. De emotionele stress van het niet kunnen om een baby kan worden verwoestende, zelfs op de meest liefdevolle en hartelijke relaties.
 • Succes. Zelfs als vruchtbaarheidsbehandeling succesvol is, is het gebruikelijk om stress en faalangst ervaart tijdens de zwangerschap. Als u een voorgeschiedenis van depressie of angststoornis, je bent een verhoogd risico op deze problemen terugkerende in de maanden na de geboorte van uw kind.
 • Meerlingen. Een succesvolle zwangerschap die resulteert in meerlingen introduceert nieuwe medische complicaties en de kans op aanzienlijke emotionele stress zowel tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

Zie ook

Het voorkomen

Sommige vormen van onvruchtbaarheid zijn niet te voorkomen. Maar verschillende strategieën kunnen verhogen uw kans op zwangerschap.

Koppels
Voor koppels, het hebben van regelmatige geslachtsgemeenschap meerdere malen rond de tijd van de eisprong biedt de hoogste kans op zwangerschap. Geslachtsgemeenschap zich enkele dagen voor en tot een dag na ovulatie verbetert de zwangerschapskans. Dit is meestal in het midden van de cyclus halverwege tussen menstruaties voor de meeste vrouwen met een menstruatiecyclus 28 dagen apart. Spermakwaliteit is geoptimaliseerd met twee tot drie dagen wachten tussen de ejaculaties.

Mensen
Voor mannen, hoewel de meeste vormen van onvruchtbaarheid zijn niet te voorkomen, kunnen deze strategieën helpen:

 • Vermijd drugs-en tabaksgebruik en overmatig alcoholgebruik, die kan bijdragen tot mannelijke onvruchtbaarheid.
 • Vermijd hoge temperaturen, want dit kan invloed hebben op de productie van zaadcellen en de beweeglijkheid. Hoewel dit effect is meestal tijdelijk, vermijd bubbelbaden en stoombaden.
 • Vermijd blootstelling aan industriële of milieu-toxines, die van invloed kan de productie van zaadcellen.
 • Beperk medicatie die van invloed kan de vruchtbaarheid, zowel voorschrift en nonprescription drugs. Praat met uw arts over alle medicijnen die u regelmatig, maar niet stoppen met het nemen van voorgeschreven medicijnen zonder medisch advies.

Vrouwen
Voor vrouwen, kunnen een aantal strategieën verhogen de kansen op zwangerschap:

 • Oefening matig. Regelmatige lichaamsbeweging is belangrijk, maar als je zo intens oefenen dat je menstruatie onregelmatig of afwezig zijn, kan de vruchtbaarheid worden aangetast.
 • Vermijd gewicht uitersten. Overgewicht of ondergewicht kan invloed hebben op uw hormoonproductie en onvruchtbaarheid veroorzaken.
 • Stoppen met roken. Tabak heeft meerdere negatieve effecten op de vruchtbaarheid, niet om uw algemene gezondheid en de gezondheid van een foetus te vermelden. Als u rookt en overweegt de zwangerschap, stoppen nu.
 • Vermijd alcohol en drugs op straat. Deze stoffen kan uw vermogen om te bedenken en hebben een gezonde zwangerschap beïnvloeden. Drink geen alcohol of gebruik van illegale drugs, zoals marihuana of cocaïne.
 • Beperk medicijnen die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Het gebruik van een aantal voorgeschreven en vrij verkrijgbare medicijnen kan uw kans om zwanger of behouden van een zwangerschap te verminderen. Praat met uw arts over alle medicijnen die u regelmatig, maar niet stoppen met het nemen van voorgeschreven medicijnen zonder medisch advies.
 • Beperk cafeïne. Vrouwen proberen zwanger te raken kan willen cafeïne inname te beperken. Vraag uw arts om advies over veilig gebruik van cafeïne.

Zie ook