Seksuele gezondheid

Seksuele gezondheid en ouder worden: houd de passie levend

Seksuele gevoelens verdwijnen niet als je ouder wordt. Hier ziet u hoe de vlam brandende te houden.

Seksuele gezondheid is belangrijk op elke leeftijd. En het verlangen naar intimiteit is tijdloos. Hoewel seks niet hetzelfde als het was in je jaren '20 kunnen zijn, kan het nog steeds zo vervullen als altijd. Ontdekken welke aspecten van seksuele gezondheid waarschijnlijk zullen veranderen als je ouder wordt - en hoe u en uw partner kan aanpassen.

Communicatie is de sleutel

Om een ​​bevredigend seksleven te behouden, praat met je partner. Tijd vrij om samen te sensueel en seksueel zijn. Wanneer je intieme tijd bent doorbrengen met je partner, deel je gedachten over vrijen. Help je partner te begrijpen wat je wilt van hem of haar. Wees eerlijk over wat je fysiek en emotioneel ervaart.

Seksuele gezondheid en veilig vrijen

Mensen van alle leeftijden moeten weten hoe ze veilig vrijen. Als je seks met een nieuwe of andere partner, gebruik dan altijd een condoom. Ook praten met uw arts over andere manieren om jezelf te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Als je in een langdurige monogame relatie en je hebt zowel negatieve testen op seksueel overdraagbare infecties, heb je waarschijnlijk geen zorgen te maken over de bescherming. Totdat je zeker weet, echter gebruik maken van een condoom als je seks hebt.

Veroudering en seksuele gezondheid van mannen

Testosteron speelt een cruciale rol in de seksuele ervaring van een man. Testosterongehalte piek in de late tienerjaren en daarna geleidelijk afnemen. De meeste mensen merken een verschil in hun seksuele respons door de leeftijd van 60 tot 65 jaar. De penis kan langer duren om rechtop worden, en erecties kan niet zo stevig. Het kan langer duren om volledig opwinding te bereiken en orgastische en ejaculatie ervaringen hebben. Erectiestoornissen wordt ook vaker voor. Verschillende medicijnen zijn beschikbaar om te helpen mensen te bereiken of behouden van een erectie voldoende voor seksuele activiteit.

Veroudering en vrouwen seksuele gezondheid

Als vrouwen aanpak menopauze, hun oestrogeenspiegel dalen, wat kan leiden tot vaginale droogheid en tragere seksuele opwinding. Vrouwen kunnen emotionele veranderingen ervaren als goed. Terwijl sommige vrouwen kunnen genieten van seks meer zonder zorgen over de zwangerschap, natuurlijk voorkomende veranderingen in lichaamsvorm en grootte kan anderen leiden tot minder seksueel gewenst voelen.

Zie ook

Seksuele gezondheid en ouder worden: houd de passie levend

Medische aandoeningen en seksuele gezondheid

Elke aandoening die uw algemene gezondheid en welzijn beïnvloedt kan ook invloed hebben op uw seksuele gezondheid. Ziekten die het cardiovasculaire systeem, hoge bloeddruk, diabetes, hormonale problemen, depressie of angst te betrekken - en de medicijnen die worden gebruikt om deze aandoeningen te behandelen - kan problemen opleveren voor zijn seksueel actief. Hoge bloeddruk, bijvoorbeeld, kan invloed hebben op uw vermogen om te worden gewekt, zo kunnen bepaalde medicijnen gebruikt om hoge bloeddruk te behandelen.

Daarnaast zal elke chirurgische ingreep die je bekken en je centrale zenuwstelsel hebben een tijdelijk - maar vaak aanzienlijke - invloed op uw seksuele reactie. Het lichaam is echter veerkrachtig. De tijd krijgen om te genezen en wat liefdevolle aandacht, kunt u seksueel ontvankelijke weer geworden.

Medicijnen en seksuele gezondheid

Bepaalde geneesmiddelen kunnen uw seksuele respons remmen, met inbegrip van uw verlangen naar seks en het vermogen van uw lichaam om gewekt te worden of een orgasme. Als je ervaart seksuele bijwerkingen van een medicijn, raadpleeg dan uw arts. Het kan mogelijk zijn om te schakelen naar een ander geneesmiddel met minder seksuele bijwerkingen. Als u meerdere medicijnen te nemen, die elk een ander effect op je seksuele functie hebben, probeer dan het variëren van de aard van de seksuele activiteit die u bezighouden met, en hoe je deze benadert.

Wanneer een partner ziek wordt

Als je ziek bent, kan je seksualiteit tijdelijk een achterbank naar andere behoeften. Pijn, ongemak, medicijnen of zorg kan overschaduwen uw seksuele verlangen. Denk aan het praten met je partner over andere manieren om dicht in deze tijd.

Als je de verzorger, kunnen de eisen van de zorg voor je partner een tol te eisen op je seksuele verlangen. Een manier vinden om vernietiging van de verzorger rol van tijd tot tijd, en wel een partner in plaats - zodat u kunt ontspannen en het gevoel gevoed door je partner. Op die manier kunt u genieten van een wederzijds bevredigende seksuele ontmoeting.

Omgaan met verschillen in de wens

Verschillen in libido komen veel voor bij koppels van alle leeftijden. Paren kunnen vast komen te zitten in een patroon waarbij de ene persoon initieert contact terwijl de andere vermijdt het. Als je vooral vermijden seks, overwegen ten laste nemen van bepaalde betrokkenheid. Als u meestal seks te initiëren, probeer te praten met je partner over wat je nodig hebt.

Als u zich zorgen maakt over het kwetsen van gevoelens van je partner, praten over uw ervaring met "I" verklaringen - zoals "Ik denk dat mijn lichaam reageert beter als...." Op zijn beurt proberen om de behoeften en verlangens van je partner te begrijpen. Samen kunt u manieren om zowel uw wensen tegemoet te vinden.

Vooruitblikkend niet terug

Veel koppels willen weten hoe om terug te gaan naar de seksuele opwinding en activiteit niveaus zij ervaren in hun jaren '20, '30 en vroege jaren '40. In plaats daarvan, manieren vinden om de reactie van uw lichaam voor seksuele ervaringen nu te optimaliseren. Vraag jezelf wat is bevredigend en wederzijds aanvaardbare.

Veel boeken zijn beschikbaar over hoe je een gezond seksleven te behouden als je ouder wordt. Daarnaast vinden veel koppels overleg met een deskundige behulpzaam. Uw arts kan in staat zijn om nuttige suggesties te geven of u doorverwijzen naar een specialist.

Zie ook