Ouderdomsvlekken (levervlekken)

Definitie

Ouderdomsvlekken - ook wel levervlekken en zonne-lentigines - zijn plat grijs, bruin of zwarte vlekken. Ze variëren in grootte en meestal verschijnen op het gezicht, handen, schouders en armen - gebieden die het meest blootgesteld aan de zon. Hoewel ouderdomsvlekken komen zeer vaak voor bij volwassenen ouder dan 40 jaar, kunnen ze invloed hebben op jonge mensen ook.

Waar ouderdomsvlekken zijn onschuldig en hebben geen behandeling nodig, maar ze kunnen kijken als kankergezwellen. Om cosmetische redenen, kunnen ouderdomsvlekken worden verlicht met de huid-blekende producten of verwijderd. Echter, het voorkomen van ouderdomsvlekken - door het vermijden van de zon en het gebruik van zonnebrandcrème - kan de gemakkelijkste manier om uw huid jeugdig uiterlijk te behouden en om deze donkere huid vlekken te vermijden.

Symptomen

Ouderdomsvlekken meestal ontwikkelen mensen met een blanke huid, maar ze kunnen worden gezien bij mensen met een donkere huid. Ouderdomsvlekken:

 • Zijn plat, ovaal gebieden van verhoogde pigmentatie
 • Zijn meestal bruin, zwart of grijs
 • Voorkomen op huid die de blootstelling aan de zon in de jaren, zoals de rug van de handen, bovenkant van de voeten, gezicht, schouders en bovenrug heeft
Ouderdomsvlekken (levervlekken). Wat te verwachten van uw arts.
Ouderdomsvlekken (levervlekken). Wat te verwachten van uw arts.

Ouderdomsvlekken variëren van sproet-formaat om meer dan een halve inch (1 centimeter) over en kan groeperen, waardoor ze meer op de voorgrond.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Je mag niet van de manier waarop ze kijken, maar ouderdomsvlekken zijn meestal onschuldig en geen medische zorg nodig. Echter, moet u uw arts plekken die donker of zijn veranderd in uiterlijk te beoordelen, want deze veranderingen kunnen tekenen van melanoom, een ernstige vorm van huidkanker.

Het beste is om elke nieuwe veranderingen van de huid onderzocht door een arts, vooral als een plek of letsel:

 • Is donkergekleurde
 • Neemt snel toe in omvang
 • Heeft een onregelmatige grens
 • Heeft een ongebruikelijke combinatie van kleuren
 • Gaat gepaard met jeuk, roodheid, gevoeligheid of bloedingen

Oorzaken

Ouderdomsvlekken worden vooral veroorzaakt door de jarenlange blootstelling aan ultraviolet (UV) licht van de zon. Het gebruik van commerciële bruiningslampen en zonnebanken kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van ouderdomsvlekken.

Het pigment in de bovenste laag van de huid (epidermis) die uw huid geeft zijn normale kleur heet melanine. UV licht versnelt de productie van melanine, waardoor een kleur die helpt diepere lagen van de huid tegen UV-stralen.

Voorbereiding op uw afspraak. Vragen voor uw arts.
Voorbereiding op uw afspraak. Vragen voor uw arts.

Op de gebieden van de huid die jaren van frequente en langdurige blootstelling aan de zon hebben, ouderdomsvlekken verschijnen wanneer melanine wordt "samengeklonterd" of wordt geproduceerd in bijzonder hoge concentraties. Naast blootstelling aan de zon, gewoon ouder worden kan de extra productie van melanine.

Je genetische make-up kan ook een rol spelen in hoe gevoelig je bent voor de ontwikkeling van ouderdomsvlekken.

Zie ook

Risicofactoren

Hoewel iedereen ouderdomsvlekken kan ontwikkelen, kunt u wellicht meer kans om de aandoening te ontwikkelen als u:

 • Hebben lichtgekleurde of blanke huid
 • Een voorgeschiedenis van frequente of intense blootstelling aan de zon of zonnebrand

Voorbereiding op uw afspraak

Je bent waarschijnlijk beginnen met het zien van uw huisarts of huisarts. Echter, in sommige gevallen als u belt om een ​​afspraak te maken, kunt u worden doorverwezen naar een specialist in huidziekten (dermatoloog).

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen, zoals:

 • Wanneer heeft u voor het eerst op de vlekken op je huid?
 • Heeft de vlekken verschijnen geleidelijk of snel?
 • Heb je gemerkt eventuele andere wijzigingen in het uiterlijk van uw huid?
 • Is de voorwaarde jeukende, inschrijving of anderszins hinderlijk?
 • Heb je ervaren frequente of ernstige zonnebrand?
 • Hoe vaak bent u blootgesteld aan zonlicht of UV-straling?
 • U regelmatig uw huid te beschermen tegen UV-straling?
 • Wat voor bescherming tegen de zon gebruik je?

Vragen voor uw arts
Vragen die u wilt uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Wat verdachte veranderingen in mijn huid moet ik op letten?
 • Als de vlekken zijn, in feite, ouderdomsvlekken, wat kan ik doen om het uiterlijk te verbeteren?
 • Welke resultaten kan ik verwachten?

Tests en diagnose

Diagnose van ouderdomsvlekken kan omvatten:

 • Visuele controle. Uw arts kan meestal de diagnose ouderdomsvlekken door visuele inspectie van uw huid.
 • Huidbiopsie. Als er enige twijfel, kan uw arts andere tests, zoals een huid biopsie doen. Tijdens een huid biopsie, uw arts neemt een kleine steekproef van de huid (biopsie) voor microscopische analyse. Een huid biopsie wordt meestal gedaan in het kantoor van een arts, met behulp van een plaatselijke verdoving.

Andere voorwaarden
Andere voorwaarden die vergelijkbaar zijn met ouderdomsvlekken en dat uw arts kan nodig zijn om uit te sluiten kan kijken onder meer het volgende:

 • Mollen. Hoewel ze vaak verschijnen als kleine, donkere bruine vlekken, moedervlekken (naevi) variëren in kleur en grootte. Ze kunnen worden verhoogd of plat en kan bijna overal op je lichaam.
 • Seborrheic keratose. Deze tan, bruin of zwart gezwellen hebben een wratachtige of wasachtige, geplakt-on uiterlijk en variëren in grootte van heel klein tot meer dan 1 inch (2,5 centimeter) over.
 • Lentigo maligna. Een vorm van huidkanker bekend als lentigo maligna melanoom kan ontwikkelen op het gebied van langdurige blootstelling aan zon. Lentigo maligna begint als tan, bruin of zwart laesies die langzaam donkerder en vergroten. Ze hebben meestal een onregelmatige rand en ongelijke kleuren, en ze kunnen enigszins verhoogd.

Behandelingen en medicijnen

Als u niet tevreden bent met de verschijning van ouderdomsvlekken, behandelingen zijn beschikbaar om te verlichten of te verwijderen. Aangezien het pigment is gelegen aan de voet van de epidermis - de bovenste laag van de huid - eventuele behandelingen bedoeld om ouderdomsvlekken lichter moet deze laag van de huid doordringen.

Age spot behandelingen zijn onder andere:

 • Medicijnen. Prescription bleken crèmes (hydrochinon) gebruikt alleen of met retinoïden (tretinoïne) en een milde steroïde kan geleidelijk vervagen de vlekken over meerdere maanden. Bescherming tegen de zon met een breed-spectrum zonnebrandcrème met een zonbeschermingsfactor (SPF) van 30 wordt sterk aangeraden als je medicatie behandelingen gebruikt. De behandelingen kunnen leiden tot tijdelijke jeuk, roodheid, branderig of droogte.
 • Lasertherapie. Lasertherapie vernietigt melanine-producerende cellen (melanocyten) zonder beschadiging van het oppervlak van de huid. Behandelingen met een laser vergen doorgaans meerdere sessies. Na de behandeling, ouderdomsvlekken vervagen geleidelijk gedurende enkele weken of maanden. Lasertherapie heeft weinig bijwerkingen, maar het kan leiden tot een lichte verkleuring van de huid.
 • Bevriezing (cryotherapie). Deze procedure houdt in het aanbrengen van vloeibare stikstof of een ander vriesmiddel om de ouderdomsvlekken op de extra pigment te vernietigen. Omdat het gebied geneest, lijkt de huid lichter. Bevriezing wordt meestal gebruikt op een enkele leeftijd plek of een kleine groepering van ouderdomsvlekken. De behandeling kan tijdelijk de huid irriteren en vormt een gering risico van blijvende littekens of verkleuring.
 • Dermabrasie. Deze procedure bestaat uit schuren (schaven) de oppervlaktelaag van de huid met een snel roterende borstel. Deze procedure wordt het huidoppervlak, en een nieuwe laag van de huid is op zijn plaats. Tijdelijke roodheid en vorming van een korst kan het gevolg zijn van deze behandeling.
 • Chemische peeling. Een chemische peeling gaat om het toepassen van een zuur, dat de buitenste laag van je huid verbrandt, om de ouderdomsvlekken. Als je huid peelings, nieuwe huid vormt voor in de plaats. Verschillende behandelingen kunnen nodig zijn voordat u resultaten ziet. Bescherming tegen de zon is sterk aangeraden er na deze behandeling. Tijdelijke irritatie waarschijnlijk is, en er is een kleine kans op verkleuring.

Omdat leeftijd spot behandelingen cosmetische worden beschouwd, kan uw verzekering niet betalen voor hen. En omdat de procedures bijwerkingen kunnen hebben, bespreek uw opties zorgvuldig met uw dermatoloog. Ook, zorg ervoor dat uw dermatoloog is speciaal opgeleid en ervaren in de techniek die u overweegt.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Veel vervagen crèmes en lotions voor bliksem ouderdomsvlekken zijn verkrijgbaar in warenhuizen, in drogisterijen en op het internet. Deze kunnen de verschijning van ouderdomsvlekken te verbeteren, afhankelijk van hoe donker de vlekken zijn en hoe vaak u de crème. Regelmatig gebruik gedurende enkele weken of maanden kan nodig zijn om merkbare resultaten.

Als u kiest voor een over-the-counter (receptplichtige) fade room, kies er een die hydrochinon, deoxyarbutin, glycolzuur of kojiczuur bevat. Merk op dat sommige producten, met name die hydrochinon bevatten, huidirritatie kan veroorzaken.

Het voorkomen

Om te helpen voorkomen dat ouderdomsvlekken, volg dan deze tips voor het beperken van uw blootstelling aan de zon:

 • Vermijd de zon tussen 10 uur en 4 uur Omdat de zonnestralen zijn het meest intens in deze tijd, proberen om outdoor activiteiten te plannen op andere momenten van de dag.
 • Gebruik zonnebrandcrème. Vijftien tot 30 minuten voordat u naar buiten gaat, breng dan een breed-spectrum zonnebrandcrème die bescherming tegen zowel UVA-en UVB-licht zorgt. Breed-spectrum zonnefilters bevatten een of meer van de volgende bestanddelen: avobenzone, cinoxate, ecamsule, menthyl anthranilate, octylmethoxycinnamaat, octylsalicylaat, oxybenzon, sulisobenzon, titaandioxide of zinkoxide. Gebruik een zonnebrandcrème met een zon-beschermingsfactor (SPF) van ten minste 15. Toepassing zonnebrandcrème royaal en herhaal dit elke twee uur - of vaker als je zwemmen of transpireren.
 • Verdoezelen. Ter bescherming tegen de zon, draag een breedgerande hoed, die meer bescherming dan wel een baseball cap of golf vizier en strak geweven kleding die uw armen en benen bedekt levert. Ook interessant dragen kleding ontworpen om bescherming tegen de zon bieden. Een ultraviolette beschermingsfactor (UPF) van 40 tot 50 biedt de beste bescherming. UV-blokkerende kleding kunnen hun beschermende functie verliezen als ze worden uitgerekt, nat worden of worden herhaaldelijk gewassen.

Zie ook