Quad scherm

Definitie

De quad-scherm - ook wel bekend als de viervoudige marker test of eenvoudig de quad-test - is een prenatale test die niveaus van de vier stoffen meet in het bloed van een zwangere vrouw:

 • Alfa-fetoproteïne (AFP), een eiwit door de ontwikkelende baby
 • Humaan choriongonadotrofine (HCG), een hormoon door de placenta
 • Oestriol, een hormoon gemaakt door de placenta en de baby's lever
 • Inhibine A, een hormoon door de placenta

Meestal wordt de quad scherm gebeurt tussen week 15 en 20 van de zwangerschap - het tweede trimester.

Resultaten van de quad scherm geven het risico van het dragen van een baby die heeft bepaalde chromosomale aandoeningen, zoals het syndroom van Down. De alfa-fetoproteïne deel van de test kan helpen bij het opsporen neurale buisdefecten, zoals spina bifida.

Als uw risico laag is, kan de quad scherm bieden geruststelling van een gezonde zwangerschap.

Als uw risiconiveau is matig of hoog is, kunt u ervoor kiezen om de quad scherm te volgen met een andere test die is meer definitief.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Het scherm quad wordt gedaan om uw risico op het dragen van een baby die heeft een van de volgende voorwaarden te evalueren:

 • Het syndroom van Down (trisomie 21). Syndroom van Down is een genetische aandoening die levenslange stoornissen in de mentale en sociale ontwikkeling, evenals diverse fysieke problemen veroorzaakt.
 • Edwards-syndroom (trisomie 18). Edwards-syndroom is een genetische aandoening die ernstige ontwikkelingsstoornissen vertragingen veroorzaakt. Edwards syndroom is vaak fataal naar leeftijd 1.
 • Spina bifida. Spina bifida is een ernstige aangeboren afwijking die optreedt wanneer het weefsel rondom een baby ontwikkelen ruggenmerg sluit niet goed. Spina bifida kan leiden tot ernstige lichamelijke en geestelijke handicaps.
 • Anencefalie. Anencefalie is een onderontwikkelde hersenen en een onvolledige schedel. Een baby geboren met anencefalie kunnen zijn doodgeboren of overleven slechts enkele uren tot dagen na de geboorte.
Quad scherm. Het syndroom van Down (trisomie 21).
Quad scherm. Het syndroom van Down (trisomie 21).

Afhankelijk van het tijdstip, kan uw zorgverzekeraar aan andere prenatale screening tests - zoals de eerste trimester screening, die een bloedonderzoek en een echo examen omvat - naast de quad scherm of in de plaats van de quad scherm.

Vergeet niet, de quad scherm is optioneel. Testresultaten alleen aangeven of u een verhoogd risico op het dragen van een baby die heeft het syndroom van Down, bijvoorbeeld, niet of je baby heeft eigenlijk de aandoening.

Voordat de screening, denken over wat de resultaten betekenen voor u. Overweeg of de screening geen angst zal de moeite waard zou kunnen veroorzaken, of dat u uw zwangerschap zult behandelen verschillend, afhankelijk van de resultaten.

Ook interessant welk risico genoeg zou zijn voor u om een ​​meer invasieve follow-up-test te kiezen.

Zie ook

Risico's

Het scherm quad is een routine prenatale screening test. De test levert geen risico op een miskraam of andere complicaties tijdens de zwangerschap.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

U hoeft niet om iets speciaals voor te bereiden op de quad-scherm doen. Je kunt normaal eten en drinken voordat de bloedtest.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Tijdens de quad-scherm, een lid van uw gezondheidszorg team neemt een bloedmonster door een naald in een ader in uw arm. Het bloedmonster wordt verzonden naar een laboratorium voor analyse. U kunt onmiddellijk terugkeren naar uw normale activiteiten.

Testresultaten zijn meestal beschikbaar binnen een week.

Zie ook

Resultaten

Uw zorgverzekeraar zal uw leeftijd, ras en de resultaten van de quad-scherm gebruiken om uw risico op het dragen van een baby die heeft bepaalde chromosomale aandoeningen of neurale buisdefecten peilen. Andere factoren - zoals uw persoonlijke of familiale anamnese - ook van invloed kunnen uw risico.

Quad screen resultaten worden gegeven als een kans, zoals een 1 in 5000 het risico van het dragen van een baby die heeft het syndroom van Down. In het algemeen wordt de test als positief beschouwd als het risico 1 in 250 tot 1 op 300.

Houd in gedachten dat een positieve quad scherm betekent gewoon dat het niveau van sommige of alle van de stoffen gemeten in het bloed waren buiten het normale bereik. Dit kan gebeuren om verschillende redenen, waaronder:

 • Een misrekening van hoe lang je zwanger bent geweest
 • Een meerlingzwangerschap
 • In vitro fertilisatie
 • De aanwezigheid van andere medische aandoeningen, zoals diabetes
 • Roken tijdens de zwangerschap

Als uw testresultaten positief zijn, kan uw zorgverzekeraar een echo raden om de baby de zwangerschapsduur controleren en te bevestigen het aantal baby's. Tijdens de echo, zal uw zorgverzekeraar ook uw baby's groei te evalueren, de studie van de placenta en mogelijke afwijkingen.

Het scherm quad correct identificeert ongeveer 80 procent van de vrouwen die het dragen van een baby die heeft het syndroom van Down. Ongeveer 5 procent van de vrouwen een vals-positief resultaat, wat betekent dat het testresultaat positief is, maar de baby niet daadwerkelijk het syndroom van Down.

Wanneer u uw testresultaten te overwegen, bedenk dan dat de quad scherm geeft alleen uw algehele risico van het dragen van een baby die heeft bepaalde chromosomale aandoeningen of neurale buis defecten. Een laag risico resultaat garandeert niet dat je baby niet een van deze voorwaarden zal hebben. Evenzo heeft een hoog-risico-resultaat niet garanderen dat uw baby zal geboren worden met een van deze voorwaarden.

Vaak positieve testresultaten zijn een uitnodiging naar secundair testen overwegen. Bijvoorbeeld:

 • Niet-invasieve prenatale diagnostiek. Als je een hoog risico op een chromosomale aandoening, kunt u overwegen een nieuwe prenatale screening test die foetale DNA circuleert in je bloed analyseert. Deze bloedtest evalueert uw risico op het dragen van een baby die heeft het syndroom van Down, evenals verschillende andere chromosomale aandoeningen - misschien helpt u voorkomen testen dat is meer invasief.
 • Gerichte echografie Als je een hoog risico op een neuraal buisdefect, kan uw zorgverzekeraar suggereren een gerichte echografie -. Eventueel in combinatie met vruchtwaterpunctie. Echografie is geen effectieve screening tool voor het syndroom van Down.
 • Vlokkentest (CVS). CVS kan worden gebruikt om chromosomale aandoeningen, zoals het syndroom van Down te diagnosticeren. Tijdens CVS, die gewoonlijk wordt uitgevoerd in het eerste trimester wordt een weefselmonster uit de placenta wordt verzameld voor onderzoek. CVS brengt een klein risico op een miskraam en is niet bruikbaar bij het opsporen van neurale buisdefecten, zoals spina bifida.
 • Amniocentesis. Amniocentesis kan worden gebruikt om zowel chromosomale aandoeningen zoals het syndroom van Down en neurale buisdefecten, zoals spina bifida diagnosticeren. Tijdens amniocentesis, die gewoonlijk wordt uitgevoerd in het tweede trimester, wordt een monster van vruchtwater uit de baarmoeder te testen. Zoals CVS, vruchtwaterpunctie brengt een klein risico op een miskraam.

Uw zorgverzekeraar of een genetisch adviseur zal u helpen begrijpen uw testresultaten en wat de resultaten betekenen voor je zwangerschap.

Zie ook