Psoriasis

Definitie

Psoriasis is een veel voorkomende huidziekte die de levenscyclus van de huidcellen beïnvloedt. Psoriasis zorgt ervoor dat cellen snel te bouwen op het oppervlak van de huid, die dikke zilveren schalen en jeukende, droge, rode vlekken die soms pijnlijk.

Psoriasis. Erythrodermische psoriasis.
Psoriasis. Erythrodermische psoriasis.

Psoriasis is een hardnekkige, langdurige (chronische) ziekte. U kunt periodes wanneer uw psoriasis symptomen verbeteren of in remissie gaan afgewisseld met tijden uw psoriasis verergert.

Voor sommige mensen, psoriasis is alleen vervelend. Voor anderen, is het uitschakelen van, vooral wanneer geassocieerd met artritis. Er is geen genezing, maar psoriasis behandelingen kunnen aanzienlijke verlichting bieden. Lifestyle maatregelen, zoals het gebruik van een nonprescription cortisone crème en het blootstellen van je huid aan kleine hoeveelheden natuurlijk zonlicht, kan het verbeteren van uw psoriasis symptomen.

Zie ook

Symptomen

Psoriasis tekenen en symptomen kunnen variëren van persoon tot persoon, maar kan een of meer van de volgende:

 • Rode plekken op de huid bedekt met schubben
 • Kleine scaling vlekken (vaak gezien bij kinderen)
 • Droge, gebarsten huid die kunnen bloeden
 • Jeuk, branderig gevoel of pijn
 • Verdikte, ontpit of geribbelde nagels
 • Gezwollen en stijve gewrichten
Voorbereiding op uw afspraak. Virale en bacteriële infecties.
Voorbereiding op uw afspraak. Virale en bacteriële infecties.

Psoriasis vlekken kan variëren van een paar plekken van roos-achtige scaling tot grote uitbarstingen die grote gebieden bestrijken. Milde gevallen van psoriasis kan vervelend zijn, meer-ernstige gevallen kan pijnlijk, ontsierend en uitschakelen.

De meeste vormen van psoriasis in cycli, affakkelen voor een paar weken of maanden, daarna zakt voor een tijd of zelfs in te gaan op volledige remissie. In de meeste gevallen is de ziekte uiteindelijk terug.

Verschillende soorten psoriasis bestaan. Deze omvatten:

 • Plaque psoriasis. De meest voorkomende vorm, plaque psoriasis veroorzaakt een droge, verhoogd, rode huid laesies (plaques) bedekt met zilverachtige schubben. De plaques jeuken of pijnlijk kunnen zijn en kunnen overal op je lichaam, met inbegrip van uw genitaliën en het zachte weefsel in je mond. Je hebt misschien maar een paar platen of vele, en in ernstige gevallen kan de huid rond je gewrichten kraken en bloeden.
 • Nagel psoriasis. Psoriasis kan invloed hebben op vinger-en teennagels, waardoor pitting, abnormale nagelgroei en verkleuring. Psoriatische nagels kan los en los van het nagelbed (onycholyse) geworden. Ernstige gevallen kan de nagel te brokkelen.
 • Psoriasis op de hoofdhuid. Psoriasis op de hoofdhuid als rode, jeukende gebieden met zilverwitte schubben. U mag schilfers van dode huid bericht in je haar of op je schouders, vooral na krassen op je hoofdhuid.
 • Psoriasis guttata. Dit beïnvloedt vooral mensen jonger dan 30 en wordt meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie zoals keelontsteking. Het wordt gekenmerkt door kleine, water-druppelvormige zweren op je romp, armen, benen en hoofdhuid. De zweren zijn bedekt met een fijne schaal en zijn niet zo dik als typische plaques zijn. Je hebt misschien een enkele uitbraak die weg gaat op zijn eigen, of u hebt herhaalde episodes, vooral als u aanhoudende infecties van de luchtwegen.
 • Inverse psoriasis. Voornamelijk in de huid in de oksels, in de lies, onder de borsten en rond de geslachtsdelen, inverse psoriasis veroorzaakt gladde plekken rode, ontstoken huid. Het is meer voor bij mensen met overgewicht en wordt verergerd door wrijving en zweten.
 • Psoriasis pustulosa. Deze zeldzame vorm van psoriasis kan optreden bij grootschalige pleisters (gegeneraliseerde psoriasis pustulosa) of in kleinere gebieden op uw handen, voeten of vingertoppen. Het ontwikkelt zich meestal snel, met pus gevulde blaasjes verschijnen enkele uren na uw huid wordt rood en mals. De blaren droog binnen een dag of twee, maar kunnen om de paar dagen of weken weer verschijnen. Gegeneraliseerde psoriasis pustulosa kan ook leiden tot koorts, rillingen, ernstige jeuk en vermoeidheid.
 • Erythrodermische psoriasis. De minst voorkomende vorm van psoriasis, psoriasis erythrodermica kan je hele lichaam te bedekken met een rode, peeling huiduitslag die kan jeuken of branden intens. Het kan worden veroorzaakt door ernstige zonnebrand, door corticosteroïden en andere medicijnen, of ander type psoriasis die slecht is geregeld.
 • Psoriatische artritis. Naast ontstoken, schilferige huid, psoriatische artritis veroorzaakt ontpit, verkleurde nagels en gezwollen, pijnlijke gewrichten die typisch artritis. Het kan ook leiden tot inflammatoire oogaandoeningen zoals conjunctivitis. De symptomen variëren van mild tot ernstig, en artritis psoriatica kan elk gewricht aantasten. Hoewel de ziekte is meestal niet zo verlammend als andere vormen van artritis, kan het stijfheid en progressieve gewrichtsschade die in de meest ernstige gevallen kan leiden tot blijvende misvorming veroorzaken.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Als u vermoedt dat u psoriasis kan hebben, zie uw arts voor een onderzoek. Ook praten met uw arts als uw psoriasis:

 • Vordert voorbij de overlast stadium, waardoor u ongemak en pijn
 • Maakt het uitvoeren van routinetaken moeilijk
 • Zorgt ervoor dat je bezorgdheid over het uiterlijk van uw huid
 • Leidt tot gewrichten problemen, zoals pijn, zwelling of het onvermogen om dagelijkse taken uit te voeren

Een arts raadplegen als uw symptomen verergeren of niet verbeteren met de behandeling. U kunt een ander medicijn of een combinatie van behandelingen om de psoriasis te beheren nodig.

Zie ook

Oorzaken

De oorzaak van psoriasis is niet volledig bekend, maar het wordt gedacht gerelateerd te zijn aan het immuunsysteem en zijn interactie met de omgeving bij mensen die de erfelijke. Meer specifiek, een sleutel cel een type witte bloedcel een T-lymfocyt of T-cel. Normaal gesproken, T-cellen reizen door het hele lichaam op vreemde stoffen, zoals virussen of bacteriën te detecteren en uit te vechten. Als u psoriasis, echter, de T-cellen aan te vallen gezonde huidcellen per ongeluk, als om een ​​wond te helen of om een ​​infectie te bestrijden.

Overactieve T-cellen teweegbrengen andere immuunreacties. De effecten zijn verwijding van de bloedvaten in de huid rond de plaques en toename van andere witte bloedcellen die de buitenste laag van de huid kan binnendringen. Deze veranderingen resulteren in een verhoogde productie van zowel gezonde huidcellen en T-cellen en andere witte bloedcellen. Dit veroorzaakt een continue cyclus waarin nieuwe huidcellen naar de buitenste laag van de huid te snel - in dagen in plaats van weken. Dode huid en witte bloedcellen kan niet afwerpen snel genoeg en bouwen in dikke, schilferige vlekken op het oppervlak van de huid. Dit is meestal niet stoppen, tenzij de behandeling onderbreekt de cyclus.

Net wat de oorzaak van T-cellen van een storing bij mensen met psoriasis is niet helemaal duidelijk, maar de onderzoekers denken dat genetische en omgevingsfactoren zowel een rol spelen.

Psoriasis triggers
Psoriasis begint meestal of verergert als gevolg van een trekker die u in staat zijn te identificeren en te vermijden. Factoren die psoriasis kunnen uitlokken zijn onder andere:

 • Infecties, zoals keelontsteking of spruw
 • Schade aan de huid, zoals een snee of schrapen, insectenbeet, of een ernstige zonnebrand
 • Spanning
 • Koud weer
 • Roken
 • Zwaar alcoholgebruik
 • Bepaalde medicijnen - waaronder lithium, dat wordt voorgeschreven voor bipolaire stoornis, hoge bloeddruk medicijnen, zoals bètablokkers, antimalariamiddelen, en jodiden

Zie ook

Risicofactoren

Iedereen kan ontwikkelen psoriasis, maar deze factoren kunnen het risico op het ontwikkelen van de ziekte te verhogen:

 • Familiegeschiedenis. Misschien wel de meest belangrijke risicofactor voor psoriasis is het hebben van een familiegeschiedenis van de ziekte. Ongeveer 40 procent van mensen met psoriasis hebben een familielid met de ziekte, hoewel dit kan een onderschatting.
 • Virale en bacteriële infecties. Mensen met hiv hebben meer kans om psoriasis te ontwikkelen dan mensen met een gezond immuunsysteem zijn. Kinderen en jonge volwassenen met terugkerende infecties, vooral keelontsteking, kan ook een verhoogd risico.
 • Stress. Omdat stress kan invloed op uw immuunsysteem, kan veel stress het risico op psoriasis te verhogen.
 • Obesitas. Overgewicht verhoogt het risico op inverse psoriasis. Bovendien plaques die voor alle soorten van psoriasis vaak huidplooien en plooien.
 • Roken. Roken van tabak verhoogt niet alleen het risico op psoriasis, maar ook kan de ernst van de ziekte te verhogen. Roken kan ook een rol spelen bij de initiële ontwikkeling van de ziekte.

Zie ook

Complicaties

Afhankelijk van het type en de locatie van psoriasis en de schaal waarop ziekte, psoriasis kunnen complicaties veroorzaken. Deze omvatten:

 • Verdikte huid en bacteriële huidinfecties door krabben bij een poging tot ernstige jeuk
 • Vocht en elektrolyten onbalans in het geval van ernstige psoriasis pustulosa
 • Laag zelfbeeld
 • Depressie
 • Spanning
 • Angst
 • Sociaal isolement

Als u psoriasis, bent u een groter risico op het ontwikkelen van bepaalde ziekten, zoals het metabool syndroom, een cluster van voorwaarden die hoge bloeddruk en verhoogde insuline niveaus omvatten; darmontsteking, hart-en vaatziekten, en, eventueel, kanker.

Daarnaast kan artritis psoriatica worden slopende en pijnlijk, waardoor het moeilijk is om te gaan over uw dagelijkse routine. Ondanks medicatie, kan artritis psoriatica gezamenlijke schade veroorzaken.

Zie ook

Voorbereiding op uw afspraak

Je zult waarschijnlijk eerst zien uw huisarts of een huisarts. In sommige gevallen kunt u ook direct worden doorverwezen naar een specialist in huidziekten (dermatoloog).

Hier is wat informatie om u te helpen voor te bereiden op uw afspraak en om te weten wat te verwachten van uw arts.

Wat u kunt doen

 • Noteer alle symptomen die u ondervindt, ook wanneer deze eventueel los van de reden waarvoor u de afspraak gepland lijkt.
 • Maak een lijst van alle medicijnen, waaronder vitaminen, kruiden en over-the-counter drugs, die je neemt, waaronder doseringen.
 • Noteer vragen aan uw arts te vragen.

Voor psoriasis, een aantal fundamentele vragen die u mogelijk uw arts te vragen zijn onder andere:

 • Wat kan worden veroorzaakt mijn klachten en symptomen?
 • Moet ik diagnostische tests?
 • Wat is de beste manier van handelen?
 • Ik heb andere medische aandoeningen. Hoe kan ik samen beheren?
 • Is deze toestand tijdelijk of chronisch?
 • Is er een generiek alternatief voor het geneesmiddel u voorschrijven?
 • Wat zijn de alternatieven voor de primaire aanpak je suggereert?
 • Wat huidverzorging routines en producten raden jullie aan om mijn symptomen te verbeteren?
 • Kunt u brochures of websites over psoriasis aanbevelen?

Aarzel niet om eventuele andere vragen die je hebt stellen.

Wat te verwachten van uw arts
Uw arts zal waarschijnlijk vragen u een aantal vragen, zoals:

 • Wanneer ben je begonnen met symptomen?
 • Hoe vaak heb je deze symptomen?
 • Laat uw symptomen zijn continu of af en toe?
 • Wat, als er iets lijkt te verbeteren van uw klachten?
 • Wat, als er iets lijkt te verergeren uw klachten?

Tests en diagnose

In de meeste gevallen, de diagnose van psoriasis is vrij eenvoudig.

 • Lichamelijk onderzoek en medische geschiedenis. Uw arts kan meestal psoriasis diagnosticeren door het nemen van uw medische voorgeschiedenis en de behandeling van uw huid, de hoofdhuid en nagels.
 • Huidbiopsie. Zelden, kan uw arts een kleine steekproef van de huid (biopsie) die onder een microscoop is onderzocht om de exacte vorm van psoriasis te bepalen en uit te sluiten andere aandoeningen nemen. Een huid biopsie wordt meestal gedaan in het kantoor van een arts met behulp van een plaatselijke verdoving.

Omstandigheden die kunnen uitzien als psoriasis
Andere omstandigheden die kunnen uitzien als psoriasis zijn:

 • Seborrheic dermatitis. Dit type van dermatitis wordt gekenmerkt door vettige, schilferige, jeukende, rode huid. Het wordt vaak gevonden op vette delen van het lichaam, zoals het gezicht, borst en rug. Seborrheic dermatitis kan ook verschijnen op de hoofdhuid zo koppig, jeukende roos.
 • Lichen planus. Dit is een ontsteking, jeukende huidaandoening die wordt weergegeven als rijen van jeukende, afgeplatte hobbels (laesies) op de armen en benen.
 • Ringworm van het lichaam (tinea corporis). Ringworm wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie op de bovenste laag van je huid. De infectie veroorzaakt vaak een rode, schilferige ring of cirkel van huiduitslag.
 • Pityriasis rosea. Deze veel voorkomende huidaandoening begint meestal als een grote vlek (heraut patch) op je borst, buik of rug, die vervolgens verspreidt. De uitslag van pityriasis rosea vaak strekt zich uit van het midden van het lichaam, en zijn vorm lijkt op hangende denneboom takken. Deze aandoening verdwijnt meestal binnen zes tot acht weken.

Zie ook

Behandelingen en medicijnen

Psoriasis behandelingen gericht op:

 • Onderbreken de cyclus die een verhoogde productie van huidcellen en hierdoor ontsteking en plaquevorming verminderen.
 • Verwijder de schalen en de huid glad, wat vooral geldt voor actuele behandelingen die u op uw huid.

Psoriasis behandelingen kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdtypen: topische behandelingen, lichttherapie en systemische medicatie.

Actuele behandelingen
Alleen wordt gebruikt, kunnen crèmes en zalven die u op uw huid effectief te behandelen milde tot matige psoriasis. Als de ziekte ernstiger, crèmes waarschijnlijk worden gecombineerd met orale medicatie of lichttherapie. Topische psoriasis behandelingen zijn onder andere:

 • Topische corticosteroïden. Deze krachtige anti-inflammatoire geneesmiddelen zijn de meest voorgeschreven medicijnen voor de behandeling van milde tot matige psoriasis. Ze vertragen door het onderdrukken van het immuunsysteem, die ontstekingen vermindert en verlicht de jeuk gepaard celvernieuwing. Topische corticosteroïden variëren in sterkte, van mild tot zeer sterk. Lage potentie corticosteroïd zalven zijn meestal aanbevolen voor gevoelige gebieden, zoals uw gezicht of huidplooien, en voor de behandeling van wijdverbreide patches van de beschadigde huid. Uw arts kan een sterkere corticosteroïden zalf voorschrijven voor kleine gebieden van uw huid, voor de aanhoudende plaques op uw handen of voeten, of wanneer andere behandelingen hebben gefaald. Medicinale schuimen en de hoofdhuid oplossingen zijn beschikbaar om psoriasis te behandelen plekken op de hoofdhuid. Langdurig gebruik of overmatig gebruik van sterke corticosteroïden kunnen veroorzaken dunner worden van de huid en weerstand tegen de voordelen van de behandeling. Om bijwerkingen te minimaliseren en om de effectiviteit te verhogen, zijn topische corticosteroïden in het algemeen gebruikt op actieve uitbraken tot ze onder controle.
 • Vitamine D-analogen. Deze synthetische vorm van vitamine D vertragen de groei van de huidcellen. Calcipotriene (Dovonex) is een recept crème of oplossing die een vitamine D analoog die alleen kunnen worden gebruikt voor de behandeling van lichte tot matige psoriasis of in combinatie met andere medicijnen of topische fototherapie. Deze behandeling kan de huid irriteren. Calcitriol (Rocaltrol) is duur, maar even effectief en mogelijk minder irritant dan Calcipotriol kan zijn.
 • Anthralin. Deze medicatie wordt aangenomen dat DNA-activiteit normaliseren huidcellen. Anthralin (Dritho-Scalp) kan ook schaal te verwijderen, waardoor de huid gladder. Echter, anthralin kan de huid irriteren, en het vlekken vrijwel alles wat hij aanraakt, met inbegrip van de huid, kleding, werkbladen en beddengoed. Om die reden artsen adviseren vaak korte aanraking behandeling - waardoor de crème te blijven op uw huid voor een korte tijd voordat het af te wassen. Anthralin wordt soms gebruikt in combinatie met ultraviolet licht.
 • Actuele retinoïden. Deze worden vaak gebruikt om acne en de zon beschadigde huid te behandelen, maar tazarotene (Tazorac, Avage) is speciaal ontwikkeld voor de behandeling van psoriasis. Net als bij andere vitamine A-derivaten, het normaliseert DNA-activiteit in de huidcellen en kan ontsteking te verminderen. De meest voorkomende bijwerking is irritatie van de huid. Het kan ook de gevoeligheid aan zonlicht dient dus zonnescherm worden toegepast terwijl de medicatie. Hoewel het risico op aangeboren afwijkingen is veel lager voor actuele retinoïden dan voor orale retinoïden, moet uw arts weten als u zwanger bent of van plan bent zwanger te worden als je gebruik tazarotene.
 • Calcineurineremmers Momenteel calcineurininhibitors -. Tacrolimus (Prograft) en pimecrolimus (Elidel) - alleen zijn erkend voor de behandeling van atopische dermatitis, maar studies hebben ze aangetoond effectief te zijn op momenten in de behandeling van psoriasis. Calcineurineremmers worden verondersteld om de activatie van T-cellen, die op zijn beurt vermindert de ontsteking en plaque opbouw verstoren. De meest voorkomende bijwerking is irritatie van de huid. Calcineurineremmers worden niet aanbevolen voor langdurige of continu gebruik vanwege een potentieel verhoogd risico op kanker en lymfomen. Calcineurineremmers worden alleen gebruikt met input en goedkeuring van uw arts. Ze kan vooral nuttig zijn in gebieden van de dunne huid, zoals rond de ogen, waar de steroïde crèmes of retinoïden zijn te irriteren of kan schadelijke effecten veroorzaken.
 • Salicylzuur. Beschikbaar over-the-counter (receptplichtige) en op recept, salicylzuur bevordert vervelling van dode huidcellen en vermindert scaling. Soms is het in combinatie met andere medicijnen, zoals lokale corticosteroïden, of koolteer, om de effectiviteit te verhogen. Salicylzuur is in medicinale shampoos en hoofdhuid oplossingen psoriasis behandelen.
 • Koolteer. Een dikke, zwarte bijproduct van de fabricage van aardolieproducten en steenkool, koolteer is waarschijnlijk de oudste behandeling voor psoriasis. Het vermindert scaling, jeuk en ontsteking. Precies hoe het werkt is niet bekend. Koolteer heeft weinig bijwerkingen bekend, maar het is rommelig, vlekken kleding en beddengoed, en heeft een sterke geur. Koolteer is verkrijgbaar in over-the-counter shampoos, crèmes en oliën. Het is ook beschikbaar in hogere concentraties op recept.
 • Moisturizers. Op zichzelf zal vochtinbrengende crèmes psoriasis niet genezen, maar ze kunnen jeuk en schilfering afnemen en kunnen helpen de droogte die resultaten van andere therapieën. Moisturizers in een zalfbasis zijn meestal effectiever dan lichter crèmes en lotions.

Lichttherapie (fototherapie)
Zoals de naam al doet vermoeden, deze psoriasis behandeling maakt gebruik van natuurlijke of kunstmatige ultraviolet licht. De eenvoudigste en gemakkelijkste vorm van fototherapie bestaat uit de blootstelling van uw huid aan gecontroleerde hoeveelheden van natuurlijk zonlicht. Andere vormen van lichttherapie zijn het gebruik van kunstmatige ultraviolet A (UVA) of ultraviolet B (UVB) licht, hetzij alleen of in combinatie met medicijnen.

 • Zonlicht. Ultraviolet (UV) licht is een golflengte van licht in een reeks te kort is voor het menselijk oog te zien. Bij blootstelling aan UV-stralen in zonlicht of kunstlicht, de geactiveerde T-cellen in de huid matrijs. Dit vertraagt ​​de celvernieuwing huid en vermindert schilfering en ontsteking. Korte, dagelijkse blootstelling aan kleine hoeveelheden van het zonlicht kan psoriasis verbeteren, maar intense blootstelling aan de zon kan de symptomen verergeren en leiden tot beschadiging van de huid. Alvorens te beginnen met een zonlicht regime, vraag dan uw arts over de veiligste manier om natuurlijk zonlicht voor psoriasis behandeling te gebruiken.
 • UVB-fototherapie. Controlled doses UVB-licht van een kunstmatige lichtbron kunnen verbeteren milde tot matige psoriasis symptomen. UVB fototherapie, ook wel breedband UVB, kunnen worden gebruikt om enkele patches wijdverspreide psoriasis en psoriasis die topische behandelingen weerstaat behandelen. Korte-termijn bijwerkingen kunnen zijn: roodheid, jeuk en droge huid. Met behulp van een vochtinbrengende crème kan helpen verminderen deze bijwerkingen.
 • Smalband UVB therapie. Een nieuwer type van psoriasis behandeling, kunnen smalband UVB therapie effectiever is dan breedband UVB-behandeling. Het is meestal toegediend twee of drie keer per week totdat de huid verbetert, dan is onderhoud mogen alleen wekelijkse sessies nodig. Smalband UVB-therapie kan leiden tot ernstiger en langduriger brandwonden, echter.
 • Goeckerman therapie. Sommige artsen combineren UVB behandeling en koolteer behandeling die bekend staat als Goeckerman behandeling. De twee therapieën samen zijn effectiever dan hetzij alleen omdat koolteer maakt de huid meer ontvankelijk voor UVB-licht. Zodra die een drie weken durende verblijf in het ziekenhuis, kan een wijziging van de oorspronkelijke behandeling worden uitgevoerd in het kantoor van een arts. Een andere methode, de Ingram regime, combineert UVB therapie met een koolteer bad en een anthralin-salicylzuur pasta die overblijft op uw huid gedurende enkele uren of een nacht.
 • Fotochemotherapie of psoraleen plus UV-A (PUVA). Photochemotherapy impliceert het nemen van een licht-sensibiliserende medicijnen (psoraleen) vóór blootstelling aan UVA-licht. UVA-licht dringt dieper in de huid dan doet UVB-licht, en psoraleen maakt de huid gevoeliger voor UV blootstelling. Dit agressievere behandeling consequent verbetert de huid en wordt vaak gebruikt voor meer-ernstige gevallen van psoriasis. PUVA omvat twee of drie behandelingen per week voor een voorgeschreven aantal weken. Korte-termijn bijwerkingen zijn misselijkheid, hoofdpijn, branderig gevoel en jeuk. Lange-termijn bijwerkingen zijn een droge en gerimpelde huid, sproeten, en een verhoogd risico op huidkanker, waaronder melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker.
 • Excimerlaser. Deze vorm van lichttherapie, gebruikt voor milde tot matige psoriasis, behandelt alleen de betrokken huid. Een gecontroleerde bundel UVB licht van een bepaalde golflengte wordt naar de psoriasis plaques te schalen en ontsteking regelen. Gezonde huid rondom de patches wordt niet beschadigd. Excimer laser therapie vereist minder sessies dan door traditionele fototherapie omdat krachtiger UVB-licht wordt gebruikt. Bijwerkingen kunnen zijn roodheid en blaarvorming.
 • Pulsed dye laser. Vergelijkbaar met de excimer laser, de gepulste dye laser gebruikt een andere vorm van licht om de kleine bloedvaten die bijdragen tot psoriasis plaques vernietigen. Bijwerkingen kunnen zijn kneuzing tot 10 dagen na de behandeling. Er is een klein risico op littekenvorming.
 • Combinatie lichttherapie. Combinatie UV-licht met andere behandelingen zoals retinoïden vaak verbetert effectiviteit fototherapie's. Combinatietherapieën worden vaak gebruikt nadat andere lichttherapie opties niet effectief zijn.

Oraal ingenomen of ingespoten medicijnen
Als u ernstige psoriasis of het is resistent tegen andere vormen van behandeling, kan uw arts oraal ingenomen of ingespoten medicijnen voor te schrijven. Door ernstige bijwerkingen, sommige van deze geneesmiddelen worden alleen korte perioden, afgewisseld met andere vormen van behandeling.

 • Retinoïden. Aan vitamine A, deze groep van geneesmiddelen Gerelateerd kan verminderen de productie van huidcellen als u ernstige psoriasis die niet reageren op andere behandelingen. Tekenen en symptomen meestal terug te keren zodra de therapie wordt gestaakt, echter. Bijwerkingen kunnen zijn droogheid van de huid en slijmvliezen, jeuk en haaruitval. En omdat retinoïden zoals acitretine (Soriatane) ernstige aangeboren afwijkingen kunnen veroorzaken, moeten vrouwen de zwangerschap na het innemen van de medicatie te vermijden gedurende ten minste drie jaar.
 • Methotrexaat. Oraal genomen, methotrexaat helpt psoriasis door verlaging van de productie van huidcellen en ontsteking te onderdrukken. Ook kan de progressie van artritis psoriatica bij sommige mensen. Methotrexaat wordt over het algemeen goed verdragen in lage doses, maar kan maagklachten, verlies van eetlust en vermoeidheid veroorzaken. Bij langdurig gebruik kan het een aantal ernstige bijwerkingen, waaronder ernstige leverschade veroorzaken en verminderde productie van rode en witte bloedcellen en bloedplaatjes.
 • Cyclosporine. Cyclosporine onderdrukt het immuunsysteem en is vergelijkbaar met methotrexaat in effectiviteit. Net als andere immunosuppressieve geneesmiddelen, ciclosporine verhoogt het risico op infecties en andere gezondheidsproblemen, waaronder kanker. Cyclosporine maakt je ook meer vatbaar voor nierproblemen en hoge bloeddruk - het risico neemt toe met hogere doseringen en langdurige behandeling.
 • Hydroxyurea. Deze medicatie is niet zo effectief als cyclosporine of methotrexaat, maar in tegenstelling tot de sterkere drugs kan worden gecombineerd met fototherapie. Mogelijke bijwerkingen omvatten een vermindering van de rode bloedcellen (anemie) en een daling van de witte bloedcellen en bloedplaatjes. Het mag niet gebruikt worden door vrouwen die zwanger zijn of zwanger wilt worden.
 • Immunomodulator drugs (biologische). Verschillende immunomodulator drugs worden goedgekeurd voor de behandeling van matige tot ernstige psoriasis. Zij omvatten alefacept (Amevive), etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade) en ustekinumab (Stelara). Deze drugs worden gegeven door intraveneuze infusie, intramusculaire injectie of subcutane injectie en worden meestal gebruikt voor mensen die niet hebben gereageerd op de traditionele therapie of die artritis psoriatica hebben verbonden. Biologics werken door het blokkeren van interacties tussen bepaalde cellen van het immuunsysteem en bepaalde inflammatoire pathways. Hoewel ze afkomstig zijn van natuurlijke bronnen dan chemische degenen, moeten deze voorzichtig worden gebruikt omdat ze sterke effecten op het immuunsysteem en kan levensbedreigende infecties mogelijk. In het bijzonder moeten mensen die deze behandelingen worden gescreend op tuberculose.
 • Thioguanine. Bijna net zo effectief als methotrexaat en cyclosporine, deze drug heeft minder bijwerkingen. Echter, deze drug is meer kans op bloedarmoede veroorzaken, en vrouwen die zwanger zijn of van plan bent zwanger te worden moet het te vermijden, omdat het aangeboren afwijkingen kan veroorzaken.

Behandeling overwegingen
Hoewel de artsen kies behandelingen gebaseerd op het type en de ernst van psoriasis en de getroffen gebieden van de huid, de traditionele benadering is om te beginnen met het zachtste behandelingen - crèmes en ultraviolet licht therapie (fototherapie) - en vervolgens ontwikkelen tot sterkere indien nodig. Het doel is om de meest effectieve manier om te vertragen celvernieuwing met zo min mogelijk bijwerkingen vinden.

Ondanks een scala aan opties, kan een effectieve behandeling van psoriasis een uitdaging. De ziekte is onvoorspelbaar, gaan door cycli van verbetering en verslechtering, schijnbaar willekeurig. Effecten van psoriasis behandelingen ook kan onvoorspelbaar zijn, wat goed werkt voor een persoon zou niet effectief voor iemand anders te zijn. Uw huid kan ook bestand tegen verschillende behandelingen na verloop van tijd, en de meest potente psoriasis behandelingen kunnen ernstige bijwerkingen hebben.

Praat met uw arts over uw mogelijkheden, vooral als je niet verbeteren na het gebruik van een bepaalde behandeling of als je met ongemakkelijke bijwerkingen. Hij of zij kan uw behandeling plan aan te passen of te wijzigen uw aanpak om de best mogelijke controle van uw klachten te garanderen.

Zie ook

Lifestyle en huismiddeltjes

Hoewel zelfhulp maatregelen zal niet genezen psoriasis, kunnen ze helpen bij het verbeteren van het uiterlijk en het gevoel van beschadigde huid. Deze maatregelen kunnen profiteert u:

 • Neem dagelijks baden. Zwemmen helpt dagelijks schalen en kalm ontstoken huid te verwijderen. Voeg badolie, colloïdaal havermout, Epsom zouten of Dode Zee zouten aan het water en genieten gedurende minstens 15 minuten. Vermijd warme water en harde zeep, die de symptomen kunnen verergeren; gebruik lauw water en milde zeep die oliën en vetten zijn toegevoegd.
 • Gebruik vochtinbrengende crème. Dep je huid na het baden, dan onmiddellijk een zware, zalf-based moisturizer van toepassing terwijl je huid nog vochtig is. Voor de zeer droge huid, kan olie de voorkeur - ze hebben meer uithoudingsvermogen dan crèmes of lotions doen en zijn meer effectief in het voorkomen van water verdampt uit de huid. Bij koud, droog weer, kan het nodig zijn om een ​​vochtinbrengende crème meerdere malen per dag toe te passen.
 • Bedek de getroffen gebieden 's nachts. Om te helpen verbeteren roodheid en schilfering, gelden een zalf op basis van vochtinbrengende crème om uw huid en wrap met plastic wrap' s nachts. In de ochtend, verwijder de bedekking en was de weegschaal weg met een bad of een douche.
 • Bloot uw huid om kleine hoeveelheden zonlicht. Een gecontroleerde hoeveelheid zonlicht kan een aanzienlijke verbetering laesies, maar teveel zon kan veroorzaken of verergeren uitbraken en verhogen het risico op huidkanker. Als u zonnen, is het best om korte sessies proberen drie of meer keer per week. Een register bijhouden van wanneer en hoe lang je in de zon te helpen overbelichting te voorkomen. En zeker om een ​​gezonde huid te beschermen met een breed-spectrum zonnebrandcrème met een SPF van minstens 15. Toepassing zonnebrandcrème royaal en herhaal dit elke twee uur - of vaker als je zwemmen of transpireren. Voor het begin van elke zonnebaden programma, vraag dan uw arts over de beste manier om natuurlijk zonlicht gebruiken om uw huid te behandelen.
 • Solliciteer medicinale crème of zalf. Breng een over-the-counter crème of zalf met hydrocortison of salicylzuur om jeuk en schilfering verminderen. Als u psoriasis op de hoofdhuid, probeer dan een medicinale shampoo die koolteer bevatten. Voor de beste resultaten, volg aanwijzingen op het etiket.
 • Vermijd psoriasis triggers, indien mogelijk. Ontdek wat triggers, eventuele verergeren uw psoriasis en stappen ondernemen om te voorkomen of te voorkomen dat ze. Infecties, verwondingen aan de huid, stress, roken en intense blootstelling aan de zon kan alle verergeren psoriasis.
 • Vermijd het drinken van alcohol. Alcoholgebruik kan de werkzaamheid van sommige psoriasis behandelingen te verminderen.
 • Eet een gezond dieet. Hoewel er geen bewijs is dat bepaalde voedingsmiddelen ofwel zal verbeteren of verergeren psoriasis, is het belangrijk om een gezond dieet eten, vooral als u een chronische ziekte. Een gezond dieet bestaat uit het eten van een verscheidenheid vruchten en groenten van alle kleuren en volle granen. Als je vlees eet, focus op mager vlees en vis. Als u denkt dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten beter of slechter, houden een eetdagboek om te zien wat het effect van verschillende soorten voedsel hebben.

Zie ook

Alternatieve geneeswijzen

Veel alternatieve therapieën beschikbaar om de symptomen van psoriasis, met inbegrip van speciale diëten, crèmes, voedingssupplementen en kruiden verlichten. Sommige alternatieve therapieën worden geacht het algemeen veilig, en kunnen ze nuttig voor sommige mensen in het verminderen van tekenen en symptomen, zoals jeuk en schilfering.

 • Aloë vera. Genomen uit de bladeren van de aloë vera plant, kan aloë-extract crème roodheid, schilfering, jeuk en ontsteking te verminderen. U kan nodig zijn om de crème te gebruiken meerdere keren per dag voor een maand of meer om eventuele verbeteringen in uw huid te zien.
 • Visolie. Omega-3 vetzuren in visolie supplementen kunnen ontsteking geassocieerd met psoriasis te verminderen, hoewel de resultaten van studies zijn gemengd. Het nemen van 3 gram of minder van vis dagelijkse olie wordt algemeen erkend als veilig, en je kan het nuttig vinden.

Als u overweegt voedingssupplementen of andere alternatieve therapie om de symptomen van psoriasis te verlichten, raadpleeg dan uw arts. Hij of zij kan je helpen wegen de voors en tegens van specifieke alternatieve therapieën.

Zie ook

Coping en ondersteuning

Omgaan met psoriasis kan een uitdaging zijn, vooral als de ziekte bestrijkt grote delen van uw lichaam of is op plaatsen goed te zien door andere mensen, zoals uw gezicht of handen. De voortdurende, hardnekkige karakter van de ziekte en de behandeling daagt alleen toe te voegen aan de last.

Hier zijn een aantal manieren om u te helpen het hoofd te bieden en om meer te voelen in de hand:

 • Get opgeleid. Ontdek zo veel als je kunt over de ziekte en onderzoek uw behandeling opties. Begrijp mogelijke triggers van de ziekte, dus je kunt beter voorkomen flare-ups. Onderwijzen mensen om je heen - met inbegrip van familie en vrienden - zodat ze kunnen herkennen, erkennen en uw inspanningen te ondersteunen in het omgaan met de ziekte.
 • Volg de instructies van uw arts. Als uw arts adviseert bepaalde behandelingen en veranderingen in levensstijl, zeker om hen te volgen. Stel vragen als er iets niet duidelijk is.
 • Zoek een steungroep. Overweeg om bij een praatgroep met andere leden die de ziekte hebben en weten wat je doormaakt. Je kan troost vinden in het delen van uw ervaringen en worstelingen en ontmoeten mensen die met soortgelijke uitdagingen geconfronteerd. Vraag uw arts om informatie over psoriasis steungroepen in uw omgeving of online.
 • Gebruik cover-ups wanneer u het nodig vinden. Op die dagen dat je het gevoel bijzonder zelfbewust, hebben betrekking op de psoriasis met kleding of gebruiken cosmetische cover-up producten, zoals body make-up of een concealer. Deze producten kunnen maskeren roodheid en psoriasis plaques. Ze kunnen de huid irriteren, echter, en mag niet worden gebruikt op open wonden, snijwonden of niet-dichtgegroeide laesies.