Protonentherapie

Definitie

Proton therapie is een vorm van radiotherapie - een behandeling die gebruik maakt van hoog-energetische stralen om tumoren te behandelen.

Radiotherapie met behulp van X-stralen is al lange tijd gebruikt om kanker en goedaardige (benigne) tumoren te behandelen. Protonentherapie is een nieuwer type van radiotherapie die energie maakt gebruik van positief geladen deeltjes die protonen.

Protonentherapie. Het bepalen van de beste positie voor u tijdens de behandeling.
Protonentherapie. Het bepalen van de beste positie voor u tijdens de behandeling.

Protonentherapie heeft aangetoond belofte in de behandeling van verschillende soorten kanker. Onderzoek van protonentherapie blijft, zoals artsen proberen te bepalen die kunnen profiteren van protonentherapie behandeling.

Protonentherapie is niet op grote schaal beschikbaar in de Europa.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Proton therapie wordt gebruikt als een behandeling voor kanker en sommige goedaardige tumoren. Protonentherapie kan worden gebruikt als de enige behandeling voor uw aandoening. Of het kan worden gebruikt in combinatie met andere behandelingen, zoals chirurgie en chemotherapie.

Proton therapie wordt soms gebruikt om bepaalde voorwaarden, zoals de behandeling van:

 • Hersentumoren
 • Kanker bij kinderen
 • Slokdarmkanker
 • Oog melanoom
 • Hoofd-halskanker
 • Leverkanker
 • Longkanker
 • Prostaatkanker
 • Rectale kanker
 • Tumoren van de wervelkolom die
 • Tumoren in de basis van de schedel

Klinische studies onderzoeken proton therapie voor de behandeling van andere kankers, zoals:

 • Anale kanker
 • Blaaskanker
 • Borstkanker
 • Baarmoederhalskanker
 • Lymfoom
 • Alvleesklierkanker
 • Wekedelensarcoom

Zie ook

Risico's

Protonentherapie kan bijwerkingen veroorzaken als de kankercellen sterven of wanneer de energie van het proton bundel schade gezond weefsel.

Omdat artsen beter kunnen bepalen waar protonentherapie geeft zijn hoogste concentratie van energie, wordt protonentherapie verondersteld minder belastend voor gezond weefsel te zijn en minder bijwerkingen dan traditionele bestraling hebben. Niet alle studies hebben dit aangetoond, dat wel.

Toch protonentherapie doet vrijgeven sommige van zijn energie in gezond weefsel. Welke bijwerkingen die u ervaart is afhankelijk van welk deel van je lichaam wordt behandeld en de dosering van protonentherapie u ontvangt.

Planning van het pad van de protonen met beeldvormende diagnostiek. Tijdens protonentherapie.
Planning van het pad van de protonen met beeldvormende diagnostiek. Tijdens protonentherapie.

In het algemeen, vaak voorkomende bijwerkingen van protonentherapie zijn:

 • Vermoeidheid
 • Haaruitval rond het deel van je lichaam wordt behandeld
 • Roodheid van de huid rond het deel van je lichaam wordt behandeld
 • Pijn rond het deel van je lichaam wordt behandeld

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat u protonentherapie ondergaan, uw gezondheidszorg team begeleidt u door een planningsproces om ervoor te zorgen dat de protonenbundel de precieze plek in je lichaam waar het nodig is bereikt. Planning omvat meestal:

 • Het bepalen van de beste positie voor u tijdens de behandeling. Tijdens straling simulatie, uw radiotherapie team werkt om een comfortabele positie te vinden voor u tijdens de behandeling. Is het noodzakelijk dat je liegt of stil te zitten tijdens de behandeling, dus het vinden van een comfortabele positie is van vitaal belang. Om dit te doen, zult u worden geplaatst op een tafel of in een stoel die tijdens uw behandeling zal worden gebruikt. Kussens en hoofdsteunen worden gebruikt om u in de juiste manier en om je te helpen houden nog steeds. Uw radiotherapie team zal markeren het gebied van uw lichaam dat de straling zal ontvangen. Afhankelijk van uw situatie kunt u tijdelijke ontvangt markeren met een stift of je kan permanente tatoeages te ontvangen.
 • Planning van het pad van de protonen met beeldvormende diagnostiek. Jouw radiotherapie team misschien heb je magnetische resonantie beeldvorming (MRI) of computertomografie (CT) scans ondergaan om het gebied van uw lichaam te behandelen vast te stellen en de beste manier om het te bereiken met het proton balken.

Denk aan de kosten
Protonentherapie is een nieuwere en duurdere vorm van radiotherapie. Niet alle verzekeringen dekken protonentherapie. Bij het overwegen van uw behandeling opties, samen met uw zorgverzekeraar om te begrijpen wat de kosten worden gedekt door de verzekering en welke kosten je verwacht te betalen.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens protonentherapie
Je ondergaat meestal protonentherapie vijf dagen per week gedurende enkele weken. Echter, in sommige gevallen, kunt u slechts een of slechts een paar behandelingen, afhankelijk van uw conditie te ondergaan. De werkelijke protonentherapie behandeling mag slechts een minuut of zo, maar verwacht te besteden ongeveer 20 minuten voorbereiding vóór elke behandeling sessie.

Voor te bereiden, zult u worden geplaatst op een tafel of in een stoel. Kussens en beperkingen zullen worden gebruikt om je lichaam stil te houden. Dan zul je een imaging-test te ondergaan, zoals een röntgenfoto of CT-scan, om ervoor te zorgen dat uw lichaam zich in dezelfde exacte positie vóór elke behandeling.

Uw radiotherapie team zal dan verlaat de kamer en ga naar een gebied waar ze je kunnen controleren. Ze kunnen nog steeds zien en horen.

Wat u als volgende ervaart is afhankelijk van het type van de protonentherapie machine uw behandeling team gebruikt:

 • Een proton therapie machine die draait om je heen. Als je ondergaat protonentherapie met een machine genaamd een gantry, zult u op een tafel die langzaam wordt geschoven in de ronde opening van de machine worden geplaatst. De machine draait om je heen te protonbundels richten op precieze punten op je lichaam.
 • Een proton therapie apparaat dat niet meer beweegt. Als je ondergaat protonentherapie met een vaste-beam machine, de stoel of tafel je bent geplaatst op zal bewegen en het proton therapie machine blijven behouden. De beweging van je stoel of tafel tijdens de behandeling wordt op afstand bestuurd door uw radiotherapie team. Hoe vaak je stoel of tafel beweegt tijdens de behandeling hangt af van uw situatie.

U zult niet in staat zijn om de straling te voelen tijdens je protonentherapie behandeling.

Na protonentherapie
Zodra uw behandeling sessie is voltooid, kunt u over uw dag. Je zal niet radioactief of afgeven straling.

Bijwerkingen van bestraling meestal ontwikkelen in de tijd. Je kunt weinig bijwerkingen op het eerste ervaren. Maar na een aantal behandelingen die u kunnen vermoeidheid, die kan het voelen als uw gebruikelijke activiteiten nemen meer energie, of dat je weinig energie voor de dagelijkse taken te ervaren. U kunt ook merken een zonnebrand-achtige roodheid van de huid in het gebied waar het proton bundels zijn gericht.

Zie ook

Resultaten

Uw arts kan periodieke beeldvormende onderzoeken bevelen tijdens en na uw protonentherapie om te bepalen of je kanker reageert op de behandelingen. Hoe vaak zul je scans ondergaan is afhankelijk van uw situatie.

Zie ook