Septoplasty

Definitie

Septoplasty (september-teen-plas-T) is een chirurgische procedure om een ​​afgeweken neustussenschot corrigeren - een verplaatsing van het bot en kraakbeen dat je twee neusgaten verdeelt. Tijdens septoplasty, wordt uw neustussenschot rechtgetrokken en geherpositioneerd in het midden van je neus. Dit kan uw chirurg nodig heeft om delen van je septum knippen en te verwijderen alvorens deze weer te plaatsen in de juiste positie.

Bij de planning van septoplasty, uw chirurg beschouwt uw symptomen - zoals ademhalingsmoeilijkheden - en de fysieke structuur en de functies van je neus. Praat met uw arts over wat septoplasty kunt bereiken voor je.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Na een aantal afwijkingen van het septum is gebruikelijk. Wanneer een afgeweken septum ernstig is, kan het een kant van je neus blokkeren en beperken de luchtstroom, waardoor ademhalingsproblemen door een of beide zijden van je neus.

De extra positie van een afgeweken septum het drogen effect van luchtstroom door de neus soms bijdragen tot korstvorming bloeden of bij bepaalde personen. Septoplasty rechtzetten het neustussenschot door trimmen, herpositionering en het vervangen van kraakbeen, bot of beide.

Zoals moeite met ademen door je neus - - als u symptomen ervaart die significante invloed op uw kwaliteit van leven, kunt u overwegen een operatie om een ​​afgeweken septum corrigeren.

Zie ook

Risico's

Zoals bij elke grote operatie, septoplasty draagt ​​risico's, zoals bloedingen, infecties en een negatieve reactie op de verdoving. Andere mogelijke risico's die specifiek zijn voor septoplasty omvatten:

 • Persistentie in eerdere symptomen zoals nasale obstructie, ondanks chirurgie
 • Overmatig bloeden
 • Een verandering in de vorm van je neus
 • Een opening in het tussenschot (septum perforatie)
 • Een afname van de reukzin
 • Een verzameling van bloed in de nasale ruimte die zou moeten worden afgevoerd (septum hematoom)
 • Een tijdelijk verdoofd gevoel van de bovenste tandvlees of tanden

Aanvullende operatie kan nodig zijn om een ​​aantal van deze complicaties of als de uitkomst van de operatie komt niet overeen met uw verwachtingen te behandelen. Praat met uw arts over uw specifieke risico's voor de operatie.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Voordat scheduling septoplasty, moet u aan met uw chirurg om de voordelen en risico's van de operatie te bespreken. Deze bijeenkomst omvat in het algemeen:

 • Uw medische voorgeschiedenis. Uw arts stelt vragen over voorwaarden die u heeft of heeft gehad, alsmede de huidige medicatie.
 • Een lichamelijk onderzoek. Uw arts voert een lichamelijk onderzoek, inclusief alle relevante testen. Hij of zij controleert ook uw huid en de binnen-en buitenkant van je neus.
 • Foto's. Iemand van het kantoor van uw arts kan foto's van je neus te nemen vanuit verschillende invalshoeken. Uw arts kan gebruik maken van deze foto's worden besproken voordat septoplasty, of als referentie tijdens en na de operatie.
 • Een bespreking van uw verwachtingen. U en uw arts moeten praten over je verwachtingen. Hij of zij legt uit wat septoplasty kan en niet kan doen voor u en wat uw resultaten zou kunnen zijn.

Voordat septoplasty, moet u mogelijk ook naar:

 • Vermijd bepaalde medicijnen. Vermijd geneesmiddelen die aspirine of ibuprofen (Advil, Motrin, anderen) gedurende twee weken voor de operatie en twee weken na de operatie. Deze medicijnen kunnen verhogen bloeden. Neem alleen die medicijnen zijn goedgekeurd of door uw chirurg voorgeschreven.
 • Als u rookt, stoppen met roken. Roken vertraagt ​​het genezingsproces na een operatie.
 • Afspraken te maken voor de dag van de operatie. Voor de eerste 24 uur na de sedatie, kan je geheugenverlies van hebben, vertraagd reactievermogen en verminderde oordeel. Daarom zorgen voor iemand om je naar huis als je met een poliklinische procedure. Ook zorgen voor een familielid of vriend bij je blijven voor een nacht of twee te helpen met persoonlijke taken zorg als je te herstellen van een operatie.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Septoplasty rechtzetten het neustussenschot door trimmen, herpositionering en het vervangen van kraakbeen of bot. De chirurg werkt via insnijdingen in de neus.

Septoplasty. Uw medische geschiedenis.
Septoplasty. Uw medische geschiedenis.

Tijdens de procedure

 • Plaatselijke verdoving. Meestal gebruikt in een ambulante setting, wordt deze vorm van anesthesie beperkt tot je neus. Uw arts injecteert de pijn-verdovende medicatie in je neus weefsels. Als u zal ook sedatie, krijgt dit met medicatie geïnjecteerd via een katheter in een ader - een intraveneuze (IV) lijn. Dit maakt je suf, maar niet volledig bewusteloos.
 • Algemene anesthesie. Bij algehele narcose, u een anestheticum inhaleren of onder narcose gaat via een IV lijn. Deze vorm van verdoving beïnvloedt je hele lichaam en induceert een tijdelijke toestand van bewusteloosheid.

Bespreek met uw arts van tevoren wat voor soort anesthesie is het beste in uw geval.

Tijdens de operatie wordt de incisie gesloten met resorbeerbare draad. Zachte siliconen spalken kunnen worden ingebracht in elk neusgat om het septum te ondersteunen. Om postoperatieve bloedingen te voorkomen, kan uw arts plaatst bandage-achtig materiaal in je neus.

Na de operatie, u verhuisd bent naar een verkoeverkamer, waar het personeel controleert u en horloges voor eventuele complicaties. Je zou later vertrekken die dag of, indien de procedure wordt gedaan in een ziekenhuis en je bent niet klaar voor ontlading, je zou overnachten.

Na de procedure
Om de kans op bloeden en zwelling verder te verminderen, kan uw arts vragen dat u de volgende voorzorgsmaatregelen voor enkele weken na de operatie. Afhankelijk van de omvang van de ingreep, mag u niet worden gevraagd te voldoen aan alle van hen:

 • Vermijd zware activiteiten, zoals aerobics en joggen. Dit is om de kans op een bloeddrukverhoging een bloedneus veroorzaken verminderen.
 • Blaas niet je neus.
 • Verheffen je hoofd als je slaapt.
 • Draag kleding die vast aan de voorkant, niet trekken kleding, zoals shirts of truien, boven je hoofd.

Zie ook

Resultaten

Hoewel de resultaten zijn meestal stabiel, kan het kraakbeen en weefsel geleidelijk verplaatsen of de vorm in de tijd. De nasale weefsels relatief stabiel bij 3-6 maanden na de operatie. Echter, sommige veranderingen steeds voorkomen gedurende een jaar of meer na chirurgie.

De meeste mensen vinden dat septoplasty verbetert hun symptomen, zoals ademhalingsproblemen, veroorzaakt door een afwijkend tussenschot. De mate van verbetering u kunt verwachten met septoplastie kan variëren.

Sommige mensen vinden dat hun symptomen blijven, zelfs na de operatie en kiezen voor een herziening septoplasty ondergaan om verdere verfijning van de neus en de septum.

Zie ook