Spermadonatie

Definitie

Spermadonatie is een procedure waarbij een man doneert sperma - de vloeistof die vrijkomt bij ejaculatie - aan een persoon te helpen of een paar zwanger van een baby.

Geschonken sperma kan worden geïnjecteerd in een vrouw voortplantingsorganen (intrauterine inseminatie) of gebruikt voor rijpe eieren in een laboratorium (in vitro fertilisatie) bevruchten. Het gebruik van gedoneerde sperma is bekend als derden reproductie.

Een man die een spermadonatie maakt bekend of anoniem aan de ontvanger kan worden. Sperma schenkingen aan een bekende ontvanger gericht zijn donaties genoemd.

U moet worden gescreend op medische aandoeningen en andere risicofactoren voordat u een spermadonatie kan maken. Het is ook belangrijk om de mogelijke emotionele, psychologische en juridische aspecten van spermadonatie begrijpen.

Zie ook

Waarom is het gedaan

Spermadonatie wordt gedaan om te helpen een individu of een paar zwanger van een baby. U kunt ervoor kiezen om een ​​sperma donatie aan hen die niet in staat zijn om zwanger te maken - zoals een vrouw die niet over een mannelijke partner of een paar ervaren van mannelijke onvruchtbaarheid.

Als je sperma te doneren aan een spermabank, zult u waarschijnlijk worden betaald voor elke donatie die het sperma bank screening passeert. Betaling is bedoeld om u te compenseren voor uw tijd en alle gerelateerde kosten. Het bedrag is meestal laag genoeg, zodat dat geld niet de belangrijkste stimulans voor het schenken.

Zie ook

Risico's

Spermadonatie. Psychologische evaluatie.
Spermadonatie. Psychologische evaluatie.

Er zijn geen gezondheidsrisico's verbonden aan spermadonatie.

Zie ook

Hoe je voor te bereiden

Als u overweegt spermadonatie, rekening houden met de lange termijn gevolgen van uw beslissing.

Als je het verstrekken van een anonieme donatie, bent u bereid om de biologische vader van een kind of meerdere kinderen, die je nooit zou ontmoeten? Wat als kinderen verwekt met behulp van je sperma donatie wilt u aan een dag? Zal u uw huidige of toekomstige familie over uw besluit om sperma te doneren vertellen?

Als je het verstrekken van een sperma-donatie aan iemand die je kent, moet u de mogelijke juridische kwesties te bespreken. Je zou kunnen overwegen het inhuren van een advocaat om een ​​wettelijk contract dat uw financiële en ouderlijke rechten en plichten definieert stellen.

Ook de Food and Drug Administration vereist elementaire screening op infectieziekten en bepaalde risicofactoren alvorens een man een spermadonor kan worden. Sommige staten en lokale overheden vereisen extra screening.

De Europese Vereniging voor Reproductieve Geneeskunde en de Society for Assisted Reproductive Technology adviseren dat mannen die willen sperma donaties - ook degenen die bekend zijn ontvangers - compleet de volgende vertoningen:

  • Leeftijd. Meeste sperma banken eisen donoren te zijn tussen de 18 en 39. Sommige spermabanken stellen van een leeftijdsgrens van 34 in plaats van 39.
  • Psychologische evaluatie. Je zult met een geestelijke gezondheid provider praten over de emotionele en psychologische kwesties in verband met spermadonatie. Je zult waarschijnlijk worden gevraagd als u bezorgd bent over uw persoonlijke gegevens worden gedeeld met je biologische kinderen of over de toekomst contact met hen. Als u een partner heeft, kan begeleiding nuttig zijn voor hem of haar, ook. Als je het geven van je sperma donatie aan iemand die je kent - een gerichte donatie - je zult waarschijnlijk worden gevraagd om te praten over je relatie met de ontvanger.
  • . Sperma testen Voordat u een spermadonatie kan maken, moet u een aantal voorbeelden van uw sperma te voorzien - elke na twee tot vijf dagen van onthouding. De monsters worden geanalyseerd op het sperma hoeveelheid, kwaliteit en beweging. Je bent waarschijnlijk te zijn vruchtbaar als elk monster meer dan 15 miljoen zaadcellen per milliliter, je sperma hebben een normale vorm en structuur, en meer dan 40 procent van je sperma bewegen.
  • Medische geschiedenis. Een medische geschiedenis dat suggereert de aanwezigheid van een erfelijke ziekte zou je diskwalificeren van het zijn van een spermadonor. Je moet ook informatie over de medische voorgeschiedenis van de twee vorige generaties van uw familie.
  • Lichamelijk onderzoek. Je hebt een lichamelijk onderzoek om uw gezondheid te bevestigen. Een bloedmonster en andere monsters, zoals urine, wordt getest op besmettelijke ziekten, zoals HIV. Als u een regelmatig spermadonor, moet u fysieke examens hebben om de zes maanden dat u doorgaat met het sperma donaties te verstrekken. U wordt gevraagd om eventuele wijzigingen in uw gezondheid te melden.
  • . Erfelijkheidsonderzoek Een bloedmonster wordt geanalyseerd om te zien of u bent een drager van een genetische aandoeningen, zoals cystische fibrose - een levensbedreigende aandoening die ernstige longschade veroorzaakt. Andere genetische tests kunnen worden uitgevoerd, afhankelijk van uw familiegeschiedenis of raciale of etnische achtergrond. Bijvoorbeeld, als je Afro-Europees, je zult waarschijnlijk worden gescreend op sikkelcelanemie. De meeste sperma banken sluiten donoren die een hoger risico van overdracht van een genetische aandoening zou kunnen hebben.
  • Persoonlijke en seksuele geschiedenis. Je moet een gedetailleerde geschiedenis van uw seksuele activiteiten, drugsgebruik en andere persoonlijke informatie te verstrekken om aan te tonen of u risicofactoren voor het ontwikkelen van een besmettelijke ziekte, zoals HIV. U wordt gevraagd om gedetailleerde informatie over uw persoonlijke gewoonten, onderwijs, hobby's en interesses delen. Je zou ook worden gevraagd om foto's of video's van uzelf of audio-opnamen van uw stem te voorzien.

Als u positief voor een medische aandoening tijdens de screening te testen, zult u worden gemeld en verwezen naar de behandeling of begeleiding. Als u de screening passeren, wordt u gevraagd om te proeven sperma donaties te verstrekken en te voltooien verder testen.

U zult ook worden gevraagd om een ​​toestemmingsformulier, die waarschijnlijk zal worden bepaald dat je ontkennen, met een of risicofactoren voor seksueel overdraagbare infecties of genetische aandoeningen te ondertekenen. U kunt ook kiezen of je open staat voor contact van elk kind verwekt met behulp van je sperma bent.

Zie ook

Wat u kunt verwachten

Voordat spermadonatie, zult u waarschijnlijk worden gevraagd zich te onthouden van ejaculatie - hetzij door seks of masturbatie - gedurende twee tot vijf dagen.

Definitie. Sperma testen.
Definitie. Sperma testen.

Tijdens de procedure
Spermadonatie wordt meestal gedaan bij een spermabank. Je krijgt een sperma monster te bieden in een steriele beker door masturbatie in een eigen kamer.

Na de procedure
Nadat u een spermadonatie, zal het monster worden bevroren (cryopreserved) en in quarantaine gedurende ten minste 180 dagen bewaard. Dan zul je weer worden getest op besmettelijke ziekten, zoals HIV.

Als al uw testresultaten negatief terugkomen, zal uw bevroren monster worden ontdooid en sperma hoeveelheid, kwaliteit en beweging zal opnieuw worden geëvalueerd. Sperma monsters van sommige mensen zijn gevoeliger voor beschadiging tijdens het invriezen dan anderen. Schade veroorzaakt door het invriezen kan ook verschillen tussen monsters van dezelfde donor.

Als je sperma aan de kwaliteitsnormen voldoen, zult u worden geselecteerd als donor.

Houd in gedachten dat de meeste sperma banken beperken het aantal kinderen dat je sperma kan worden gebruikt om zwanger te worden. Echter, specifieke richtlijnen en limieten variëren.

Als u positief voor een medische aandoening te testen, zult u worden gemeld en verwezen naar behandeling en begeleiding.

Zie ook