Slechte adem

Definitie

Slechte adem, ook wel halitose, pijnlijk kan zijn en in sommige gevallen zelfs kan leiden tot angst. Het is geen wonder dat de winkelschappen zijn vol met kauwgom, pepermuntjes, mondspoelingen en andere producten ontworpen om slechte adem te bestrijden. Maar veel van deze producten zijn slechts tijdelijk van aard omdat zij zich niet tot de oorzaak van het probleem.

Bepaalde voedingsmiddelen, de hygiënische omstandigheden en gewoonten zijn een van de oorzaken van slechte adem. In veel gevallen kunt u slechte adem te verbeteren met consistente goede mondhygiëne. Als eenvoudige zelfzorg technieken het probleem niet oplossen, zie uw tandarts of arts om zeker te zijn van een meer ernstige aandoening is niet de oorzaak van uw slechte adem.

Symptomen

Slechte adem geuren variëren, afhankelijk van de bron of de onderliggende oorzaak. Sommige mensen te veel zorgen over hun adem ook al hebben ze weinig of geen mond geur, terwijl anderen hebben slechte adem en weet het niet. Want het is moeilijk te beoordelen hoe uw eigen adem ruikt, vraag dan een goede vriend of familielid om uw slechte-adem vragen te bevestigen.

Wanneer moet u een arts te raadplegen
Als je een slechte adem, uw mondhygiëne gewoonten. Probeer het maken van veranderingen in levensstijl, zoals het borstelen van uw tanden en tong na het eten, met behulp van tandzijde, en het drinken van veel water.

Als uw slechte adem aanhoudt na het maken van dergelijke wijzigingen, zie uw tandarts. Als uw tandarts vermoedt een meer ernstige aandoening wordt veroorzaakt uw slechte adem, kan hij of zij je doorverwijzen naar een arts om de oorzaak van de geur vinden.

Oorzaken

De meeste slechte adem begint in je mond, en er zijn vele mogelijke oorzaken. Zij omvatten:

 • Voedsel. De afbraak van voedsel deeltjes in en om je tanden kan bacteriën verhogen en leiden tot een nare geur. Eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals uien, knoflook en andere groenten en kruiden, kan ook leiden tot slechte adem. Nadat u verteren deze voedingsmiddelen, komen ze in je bloedbaan, worden uitgevoerd naar uw longen en invloed hebben op uw adem.
 • Tabaksproducten. Roken veroorzaakt zijn eigen onaangename mondgeur. Rokers en orale tabak gebruikers zijn ook meer kans op tandvleesontsteking, een andere bron van slechte adem hebben.
 • Slechte mondhygiëne. Als je niet poetsen en flossen dagelijks, voedsel deeltjes blijven in je mond, waardoor de slechte adem. Een kleurloze, kleverig laagje van bacteriën (plaque) vormt op je tanden en zo niet weg geborsteld, kan tandplak uw tandvlees irriteren (gingivitis) en uiteindelijk vorm plaque-gevulde zakken tussen uw tanden en tandvlees (parodontitis). Het oneffen oppervlak van de tand kan ook bacteriën die geuren produceren houden. En prothesen die niet regelmatig worden gereinigd of niet goed passen kan de haven geur-veroorzakende bacteriën en etensresten.
 • Droge mond. Speeksel helpt reinigen van uw mond, het verwijderen van deeltjes die slechte geuren kunnen veroorzaken. Een aandoening, de zogenaamde droge mond - ook wel bekend als xerostomie (zeer-o-stoe-me-ah) - kunnen bijdragen aan slechte adem omdat de productie van speeksel wordt afgenomen. Droge mond komt van nature voor tijdens de slaap, wat leidt tot 's morgens adem, "en wordt erger als je slaapt met je mond open. Sommige medicijnen kunnen leiden tot een chronische droge mond, evenals een probleem met uw speekselklieren en sommige ziekten.
 • Infecties in de mond. Slechte adem kan worden veroorzaakt door operatieve wonden na orale chirurgie, zoals tand verwijderen, of als gevolg van tandbederf, tandvleesontsteking of mond.
 • Andere met de mond, neus en keel voorwaarden. Slechte adem kan soms het gevolg zijn van kleine stenen die vorm in de amandelen en zijn bedekt met bacteriën die stinkende chemicaliën produceren. Infecties of chronische ontsteking in de neus, sinussen of keel, die kan bijdragen tot postnasal drip, ook kan leiden tot slechte adem.
 • Medicijnen. Sommige medicijnen kunnen indirect produceren slechte adem door bij te dragen aan een droge mond. Anderen kunnen worden afgebroken in het lichaam om chemicaliën die kunnen worden uitgevoerd op uw adem loslaat.
 • Andere oorzaken. Ziekten zoals bepaalde vormen van kanker, en de voorwaarden waaronder stofwisselingsstoornissen, kan een kenmerkende geur adem als gevolg van chemicaliën ze produceren veroorzaken. Chronische reflux van maagzuur (gastro-oesofageale reflux) kan worden geassocieerd met een slechte adem. Slechte adem bij jonge kinderen kan worden veroorzaakt door een vreemd voorwerp, zoals een klein stuk speelgoed of een stuk voedsel in een neusgat ingediend.

Voorbereiding op uw afspraak

Als je gaat om uw slechte adem geëvalueerd door uw tandarts hebben, zal de volgende tips helpen:

 • Tandartsen algemeen liever ochtend afspraken voor het testen van een slechte adem om de kans dat voedsel dat je eet gedurende de dag zal het examen hinderen verminderen.
 • Niet eten, drinken, kauwgom kauwen of roken gedurende drie uur voor uw afspraak.
 • Draag geen parfum, geparfumeerde lotions, of geurende lipstick of lipgloss naar uw afspraak, omdat deze producten geen geuren kan maskeren.
 • Als je antibiotica hebt genomen in de laatste maand, contact op met uw tandarts om te zien of uw afspraak moet worden herschikt.

Wat te verwachten van uw tandarts
Uw tandarts zal waarschijnlijk beginnen met een evaluatie van uw medische geschiedenis, vragen stellen, zoals:

 • Wanneer heeft u voor het eerst beginnen om slechte adem te beleven?
 • Is uw slechte adem af en toe of continu?
 • Hoe vaak heb je je tanden poetst of reinig uw kunstgebit?
 • Hoe vaak doe je flossen?
 • Welke soorten voedsel eet je?
 • Welke medicijnen en supplementen neem je?
 • Welke gezondheidsproblemen heb je?
 • Doe je door je mond ademt?
 • Heeft u snurken?
 • Heeft u allergieën of sinus problemen?
 • Wat doe je vermoedt zouden kunnen veroorzaken uw slechte adem?
 • Hebben andere mensen opgevallen en commentaar op uw slechte adem?

Tests en diagnose

Uw tandarts zal waarschijnlijk ruiken zowel de adem uit je mond en de adem uit je neus en beoordeling van de geur op een schaal. Omdat de achterkant van de tong is meestal de bron van de geur, kan uw tandarts ook schraap het en waarderen haar geur.

Er zijn geavanceerde detectoren die de chemische verantwoordelijk voor slechte adem kan identificeren, maar deze zijn niet altijd beschikbaar.

Behandelingen en medicijnen

Slechte adem. Infecties in je mond.
Slechte adem. Infecties in je mond.

Om slechte adem te verminderen, helpt gaatjes te voorkomen en lager uw risico op tandvleesontsteking, een goede mondhygiëne consequent oefenen. Verdere behandeling van slechte adem kan variëren, afhankelijk van de oorzaak. Als uw slechte adem wordt gedacht te worden veroorzaakt door een onderliggende aandoening de gezondheid, zal uw tandarts waarschijnlijk verwijzen u naar uw huisarts.

Naar oorzaken die verband houden met mondgezondheid, zal uw tandarts samen met u om u te helpen een betere controle aan die voorwaarde. Tandheelkundige maatregelen kunnen omvatten:

 • Mondwater en tandpasta. Als je slechte adem wordt veroorzaakt door een ophoping van bacteriën (plaque) op je tanden, kan uw tandarts een mond raden spoelen die de bacteriën doodt. Mondspoelingen bevatten cetylpyridiniumchloride en mensen met chloorhexidine kan de productie van geuren die slechte adem veroorzaken te voorkomen. Uw tandarts kan ook aan een tandpasta die een antibacterieel middel om de bacteriën die tandplak veroorzaken doden bevat.
 • Behandeling van tandheelkundige ziekte. Als uw tandarts ontdekt dat je tandvleesontsteking, kunt u worden doorverwezen naar een gom specialist (parodontoloog). Gom ziekte kan veroorzaken het tandvlees weg te trekken van de tanden, waardoor diepe zakken die geur-veroorzakende bacteriën zich ophopen. Soms zijn deze bacteriën kunnen alleen worden verwijderd door professionele schoonmaak. Uw tandarts kan ook aan het vervangen van defecte tandrestauraties, die een voedingsbodem voor bacteriën kan zijn.

Lifestyle en huismiddeltjes

Te verminderen of te voorkomen dat slechte adem:

 • Poets je tanden na het eten. Houd een tandenborstel op het werk te gebruiken na het eten. Poetsen met een fluoride-bevattende tandpasta minstens twee keer per dag, vooral na de maaltijd. Tandpasta met antibacteriële eigenschappen is aangetoond slechte adem geurtjes.
 • Floss ten minste eenmaal per dag. Juiste flossen verwijdert voedselresten en tandplak tussen je tanden, helpen om slechte adem te controleren.
 • Borstel je tong. Je tong havens bacteriën, dus voorzichtig borstelen het kan helpen verminderen geuren. Mensen die een beslagen tong uit een aanzienlijk overmatige groei van bacteriën (van het roken of droge mond, bijvoorbeeld) kunnen baat hebben bij het gebruik van een tong schraper. Of gebruik een tandenborstel die een ingebouwde tongreiniger heeft.
 • Reinig uw kunstgebit of tandheelkundige apparatuur. Als je een brug of een gedeeltelijke of volledige prothese dragen, grondig schoon te maken ten minste een keer per dag of zoals voorgeschreven door uw tandarts. Als u een tandheelkundige retainer of gebitsbeschermer, reinig het elke keer voordat je het in je mond. Uw tandarts kan het beste schoonmaken product aanbevelen.
 • . Vermijd droge mond Om uw mond vochtig te houden, vermijd tabak en veel water drinken - geen koffie, frisdrank of alcohol, wat kan leiden tot een drogere mond. Kauwgom kauwen of zuigen op snoep - bij voorkeur suikervrije - om speeksel te stimuleren. Als u chronische droge mond, kan uw tandarts of arts een kunstmatig speeksel preparaat of een oraal medicijn dat de stroom van speeksel stimuleert voorschrijven.
 • Pas je voeding. Vermijd voedsel en dranken die slechte adem kunnen veroorzaken. Vermijd plakkerig, suikerhoudende voedingsmiddelen.
 • Krijgen regelmatig een nieuwe tandenborstel. Verander je tandenborstel als het gerafeld wordt, ongeveer elke drie tot vier maanden, en kies een zachte tandenborstel.
 • Plan reguliere tandarts voor controle Raadpleeg uw tandarts op een regelmatige basis -. Over het algemeen een of twee keer per jaar - aan uw tanden of kunstgebit onderzocht en gereinigd te hebben.

Zie ook